15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Pohod Za življenje: Prihodnost Slovenije je v veselju in spoštovanju do življenja! (VIDEO + FOTO)

Zavod za družino in kulturo življenja danes organizira Pohod za življenje. Zagovorniki življenja se bodo ob 10.30 zbrali pred cerkvijo svetega Jakoba in se sprehodili do Prešernovega trga. Udeležbo je potrdilo 242 ljudi. Organizator je moral zaradi COVID-19 in strogih pogojev NIJZ udeležence poimensko popisati.

13:20 Geslo Tedna za življenje so v Cerkvi našli pri pokojnem nadškofu Alojziju Šuštarju, od rojstva katerega letos mineva 100 let. “To povabilo, da bi si bili dobri sopotniki, razumevamo tako, da bi cenili drug drugega in spoštovali življenje in človeško dostojanstvo vsakega; da bi se znali poslušati, prepoznavati resnične potrebe drugega, soočati različnost pogledov, se spoštovati v različnosti in iskati to, kar je skupno; da bi znali skrbeti za druge, še posebej za tiste med nami, ki so najbolj ranljivi, predvsem na začetku in na koncu zemeljske poti; da bi si znali priznati napake, se opravičiti, odpustiti, začeti znova. Se znova odpraviti skupaj na pot,” so ob tem zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

(Slika: Veronika Savnik)

13:10 Na pohodu so predstavili deklaracijo za življenje, v kateri se podpisniki zavzemajo za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. “Pravica do življenja je temeljna pravica, ki jo ščiti slovenska ustava, ne da bi razlikovala rojene in nerojene otroke,” med drugim piše v deklaraciji. Ustava sicer v 55. členu izrecno navaja, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno. Država pa, da zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Dogodek v prestolnici so organizirali pred začetkom Tedna za življenje, ki se bo pod geslom Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost v okviru Katoliške cerkve v Sloveniji začel v nedeljo in bo potekal do 11. oktobra.

13:00 Luka Svetina (Nova24TV) poroča: “Na Pohodu za življenje, kjer se je zbralo okoli 300 ljudi, ki zagovarjajo pravico do življenja nerojenih otrok, so organizatorjem “ponagajale” tudi članice Antife, ki so glasno zagovarjale pravico do splava. “Ven iz moje maternice,” so goreče vzklikale.” Zagovornice splava so zagovornikom življenja poskušale blokirati pot proti Prešernovem trgu,” je v nadaljevanju poročal Svetina“Ker policija ni ukrepala, so dekleta z rokami ogradili redarji, da bi se ljudje lahko podali na trg.”

(Slika: Veronika Savnik)

13:00 Kot je za STA povedala Cankar Soaresova, so zbrani na Pohodu za življenje 2020 za pravice nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah poudarili, da je otrok človek že pred rojstvom. “Če je človek, ima človekove pravice in prva pravica je pravica do življenja,” je poudarila koordinatorka dogodka, vesela z izvedbo. Dodala je, da je bilo vzdušje kljub nekoliko manj prijaznemu vremenu lepo, in izrazila hvaležnost vsem, ki so prišli in dokazali, da je otrok človek že pred rojstvom.

(Slika: Veronika Savnik)

12:40 Glavna sporočila pohoda so bila, da vidijo prihodnost Slovenije v veselju in spoštovanju do življenja in da je treba imeti do mater in očetov, ki gredo skozi preizkušnjo smrti nerojenega otroka zaradi splava, odnos največjega sočutja, država pa jim mora vsestransko pomagati. Organizatorji ocenjujejo, da vsem pripada pravica do življenja in se zavzemajo za pravice nerojenih otrok.

12:30 “Čudovit Pohod za življenje. 500 navdusenih udeležencev! Mladi, družine! Držimo razdaljo. Vse v skladu z navodili NIJZ. Prihodnost nerojenih otrok je svetlejša. Hvala odlični ekipi na z Uršo Cankar Sores. Vsi največji mediji v državi proti nerojenim otrokom izvedli sovražni molk,” je na Twitterju zapisal Aleš Primc.

(Slika: Veronika Savnik)

11:15 “Ti ni všeč suženjstvo? Ne imej enega v lasti! Ti ni všeč splav? Ne naredi ga! Ne moremo tolerirati krivice zgolj zato, ker je uzakonjena in od večine sprejeta. Na določeni točki bomo morali reči, ko je dovolj je dovolj!” sporočajo udeleženci pohoda Za življenje.

(Slika: Veronika Savnik)

11:05 Del pohoda si lahko ogoledate na posnetku (TUKAJ).

10:45 “Na Pohodu za življenje bomo javno sporočili, da vidimo prihodnost Slovenije veselju in spoštovanju do življenja,” sporočajo pohodniki.

(Slika: Veronika Savnik)

10:30 Podporniki Pohoda za življenje so se zbrali na shodu

09.00 Zavod za družino in kulturo življenja si želi prebiti medijsko pozornost in opozoriti na to, kako pomembno je človeško življenje. Matere, ki so imele splav se v veliko primerih srečujejo z duševnimi težavami po opravljanem posegu, govorjenje o tem pa je še vedno eden najbolj varovanih tabujev v družbi. Prišel je čas, da se v Sloveniji prebudijo posamezniki in organizacije, ter javno spregovorijo o osebnih stiskah številnih mater.

08.31 Udeleženci želijo na omenjenih shodih opozoriti, da je nerojeni otrok človek in mu zato pripada pravica do življenja. Prav tako je potrebno tudi do matere, ki mora čez preizkušnjo smrti nerojenega otroka zaradi splava izraziti največje sočutje, država pa jim bi morala priznati pravico do žalovanja in bolniške odsotnosti. V Sloveniji nerojeni otroci nimajo pravice do življenja, razen če se njihova mati odloči, da jo imajo. Kot so še navedli v Zavodu v Sloveniji dejansko ne moremo priti do podatka, koliko otrok vsako leto izgubi življenje v postopkih splava.

08.00 Pohod za življenje 2020 bo v soboto, 3. oktobra 2020, v Ljubljani in ga organizira Zavod za družino in kulturo življenja. Pohod bodo izvedli v skladu s predpisi, ki veljajo v času epidemije koronavirusa ter navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in bo varen za vse udeležence. Zagovorniki življenja se bodo zbrali pred cerkvijo svetega Jakoba in se sprehodili do Prešernovega trga. Že zdaj pa so začeli z akcijo molitev za nerojene otroke. Želijo si zmoliti 700 tisoč Zdravih Marij za 700 tisoč umrlih nerojenih otrok v zadnjih 70 letih.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine