10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Okrogla miza Nove Univerze »Slovenci med slovanskim, germanskim in romanskim svetom v (novem) globalnem razmerju moči«

Piše: C. R

Danes v organizaciji Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze poteka okrogla miza z naslovom: »Slovenci med slovanskim, germanskim in romanskim svetom v (novem) globalnem razmerju moči« v prostorih Nove univerze na mestnem trgu v Ljubljani. Dogodek se je začel ob 16:30 z uvodnim nagovorom bivšega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Na sami okrogli mizi pa v pogovoru, ki ga vodi doc. dr. Dejan Valentinčič, sodelujejo prof. dr. Ernest Petrič, prof. dr. Milan Jazbec, prof. ddr. Igor Grdina in doc. dr. Simon Mallmenval.

Okrogla miza se bo izvaja tudi v okviru desetega evropskega akademskega foruma Jean Monnet katedre Nove univerze, glavna beseda pa teče o tem kako so različne kulture germanskega, slovanskega in romanskega sveta zaznamovale Slovenijo, ki se nahaja na stičišču le-teh, kako je to vplivalo na izoblikovanje Slovenije v samostojen narod in državo, ter kje je naše mesto v sodobnem svetu.

18:04 Dekanija se je zahvalila vsem prisotnim in gostom. Konec okrogle mize.

18:02 Profesor Jazbec poudaril pomembnost tovrstnih okroglih miz.

17:58 Dr. Petrič: “Svet je globaliziran kot nikoli prej. Danes živimo v enem svetu, ki je nastal v drugi polovici 19. stoletja.” Poudarja, da so se po prvi svetovni vojni stvari spremenile. “Sedaj živimo v novem svetu”.

17:54 Ddr. Grdina za zaključno misel poudarja, da danes skupaj z zahodno civilizacijo nismo v preveč brezskrbnem stanju. O tem moramo razmišljati zelo resno in se ne ustrašiti takšnih vprašanj. “Neustrašno moramo naprej. Izzivom je treba pogledati v oči”.

17:52 Eden od sogovornikov poudari, da lahko Slovenija sproščeno pristopi do vseh treh “svetov”, o katerih je tekla beseda.

17:47 Dogodek se približuje koncu, čas za zaključne misli. Rektor Nove univerze povedal nekaj besed.

17:40 Razvoj slovenstva v prvi Jugoslaviji je zasluga Antona Korošca, poudarja prof. Jazbec. Dva slovenska politika, ki imata “kilometrino” za pomembna nova voditelja sta Borut Pahor in Janez Janša.

17:39 Slovenska izkušnja izhaja iz trikotnika med germanstvom, romanstvom in slovanstvom.

17:37 Profesor Jazbec je skozi zgodovino med najbolj zaslužnimi Slovenci izpostavil Jurija Dalmatina, ki je prevedel Biblijo, ob tem pa je moral približno tretjino besed sam “izumiti”.

17:33 Dr. Petrič opozarja, da sami odločamo o svoji usodi in da smo odgovorni tudi prihodnjim rodovom.

17:32 “Imamo interese tudi na jugovzhodu, kjer smo bili v času Jugoslavije nekakšen tujek. Je pa naša duša na Zahodu in v Srednji Evropi.”

17:30 “Slovence je marsikaj bogatilo, pa tudi ogrožalo. Smo pa ostali to, kar smo”, je dejal dr. Petrič. “Po svoji duši smo Srednjeevropejci”.

17:27 “Ilirizem je imel v 19. stoletju veliko vlogo za Slovence”.

17:25 V času multipolarnega sveta se srečujemo z novimi spopadi med vrednotami, je mnenja dr. Petrič. “Slovenci morajo vztrajati na civilizacijski poti Zahodne civilizacije”.

17:23 Pogovor se skozi zgodovino pomika k času Slovenije v Jugoslaviji. “Za razpravo o katerem koli problemu je potrebno poznavanje zgodovine”, opozarja dr. Petrič in dodaja: “Osamosvojitev je pomembna, ker smo v tem veličastnem trenutku Slovenci po času Karantanije dobili znova svojo državo”.

17:18 “Ime Slovenija in Slovenec izhaja iz straroslovanske besede, ki pomeni Slovani”. Slovenski nacionalni program je bil vedno v preteklosti usmerjen v neko solidarnost s Slovani, poudarja. “Slovenski prostor je dedič vseh treh svetov; po jeziku slovanski, po zgodovini germanski, po “modus operandi” situacijah že kar romanski.

17:16 Dr. Mallmenval se pomika na temo odnosa med Slovenci in preostalim slovenskim svetom. Poudarja, da je jezik pomemben, ni pa vedno nosilnost narodne identitete.

17:14 “Romanski vpliv vnaša v slovenski prostor neko sproščenost, ki se odraža v bolj odprti razpravi.”

17:11 Dr. Mallmenval govori o podobnostih in odnosih med Slovenci in Romani. Poudarja, da je Slovenija v srednjeevropskem prostoru. Ključen element na poti vpliva so tudi romanski narodi, oziroma severna Italija.

17:08 Miklošič je rekel, da si sosedov ne izbiramo, opozarja ddr. Grdina. “Lahko se pritožujemo ali iščemo prijateljstva”, poudarja. “Svet ni več dvopolaren, danes je drugačen”.

17:06 Ko smo se branili pred Turki, smo se odločili za Zahodni svet. To se odraža tudi v kulturni vsebini, ki se razlikuje od politične. Slovenija je nihalo med romansko in germansko kulturo, poudarja ddr. Grdina.

17:02 ddr. Grdina: “Slovenski prostor je prehoden.” Nadaljuje o tem, da so Slovenci Zahod, vendar na meji.

17:00 Voditelj poudarja, da Nova univerza predstavlja pomembno vlogo pri poglabljanju slovenskih študij.

16:57 Po uvodnem govoru Pahorja se začenja pogovor okrogle mize. Voditelj je dr. Dejan Valentinčič, sodelujejo prof. dr. Ernest Petrič, prof. dr. Milan Jazbec, prof. ddr. Igor Grdina in doc. dr. Simon Mallmenval.

16:55 Borut Pahor zaključil z uvodnim govorom o besedah o vojni v Ukrajini, ki povzroča nove delitve.

16:53 Bolj kot je EU povezana, bolje je za Slovence, je še prepričan Pahor. “Slovenci se iz zgodovine učimo in zorimo. V zapletenih okoliščinah smo sposobni razumeti duh časa.”

16:51 Za konec Pahor opozarja, da so Slovenci kot slovanski narod močno povezani z germanskim in romanskim svetom, jim je pa kljub temu uspelo obstati.

16:50 “Moramo še naprej graditi našo nacionalno skupnost. Trenutno je med nami premalo dialoga, ki poskuša iskati rešitve”, je poudaril bivši predsednik.

16:47 Pahor je mnenja, da smo z vstopom v EU pristali med državami zahodnega sveta, ki mu pripadamo.

16:45 Smo na zelo občutljivem prepihu zgodovine, vendar nam je Slovencem uspelo razumeti duh časa. Z zadovoljstvom lahko gledamo na čas slovenske pomladi v koncu 80ih let. Z vsemi relevantnimi političnimi silami smo ustanovili državo. Zatem smo jo tudi vojaško obranili, je poudaril Pahor

16:40 Borut Pahor: “Slovenci živimo v svojem najboljšem obdobju, potem ko smo se ustvarili. Prelomen dogodek je bil, ko smo ustanovili svojo državo”.

16:37 Dekanja Nove univerze: “Narod brez preteklosti nima prihodnosti”

16:35 Začetek okrogle mize

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine