11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(FOTO) (IZ MINUTE V MINUTO) Na okrogli mizi VSO o pekrskih dogodkih v Mariboru

V živo spremljamo okroglo mizo ‘”Pekre”: Pekrski dogodki 1991 in prva žrtev osamosvojitvene vojne”, ki poteka v dvorani Alma Mater Europaea – Evropski center v Mariboru. Pozdravni govor bo imel Janez Janša, član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), medtem ko sta gosta omizja Franc Kangler in Franc Breznik. Moderator je Franci Donko.

20:52 – S tem se je okrogla miza končala.

 

20:50 – Donko je k besedi pozval še Predaliča. Osnovno poslanstvo VSO je negovati vrednote osamosvojitve in ohranjati spomin. Na te dogodke je padel prah, ki so ga ustvarili tisti, ki niso želili osamosvojitve. Tudi zaradi tega odnosa je Slovenija v takem stanju, kot je.

 

20:47 – Breznik je poudaril, da večino časa po osamosvojitvi vladajo ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi, niso nikoli želeli samostojne Slovenije. JLA je prvič izgubila spopad prav v Sloveniji. V tej vojni nismo izgubili slovenskega ozemlja in se nismo maščevali nad tistimi, ki so se borili proti osamosvojitvi. Državo morajo voditi tisti, ki imajo Slovenijo v srcu.

 

20:45 – Na koncu je Kangler poudaril, da se je treba tudi danes, na prihajajočih volitvah, boriti za Slovenijo.

 

20:42 – Kangler je izpostavil, da Slovenci stopimo skupaj, ko je to potrebno. A danes so v Sloveniji še vedno ljudje, ki delujejo proti tej enotnosti. Spomnil je tudi, da je JLA (KOS) imela pripravljene sezname, kdo bi v Sloveniji/MAriboru prevzel pomembne politične in družbene položaje.

 

20:40 – Popoldne so pripadniki JLA pri Ptuju streljali na električarja, ki je odklapljal elektriko. Nato pa je v Mariboru pod oklepnikom umrl Simčik. Njegova smrt je vplivala na dogajanje, zaradi česar je JLA morala popustiti. Oba teritorialca so nato izpustili, JLA je odšla nazaj v vojašnice. S tem so Mariborčani, Slovenci pokazali, da resno mislimo z osamosvojitvijo.

 

20:37 – Takrat se je pričelo testirati taktiko, ki je bila uporabljena med vojno – glede popolne blokade vojašnic. Tudi s pomočjo slovenskih častnikov JLA, ki so ostali v vojašnicah, so bili teritorialci obveščeni o dogajanju v vojašnicah.

 

20:35 – Ponoči so se pričela pogajanja na mariborski občini med teritorialci in JLA. Med pogajanji že 24. maja je JLA vdrla v občino in ugrabila slovenskega pogajalca Vladimirja Miloševiča ter njegovega spremljevalca. Občani so se pričeli zbirati pred vojašnici in protestirati proti takemu ravnanju. Pričeli so se odklopi telefona, elektrike, vode, …

 

20:30 – Prvih petih minut je bilo najbolj napetih, a na srečo ni prišlo do streljanja. Pozneje je JLA tudi zmanjšala provokacije in omilila zahteve. Pričeli so prihajati novinarji, politični vrh mariborske občine ter občani. Slednji so z golimi rokami zaustavljali oklepniki.

 

20:27 – Besedo je prevzel Breznik. Po prvih ultimatih JLA (izpustitev obeh pripadnikov, ki sta zapustila že prej center, izročitev vodje varnosti centra ter seznamov nabornikov) je bila napetost na višku, tudi zaradi bojnih priprav JLA. Tem so naproti stali teritorialci, ki so z nenehnim spreminjanjem položajev vzpostavili videz večje obrambe.

 

20:25 – Donko je oba pozval k napisanju spominov, nakar je ponovno sledil glasbeni vložek.

 

20:20 – Spomnil je tudi, da so se v vrstah policiji za osamosvojitev borili tudi pripadniki drugih narodov Jugoslavije. Bolje so bili proti osamosvojitvi nekateri upokojeni policisti.

 

20:17 – Kriminalisti so v tem času zbirali podatke o JLA in aktivnosti pripadnikov, kot tudi nato skrbeli za obdelavo vojnih ujetnikov.

 

20:15 – Zabeležili so tudi vdore jugoslovanskih obveščevalcev v policijske vrste ter druge ustanove.

 Pekre Pekrski dogodki 1991 in prva zrtev osamosvojitvene vojne Kangler VS 6

20:12 – Besedo je prevzel Kangler, kako je policija reagirala na prve dogodke tega dne – 23. maja. Policija je bila dobro seznanjena z dogodki, preko MSNZ ter VIS.

 

20:10 – Opoldne so prišli vojaški oklepniki, zaradi česar je bil dan alarm. Naborniki so bili odstranjeni, medtem ko je bila stalna sestava oborožena. Slednji teritorialci so zavzeli obrambni položaji.

 

20:08 – Civilisti, pripadniki gibanja Samo, so pomagali nadzorovati okolico Peker, pri čemer so odkrili dva pripadnika JLA, ki so ju nato teritorialci zajeli. Oba so nato prevedli v učni center, kjer so jih po uri zasliševanja razorožili in spustili na prostost v vojašnico. 

 

20:07 – Breznik se je izognil vpoklicu v JLA in leto pozneje vstopil v TO. Z 20. leti je postal nabornik. 2. julija je bila zaprisega.

 

20:05 – JLA in KOS so nadzirali in izzivali teritorialce. Tik pred pekrskimi dogodki so dobili tudi znamenite armbruste (a le šest kosov).

 

20:00 – Breznik je opisal pekrske dogodke, kot se jih spominja. V prvih dneh služenja so se intenzivno pripravljali na zaprisego, pri čemer so bili deležni velike pozornosti JLA. V Pekrah je bilo 120 nabornikov in 24 častnikov ter podčastnikov, ki so sodelovali pri usposabljanju.

 

20:00 – Krivdo ne pripisuje takratnim vojakom JLA, ki so bili tudi sami naborniki.

 

19:59 – Povedal je še nekaj spominov na osamosvojitvena leta.

 

19:57 – Dotaknil se je tudi sodnega procesa proti Popovu, ki je uničil Gornjo Radgono, ki je posledično bil oproščen in dobil odškodnino. Tudi afera Vič-Holmec je bila ustvarjena s strani levičarjev; še vedno ni bilo objavljeno t. i. Gričarjevo poročilo. V tem piše, kako se je levica igrala z osamosvojitelji in režirala afero v svojo korist. Ne smemo pozabiti na žrtve, ki so padli med vojno.

 

19:55 – V nekaj dneh napetosti so tudi policisti doživeli pritiske, kot tudi duševne stiske. Žalosti ga, da se slovenski otroci ne učijo dovolj o tem obdobju. Ima občutek, da bi nekateri radi zatajili ta čas. Kot krivico je označil, da se še vedno poveličuje NOB in zanemarja slovensko osamosvojitev.

 

19:52 – Kriminalisti v civilu niso bili oboroženi, zato so se morali sami organizirati in se oborožili tudi z zaseženim orožjem. Civilisti so tudi ponudili svoje orožje.

 

19:50 – Spomnil se je tudi žrtev med policisti v tem obdobju. Med odgovornimi, ki so dali za ukaz proti slovenski osamosvojitvimi, se še vedno nahajajo v Sloveniji.

 

19:48 – Od vstopa v policijo (milico) je čutil naraščanje napetosti med slovenskimi policisti in pripadniki JLA. JLa se namreč ni hotela zliti v lokalno okolje, ampak so se obnašali, kot da so nekaj več. Kriminalisti so bili vključeni v osamosvojitvene napore.

 

19:47 – Besedo je prevzel Kangler. Pozdravil je navzoče. Kot kriminalist v organih za notranje zadeve je sodeloval v osamosvojitvi.

 Pekre Pekrski dogodki 1991 in prva zrtev osamosvojitvene vojne Breznik VS 4

19:46 – Upa, da se bodo ljudje spominjali osamosvojiteljev isto kot generala Maistra.

 

19:45 – Izpostavil je tudi, da so nato pripadniki prve generacije morali odstraniti našitek prve generacije. Le malo le-teh še vedno vztraja v Slovenski vojski.

 

19:43 – Spomnil je na ljudi, ki so demonstrirali proti JLA, novinarjem, ki so poročali o teh dogodkih. Štajerci imajo 3 velike angele varuhe: A. M. Slomšek, R. Maister in J. Pučnik.

 

19:42 – Dva dni po pekrskih dogodkih so takratni levičarji krivdo pripisovali TO in pozivali k razpustitvi obeh učnih centrov. Po nekaj letih nove države so položaje zasedli ljudje, ki so nasprotovali osamosvojitvi.

 

19:39 – Poudaril je, kako hrvaški generalštab spoštuje dogodke in osebnosti osamosvojitvene vojne. Spomnil je na žrtve vojne ter Simčika, ki so se uprli JLA. A zaradi padle tranzicije so zavladale napačne vrednote.

 

19:37 – Breznik: Zahvalil se je vsem starešinam TO takrat v Pekrah, kot hkrati izrazil upanje, da bo ta dan v prihodnje zaznamoval tudi s praznikom. Služenje se je pričelo 15. maja (in trajalo do 15. novembra) pod vodstvom 24 častnikov in podčastnikov TO. Prva generacija je bila tudi testna, saj so testirali novo opremo.

 

19:36 – Donko: Oba sta priči dogodkov. Breznik je bil nabornik prve generacije takrat v Pekrah.

 

19:36 – Na odru sta se pridružila še Kangler in Breznik.

 Pekre Pekrski dogodki 1991 in prva zrtev osamosvojitvene vojne Kangler Breznik VS 3

19:35 – Donko je pozdravil še generalnega sekretarja VSO Boža Predaliča.

 

19:32 – Sledil je glasbeni vložek.

 

19:31 – Tudi danes bi bil potreben isti pogum, da se reši Slovenijo iz trenutnih težav.

 

19:30 – Današnji dogodek pred 27. leti je bil prvo resno merjenje moči med JLA in TO. Ljudstvo je podpiralo TO, medtem ko so takratni lokalni mediji (predvsem Večer) bili nenaklonjeni TO. Danes smo se zbrali tu, kako je pogum Mariborčanov rešil pekrske dogodke ter se poklonimo spominu prve žrtve Josefa Simčika.

 Pekre Pekrski dogodki 1991 in prva zrtev osamosvojitvene vojne Jansa VS

19:27 – Pekre tudi niso klonile zaradi poguma Mariborčanov. JLA je takrat menila, da je Maribor naklonjen JLA in Jugoslaviji ter da je proti osamosvojitvi. To mnenje se je razblinilo s spontanimi demonstracijami Mariborčanov.

 

19:25 – Če bi v Pekrah klonili, bi bila ogrožena razglasitev slovenske osamosvojitve, kot tudi vojaška zaščita Slovenije. To je bil odločilni dogodek. Vseeno obstajajo nekatera nerazjasnjene vprašanje glede dogodkov; kot npr. zakaj in kdo je ukazal, da se izpred mariborske občine odstrani zavarovanje, zaradi česar je bil nato ugrabljen slovenski pogajalec? “Ta ukaz je dal nekdo iz podzemlja, preko takratne županje Maribora. Igrala se je dvojna igra.”

 

19:23 – Pred tem je bila pomembna sposobnost zavarovati slovensko osamosvojitev. K temu je bilo potrebno okrepiti TO RS, za kar je bilo potrebno usposobiti nabornike. Šele marca 1991 so zagotovili sredstva in prva generacija je bila vpoklicana 15. maja, in to v okrnjenemu številu.

 

19:20 – Pekre so bile del osamosvojitvenega procesa. Janša je prav tako povzel predhodne postopke v zgodovini slovenskega osamosvajanja.

 

19:17 – Bil je prvi preizkus med slovensko TO in JLA, ne preizkus moči, ampak preizkus odločnosti. Prva generacija nabornikov TO RS, ki je pričela usposabljanje tudi v Pekrah, bi to morala pričeti že januarja 1991.

 

19:15 – Janša: pozdravil je vse prisotne, predvsem pa tiste, ki so sodelovali v pekrskih dogodkih. Veseli ga, da se ohranja spomin na ta dogodek pred 27. leti. “Pekre niso padle, Maribor ni padel!”. To je bil prvi test, preizkus slovenske osamosvojitve.

 

19:13 – okrogla miza se je pričela s slovensko himno

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine