22.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Okrogla miza “Narod brez mladih nima prihodnosti”

Zbor za republiko in Združenje VSO sta v Muzeju VSO, Cankarjeva 11, pripravila okrogla mizo z naslovom “Narod brez mladih nima prihodnosti”.

Vabljeni gosti so:

– dr. Žiga Turk, Zbor za republiko
– Žan Mahnič, SDS
– Daniel Valentine, SLS
– Aleš Primc, Glas za otroke in družino

Posnetek okrogle mize si boste lahko kmalu ogledali na Nova24TV.

18:19 Besedo so prevzeli prisotni. 

18:17: Dr. Turk: Kar mlade družine potrebujejo, je normalno okolje, kamor se rodijo otroci.

18:15: Dr. Turk: Samozavestna družba pomeni, da bomo ponosni, da smo Slovenci. Vse te stvari, ki sem jih naštel, so med sabo povezane. 

18:011 Dr. Turk: Vzpostaviti moramo, da družba ni sovražna do družine, do poklica mame in očeta. Še naprej moramo skbeti za kvalitetno izobraževanje. In še tretje: mladi so fleksibilni, glasujejo z nogami na tleh, potrebujemo normalno državo, svobodnešjo državo. Da ni vseh sistemih in podsistemih prisotno to, da se ne bi pridružil, kdo na novo. Potrebujemo pluralnejšo družbo, vrednostni sistem, ki bi jih propagirala civilna družba. Četrta komponenta normalnosti je samozavestnejša slovenska družba. 

18:05 Dr. Turk: Še eno področje je mladi in svet. Mladi so Evropo ponotranjili. To je zdaj njihovo dvorišče. Slovenska mladina postajajo državljani sveta. Niso vsi mladi enaki. Mladinska populacija se deli na dve skupini: ena je tista, ki deluje mimo politike, poskušajo z raznimi startupi, se izobražujejo v tujini, saj jim je to omogčila tudi evropska politika,…  Drugo skupino pa država zelo zanima, saj od države pričakuje socialne priboljške, javno službo itn. Z nobeno od njih si  ne moremo pomagati. Sploh desno sredinska politika. 

18:04 Dr. Turk: Mlade zanima področje izobraževanja. Pomembno področje je področje mladih in prostovoljnih družbeno političnih aktivnosti. Prav to področje je neizkoriščeno. Velikanski del tega, kar je govoril Primc, bi lahko prevzela civilna družba.

18:02 Dr. Turk: Mladi niso vpeti v vsa ta omrežja, ki so v Sloveniji zelo prisotna. Mladi ne razmišljajo o pokojninah. 

18:00 Dr. Turk: Mladi, ki jim za njihov čas taki dogodki kot ta, ob drugih ponujenih stvareh, jim to ni konkurenčno.

17:59 Dr. Turk pogreša med mladimi večji interes za javne, politične zadeve: Kaj je biti mlad? Britanska politika ima za mlade starost od 13 do 19 let. Pri nas je to od 15 do 19 let. 

17:58 Dr. Turk: Za moj okus je v tej dvorani preveč starih in premalo mladih. 

17:57 Dr. Žiga Turk: Upam, da študente na fakulteti naučimo tudi misliti.

17:56 Cukajti predaja besedo nekdanjemu ministru v zadnji Janševi vladi dr. Žigi Turku. Danes je profesor informatike na Fakulteti za gradbeništvo.

17:55 Cukjati se zahvaljuje Primcu, da nam je povedal, kako pomembno je, da politika ustvari družini prijazno okolje.

17:54 Primc naš program zagotavlja tudi varno starost.

17:53 Primc predstavlja program stranke, predvsem 3000 evrov za vsakega rojenega otroka. Več si lahko preberete tukaj: http://glaszaotrokeindruzine.si/program.html

17:50 Primc: Otroci so najbolj nesrečni, ko se mama in oče ne razumeta; ko je otrok izgubil temeljno varnost. Družba, ki vzpodbuja ločitve, je družba, ki otroke zavestno sili, da bodo ti postali reveži. 

17:46 Primc: Družba je soodgovorna za to, da mladi ne razmišljajo o kvalitetnem starševstvu, o zakonu, zakonski zvestobi. Sploh zvestoba je v družbi pojmovana kot nazadnjaška. Menim pa, da je to najboljši recept za veliko število otrok in je prava pot v življenju. Dokaz, da je zvestoba pozitivna, so mi ločeni pari. 

17:45 Primc: Ne izobražujemo mladih za poklic starševstva, ki je najpomembnejši poklic življenja.

17:44 Primc: Izobraževati moramo mlade za gospodarstvo in ne za to, da imajo profesorji službe.

17:41 Primc: Nekatere stvari so pri nas dobro urejene. Npr. bazično znanstveno stanje je solidno, saj v tujini mladi dobijo dobre službe. Imamo pa težave v gospodarstvu, saj gospodarstveniki pri nas ne dobio delavcev. Težava: Izobražujemo mlade za sistemsko brezposelnost in tujino. To je generalni problem. Gospodarstvo in šolstvo se morata približati. 

17:38 Primc: Jaz ne vrjamem, da me bodo na stara leta živeli Arabci, Pakistanci,… saj ti ljudje ne bodo imeli tu svojih staršev, ki jim bodo pomagali. 

17:37 Primc: Brez novega rodu, ni varnoste starosti. Nisem še srečal politike, ki bi to zagovarjali.

17:35 Primc: Če katera stranka, ki bi morala zagovarajti problematiko otrok, bi morala biti to upokojenska.

17:32 Primc: Nikoli niso vprašali Erjavca, kje bo dobil 3 milijarde evrov, ko je obljubljal pokojnine za 1000 evrov. Ko pa smo mi rekli, da bomo vsaki mami ob rojstvu otroka dali 3000 evrov, pa je nastal halo. Pa bi nas to stalo le 700 milijonov evrov na leto. Otroci niso strošek, ampak pomenijo gospodarsko priložnost. S tem, ko se daje otrokom in družini, je zagotovljena tudi varnost upokojencev. 

17:30 Aleš Primc se strinja, da narod brez mladih nima prihodnosti. Še huje je, če maldih ni: Vprašanje mladih je vprašanje varne starosti.

17:29 Cukjati predaja besedo Alešu Primcu, ki bo spregovoril glede staranja slovenskega prebivalstva.

17:28 Valentine: Cerar se je hvalil, da Ljubljanica teče v eno smer, za to res ne rabiš nič narediti. To je tudi rezultat njegovega mandata. 

17:27 Valentine: Mladim se je žal politika zamerila, predvsem po letu 2008, v času recesije.

17:25 Valentine: Mladi bi potrebovali dolgoročno in zanesljivo zaposlitev. 

17:24 Valentine: Denar ne raste na drevesih, kot bi to mislili socialisti. Potrebno je tudi urediti stanovanjsko politiko za mlade družine. 

17:22 Valentine: Financiramo izobraževanje mladih, ki potem odidejo v tujino. Je to smiselno? To je potrebno spremeniti. Spodbujati je potrebno hitrejšo zaposljivost. 

17:21 Valentine o problematiki mladih: Strinajm se z obema politikama strank, ki so danes tu. Vidimo velik problem rodnosti. Nekateri ukrepi obstajajo, a nas skrbi, da niso dovolj učinkoviti. Ali res ti služijo namenu večanja slovenske populacije?

17:20 Cukjati predaja besedo Danielu Valentineju.

17:17 Mahnič: Pomembna je tudi družinska politika. Podpiramo idejo stranke Aleša Primca GOD. Mi ne bomo uvažali ilegalnih migrantov. Splača se vlagati v rojstva slovenskih otrok.

17:15 Mahnič: V SDS imamo pripravljene dobre ukrepe za to področje, povezani smo tudi z SDM. Uvedli bi voucherski sistem. 

17:14 Mahnič: Kar se tiče participacije: denar, ki pritiče iz študentskega dela, bi se lahko porazdelil drugače, saj je Študenstka organizacija povezana s stranko SD.

17:12 Mahnič: Kar se tiče stanovanjske politike; tudi tu je pred kratkim padel predlog zakona glede neprofitnih stanovanj za mlade, ki jo je pripravil Zvonko Černač.

17:11 Mahnič: Ko govorimo o maldih, govorimo tudi o prihodnost kot je digitalizacija ipd, ki je povezana z zaposlitveno politiko. Tudi tega koalicija ni uredila.

17:10 Mahnič: Gospodarstvo si želi bolj učinkovit šolski sistem.

17:07 Mahnič: SDS je predlagala številne ukrepe, a koalicija ji ni prisluhnila in je zavračala vse predloge zakonov iz področja problematike mladih. To lahko razdelimo na šolski sistem, zaposlitveno politiko, stanovanjsko problematiko in politično participacijo.

17:05 Žan Mahnič o tem, ali starejši v parlamentu zanavajo omenjeno problematiko mladih: Žal ugotavljam, da je bil to mandat izgubljenih priložnosti. 8000 mladih na leto se izseli v tujino in se ne vrnejo. Ustvariti bi jim morali prijazno okolje za delo, da bi se vrnili. Politika veliko govori, koalicije so polna usta problematike mladih, a konkretnih ukrepov ni.

17:03 Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati pozdravlja vse navzoče: Narod brez mladih nima prihodnosti je resna tema

16:58 Ljudje se zbirajo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine