30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Redarji, ti so samo trije, pozivajo policijo, naj jim ponoči pomagajo preprečiti večji incident med ilegalnimi migranti (FOTO + VIDEO)

Na mejnem prehodu Maljevac v bližini Velike Kladuše, kjer so ilegalni migranti včeraj skušali na silo vstopiti na hrvaška tla, postaja spet napeto. Kaj se je dogajalo včeraj, lahko preberete TUKAJ.

20:15  Kot poroča novinar Avaza, je sedaj v migrantskem centru okoli 300 migrantov, a postelj je 270. Nekateri od njih so bolni in so zato prišli v center. 

20:00 Policija je še vedno prisotna, a zaposleni, ki so zadoželni za vzdrževanja reda se ves čas pregovarjajo z migranti, da se vrnejo na Železniško postajo in da jutri pridejo ponovno. 

19:49 Migranti, ki so povzročili incident, so bili ločeni iz množice. Redarji, ti so samo trije, pozivajo policijo, naj jim ponoči pomagajo preprečiti večji incident. Dodatne težave predstavlja 20 migrantov, ki še vedno stojijo na vhoduomenjenega sprejemnega center, ki nimajo dovoljenja za vstop, kot je poročal Avaz.ba.

19:47 Medtem so prispela štiri policijska vozila, prišli so še drugi novinarji.

19:46 Policija je trenutno na terenu in skuša pomiriti situacijo, ki je zelo napeta.

19:45 Migranti so se prebili v Zbirni center Ušivak v Hadžićih, poroča novinarka Avaza z mesta dogajanja. Med deljenjem hrane je prišlo do gneče zaradi večjega števila migrantov, ki so prišli po obrok hrane. 

16.01 Vozniki tovornjakov so jezni, ker je mejni prehod Maljevac še vedno zaprt. Eden od voznikov je novinarski ekipi Indexa dejal: “Naj me spustijo naprej. Bom s tovornjakom počistil po cesti.” Dodal je še, da se nikoli ne ustavi v bližini meje. Če se, vedno preveri. ali se ni kdo vtihotapil v tovornjak. Če bi ga odkrili policisti, bi bil obtožen tihotapljenja ljudi.

15.00 Na mejni prehod Maljevac je prišlo 50 novih ilegalnih migrantov. Zdaj jih je tam okoli 200.

(Slika: Twitter/ArmenHodžić)

14.30 Tiskovna predstavnica mejne policije BiH Sanela Dujković je dejala, da je sicer dobro, da so se ilegalni migranti malo odmaknili od meje, a mejni prehod je zaradi njih še vedno zaprt. Zato bodo migranti odstranjeni na lep način, če ne bo šlo drugeče, bodo segli po prisilnih sredstvih. “Oni bodo odstranjeni in upam, da ne bo kdo tega razumel kot policijsko nasilje. Težava je, ker ne želijo nazaj v sprejemni center Trnovi,” je povedala, poroča portal Klix. Najverjetneje bo policija “čistilno akcijo” začela danes ponoči, kajti zaradi zaprtega mejnega prehoda se ustvarja gospodarska škoda.

13.40 Tudi policisti mejne policije BiH so na mejo prinesli ograjo. Postavljajo jo na mostu, kjer je včeraj prišlo do več incidentov.

12.52 Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je povedala, da policisti še naprej preprečujejo prihod novih migrantiov v kanton. V zadnjih 24 urah jih jer prišlo 57, vsi so vrnjeni tja, od koder so prišli. 

12.34 Iz spodnje slike je razvidno, da so se otroci ilegalnih migrantov (sicer ni nikakršnih dokazov, da bi bili res njihovi, na besedo »staršev« pa se tudi ni za zanesti, ker večinoma lažejo) čez noč naučili nemško in angleško. Video si lahko ogledate TUKAJ.

(Slika: PrintScreen/YouTube)

12.11 Posnetek, kako je policija razorožila z nožem oboroženega ilegalnega migranta, si lahko ogledate TUKAJ.

(Slika: PrintScreen/Twitter)

12.09 Poslanec v hrvaškem saboru Hrvoje Zekanović je na novinarski konferenci predsednico Kolindo Grabar Kitarović pozval, naj za zaščito na mejo pošlje vojsko, poroča N1.

11.20 Hrvaški premier Andrej Plenković je zjutraj izjavil, da bodo hrvaško mejo varovali pred ilegalnimi migranti. Kar pomeni, da ne bodo popuščali in ne bodo na Hrvaško spustili nobenega ilegalnega migranta.

11.00 Dogajanje budno spremlja okoli 100 policistov iz BiH, na hrvaški strani je pripravljeno nekaj deset hrvaških policistov. Posebne enote so v bližini.

Hrvaška policija. Posebne enote so v bližini. (Slika: Twitter)

10.45 Ilegalni migranti se zbirajo okoli 100 metrov od meje. Nosijo transparente, na katerih piše: »Odprite meje!« Okoli 150 jih je. Video si lahko ogledate TUKAJ.

10.00 Noč je bila dokaj mirna. Ponoči so med seboj v pretepih obračunavali samo migranti. Nekaj je poškodovanih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine