1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Naš posebni poročevalec iz osrčja BiH: Na tisoče ilegalnih migrantov, večinoma so Pakistanci, Afganistanci in Iranci, želi prav v Slovenijo!

Naš posebni poročevalec Luka Svetina, ki je že drugi dan v BiH, se bo javljal iz osrčja države, od koder se množice ilegalnih migrantov valijo proti meji s Hrvaško, in kjer očitno čakajo na ugoden rezultat volitev, da nato krenejo proti Sloveniji.

19:56 Novinar Luka Svetina se nam je oglasil še enkrat, tokrat iz Sarajeva. Pravi, da je park, kjer je bila še pred kratkim nastanjena množica migrantov, na novo prekopan. Očitno so migranti uničili vso zelenico, njih pa so odpeljaji v notranjost BiH, v druge kampe. 

15:25 Novinar Luka Svetina je že na poti v Sarajevo.

15:15 Novinar Luka Svetina je sporočil, da se 10 km iz Mostarja nahaja kraj Salakovac. Gre za majhen kraj ob reki Neretvi, kamor so premestili vse migrante, ki so se nahajali v bližini Mostarja. Bosanski mediji so v zadnjih tednih precej poročali o spopadih med domačini in migranti. Migranti so vlamljali v hiše in kradli, zato so se domačini pritoževali oblastem. Slednji so našli rešitev in jih prestavili iz Mostarja v Salakovac. Kljub temu se migrante proti večeru še vedno najde tudi v Mostarju, kjer tajavo po mestu. Kot je še povedal Svetina, so migrante nastanili v migrantski center, ki deluje zdaj že slabe tri tedne. V tem centru se nahaja 200 do 300 ilegalnih migarntov, večinoma so Pakistanci, Afganistanci in Irance. “Niti eden, s katerimi sem govoril, ni iz Sirije ali Iraka,” pove Svetina in doda, da je bil v času Balkanske vojene Center za begunce. Tukaj nastanjeni migranti sicer ne povzročajo nekašnih večjih težav, vendar ti nočejo ostati tukaj, ampak si vsi želijo čim prej oditi proti Kladuši in naprej proti Hrvaški in Sloveniji.

12.55  V zadnjih urah so policisti samo na območju ob Kolpi polovili 34 ilegalnih migrantov. Več si lahko preberete TUKAJ.

12:15 Svetina še pravi, da je Bosna preplavljena z migranti in se duši od tega. Več iz Mostarja sledi kmalu…

12:05 Svetina še opozori, da je edini razlog, da se Slovenija ne sooča z navalom ilegalnih migrantov iz BiH, je tampon na Hrvaškem, kjer policija z njimi ravna konkretno in jim s tem preprečuje prehod v Slovenijo, nato jih vrača nazaj v BiH. Hrvaška za enkrat svoje delo opravlja zelo dobro. Če ne bi bilo hrvaškega tampona, bi v Sloveniji imeli že pravi kaos. Opozori še, da ima veliko ilegalnih migrantov psihične težave, nekateri od njih postajajo celo brezkompromisni. Domačini razlagajo, da se migranti ponoči pretepajo, da je veliko tažav z njimi, da se ga napijejo ipd.

12:00 Svetina pravi, da so ilegalni migranti tudi v Mostarju. Čez dan se zaradi turistov skrijejo, umaknejo drugam, zvečer pa jih je videti v samem mestu. Pravi, da je situacija popolnoma ušla izpod kontrole, da jih je enostavno preveč. Sirijcev je približno deset odstotkov od vseh ilegalnih migrantov, ostali so mladi moškim ki prihajajo iz držav, kjer ni vojno območje, to je iz Agranistana, Pakistana in Irana ter celo iz Bangladeša, Indije in Šri Lanke. VSak dan jih je več. Domačini jim sicer poskušajo pomagati, predvsem sirijskim družinam, vendar tega ne bodo mogli več dolgo zdržati. Jezni so na oblasti, na bosansko zunanje ministrstvo, saj je zaradi nnjihove apatičnosti totalen kaos. Zaradi njih je mesto postalo zasmeteno.

11:55 Novinar Luka Svetina se nam je ponovno javil iz Mostarja in nas dopolnil, da ilegalni migranti v Bihaću spijo v zapuščenem hotelu ter bivšem partizanskem domu. V Bihaću so razkropljeni po celem mestu, večinoma so nastanjeni kar v parku in starih zapuščenih stavbah. Svetina ocenjuje, da je teh ilegalnih migrantov več kot 1000, več kot jih je bilo v Kladuši.

11.30 Na Hrvaškem je policija morala streljati na tihotapce in ilegalne migrante. Več si lahko preberete TUKAJ.

09.54 Odličen prispevek o multikulturnosti si lahko preberete TUKAJ.

Bihać- bivši partizanski dom in nedokončani hotel.   (Foto: Luka Svetina)

09:18 Naš posebni poročevalec Luka Svetina je danes v Mostarju. Še vedno je pod vtisi včerajšnjega dne. Pravi, da na tisoče ilegalnih migrantov, večinoma so Pakistanci, Afganistanci ter Iranci, želi prav v Slovenijo. V BiH živijo v nemogočih razmerah. Spijo tudi po kovniskih strehah nekakšnih barak.

09.04 Presednik vlade Albanije Edi Rama je izjavil, da se na Balkanu lahko ponovijo razmere iz leta 2015, ko je ta del Evrope prečkalo skoraj milijon ilegalnih migrantov.

Edi Rama, predsednik albanske vlade. (Slika: Wikipedia)

 

08.11 Madžarska ostro proti podpisu Evro-afriške deklaracije o prednostih migracij. Več si lahko preberete TUKAJ.

08.07 Bošnjaški portal Avaz poroča, da vse več migrantov prihaja v BiH iz Srbije in Črne Gore. 

07.51 Portal Bljesak poroča o kaotičnih migrantskih razmerah v BiH. Razmere postajajo neobvladljive.

07.40 Kaj se je včeraj dogajalo na poti po BiH, si lahko preberete TUKAJ.

Šotorišče Trnovi tik ob meji s Hrvaško. (Slika: Luka Svetina)

07.00 Naš posebni poročevalec Luka Svetina je s snemalcem krenil v osrčje Bosne in Hercegovine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine