24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO; DAN 2) V Italiji že 69 okužb s koronavirusom, od tega dva primera v Milanu, prestolnici Lombardije! Strokovnjak Walter Ricciardi: »Italija je mikrobiološka časovna bomba.« (FOTO + VIDEO)

V Italiji se je včeraj število okuženih s koronavirusom povzpelo na 69. Dva od bolnikov sta umrla: sinoči v Padovi moški, danes zjutraj v Lombardiji ženska. Strokovnjaki opozarjajo, da je velik delež okuženih v Italiji (25 odstotkov) v kritičlnem stanju. Dramatično dogajanje pri zahodnih sosedih tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO, včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

22:30 V Italiji so začeli postavljati terenske bolnišnice za prvo obravnavo okuženih s koronavirusom.

Image

(Slika: Twitter)

22:20 V Benečiji že 15 primerov okužbe s koronavirusom (Covid-19).

22:12 V Italiji je v izolaciji okoli 60.000 oseb v 11 krajih.

22:10 Walter Ricciardi, nekdanji predsednik zdravstvenega inštituta in predsednik odbora Evropske komisije za raka, je dejal: »Italija je mikrobiološka časovna bomba.« (TUKAJ) Po njegovih besedah znanstveniki delajo vse, da bi našli zdravilo ali cepivo proti koronavirusu, toda težava je pomanjkanje znanstvenega znanja, zato je Italija ena najbolj šibkih držav.

Walter Ricciardi. (Slika: PrintScreen)

22:00 TGR RAI (Testata Giornalistica Regionale della RAI) je ravnokar sporočil, da je potrjenih 69 okužb s koronavirusom (Covid-19), Corriere della Sera poroča o 66 potrjenih okužbah.

(Slika: Twitter)

21:57 Italijanski News List poroča o 66 okuženih v Italiji. Portal ne navaja, kje so se pojavili trije novi primeri. Drugi italijanski mediji namreč poročajo o 63 primerih okužb s koronavirusom (Covid-19).

(Slika: PrintScreen/NewsList)

21:50 V Lombardiji so oblasti ukazale, da so vse univerze do nadaljnjega zaprte.

21:30 V Italiji potrjenih 63 primerov okužbe: Lombardija (47), Benečija (12), Lazio (3) in Torino (1).

(Slika: Twitter)

20:15 Trenutne razmere v zvezi s koronavirusom (Covid-19) po svetu.

Image

(Slika: PrintScreen)

19:55 Virolog Roberto Buroni  za Corriera della Sera: “Izjave politikov so bile napačne. Karantena je edini način, kako preprečiti prihod tega virusa. Zagotoviti moramo, da iz teh prvih primerov ne izhaja veriga okužb.”

Rezultat iskanja slik za Roberto Buroni

(Slika: PrintScreen/YouTube)

19:35 Po poročanju Corriere della Sera je milanski bolnik, ki je okužen s koronavirusom, v bolnici že teden dni. Oblasti so sporočile, da imajo le nekaj ur časa, da rekonstruirajo, s kom je imel moški stike. Če jim ne uspe, lahko izgibijo bitko za Milano, prestolnico Lombardije. 

(Slika: Il Giornale)

19:19 Zaradi sekundarnih okužb so lokalne oblasti v severnih italijanskih regijah Lombardije in Benečije ukazale zaprtje šol, podjetij in restavracij ter odpovedale športne prireditve. Župan Milana (1,4 milijone prebivalstva) Giuseppe Sala je odredil zaprtje vseh javnih prostorov.

19:10 V Italiji potrjenih 62 primerov okužbe: Lombardija (46), Benečija (12), Lazio (3) in Torino (1).

19:05 V Furlaniji in Julijski krajini razglasili izredne razmere do konca julija, v večmilijonskem Milanu potrjen prvi primer okužbe, poroča več italijanskih medijev.

(Slika: Twitter)

18:50 Kardiolog Blaž Mrelje: “Napovedujem: Prvi potrjen primer koronavirusa bomo imeli ta teden. Prvi problem zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj teden kasneje. Tretji teden pa bo štala. Pa tudi: ministra za obrambo in zdravstvo ter akademiki bodo ostali skriti kot riti.”

18:47 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) se je v Italiji povzpelo na 57: Lombardija (41), Benečija (12), Lazio (3) in Torino (1).

Image

(Slika: Twitter)

18:15 Koronavirus se širi hitreje od vseh do zdaj znanih virusov. Srhljiv grafični prikaz si lahko ogledate TUKAJ.

18:03 Prva evropska država, ki je zabeležila primer smrti zaradi novega koronavirusa, je bila sicer Francija, tam je konec preteklega tedna umrl kitajski turist.

17:50 V Neaplju so hospitalizirali 41-letnega moškega, za katerega sumijo, da je okužen s koronavirusom. Moški je povedal, da je bil v stiku z osebo, ki je prišla s Kitajske.

17:40 Italijanski Il Post poroča, da je okuženi v okuženi iz Piemonta 40-letnik iz Torina, hospitaliziran je v bolnišnici Amedeo di Savoia. Po prvih informacijah je imel stike vsaj z enim okuženim iz Lombardije.  

17:19 Italijanski mediji poročajo, da so v bolnišnico v Tržiču (Monfalcone) Goriški pokrajini (dežela Furlanija – Julijska krajina) sprejeli žensko, za katero utemeljeno sumijo, da je okužena s koronavirusom. Preiskave so še v teku, okužba še ni uradno potrjena.

17:09 V italiji potrjenih 55 okužb s koronavirusom.

Image

(Slika: PrintScreen)

16:40 »Prišli smo od faze uvoza virusa do avtohtonega širjenja,« pravi znani italijanski virolog Giorgio Palù, poroča Libero. Več si lahko preberete TUKAJ.

(Slika: PrintScreen)

Giorgio Palù. (Slika: PrintScreen)

16:00 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) se je v Italiji povečalo na 54: Lombardija 39, Benečija 12 in Rim 3, poroča Corriere della Sera.

15:55 Po dosedanjih rekonstrukcijah izbruha koronavirusa v Italiji, je na Apeninski polotok okužbo prinesel kitajski par (66 in 67 let), ki je 23. januarja skupaj s skupoino Kitajcev pristal na letališču v Milanu. Par se zdaj zdravi v bolnišnici v Rimu.

Rezultat iskanja slik za coronavirus italia

(Slika: Libero)

15:50 V Lombardiji so odpovedali 42 nogometnih tekmah v vseh kategorijah. Povsem možno je, da bodo jutri odpovedali tudi dve nogometni tekmi v Serii A.

(Slika: Twitter)

15:30 Lokalne oblasti v kitajski provinci Hubei, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel, so danes sporočile, da je 70-letni prebivalec province simptome okužbe s koronavirusom kazal šele čez 27 dni. To pomeni, da bi inkubacijska doba lahko trajala veliko dlje od dosedanjih 14 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15:26 Premier Conte pravi, da za zdaj ni potrebe za omejitev šengena, a razmišljajo tudi o izrednih ukrepih.

15:25 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) je v Lombardiji naraslo na 39, v Benečiji jih je 12, poroča Corriere della Sera.

(Slika: Twitter)

13:19 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) je v Lombardiji naraslo na 32, Benečija ostaja pri devetih okuženih, poroča Corriere della Sera.

12:40 Corriere della Sera poroča, da se je število okuženih v Lompabrdiji povečalo na 29, v Benečiji pa na 9. 

11:33 Repubblica poroča, da je v Italiji okuženih 34 ljudi. Uradne potrditve še ni.

Image

(Slika: Twitter)

11:20 Italijanska Gazzetta je pravkar objavila novico, da je v Italiji okuženih že več kot 30 oseb. Uradno naj bi jih bilo za zdaj 29.

11:08 Predsednik SDS Janez Janša zaradi razmer v zvezi s koronavirusom v Italiji pričakuje sklic Sveta za nacionalno varnost in ustanovitev kriznega štaba (TUKAJ).

11:06 Portal Rense poroča (TUKAJ), da je koronavirus čisto biološko orožje in da zanj ni zdravila. Kdor se je enkrat okužil in se pozdravil, se lahko spet okuži.

Image

(Slika: Twitter)

10:43 Čeprav so včeraj trdile drugače, so italijanske oblasti danes sporočile, da niso več prepričane, da je 38-letni bolnik iz kraja Codogno “ničelni pacient”.

(Slika: Twitter)

10:35 Lokalne oblasti so tudi v Cremoni zaprle vse šole. Območje, kjer so lahko okuženi s koronavirusom, se širi.

10:30 V Italiji stvari oblastem očitno uhajajo izpod nadzora.

10:15 Druga žrtev v Italiji. Danes zjutraj je umrla neka ženska v Lombardiji. Uradno je v Italiji okuženih s koronavirusom (Covid-19) 29 ljudi, poroča Corriere della Sera.

bolnišnična vreča s koronavirusom

(Slika: TGcom24)

10:02 Minister za zdravje Roberto Speranza je napovedal, da bodo tudi v Benečiji kmalu sprejeli ukrepe, ki veljajo v Lombardiji.

09:55 Kot poroča Corriere della Sera se je število okuženih s koronavirusom (covid-19) v Lombardiji povečalo na 25, v Benečiji pa na tri.

08:59 Kitajske oblasti so sporočile, da tudi negativni rezultat na koronavirus (uradno ime je covid-19) z nukleinsko kislino, ne pomeni, da človek ni okužen in da ne more okužiti drugega, poroča Global Times.

08:43 Video si lahko ogledate TUKAJ.

08:40 Po poročanju italijanske tiskovne agencije so razmere v državi vse slabše. V zadnjih 24 urah so odkrili 16 novih primerov okužb, skupno število okuženih je 22, eden bolnik je umrl. V popolni ali delni izolaciji je že 14 italijanskih krajev.

07:00 Italijan je prvi Evropejec, ki je umrl zaradi novega koronavirusa. 

03:00 “Vedno smo trdili, da lahko tudi osebe brez simptonom prenašajo virus in okužijo druge. Trdilo smo tudi, da je popolna izolacija ljudi, ki prihajajo iz Kitajske, edini učinkovit način, da se izognemo širjenju virusa. Pa so nam dejali, da širimo preplah in da smo fašisti,” je dejal virolog  Roberto Burioni, poroča Repubblica.

Coronavirus, Burioni:

Roberto Burioni. (Slika: Repubblica)

02:50 Italijanske oblasti še vedno ne vedo natančno, kako je okužba prišla v Padovo in kdo je okužil 77-letnega moškega, ki je umrl. To pomeni, da je virus iz Italije lahko prišel že v Slovenijo, kar se bo najbrž pokazalo v naslednjih dneh.

Image

V reševanje težave s koronavirusom se je v Italiji vključila tudi vojska. (Slika: Twitter)

02:30 O okuženih poročajo iz 32 držav. O prvih okužbah poročata tudi Libanon in Izrael.

02:00 Število potrjenih okuženih v Italiji se je povečalo na 22.

01:15 Prvi mož Benečije Luca Zaia je ukazal, da se mora testirati vseh 3.300 prebivalcev mesteca Vo’ Euganeo v bližini Padove, od okder je doma preminili Adriano Trevisan. Prav tako bodo bris vzeli vsem zaposlenim v bolnišnici Schiavonia, kjer je starejši moški umrl. Bolnišnico so popolnoma izolirali. Nihče ne more notri, nihče ne more ven. Sicer je v Benečiji trenutno pod strogim nadzorom 4.200 oseb.

Rezultat iskanja slik za vo' euganeo coronavirus

Vo’ Euganeo v bližini Padove. (Slika: RAI News)

00:40 Slovenska državljana, ki sta bila med potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, na kateri so doslej zabeležili največ okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, bosta danes predvidoma prispela v Slovenijo. Z Japonske se vračata najprej z italijanskim letalom skupaj z drugimi državljani EU, nato prek Berlina s komercialnim letalom.

00:35 77-letni Adriano Trevisan, ki je kot prvi Italijan umrl zaradi koronavirusa, je bil upokojeni zidar. Moški, ki je bil zaradi predhodnih bolezenskih znamenj hospitaliziran že približno deset dni, je umrl v bolnišnici Schiavonia (Padova). poroča portal Ahora Roma. Adriano Trevisan je oče nekdanje županje mesta Vo ‘Euganeo Vanesse Trevisan.

Umrli moški. (Slika: Ahora Roma)

00:30 Oblasti v desetih krajih na severu Italije so v petek izdale ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

00:25 Ljudje iz mesta Codogno, ki je v popolni izolaciji, saj ne smejo zapustiti domov, na družbenih omrežjih poročajo, da je okuženo že najmanj 40 ljudi. Oblasti informacij za zdaj niso potrdile.

00:20 V mestu Codogno so se ulice včeraj po 16. uri povsem spraznile. V mestu živi sicer 15.000 ljudi, za kraj velja popolna izolacija.

Codogno. (Slika: Twitter)

00:14 Po poročanju Rassegne Italia oblasti še vedno ne vedo, kako je virus prišel iz Lombardije v Benečijo. Za 77-letnika vedo samo, da se je okužil v lokalu, ko je igral karte.

00:05 “Če ne bomo omejili izbruha, tvegamo, da se znajdemo v položaju Kitajske,” je dejal virolog Fabrizio Pregliasco, poroča Libero.

00:04 V Italiji je trenutno v karanteni 250 ljudi.

Image

(Slika: Twitter)

00.02 V Lombardiji na severu Italije so včeraj potrdili devet novih okužb s koronavirusom. Skupaj je tako v tej italijanski deželi okuženih 15 ljudi, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa potrdile tamkajšnje oblasti. O dveh primerih okužb poročajo tudi iz Benečije, o treh primerih pa iz Lazia. Pozno sinoči je v Padovi (Benečija) umrl prvi bolnik – 77-letni Italijan. Včerajšnje dramatično dogajanje v Italiji si lahko preberete TUKAJ.

(Slika: Twitter)

00.01 V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijanom, ki se je vrnil iz Kitajske. V kraju Codogno, kjer živi okuženi, so doslej našteli najmanj osem okužb, zaradi izbruga virusa pa so sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte. 38-letnega Italijana so namestili na intenzivni oddelek bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu v Lombardiji. V kraju Codogno s 15.000 prebivalci pa so zdaj potrdili okužbe še pri petih osebah. V luči zajezitve izbruha okužb na severu Italije so pristojne oblasti za najmanj 250 ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom, odredile karanteno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine