-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO – VIDEO V ŽIVO) Zdaj je tudi uradno: Boris Tomašič je svetovni rekorder!!!

Piše: C. R.

Boris Tomašič je nosilec svetovnega rekorda za najdaljšo pogovorno oddajo v zgodovini. Rekord je bil dosežen danes, v sredo, 27. 9. 2023 ob 18. uri in 18 minut. V najdaljši oddaji je sodelovalo 70 gostov. “Mislim, da ste naredili eno ogromno stvar. Nekaj, kar se je zapisalo za zmeraj in ne samo v Sloveniji. Mislim, da smo in bomo ponesli ime Slovenije v svet. Dokazali smo, da za nas ni ovir,” je povedal ob zmagovitem nagovoru. 

Video prenos zakulisja oddaje:

19.30 Sledi slavje ob izjemnem dosežku. Hvala vsem, ki ste nas spremljali!

19.22 V studiu je stopila uradna predstavnica/razsodnica Gusinessove knjige rekordov, ki je Borisu podelila plaketo, kar tudi uradno potrjuje njegov uspeh. “Da bi podrl ta rekord, si morali voditi oddajo minimalno 72 ur in 18 minut. Nova24TV in Boris, čestitke, si nov nosilec rekorda Guinessove knjige rekordov. Čestitke, ti si uradno neverjeten,” je povedala.

Boris Tomašič ob uradni podelitvi plakete.

Boris se je od občinstva v dvorani in za malimi zasloni poslovil z besedami: “Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci, dragi davkoplačevalci 73 ur, 23 minut in 21 sekund smo zdržali. Dosegli smo svetovni Guinessov rekord, uradno potrjen. S tem trenutkom sem nehal voditi najdaljšo televizijsko pogovorno oddajo in vse kar še lahko rečem je, hvala vsem, ki ste pomagali, posebna hvala pa najboljši ekipi na svetu.”


19:20 Zdaj je tudi uradno: Boris Tomašič je svetovni rekorder!!!

 

Boris Tomašič je nosilec svetovnega rekorda za najdaljšo pogovorno oddajo v zgodovini. (foto: zajem zaslona)

19.00 V studiu so se Borisu na neki točki pridružili  Aleš HojsAleš PrimcBoštjan M. Turk in Igor Ogorevc. Slednji je povedal: “Tega ni sposoben vsak. Tega ni sposobno vsako telo. Prepričan sem bil, da boš to zmogel, ker vem kako funkcionira telo.” K temu je dodal, da je bil Borisov podvig izjemen fizični napor, ki ga brez trma, močne volje in vztrajnosti, to ne bi bilo mogoče.

Ogorevc je spomnil na njegovo lastno podjetniško pot, ki ni bila vedno lahka. Da je dosegel uspeh, je bilo potrebno premagati veliko ovir, “če si vztrajen in veš kaj delaš, če verjameš vase, v svoje znanje in v svoje rezultate, enostavno greš naprej, kot vsak podjetnik”. 

18. 26 Rekordno dolga oddaja pa se z dosego rekorda še ni končala. Boris Tomašič in Ivo Boscarol sta nadaljevala z debato, nato pa se jima je v studiu pridružil Igor Ogorevc, ki ga je Boris napovedal z besedami: “Naš človek, ki nam je pomagal, da smo to dosegli. Naš generalni sponzor iz podjetja Planet Zdravja.” 

Boscarol je med pogovorom povedal: “To Slovencem manjka, da bi bili ponosni na svojo zgodovino. Mi zgodovino imamo!”

18.18 Boris Tomašič je svetovni rekorder!!! Tik preden je odbila 18. ura in 18 minut je povedal: “Ta zgodba, ki danes dobiva svoj vrhunec se je začela formalno uradno 1. marca leta 2016. Takrat smo tamle čez cesto postavili prvi program Nova24TV. Začeli smo v pisarnah, kar je za televizijo skrajno nenavadno. Danes tukaj z nami, mislim, da nas je 4 ali 5, ki smo bili takrat zraven. Veliko se vas je zamenjalo, veliko mladih je prišlo. Ko smo začeli, je bilo vse skupaj videti kot ogromna katastrofa. Zvok je hreščal. Slika je bila, ali pa je ni bilo. To je bila vaja za to, kar smo delali sedaj tri dni zapored. Enostavno, če smo hoteli, da je televizija oddajala, smo morali biti prisotni 24ur na dan. Itak se je na 2 uri nekaj pokvarilo. Imeli smo veliko napovedi, vicev v prihodnost, ki so nam zagotavljali, da ne bomo zdržali več kot polovico leta. Potem smo zdržali pol leta, so napovedovali konec po enem letu. Ko po treh letih nismo “crkniti”… no, danes bomo vsi skupaj postavili svetovni rekord in naredili najdaljši televizijski talk show na svetu, kar bo naredilo to, da se nas sedaj sploh ne bodo mogli znebiti. Moram reči, pa nisem imel veliko stika z zunanjim svetom, ko smo to počeli, da so vsako uro tisti, ki so ugotavljali, da samega sebe ne maram, veste kako globok intelektualni doseg morajo imeti taki ljudje, bolj utihnili. Čez nekaj sekund bodo umolknili tudi tisti, ki nas poskušajo vsak teden utišati na različne načine. Naj bo to preko policije, sodstva, parlamentarne preiskovalne komisije in tako naprej. Sedaj se vam vsem iskreno zahvaljujem.”

“Mislim, da ste naredili eno ogromno stvar. Nekaj, kar se je zapisalo za zmeraj in ne samo v Sloveniji. Mislim, da smo in bomo ponesli ime Slovenije v svet. Dokazali smo, da za nas ni ovir. Majhna ekipa na Nova24TV je tri dni neprekinjeno delala TV program. Recimo, da povprečen novinar na nacionalni RTV posname 71 ali 72 intervjujev v življenju. Tisti malo bolj aktiven in priden novinar pa v dveh letih. Ekipa, ki je to omogočila, ki je to naredila, je v velikosti ekipe, ki ustvarja Tarčo.”


18.00 Še 18 minut in bo dosežen svetovni rekord. V vmesnem času se nadaljuje debata s podjetnikom Boscarolom, ki je prepričan, da je Slovenija polna inovativnih podjetnikov, pogosto pa se zatakne pri financiranju. A kot pove, angelskih investitorjev v času njegovih začetkov ni bilo, bile so le banke, ki so ti odobrile kredita, ali pa ne.

17.24 V zadnji uri pred dosegom svetovnega rekorda se je v studiu Nove24TV Borisu pridružil uspešen podjetnik Ivo Boscarol. Svetovni rekord bo dosežen ob 18. uri in 18 minut.

17.00 Še ura in 19 minut loči Borisa Tomašiča do svetovnega rekorda, ki si je vzel pol ure počitka. Pred studijem pa Borisa čaka že naslednji gost Ivo Boscarol.


16:00 Boris se vse bolj približuje naslovu svetovnega rekorderja. Ob četrti uri popoldne se mu je v studiu Nove24TV pridružila poslanka SDS Jelka Godec.

15:05 Borisa le še nekaj ur loči od svetovnega rekorda, v oddaji pa se mu je pridružil Uroš Urbanija, nekdanji v.d. direktorja TV Slovenija.


14:30 

14:00 Po dobrih 68 urah se je Borisu v studiu Nove24TV ponovno pridružil glasbenik Jernej Brilej. Njegova invalidna hčerka Ajda pa je Borisu pripravila presenečenje.
13:00 V studiu je nov gost, operni pevec Zdravko Perger.

12.00 Že 66 ur neprekinjeno traja oddaja Kdo vam laže. Zadnjo uro je bil v studiu Miloš Čirič, sedaj prihaja brežiški župan Ivan Molan.

11.00 Nazadnje je bil v studiu Klemen Jagrič, poklicni reševalec, pred njim pa direktorica ljubljanskega živalskega vrta Barbara Mihelič. Med dopoldanskimi gosti je bil tudi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin. Še sedem ur do rekorda.

7.30 Samo še enajst ur do rekorda. Po odmoru, kjer smo si lahko ogledali posnetek pogovora z Lojzetom Peterletom, je v studiu Žana Tomašič.

18.00 Zdravnica Tina Bregant, sicer tudi mestna svetnica v Ljubljani, je sedaj v studiu.

17.10 Gost je predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

15.00 Vmes so na Nova24TV gostovali Bojan Požar, Daniel Krivec, Ivan Simič, Janez Tušek…

12.30 Rok Marguč, slovenski deskar na snegu, je delil nekaj izkušenj s svojimi pripravami na pomembne dogodke.

11.00 Z vsako minuto se bližamo cilju, je dejal Boris ob sprejemu naslednjega gosta v studiu – Davorja Božiča, televizijskega voditelja, plesalca, pevca, glasbenika.

10.15  Gost je Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, tudi politični komentator.

9.10 V studiu je zgodovinar Mitja Ferenc (tudi član Prifarskih muzikantov), ki komentira odnos do povojnih pobojev.

8.00 Teče 38. ura neprekinjene oddaje in v studiu. Gost je Igor Omerza, ki piše knjigo o Igorju Bavčarju.

23:05 Gost je dr. Janez Stušek, nekdanji direktor Sove, sicer obveščevalec.
22:00 Naslednji gost je Martin Strel, plavalni ultramaratonec, večkratni svetovni rekorder.
21.05 V studiu je Branko Grims, komentira aktualne razmere glede migracij.
20.05 Novi gost v studiu je sodnik Jan Zobec, ki komentira pravno državo in vladavino prava v Sloveniji.
19.20 Larisa predstavlja telesne vaje. Nato se je spet pridružil Aleksander Rant.
18.05 Pri Borisu v studiu je sedaj Aleksander Rant. Danes je izšel Demokracija Magazin.
18.00 Maratonska oddaja “Kdo vam laže” poteka 24 ur.
17.05 Naslednji gost je direktor Vzajemne Aleš Mikl.
16.55 Edi Jurjevec: Strahoten greh je pobijanje nerojenih otrok
16.40 Edi Jurjevec pravi, da mu je hudo, ker Janeza Janšo blatijo, dejansko pa ga ne poznajo. Pravi tudi, da je potrebno več delat, da moramo za kakšen luksuzni nakup potrebno tudi nekaj počakati.
16.10 Edi Jurjevec iz Športnega centra Prodnik v Zgornji Savinjski dolini je naslednji gost. Komentira, kako so nekateri po poplavah dobili državni denar. On sam pa niti odgovora ni dobil.
15.10 Naslednji gost je prof. dr. Igor Lukšič, politolog, profesor na FDV, nekdanji predsednik SD, komentira neumne odločitve vlade. Kot pravi, sedanja vlada sploh ni levičarska, ampak se obnaša kot nekakšen nekdanji branilec fevdalnega sistema. Lukšič zelo kritičen do Golobove izjave, češ da je edini premier, ki spoštuje pravno državo. Očitno ne ve, kaj govori. “Kot bi se pogovarjal s Tino ali svojimi otroki.”
14.55 Peter Tomažič pravi, da je pri nas tistih migrantov, ki so najbolj “popularni”, dejansko zelo malo. Največ jih je tistih nevidnih z območja nekdanje Jugoslavije.
14.30 Oddaja “Kdo vam laže” poteka že dobrih dvajset ur, kmalu bo na polovici.
14.15 Naslednji gost je generalni sekretar Slovenske karitas Peter Tomažič, ki je spregovoril o dobrodelnih akcijah Karitas predvsem po poplavah.
13.00 Novi gost oddaje je Jože Plut, prvi vojaški vikar, vojni veteran, župnik župnije Poljane. Plut je pojasnil, kaj pomeni “arhidiakon” in kako se med seboj razlikujejo župnije, kjer je doslej deloval.
12.30 Gledalka, ki kliče v oddajo, kritična do vladajoče poslanke Lene Grgurevič, ki zelo avtoritarno vodi seje enega od parlamentarnih odborov. Kaloh ji je pritrdil.
12.00 V studio prihaja Dejan Kaloh, poslanec. Oba z Borisom Tomašičem sta na tekalni stezi, Kaloh predstavlja svojo legendarno knjigo “Milan Kučan – ko boter spregovori o sebi”.
11.12 V studiu je gost Aleksander Majhen, direktor podjetja Express One, ki je v lasti avstrijske Pošte. Gre za podjetje, ki partnersko sodeluje z založbo Nova obzorja, izdajateljem tednika Demokracija, za zdaj naročnikom dostavlja knjige.
10.20  V studiu sodeluje nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.
9.25 Bralka citirala izjavo enega od hrvaških politikov po končani vojni: “Če bi imeli Janšo in Kacina, ne bi toliko nastradali.” Kacin je nato spregovoril o problemu Kosova, kjer so na severu te države Srbi pod pretvezo, da gre za njihovo obrambo, dejansko izvajali kriminalne posle, Beograd pa tega ni želel razumeti.
9.15 Kacin razlaga ozadje dogajanja leta 1991, kako so generali JLA iskali podporo “zdravih sil” v Moskvi, da bi naredili vojaški puč v Jugoslaviji in Sovjetski zvezi.
9.05 V studiu je Jelko Kacin, ki se je v zgodovino zapisal kot minister za informiranje v Demosovi vladi, sicer pa tudi obrambni strokovnjak ter diplomat.
8.00 V studiu je vrhniški župan Daniel Cukjati, ki ima devet otrok. Med drugim je spregovoril tudi o problematični prometni politiki vlade, saj se mimo Vrhnike dnevno vrstijo kolone vozil na avtocesti v obe smeri. Borisu Tomašiču je prinesel darilo – vrhniško kavo, ki spominja na Cankarjevo “Skodelico kave”.
7.05 V studiu je Tone Kuntner, igralec, pesnik, domoljub, citira mnoge domoljubne verzije znanih slovenskih literatov. Denimo Cankarja: “Jaz, bratje, pa vem za domovino…” Med drugim je spregovoril o tem, kako živi slovenstvo v Argentini, kjer je med tamkajšnjimi Slovenci nacionalna zavest zelo trdna. Kuntner je svoj nastop končal z recitiranjem svoje pesmi “Kdo je sanjal”, ki je izšla leta 2001 v zbirki “Mati Slovenija” pri založbi Nova obzorja.
6.30  V studiu je Andrej Magajna, nekdanji poslanec, ki je pojasnil ozadje dogajanja, ko mu je v času poslanskega mandata policija zasegla računalnik. Pojasnil je tudi določene prikrite dogodke iz druge svetovne vojne, povezanih s kolaboracijo komunistov z okupatorjem.
Pred Magajno so se kot gostje zvrstili Tinkara Rant, Jože Biščak in Peter Jančič.
22:52 Družina je tista srčika, kjer otrok najde svojo glavno oporo, meni Valič Zver. Opozarja, da znamo Slovenci stopiti skupaj in braniti svoje domove. Naslednjo uro je gost Milan Zver. Spremljajte link zgoraj.
22:45 TV anketa o pluralnosti medijev. Očitno ljudje ne razmišljajo o tem, kako pomembni so mediji. Večina je zadovoljna s stanjem medijev. Po mnenju Valič Zverove je to v veliki meri povezano z dejstvom, da so bili mediji v prejšnji državi podaljšek oblasti. Tudi šolski sistem je v veliki meri odigral negativno vlogo.
22:40 Knjiga “Zmagoslavno leto” o času osamosvojitve, takrat je bilo zelo negotovo. Gre za projekt, ki ga je Valič Zver koordinirala, pokrovitelj je bil UKOM pod vodstvom Uroša Urbanije, izdala jo je Družina, poslana je bila vsem šolskim knjižnicam.
22:35 Andreja Valič Zver komentira letošnjo ukinitev komaj dobro ustanovljenega Muzeja slovenske osamosvojitve. Na Češkem so pravkar odprli povsem nov muzej o Češki 20. stoletja, pri nas pa poslušamo nebuloze, da muzej osamosvojitve ni potreben. Norvežani imajo podoben muzej, na katerega so zelo ponosni.
22:20 Po besedah Andreje Valič Zver je nekdanji veleposlanik ZDA v Ljubljani Joseph A. Mussomeli imel izjemen občutek za zgodovino. Vmes kliče gledalec Jože, ki se čudi, kako smo lahko za prvega demokratičnega predsednika izvolili najhujšega komunista. Valič Zver pravi, da so mediji v tistem času (leta 1990 in leta kasneje) dejansko zmerjali Demos, nove politike, jih sramotili… Predvsem Pučnika. Na drugi strani pa so Milana Kučana prikazovali kot velikega demokrata, ki je zamrznil svojo partijsko knjižico, celo z Vaclavom Havlom so ga primerjali. So bile volitve res poštene, se sprašuje Valič Zver.
22:15 Odkritje trupel v Hudi jami je bil šok za celo Evropo. Žal je šlo veliko stvari v pozabo, še vedno se zločine komunizma tabuizira. Še vedno se žrtve deli, žrtvam komunizma se celo odreka dostojanstvo žrtev. Slovenski parlament še vedno ni sprejel resolucije, ki bi obsodila totalitarizma. Mnoge nekdanje komunistične države so te režime že zdavnaj obsodile. Tudi Romunija.
22:10 Po besedah Andreje Valič Zver je Študijski center za narodno spravo oral ledino pri uveljavljanju resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, s tem, da je ovrednotil vse totalitarne režime kot škodljive. S tem študijskim centrom so bili povezani mnogi že pokojni znani Slovenci, npr. Lovro Šturm, Jože Pučnik, Justin Stanovnik…
22:07 Andreja Valič Zver je Borisu Tomašiču prinesla štajerska jabolka. Predstavila je obdobje, ko je sama vodila Študijski center za narodno spravo. Ustanovila ga je prva Janševa vlada.
22:00 Peta gostja je Andreja Valič Zver, za njo bo gost tudi njen mož dr. Milan Zver.

21:42 Boris Tomašič: “Danes prehitro živimo, delamo stvari rutinsko in ne prisluhnemo samim sebi.”

21:33 Planet zdravja ima poslovalnice povsod po Sloveniji, prisoten pa je tudi v tujini.

21:23 Ogorevc: “Prehranjevanje je odvisno od temperature”.
21:09 Igor Ogorevc vodi Planet zdravja, ki pristopa zdravju malce drugače. “Mene zanima učinkovitost”.
21:07 Gledalci so lahko v studiju le štiri ure skupaj, je povedal Tomašič.
21:06 Naslednji gost je zdravilec Igor Ogorevc.
20:47 Anketa glede vladnih ukrepov o ublažitvi posledic ujm in prisilnega solidarnostnega prispevka.
20:30 Hrvaška je dvignila pokojnine za 8,4 odstotka, pri nas le za 1,8.
20:25 Rupar o zadnjem shodu upokojencev: “Zadnji shod je bil omejen. To so naredili namenoma. Janković je postavil igrišče, da bi ga kdo hotel rušiti, to se ni zgodilo. Bili smo dostojanstveni.”
20:15 “Ubrati je treba smernice, ki so tradicija, ki so vrednote”, je prepričan Rupar.
20:08 Pavel Rupar kot vodja protestov: “Vesel sem, da hodim po tej poti”.
20:05 Naslednji gost je vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar.
19:56 Dr. Cukjati svari, da hoče trenutna vlada preganjati alternativne medije.
19:40 Dr. Cukjati o svojem pisanju: “Največ moči mi je vzela knjiga Slovenske podobe zla”.
19:28 Dr. Cukjati: “Skrbi me, da se bliža velika degeneracija človeka in popolna degradacija osnovnih človeških elementov. Kdor ruši enega od teh elementov, ruši človeka”.
19:25 Dr. Cukjati o problematiki mladih: “Osnovne poante življenja, ki ustvarjajo zrele generacije, se zgubljajo skupaj z izginjanjem družine”.
19:15 “Porušila so se načela v Državnem zboru”, je mnenja dr. Cukjati, ki je mnenja, da slabšega stanja v slovenski politiki ni bilo.
19:10 Dr. France Cukjati: “Vedno je bilo neko okolje, ki je bilo neprijazno do otrok. V takšnem okolju so morali najti starši odpornost do tega vzdušja”.
19:00 Prva ura oddaje končana, naslednji gost je predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati.
18:58 “Državi bi ustrezalo, da nas koncesionarjev ni”, trdi Alenka Forte
18:45 Alenka Forte: “Agenda sedanje vlade in levice je, da zaposleni v javnem zdravstvu ne smejo pomagati koncesionarjem”.
18:20 Anketa kaj si o zdravstveni reformi mislijo državljani? Glede na mnenja vprašanih ljudje niso navdušeni nad zdravstveno reformo.
18:05 Alenka Forte je dala voditelju Tomašiču več nasvetov kako ostati buden več kot 70 ur.
18:02 Prva gostja je Alenka Forte, zdravnica in specialistka interne medicine.
18:00 Oddaja se je začela, Boris Tomašič pozdravil gledalce, in se zahvalil vsem, ki so se odzvali vabilu. V nadaljevanju se bo v studiu pridružila tudi uradna sodnica Guinessove knjige rekorda
18:45 Prvi gledalci so že v studiu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine