21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Ilegalni migranti ob meji vdirajo v domove in kradejo avtomobile; iz BiH migranti odhajajo, a prihajajo novi

Proti Veliki Kladuši na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino je krenil naš novinar Bogdan Sajovic, posebni poročevalec Luka Svetina pa je s snemalcem trenutno v okolici Sarajeva. V BiH se namreč kopičijo ilegalni migranti, od koder jih vsak dan proti Sloveniji krene nekaj sto.

19:30 Sajovic se nam je že javil iz Velike Kladuše. “Mesto je preplavljeno z ilegalnimi migranti, poln je zlasti mestni park. Srečujem same mlade fante do 30. let. Ni družin, ni žensk in otrok. Migranti imajo tudi težave s prometnimi predpisi, saj kar skočijo pod avte. Domačini zgledajo kar malce resignirani od vsega. Držijo se stran od njih,” poroča Sajovic. Med pogovorom se v ozadju sliši tudi nekakšno dretje v arabskem jeziku. Sajovic se je odpravil po mestu in se nam bo kmalu spet javil.

18:45 Novinar Bogdan Sajovic se je javil s hrvaško-bosanske meje Maljevac. “Med Topolskim in Veliko Kladušo Hrvati postavljajo nadzore.” Zdaj se odpravlja proti Veliki Kladuši. 

16:50 Mediji v BiH poročajo, da je policija v zadnjih 48 urah ujela več kot 400 ilegalnih migrantov pri prehodu meje med Srbijo in BiH, kar pomeni, da se pritisk migrantov z vzhodne smeri krepi.

15:50 Srbski portal Blic poroča, da zaradi zapore stare balkanske poti, ki je še pred dvema letoma vodila preko Madžarske, sedaj vse več migrantov išče pot skozi BiH, okoli tisoč jih v Veliki Kladuši čaka na odhod v smer proti Sloveniji. Organi Republike Srbske pa demantirajo navedbe medijev, da naj bi se v Republiki Srbski tajno naselilo okoli enajst tisoč ilegalnih migrantov.

14:30 Novinar Luka Svetina se nam je ponovno javil in povedal, da je nekaj migrantov našel le še na železniški postaji v Sarajevu. Včeraj zvečer sta s snemalcem posnela tamkajšnji mestni park, ki je ves preoran. Gre za park nasproti Mestne hiše v Sarajevu, od koder pelje tudi pravkar obnovljena vzpenjača na hrib Trebević. Kot rečeno, ilegalni migranti so pred časom, teh je bilo v Sarajevu, v parku naredili šotorišče. Prišli so iz Pakistana, Afganistana, Irana, Bangladeša, Palestine… “Bili so sami mladi moški. To mi je povedal nekdo, ki dela v hotelu zraven parka. Potem, ko so migranti vse uničili, so jih preselili drugam,” nam je povedal Svetina ter potrdil pisanje časopisa Dnevni Avaz, ki je pisal o tem, da so migranti ropali, vlamljali v hiše, se pretepali z domačini, napadli pa so celo turiste… Zaradi tega so pred štirinajstimi dnevi oblasti končno ukrepale in ilegalne migrante prerazporedile po kampih znotraj države, o čemer smo včeraj že poročali. Tak kamp se nahaja tudi v vasi blizu bosanskega Petrovca. “Namestili so jih daleč od Mostarja in Sarajeva, saj sta to turistično najbolj oblegana kraja. V vaseh, kot je npr. Kladuša, pa oblastem ni potrebno skrbeti za varnost turitov, saj slednjih tam ni,” nam še pove Svetina. Doda še, da se vsi ti ilegalni migranti pomikajo proti Slovenji, kjer bodo zaprosili za azil. “Nekateri od njih bodo šli naprej, drugi bodo ostali v Sloveniji,” konča pogovor Svetina, ki se zdaj že vrača proti Sloveniji.

13:53 Portal Slobodna Bosna poroča o veliki tatinski akciji v tobačni tovarni v Sarajevu, kjer so prijeli šest oseb, ki so kradle kot srake. Ni napisano, ali gre za državljane BiH ali za migrante. Poročajo tudi, da so v Srbiji na tovornem vlaku v enem od vagonov našli zaprtih 23 ilegalnih migrantov, ki so bili namenjeni v Bosno.

13:45 Nekateri mediji poročajo, da so policisti iz Zadra preprečili prehod 29 ilegalnih migrantov (na čelu s tihotapcem) na meji z BiH. Policisti naj bi tudi streljali na kombi in ranili devet migrantov.

12.05 Migranti vse bolj vznemirjajo prebivalce Hercegovine; vdirajo v domove in kradejo avtomobile, poročajo Nezavisne novice. Več TUKAJ.

11.28 Peter Webinger, vodja skupine za azil in migracije pri avstrijskem notranjem ministrstvu, je opozoril, da na balkanski migrantski poti nastaja nova, tako imenovana »džamijska pot«, ob kateri džamije nudijo nezakonito pomoč ilegalnim migrantom. Več TUKAJ.

10.19 Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Preloka in Učakovci izsledili in prijeli 19 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, poroča PU Novo mesto. Več TUKAJ.

10.18 Vir iz Zagreba: Policija dobila navodilo, naj zaradi bližajoče se turistične sezone z vsemi sredstvi pred migranti brani Dalmacijo. Več TUKAJ.

09.35 Republika Srbska je zagrozila, da se bo zagradila z ograjo, če jim Bošnjaki ne prenehajo pošiljati ilegalnih migrantov, poročajo Novosti.

07.21 Ko pridejo ilegalni migranti v BiH, jim dajo oblasti 15 dni časa, da se odločijo, ali bodo zaprosili za azil ali ne. Večina ga ne zaprosi, ampak teh 15 dni izkoristi za preboj prek ozemlja Hrvaške v Slovenijo.

07.10 Vreme v BiH je sončno, napoved je obetavna. Poznavalci menijo, da lahko samo ta konec tedna na pot proti Sloveniji krene tudi več tisoč ilegalnih migrantov.

07.00 Novinar Luka Svetina je sinoči javil, da je sarajevski park, kjer je bila še pred kratkim nastanjena množica migrantov, na novo prekopan. Ilegalni migranti so uničili vso zelenico, odpeljali so jih v notranjost BiH, v druge kampe. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine