28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

(FOTOGALERIJA) (IZ MINUTE V MINUTO) Podelitev priznanj za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2018 po izboru uporabnikov portala Tax-Fin-Lex

V Grand hotelu Union pravkar poteka podelitev priznanj za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2018 po izboru uporabnikov portala Tax-Fin-Lex, ki ga spremljamo v živo.

14:15 In še podelitev uglednih priznanj. Več o dogodku si oglejte v televizijskem prispevku Nova24TV.

14:13 Sledi glasbena poslastica: Čardaš.

14:11 Jaklič: Se strinjam z obema sogovornikoma in si želim, da bi bilo takih razprav več. S takimi diskurzi prispevamo k izboljšanju stanja v družbi.

14:09 Odar: Se strinjam z gospodom Simičem. Želim si več strokovnosti na vseh področjih. “Independence in mind”, kot rečem temu sam. Kljub vsej kritiki pa moram poudariti, da je kvaliteta navadnega delavca v Sloveniji izredno dobra. 

14:07 Simič o prihodnosti Slovenije: Želim si poštene politike in gospodatstvenike, čim manj prerekanj. Imamo dovolj sposobnih ljudi.

14:05 Jaklič o interpretacijah pravnih pravil: ZKP. In zdrava kmečka pamet. Eden od mnogih predpogojev svobodne in demokratične družbe so svobodne in demokratične volitve, ki so pomeben mehanizem. Ali ima naš volilec res v tem proporcionalnem sistemu odločilni vpliv? Ali lahko pri nas sploh zamenjamo oblastnike? Ali je to sploh v skladu z našo ustavo? Spremljajte razglasitev ustavne odločbe v četrtek.

13:57 Odar: V stroko še vedno zaupam. A tudi revizorji so le ljudje  in tudi nad revizorji je potreben nadzor. A kakšen? Vsebinski. Zelo preprosto. Če pa hočeš to delati, moraš imeti znanje. Revizorji potrebujejo veliko znanj. Blockchain revizije bodo kmalu aktualne. Revizorje učimo, da morajo biti neodvisni. 

13:53 Simič o davčnem nadzoru: Prvo je potrebno zamemjati davčne kontrolorje. Ko pride nova vlada, bi bilo potrebno zamenjati vse do tretje stopnje navzdol. Poglejte film o neprevzetem računu na Petrolu, ki kroži na YouTubu, kjer se scena konča celo z umorom. Po drugi strani pa imamo državne investicije kot so 2 Tir, Teš in podobno, kjer z našim denarjem gradijo nekaj, česar nam nočejo pokazati. Dokelr bo tako kot je, ne bo napredka.

13:52 Jaklič: Monopol bo vedno izločil take, ki bodo imeli dobre ideje. Poglejte šolstvo. Nas je dva milijona ljudi in v šolstvu imamo monopol. 

13:50 Tavčarjeva o odhodu mladih v tujino in demokraciji, ki je dolgotrajen proces.

13:48 Jaklič: Naši pogledi iz različnih strok se dopolnjujejo. Imajo stično točko. Monopolom dobre ideje ne pašejo. Dobre ideje trčijo v zid teh monopolov. Ne pustimo jim dihati, s tem se niža standard ljudi. Najprej si moramo to priznati, prepoznati in to na glas povedati. Za povedati na glas pa rabijo mladi pogum. Tudi mediji iščejo dobre ideje. Politika vedno najde vzvode do oblasti in do podaljšanih vzvodov oblasti. 

13:46 VIDEO. Dogodek lahko spremljate TUKAJ.

13:42 Odar o spremembah na finančnem področju: Nekatere družbe morajo uporabljati mednarodne računovodske standarde. Normalni ljudje v operativi temu težko sledijo. Zakaj vložiti v to ogromno energije, ki manjša in srednja podjetja obremenjujejo. Slovenske računovodske standarde smo poenostavali. Zakon o revidiranju je tudi posebna zgodba, ki bo šel po hitrem postopku skozi. To je bolj skropucalo. Mislite, da ga je kdo prebral v celoti?

13:39 Simič o davčni politiki: 2005, 2006 smo skreirali dobro davčno politiko, ki jo imamo še danes. Kaj bo prinesla nova vlada, ne vemo, začeli so narobe. Tuji investitorji čakajo. Morali bi sprejeti stimulativno davčno zakonodajo. Škoda mi je energije in časa, da bi prepričeval nekoga, ki se na davke ne spozna. Nismo pravno varna država. 

13:33 Jaklič: Ustava omogoča demokratično in svobodno družbo, zdaj pa je to potrebno uresničiti v praksi. Za svobodno finančno družbo potrebujemo to v praksi. V tranzicijskah državah, kar je tudi Slovenija, monopoli na ključnih področjih tega ne omogočajo. To je ključ problema, kako razbiti te monopole. 

13:31 Odar o tem, kako razviti finančni trg v Sloveniji: Finančno smo nerazviti. Obstajajo finančni instrumenti, ki jih ne poznamo. Ukvarjamo se z raznimi aferami.

13:30 Simič: Finance so stvar sedanje vlade. Jim zaupam. Več ne bom.

13:29 Pravni strokovnjak Klemen Jaklič je prav tako petič prisoten na okrogli mizi: Vesel sem za to, rad počnem svoje delo. To je nekaj, kar je sveto; človekove pravice in ustavne pravice so nam svete.

13:26 Finančni strokovnjak Marjan Odar je danes tu že petič: Vesel sem, da ljudje cenijo tvoje delo. Prebijamo se čez vsakdanje čeri. Vedno bolj čudne stvari prihajo na površje. Mi delamo na način, da ohranjamo preprostost in zdravo človeško pamet. 

13:22 Tavčarjeva vodi pogovor in sprašuje mag. Ivana Simiča, kaj poreče na vse pohvale: Tak sem, vsakemu povem, kar mu gre, zato si nakoplješ sovražnike. Lansko leto sem dokazoval nekaj, kar so mi podtaknili. Celo leto sem v davkih, vse kar počnem, počnem v zvezi z davki. 

13:20  Sledi glasbena popestritev. 

13:10 Dogodek lahko spremljate tudi TUKAJ. Predstavnik podjetja KD Skladi predstavlja pokojninsko problematiko ter naložbene priložnosti.

13:07 Tavčarjeva predstavi tudi spletni portal https://www.tax-fin-lex.si/. Naslednje leto imajo pred sabo izziv umetne inteligence. Leto 2018 je bilo uspešno, kaj prinaša leto 2019 na omenjenih področjih, pa bodo poskušali osvetliti gostje okrogle mize.

13:04 Zlata Tavčar o tem, da je ugled treba graditi dolga leta, da je potrebno biti profesionalen in da ugled lahko tudi izgubiš. Ugled danes razumemo kot poslanstvo in odgovornost za prihodnost. Steve Jobs je rekel: Misli drugače.

13:02 Najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2018 je postal mag. Ivan Simič s 75 odstokov prejetih glasov, finančni strokovnjak je postal Marjan Odar, ki je prejel 47 odstokov glasov, pravni strokovnjak za leto 2018 pa je postal ddr. Klemen Jaklič.

13:00 Povezovalka pozdravi vse prisotne. Pove, da je to že trinajsta podelitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine