18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Okrogla miza v Šentjurju: Zakaj so parlamentarne preiskovalne komisije tako nevarne?

V Šentjurju pri Celju se je pravkar začela okrogla miza o parlamentarnih preiskovalnih komisijah. Povezuje jo mag. Mojca Inkret, gostje so poslanka SDS Jelka Godec, poslanec SDS dr. Anže Logar in ekonomist mag. Rado Pezdir.

19:10 Začenja se okrogla miza. Med poslušalci sta tudi poslanca Bojan Podkrajšek in dr. Vinko Gorenak.

 
19:11 Jelka Godec: Pritiski so se začeli že takoj po ustanovitvi preiskovalne komisije o žilnih opornicah. Na komisijo so pritiskali odvetniki Mladine, nekateri preiskovanci so ogorčeni, češ da se jih blati. Menda naj bi enega od njih obiskali kriminalisti, čeprav komisija svojega poročila še ni izročila kriminalistični policiji. 
 
19:13 Anže Logar opisuje, kako so predstavniki vladajoče elite postopkovno ovirali delo komisije za bančni kriminal, v času seje komisije sklicevali sejo DZ. Za tem stoji Brglez.
 
19:14 Logar: V času zaslišanja o pranju iranskega denarja je TV Slovenija prekinila prenos ravno v času, ko je bilo najbolj zanimivo. Brglez sklical sejo DZ o tem šele na 26. aprila, ko bi čim manj ljudi gledalo to sejo. 
 
19:15 Rado Pezdir: Dve leti sem v arhivu preiskoval poslovne skrivnosti Udbe oz. Službe državne varnosti in videl, kako sega delovanje SDV v bančni sistem. Enako v zdravstvu. Jelka Godec naredila dokončno rekonstrukcijo tega, kar sem sam začel raziskovat. Gre za prepletenost raznih družb. 
 
19:20 Jelka Godec: Imamo še toliko materiala, da bi lahko delali še dve leti. Najbolj zanimivo pa je, kam je denar od nabave zdravstvene opreme odtekal, 
 
19:22 Logar o vlogi sodišč:  sodišča so nam govorila, da nimamo pravice do dokumentov o zadevi, ki jo preiskujemo. Če dokumentov ni, potem je preiskovalna komisija nesmiselna. Sodnica Deša Cener mi je naredila uslugo, saj je naredila korak, ki bi ga sicer naredil jaz. Verjela pa je, da bo na ustavnem sodišču pohvaljena enako kot od svojih nadrejenih. Vendar je spoznala, da mora tudi sama spoštovati ustavo. 
 
19:25 Pezdir: brez dokumentacije ne moreš delati, ne moreš raziskovat. Zato je najbolj enostavno zavračati izročitev dokumentov komisiji. Ker smo bili trmasti, nam niso mogli priti do živega. Če bi bila država normalna, se take zgodbe ne bi dogajale in bi lahko prišli zgodbam do dna. 
 
19:28 Logar: Poleti 2016 smo dobili 2500 strani dokumentov Banke Slovenije, ki smo jih takoj pregledali, če bi jih slučajno na BS zahtevali nazaj. Za ta opravek smo žrtvovali celo poletje.
 
19:30 Jelka Godec: Iz UKC Maribor in Ljubljana smo dobili takoj dokumente in to originale. Sama sem se morala najprej veliko naučiti o medicini, potem je šlo gladko. 
 
19:32 Pezdir opiše postopke, kako so hoteli nekateri zaslišanci zavajati.
 
19:33 Logar: V zvezi z Bojanom Petanom dobili originalne dokumente, ki pa bi se lahko izgubili ali pa poškodovali. Morali pa bi dobiti kopije. 
 
19:37 Jelka Godec opisuje primere zlorab izobraževanj zdravnikov. 
 
19:40 Logar o pranju iranskega denarja: nadzorne institucije namerno zatajile. Nekomu se je zelo splačalo pranje denarja. Ni bilo ukrepaja. Očitno je mogoče legalizirati mafijske posle. Za zdaj še ni nobenega epiloga te zgodbe. 
 
19:44 Pezdir, strokovni sodelavec bančne komisije, pove, da sedaj pripravljajo zaključno poročilo o zadevi Iran, zato za zdaj ne želi govoriti o podrobnostih. So pa podrobnosti grozljive. Poročilo bo na voljo čez kakšen mesec.
 
19:46 Logar: Trikrat smo že skušali doseči, da bi bili dokumenti o sanaciji bank na voljo javnosti, vendar nas je koalicija preglasovala. 
 
19:48 Jelka Godec opisuje, da je imela na zaslišanju ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, vprašala ga je, ali bodo tudi v tem primeru letele glave, in je bil užaljen 
 
19:50 Logar: Menim, da je gospod Klemenčič spoznal, kako preiskovalna komisija sploh deluje. Zato tudi ni nič naredil.
 
19:51 Pezdir: Prav zgodbe o bankah dokazujejo, da globoka država dejansko obstaja, saj je izvažala udbovski kapital v tujino. 
 
19:55 Jelka Godec o nenavadnih povezavah, ko je lastnik medicinskega podjetja isti kot lastnik Mladine, korenine pa segajo v družbe, ki jih je ustanovila Udba. 
 
20:03 Logar: Globoka država za vsako ceno hoče obdržati oblast. Še bolj pa hoče obdržati pod nadzorom NLB. Dokler bo slednja v slovenski lasti, bo denarnica za paradržavo odprta. Ko bo NLB v tuji lasti, se bo paradržava razgradila. Zato ne verjemite tistim, ki menijo, da mora banka ostati v slovenski lasti. 
 
20:08 Pezdir: preiskovalne komisije so nevarne, ker brutalno razkrijejo resnico. Jelka Godec pa se sprašuje, ali bo sploh kakšen epilog. Morate si pogledati posnetek pričanja Harija Furlana, ki se je sprenevedal. 
 
20:16 Logar: Z Jelko imava vsak nekaj zaslug, da se komu ob preiskavi zatakne slina v grlu… Preiskovalna komisija je del ustavne ureditve. Če se nekdo, ki je nekdaj vodil banko, ničesar ne spomni, se izogiba odgovornosti. In preiskovalna komisija ima nalogo razkrinkati te “ugledne gospode”, ki očitno izigravajo normalne ljudi. Dokumentacija bo ostala v DZ in bo lahko služila naslednjim preiskovalnim komisijam. 
 
 
 
 
 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine