16.1 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Hrvaška policija le še s težavo obvladuje migrante, ki jih vrača iz Hrvaške nazaj v Bosno in Hercegovino; v primeru kolapsa bo množičen val migrantov pljusknil v Slovenijo!

Po oceni državnega sekretarja MNZ Boštjana Šefica je migrantski potencial na Balkanu okoli 50.000 ljudi, medtem ko bosanski in srbski mediji poročajo o 120.000 ilegalnih migrantov, ki čakajo, da prečkajo Hrvaško in vstopijo v Slovenijo. Razmere so kaotične predvsem v BiH, kjer ni nikakršnega nadzora. Razmere s pomočjo balkanskih medijev in našega posebnega poročevalca Luke Svetine spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

22:45 Evropska komisija naj bi še vedno vztrajala pri migrantskih kvotah; država, ki jih odklanja, bo deležna ostrih sankcij, zato že uvajajo sankcije proti Madžarski, Poljski in Češki.

21:50 Po poročanju Spletnega časopisa, ki ga ureja Peter Jančič, naj bi notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar dejala, da lahko tudi Slovenija zapre meje. Komentar Petra Jančiča: “Če to izvemo iz vlade nekaj dni pred volitvami mora biti precej napeto na meji.”

21:28 Poročila z Madžarske: tam bo vsaka pomoč ilegalnim migrantom smatrana kot kaznivo dejanje. Madžarska je torej korak naprej v primerjavi s “staro” Evropo.

21:25 Širijo se tudi novice o migrantih v Franciji – v kraju Calais je migrant poškodoval policista, v Parizu pa so evakuirali migrantsko taborišče. V Pariz so se zatekli predvsem Somalijci, Sudanci in Eritrejci, torej afriški migranti. Pariz je sicer znan po velikem deležu priseljencev iz afriških držav.

21:20 Zaradi slabih razmer naj bi se vse več migrantov odločilo za organiziran odhod preko meje na Hrvaško. Naveličani so namestitve v šotore ter v razpadajoče zgradbe.

20:40 Govori se o 120 tisoč migrantih, ki so prečkali Bosno in Hercegovino. Med posameznimi skupinami migrantov v Veliki Kladuši je prišlo tudi do pretepov.

20:35 Novost na balkanski poti je t. i.  letalski tranzit Irancev prek Srbije. Septembra 2017 je namreč Srbija ukinila vizume za državljane Irana. V Srbijo je na regularen način priletelo 11.305 Irancev, vrnilo pa se jih je samo 9.052.

20:28 Po podatkih nekaterih tviterašev migranti preko Grčije pritiskajo v Črno goro in naprej v Bosno. Za razmere je odgovoren tudi socialistični grški premier Alexis Cipras.

20:20 Radio Sarajevo na spletni strani poroča o novi migrantski poti, ki pelje iz Sarajeva preko Cazinske krajine, osrednje Hrvaške v Slovenijo. Število migrantov močno poraslo, avstrijska vlada napoveduje zaporo meje s Slovenije. Povečal se je tudi dotok migrantov v Grčijo in preko nje na območje nekdanje Jugoslavije.

19:20 Našli so zgradbe v Bihaču, okoli 400 jih biva v nekem partizanskem domu, ki razpada, prihajajo iz Afganistana in Pakistana. Ti bi sicer radi odšli do Italije. Hrvaška policija jih vrača nazaj, očitno je zelo učinkovita, zato jo obsojajo, da je fašistična, da je jemala mobilne telefone. Vendar tega pritiska ne bo zdržala dolgo, v tem primeru bo ogromno migrantov prišlo do Slovenije.

Migranti so zaradi slabih razmer nestrpni, želijo oditi v Slovenijo. (foto: Nova24tv)

14:30 V Veliki Kladuši je migrantov več kot tisoč, živijo v precej slabih pogojih, domačini skušajo pomagati, oblast ne opravlja svojega dela. Vsi hočejo v Slovenijo, ki je zanje obljubljena dežela. Večina je mladih moških. Iz Sarajeva prihajajo novi migranti, tam jih je pet tisoč. V parku je situacija postala tako nevzdržna, da so del migrantov preselili v šotorišče ob zavetišče za pse. Situacija ušla izpod kontrole. Širijo se nalezljive bolezni. Večina jih ne prihaja z vojnih območij, nekaj jih je iz Sirije, pa iz Iraka. Veliko migrantov je tudi v Cazinu.

Higienske razmere so katastrofalne, oblasti v BiH niso več učinkovite. Večinoma pa gre za Afganistance in Pakistance. (foto: Nova24tv)

12.47 Nezavisne novine poročajo, da želijo oblasti iz Sarajeva v Republiko Srbsko premestiti 11.000 migrantov. Ker so obasti v Republiki Srbski že večkrat opozorile, da ne bodo sprejele migrantov, utegne priti do konflikta.

12.03 Boštjan Šefic za STA potrdil, da Avstrija zaradi ilegalnih migrantov pripravlja blokado meje s Slovenijo.

11.34 Migranti so na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino začeli z ropanjem hiš, poroča portal Srpskainfo. Več lahko preberete TUKAJ.

11.28 Občani ob slovensko italijanski meji nam sporočajo, da so v zadnjih dnevih opazili večji pritok imigrantov, ki prehajajo iz Italije v našo državo. Več lahko preberete TUKAJ.

Migranti na Goriškem. (Slika: bralka Demokracije)

11.22 Večina Britancev soglaša, da je imigracija poslabšala življenje v njihovih soseščinah, naseljih in povzročila manjše zaupanje , poroča britanski Daily Mail.

10.56 Naši viri iz Avstrije poročajo, da bo severna soseda s 1. julijem povsem zaprla meje in znova uvedla mejne kontrole. Vse je seveda odvisno, kdo bo v nedeljo zmagal na državnozborskih volitvah. Avstrijci namreč pozorno spremljajo predvolilno kampanjo. Več si lahko preberete TUKAJ.

10.46 Naš posebni poročevalec Luka Svetina je s snemalcem v migrantskem šotorišču Trnovi.

10.12 Republika Srbska odreka gostoljubje ilegalnim migrantom, poročajo novosti. Dali jim bomo hrano, prenočišč pa ne, saj želimo, da čimprej zapustijo naše teritorij, sporočajo oblasti.

09.28 Večje šotorišče ilegalnih migrantov je sredi naselja Trnovi. Tik ob šotorišču je džamija Trnovi.

(Slika: Google Maps)

09.16 Al jazeera Balkans poroča, da se proti meji s Hrvaško pomika vse več ilegalnih migrantov. Več TUKAJ.

09.07 Ilegalni migranti preplavili Goriško, ljudje se ne počutijo več varne, policija miži na obe očesi. Več TUKAJ.

08.59 Policisti PU Novo mesto so v zadnjih urah med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju policijskih postaj Črnomelj in Brežice izsledili in prijeli 13 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, poroča PU Novo mesto. Več TUKAJ.

08.35 Luka Svetina in snemalec sta krenila v šotorska naselja ilegalnih migrantov tik ob meji s Hrvaško. Takoj ko bo mogoče, se bosta javila. Gre za precej nevarna ilegalna šotorišča, saj so migranti, ker so obtičali v BiH, zelo živčni in nestrpni, zato tudi napadalni. 

08.32 Javil se je naš poseben poročevalec Luka Svetina. Povedal je, da sta s snemalcem včeraj okoli 23. ure prišla v Veliko Kladušo, nato se pa sprehodila po mestu. S snemalcem sta srečala skupino, ki je mimo njunega hotela z nahrbtniki na ramah krenila proti meji. Sicer se ilegalni migranti nenadzorovano celo noč sprehajajo po Veliki Kladuši. Eden ju je vprašal, kje je Velika Kladuša. Luka Svetina mu je povedal, da je že v Veliki Kladuši. Nekateri ilegalni migranti so povsem izgubili orientacijo.

08.20 Luka Svetina ni prvič v BiH. Njegovo reportažo pred štirinajstimi dnevi si lahko ogledate TUKAJ.

07.30 Predsednik vlade HNŽ Nevenko Herceg se sprašuje, kako je mogoče, da se ilegalni migranti svobodno gibljejo po Bosni in Hercegovini.

Nevenko Herceg. (Slika: YouTube/PrintScreen)

07.00 Zlatan Cekić za Nezavisne novine poroča, da v Veliko Kladušo, ki je izhodiščna točka za vdor ilegalnih migrantov na Hrvaško in nato v Slovenijo, prihaja vse več ljudi. Vse več jih je tik ob meji.

Šotori pri Veliki Kladuši so tik ob meji s Hrvaško. (Slika: NN/Nezavisne)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine