11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Minister Vasko Simoniti v celoti zavrača neutemeljene očitke v interpelaciji

Piše: Nova24

Ob 9. uri zjutraj se je pričela interpelacija zoper ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB. Opozicija se je odločila za interpelacijo v desetih točkah, čeprav je ministrstvo za kulturo izpogajalo rekordna sredstva za kulturo za leti 2021 in 2022, največ v zgodovini samostojne Slovenije. Vlagatelji ministru med drugim očitajo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19. Minister Simoniti je v obširnem odgovoru na interpelacijo, ki obsega več kot 130 strani, vse očitke zavrnil. Za STA je pred samo interpelacijo pojasnil, da pričakuje podporo.

“Če podpore ne bi pričakoval, danes ne bi bil tukaj,” je pred začetkom interpelacije pojasnil minister in pozval, da se odpre oči in napne ušesa. “Konec bo znan čez 18 ur. Kakršen bo, bo. Takrat boste izvedeli vse,” je poudaril.

19:45 Interpelacija ima premor. Poslanci bodo z delom nadaljevali ob 20h.

19:25 Do besede je prišel Simoniti in se Heferletovi zahvalil za predavanje. Sprašuje se, če je poslanka LMŠ enako stroga do vseh, saj je na sodiščih trenutno 400 zadev povezanih z raznimi postopki in tožbami v katere so vpletena minstrstva. Pojasnil je, da je upravno sodišče Čordićevo odločbo vrnilo nazaj v obravnavo ministrstvu za kulturo zaradi slabe obrazložitve, kar pa je te dni kronični problem celo na ustavnem sodišču. Simoniti je povedal, da so poskrbeli, da se to več ne dogaja.

19:15 Heferletova še vedno napleta o Čordiću. Ministra Simonitija obtožuje da krši zakon.

19:00 Poslanka LMŠ Tina Heferle obljublja da bo zgolj strokovna in ne ideološka. Poslanka je začela z nizanjem citatov iz nekega strokovnega članka o interpelacijah. Sledila je pridiga povezana z odvzetjem statusa kulturnika Zlatanu Čordiću. Po mnenju Heferletove je bil staus Čordiću odvzet s “kvaziodločbo”.

18:30 Minister Simoniti pripadnike Antife označil za črnosrajčnike. Po njegovem gre tu za črnosrajčnike, saj so tudi dejanski fašisti.

18:15 Poslanec SD Matjaž Nemec dokazuje, da si je naziv intelektualca leta v oddaji Kdo vam laže krvavo prigaral. Trdi namreč, da želi Simoniti nekomu odvzeti status samozaposlenega.

17:40 Divjak Mirnikova obtožuje Simonitija, da želi uničiti STA. Ponavlja, da je STA javni medij. Javni mediji so vsi mediji. Tako Delo, kot Nova24TV, STA ali Radio Ognjišče so javni mediji. Simonitiju očita, da član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak ne izpolnjuje pogojev, ker Nova24TV tretira kot medij, kjer lahko pojasni svoja stališča. V nadaljevanju je Divjak Mirnikova začela strašiti z Madžarsko. Problem vidi v tem, da so Madžari svojo tiskovno agencijo naredili dostopno vsem in ne zgolj izbrancem kakor to počne direktor Veselinovič, ko daje svojim starim delodajalcem ogromne popuste in kupuje oglasni prostor v časopisih, čeprav je STA namenjena medijem in oglaševanje v časopisu ne bo pritegnilo novih naročnikov.

17:30 Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik zapravlja čas z govorjenjem o čem vse ne bo govorila. Ko se je le odločila o čem bi spregovorila, je začela s stokanjem nivoja diskurza na Twitterju. Sama sicer ne želi takega nivoja. Veliko ima Divjak Mirnikova za povedati tudi čez Simonitijev očitek opoziciji o praznem besedičenju.

17:25 Potem ko je Simoniti zavrnil očitke Sukičeve in pojasnil, da so načrti za izselitev NVO z Metelkove 6 za namene prirodoslovnega muzeja bili narejeni že za časa, ko je ministrstvo za kulturo vodil minister iz kvote SD, je začela poslanka deliti arhitekturne nasvete, kako bi lahko te nevladne organizacije navkljub vsemu še vedno ostale v prostorih za katere niti ne plačujejo najemnine, nekatere od organizacij pa se tam nahajajo nezakonito.

17:00 Sukičeva nadaljuje z obrambo nevladnih organizacij, ki se nahajajo na Metelkovi 6. Po njenem mnenju so, kakor jih je sama imenovala, ti paraziti velik trn v peti trenutni vladi. Zatem je sledilo izpostavljanje koliko denarja dobijo ustanove Rimokatoliške Cerkve. Po mnenju Sukičeve je vlada v “križarski vojni” proti nevladnim organizacijam.

16:55 Poslanka Levice Nataša Sukič se je zavzela za pravice “prevarantov in šarlatanov” v kulturi. V nadaljevanju se je sklicevala na javnomnenjske ankete skrajnih levičarskih organizacij Poligon in MAO, na podlagi katerih 85 odstotkov vprašanih ocenjuje vladne ukrepe na področju kulture za nezadostne. Minister Simoniti je ob tem zamahnil z roko.

16:15 Vasko Simoniti: Pravite, da se filmi niso snemali in da je zaradi tega celotna filmska industrija obstala. Mi smo ji nakazali ves denar. Ne vem, kako so ga porabili. Ne rečem, da niso bile zamude pri izplačevanju. Filmska produkcija je tekla kolikor je lahko tekla glede na razmere, ki so povsod iste. Tudi v tujini se niso snemali filmi.

15:40 Jani Möderndorfer: Če delaš na področju, na katerega se spoznaš, verjetno ustvarjaš tudi lepe rezultate. V svoji karieri jih je verjetno tudi naredil. Biti strokovnjak na področju zgodovine še ne pomeni, da si ti lahko dober minister. Redkokateri minister ima možnost, da se pohvali, da je bil večkrat minister. Simoniti je eden teh, ki je to možnost imel. Določene stvari v letih 2004-2008, ki jih je počel na področju investicij, so čisto ok. To kar se dogaja na področju kulture v tem mandatu je zelo zastrašujoče.

15:18 Eva Irgl: Ministrov pisni odgovor na očitke v interpelaciji v teh desetih dnevih je daleč najbolj utemeljen. Napisan je vrhunsko in tudi strokovno argumentiran. Vsi tisti, ki so si odgovor na interpelacijo prebrali, in danes sedite tukaj, lahko to priznate. Za druge pa bi rekla, da tega odgovora najverjetneje niste prebrali. Glede na to, kar sem poslušala s strani opozicijskih poslancev, je bilo videti, da ste vse skupaj dali na osebno raven. Minister za kulturo je seveda moral na te očitke tudi odgovoriti. To je povsem normalno. Bi pa pričakovala, da se boste lotili bolj vsebinske razprave, ne pa ideološko obarvane. Naj spomnim kaj je umetnostni zgodovinar Milček Komelj, član SAZU,  dejal ob 70. jubileju ministra: Je izrazito pokončen človek velike kulturne širine in svobodnega duha. Po značaju pa odločen, četudi odrezav, temperamenten in vseskozi možat. Glede na to, da gospoda Simonitija zelo dolgo poznam, moram reči, da se popolnoma podpišem pod izrečeno. Dodala pa bi še, da je še duhovit.

Ko ste v letih 2004-2008 vodili ministrstvo za kulturo ste pripravili še danes veljaven zakon o RTV Slovenija. Med drugim ste bili pripravljavec zakona o medijih. Ravno tako, ko se je takrat z vseh strani usulo po vas, se danes usuva po vas iz istih smeri. Ministru očitate, da pritiska na medije in novinarje, da so tukaj mediji nesvobodni, kar pa je absurdno. Resnica je seveda povsem obratna. To vedo vsi, ki spremljajo ta politični in družbeni prostor. Seveda pa je zelo lahko te konstrukte izvažati v tujino in vračati v notranji politični parket, samo zato, da se obračunava z ministrom za kulturo, ki svoje delo odlično opravlja, in da se obračunava s celotno vlado Janeza Janše. To je edini cilj, ki ga vi pravzaprav imate. V resnici vam ne gre za to, da bi se v tej državi karkoli izboljšalo. Če bi vam šlo, ne bi v tako zahtevnem času, kot po tekočem traku vlagali interpelacij, ampak bi pomagali. Če ima kdo medije od leta 1945 naprej pod sabo, ste to vi v levi opciji. Mi pa si ne želimo podreditve ničesar. Stvari želimo samo normalizirati.

14: 48 Luka Mesec: Minister pravi, da kultura in umetnost nista otok, ampak mi bomo postali otok. Otok, kakršnega vi ustvarjate. To bo otok, kjer bodo institucije, ki so imele neko mednarodno veljavo (menjava vodstev), postale periferne institucije, ki ne bodo segle onkraj meja Slovenije. Gospod minister, sam se pod tak politični mandat nikoli ne morem podpisati. Podpišem se lahko samo pod osnovno trditev interpelacije, da ste najbolj škodljiv kulturni minister v zgodovini te države.

14:22 Branislav Rajić: Današnja interpelacija je veliko več kot le ocenjevanje njegovega dela. Pogled skozi prizmo vodenja kulturnega resorja je zame tukaj in danes priložnost, da bilanco, enoletno udeležbo moje stranke in moje osebne udeležbe v tej koaliciji, postavim na plan. Pomembno je, ker je bila vloga ministrstva za kulturo ključnega pomena pri spornih vzgibih te vlade, ki so ob nespornem reševanju težav (teh je veliko) so netile konflikte in ustvarjale vnetljive situacije, zlasti na kulturnem polju. S tem so pod vprašaj postavljali smisel vztrajanja stranke SMC v tej vladi. Zaradi tega kaosa smo prišli do točke, ko je potrebno razjasniti, česa vsega minister ni naredil, pa bi moral, in kaj vse je minister naredil, pa tega ne bi smel.

13:55 Violeta Tomić: Dejstvo je, da je bil kulturni resor vedno zapostavljen. V vseh 30 letih so ga nekako prelagali. Stranka SDS je zaznala pomembnost tega resorja, ker pokriva tudi medije in si ga je vzela. Sedaj imamo, kar imamo. Dotaknila sem podtikanj umetniku, da je imel nek zavod, društvo. Veste, vsi samozaposleni umetniki (predvsem tisti, ki so sami svoji producenti) imajo registriran zavod ali društvo (pravna oseba, ki spelje projekte). Če gremo na primer raperja, če dobi na razpisu ministrstva za kulturo 5 tisoč evrov, to ni njegov honorar. To kar počnete je zlonamerno. Če dobi še 5 tisoč sponzorskih sredstev, so to sredstva za prevode, glasbo, plačilo studia. Mnogi umetniki delajo zastonj do ne vem katere ponovitve da pridejo na nulo.

Hvalite se z rekordnim proračunom. Seveda, ukinjeno je fiskalno pravilo. Do sedaj so vse vlade morale spoštovati fiskalno pravilo in niso mogle neomejeno zapravljati. Toda večje vprašanje je, kam bo denar šel? Pomembno je, kam bo šel denar. Naši nasledniki bodo to plačevali.

13:18 Jožef Lenart: Pod vsakim novim ministrom se dogajajo spremembe. Tukaj se dogajajo pozitivne spremembe v dobro slovenske kulture. To, da se ministru pravi nekulturni kulturni minister, da se mu očita koruptivnost, cenzuro in potem se vam zdi čudno, da se minister, ki ima kilometrino s področjem, ki ga vodi, odzove v višjem tonu. Minister, delajmo tako naprej.

13:10 Vasko Simoniti: Gospod Nemec ostaja pri istih nespodobnostih in govori, da v ameriškem sistemu ne bi preživel. Veste, včasih sem tam tudi delal. Vi pa ste bili tam kvečjemu na državne stroške.

13:08 Matjaž Nemec: Meni ste zanimivi gospod minister. Dejansko ste pravo ogledalo samemu sebi. Mislim, da boljše reklame sebi, kot ste v svojem izvajanju storili, ne bi mogli narediti. Za trenutek sem celo pomislil, da se lahko poberemo in da gremo na glasovanje kajti vse kar je nekulturnega ste dokazali z vašim velecenjenim izvajanjem. Lahko me poimenujete kakorkoli želite. Hvala bogu, v svoji majhnosti, se lahko vsaj med kulturniki in umetniki sprehodim, vi pa zelo težko dvomim. Naše utemeljitve so utemeljene.

13:06 Branko Simonovič: Gospod Koprivc, prosim da spoštujete 69. člen Poslovnika DZ. Postopkovni predlog se nanaša samo na postopek vodenja. Morate povedati na kateri člen! Vi ste pa kar imeli razpravo. Vse prosim, bodimo spoštljivi in dostojanstveni. Predlagam, da gremo naprej.

13:05 Marko Koprivc: S to argumentacijo dokazujete, da niste primerni za vodenje Državnega zbora RS. Če po tem izpadu ministra, lahko najdete argumente, zakaj je to sprejemljivo v Državnem zboru RS, potem je res nekaj narobe. Mislim, da ta bes, ki ga je minister bruhal iz sebe, je za državni zbor nesprejemljiv. Šli ste na osebne diskreditacije, predlagatelja ste zmerjali, da ne bi preživel v ameriškem sistemu.

13:04 Jože Tanko: Glejte, raven diskusije ste postavili s svojim tekstom interpelacije in s svojimi stališči poslanskih skupin. Če vi kot predlagatelji lahko obtožujete, najbrž lahko nekdo, ki je obtožen, na to odgovarja. Merimo z enakimi vatli. če boste raven diskusije dvignili, bomo isto zahtevali od drugih. Ne gre za enosmerno zadevo, na tem polju mora biti ravnotežje.

13:03 Lidija Divjak Mirnik: Prosila bi, da ministra opomnite, da je gost v tej hiši in da naj se spoštljivo obnaša do poslancev. Predvsem pa naj govori o tem kar piše v interpelaciji.

12:45 Vasko Simoniti: Očitki se bolj ali manj nanašajo na obdobje zadnjih deset let, pri tem pa poudarjam, da se ne izogibam svoje odgovornosti v zadnjem letu. Gre vendarle za obdobje v katerem pravite, da imamo skupine za dialog z nevladniki. Zanima me, če bi znali vi povedati kaj se je zgodilo v teh desetih letih, da je kar polovica samozaposlenih na robu revščine in da niste nikomur pomagali. To se čudim glede na vašo prizadevnost, skrbnost in seveda veliko spodobnost, ki jo izkazujete zlasti, ko poznate vse o kulturi. Veste kaj je vrhunska umetnost? To kar ste rekli, da jaz v ameriškem sistemu ne bi preživel, je žalitev in podtikanjem. Povem vam, da če vi  ne bi bili politik, ne bi preživeli tukaj! Nič ne znate. Vse sem naredil sam. Znam veliko stvari, o katerih se vam sanja ne. Jaz bi preživel povsod. Vi ne bi tukaj preživeli niti deset minut.

Nazadnjaška stranka Levica, ki govori tukaj o penastih ustih, nič ne ponujate in samo očitate! Tukaj danes povejte, kako boste samozaposlene rešili, kaj vse jim boste dali! Naredil sem vse kar se je dalo in vidim, da tudi niste prebrali odgovora na interpelacijo. Če bomo šli v polje ideologije, jaz to z veseljem sprejmem. Moja stranka (SDS) je demokratična stranka, ki skuša zagotoviti blaginjo za vse svobodnega duha. Vaša stranka medtem tega ni sposobna in je delala vedno proti ljudem in nikoli za ljudi. Kateri neodvisni medij naj bi utišal? Kateri medij je propadel? V zadnjih 4-5 letih so odpuščali po par sto novinarjev pri časnikih, ki jih obvladujejo levičarski tajkuni in imajo novinarji plačo po tisoč evrov.

12:20 Matjaž Nemec: Po podanih mnenjih poslanskih skupin lahko sklepamo, da bo razprava lahko plodna. Nič ni samoumevno, tudi ne podpora tistih, ki so vam dali podporo pri imenovanju. Minister, pravite, da gre danes za zlorabo instituta interpelacije. S tem bi se morda lahko strinjali slovenski nacionalisti ali populisti zbrani v nacionalni stranki ali stranki SDS, kateri pripadate. Mogoče v enem delu konservativci, kot smo lahko slišali s strani kolegice iz Nove Slovenije. Vsekakor, pa ne večina. Spoštovani, več kot potrebno je opraviti temeljito razpravo in moja prošnja je vaša odzivnost. Danes bi rada od vas dobil odgovor, prav tako tudi širša javnost. Izhajate namreč iz tega, da mi zlorabljamo ta institut. To se mi zdi neprimerno. S tem ohranjate vašo distanco do kolegov iz področja kulture in do Državnega zbora RS, do katerega pa ste v podrejenem položaju. Ta vas je namreč imenoval. Govorite, da želite postaviti nek nov duh, neke nove kriterije, predvsem pri opredeljevanju lepe in kot vi pravite prave kulture. Dejansko pa ste se pojavili kot vrhovni cenzor slovenske kulture. Kakšni so vaši kriteriji?

Z vašimi žaljivi besedami dokazujete, da ste kršili normativne akte in pravila, o katerih smo se kot družba dogovorili v preteklosti. V odločbi s katero posameznika brišete iz razvida samozaposlenih v kulturi ne navajate dejstev, ampak zgolj domnevne kršitve. Sklicujete se na postopke, ki še sploh niso bili zaključeni, ne razlikujete pa med poklicnim udejstvovanjem ustvarjalca na eni strani in njegovim zasebnim udejstvovanjem ter odločitvami na drugi strani. Povrhu vsega raper Zlatko Čordić ni imel možnosti pritožbe. To je demokracija po vaše. Do danes niste oblikovali skupine za trajni dialog z nevladnimi organizacijami in samozaposlenimi v kulturi, ki so že od leta 2009 pod različnimi ministri prispevali konstruktivne predloge za razvoj nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi.

12:10 Tadeja Šuštar: Predlagatelji so 10 točk interpelacije kulturnega ministra obrazložili na zelo nekulturen način, s čemer so pokazali predvsem raven svoje kulture in svojega obnašanja. Iz podatkov je razvidno, da minister za kulturo v lanskem letu ni pozabil na kulturne delavce, prizadeval pa si je tudi za čimprejšnjo sprostitev omejitvenih ukrepov za področje kulture. Predlagatelji interpelacije opozarjajo, da ni bil vzpostavljen dialog z deležniki na področju kulture, a je iz danih podatkov razbrati, da je minister s svojo ekipo opravil več kot 500 sestankov z različnimi deležniki s kulturnega področja.

11:50 Primož Siter: Povsod v Evropi, kjer vlada desnica je kultura na udaru nazadnjaškega populizma, otopela in zakrnelega v času. Tako nekako je tudi pri nas. Tragično stanje slovenske kulture danes je bilanca njenega poraza. Poraza, ki je zasekal v sezoni 2020-21.

11:45 Mojca Žnidarič: Internacija zoper ministra za kulturo je tretja zapored, ki se bo v zadnjih dveh tednih odvila kot trilogija spopada različnih misli, idej, ideologij in različnih pogledov na kulturo in kulturno udejstvovanje. Besedilo interpelacije je prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem. Naslavljanje delovanja ministra za kulturo s totalno vojno proti kulturi kot političnim aktivizmom, ki skuša v kratkem času čim več razrušiti, v SMC razumemo kot priložnost za ministra, da danes odgovori na vse očitke. Po današnjem dnevu v SMC želimo in pričakujemo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetniških zvrsti in predvsem kulturo dialoga. V SMC današnje interpelacije večinsko ne bomo podprli.

11:30 Marko Koprivc: Tako kot nas tudi demokratično Evropo zanima, zakaj vsi ti napadi na novinarje? Kako je mogoče, da se v državi članici EU spremlja omejevanje neodvisnega novinarskega dela? STA je steber kakovostnega in nepristranskega informiranja o dogodkih v Sloveniji za domače in tuje uporabnike. Zakaj se izvajajo napadi na svobodo govora in izražanja? Zakaj pristojno ministrstvo in ministrstvo za pravosodje ne odreagirata, da bi se zamejila kuga sovražnega govora, nestrpnosti in lažnih novic? Ne le na socialnih omrežjih, ampak tudi in predvsem v medijih, ki so blizu vladajoči SDS. Vi, ki bi morali biti prvi zaveznik slovenski kulturi, ste popolnoma odpovedali. Niste primerni več za opravljanje nalog ministra, ker ste na cedilu pustili vrednote in ljudi, ki bi jih morali zastopati. Še več, marsikomu ste namesto prvega sogovornika postali prvi sovražnik.

11:05 Lidija Divjak Mirnik: Z vašimi odločitvami in odločitvami vaše vlade postaja slovenski družbeni in kulturni prostor vse bolj zaprt in mračen. Zdi se, da ste s strankarskimi somišljeniki ovrednotili dosežke in izgubljene priložnosti ob koncu vašega prvega mandata in jih v nadaljevanju vaše politične pojavnosti z neusmiljenimi prijemi skušate nadoknaditi. Tokrat imate na voljo precej manj časa, zato so toliko bolj usmerjeni, brutalni in pogubni za slovensko kulturo. V LMŠ smo prepričani, da bi moral minister Simoniti odstopiti.

10:45 Alenka Jeraj: Predlagatelji ste v besedilu interpelacije zapisali “in večno repatriacijo tradicionalnih, po možnosti z religijo zaznamovanih kulturnih vzorcev, ki se spiralno reproducirajo iz pamtiveka”. Sprašujem, kaj pa je narobe s “po možnosti z religijo zaznamovanih kulturnimi vzorci, ki so tu od pamtiveka”? Sami priznavate, da je to naša zgodovina, če je tu od pamtiveka. Naša zgodovina, prepletena s krščanstvom, o čemer pišejo Trubar, Prešeren, Jurčič, Cankar in drugi. Ali tudi ti niso v redu, ker v svojih delih omenjajo Boga? To je naša zgodovina in izročilo, ki je oblikovalo narodni značaj, slovensko kulturo in kulturne vzorce. Sprašujem, kaj je s tem narobe?

Kultura je potrebovala točno tega ministra, da bo dovolj sredstev za muzeje, galerije, gledališča, samozaposlene in slovenski film ter da bo dovolj posluha za kreativne in inteligentne delavce na področju kulture.

10:20 Zmago Jelinčič: Namen te interpelacije ni nič drugega kot vreči ministra, vreči Janševo vlado in nazaj postaviti tiste, ki so si basali žepe po dolgem in počez, ki so dajali denar tistim, ki so bili od umetnosti kilometre stran, ampak so bili pravoverni, v pravih strankah, v pravih smereh razmišljanja in podobno. Ministru se danes očita marsikaj, vendar noben od teh očitkov ne stoji. STA je nek konglomerat od katerega težko dobimo kakšne relevantne podatke, saj podatki pogosto prihajajo z enim dnevom ali več zamude.

10: 15 Jurij Lep: Dr. Simoniti je kot minister vlade Janeza Janše nastopil v času epidemije. Čeprav njegovo področje ni stalo v prvih vrstah pri spopadu z epidemijo, je bilo obremenjeno z različnimi posledicami po prvem valu. V poslanski skupini DeSUS se bomo pri stališču ustavili pri treh ključnih elementih zaradi katerih bi moral Simoniti nositi polno odgovornost in tudi posledice: medijski zakonodaji in vmešavanju v neodvisnost medijev, pomanjkanju dialoga s kulturniki in drugimi posamezniki, ki delujejo v sklopu kulture, podobi Slovenije na evropskem političnem parketu in kulturnem ter medijskem prostoru. V začetku julija je imel Simoniti v poslanski skupini DeSUS sestanek na temo medijskega trojčka. Pri predlagani spremembi zakonodaje se je nato izkazalo, da ni šlo za manjše vsebinske spremembe, zato smo v DeSUS protestirali na račun kratkega roka za preučitev zadeve. V poslanski skupini ugotavljamo, da so se poskusi poseganja v neodvisnost medijev kmalu ponovili: od pisem članov vlade v Bruselj, ki so v določeni meri spadali pod okrilje ministrstva za kulturo, do agresivnih postopanj zoper različne medije, končno do prekinitve financiranja STA. Minister za kulturo bi se moral postaviti na stran medijev. Pri prekinitvi financiranja STA smo se v DeSUS nemudoma kritično odzvali, prepričani smo, da STA v celoti izpolnjuje poslanstvo in spoštuje načela nepristranskega novinarskega dela. Za prekinitev financiranja ni kriv le minister, ampak tudi direktor STA in UKOM. Simoniti bi moral nastopiti kot mediator med sprtima stranema. Dialog je nujen. Poslanci bomo svojo odločitev sprejeli po predstavitvi predstavljenih stališč in opravljeni razpravi, ki bo sledila.

10:05 Marko Bandelli: Stanje kulture se je z novim-starim ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem pričelo alarmantno slabšati. Minister je na začetku mandata poudaril, da se v prihodnosti položaj kulture ne sme poslabšati in da nobena dejavnost, ki jo podpira ministrstvo, ne sme nazadovati. Vse obljube so se izkazale za farso, saj smo bili v enem letu priča vodenju ministrstva, ki je pod krinko prizadevanja za dobrobit kulture, v resnici k politiki na področju kulture postopala s kulturnim programom stranke SDS.

9:53 Vasko Simoniti: Pri svojem delu sem se zavedal svojih pristojnosti, obveznosti in dolžnosti, zato sem učinkovito ukrepal tako v zvezi s pandemijo in njenimi posledicami v kulturnem sektorju, kot tudi na vseh drugih področjih kulturnega življenja v RS, vključno z dejstvom, da sem zagotovil rekorden proračun za kulturo. Tako izjavljam: Nisem neučinkovito ukrepal pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji. Aktivno sem sodeloval pri pripravi vseh interventnih zakonov, ki so namenjeni državljanom za blažitev posledic epidemije. Ministrstvo za kulturo je spremljalo situacijo na način, da je redno pripravljalo ustrezne odloke o delovanju kulturnega sektorja glede na trenutno situacijo v državi ter pripravljalo vse predloge tistih členov v PKP-jih, s katerimi so se blažile posledice epidemije, ki so specifične za kulturni sektor.

Ministrstvo je bilo prav tako v nenehnem dialogu z vsemi deležniki, ki delujejo na področju kulture in z njimi usklajevalo možnosti za izvedbo pred pandemijo načrtovanih prireditev v letu 2020. Upoštevala je vse predlagane programske spremembe ali digitalni način izvedbe kulturnih dogodkov. Omogočal sem in skrbel za svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter nisem omejeval neodvisnosti dela javne RTV Slovenija in STA. V interpelaciji ni niti enega samega dokaza, da bi posegal v njihovo neodvisnost. S podpisom sem odobril plačilo interventnih sredstev (za več kot 2 milijona) za redno delovanje RTV v času epidemije, nisem zadrževal plačila sredstev za opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije. Prizadeval sem si, da so se pravne ovire in postopkovne napake pri pripravi dokumentacije za izplačilo uspešno rešile in je bilo izplačilo izvedeno do konca leta 2020. Nisem deložiral niti enega samega najemnika na Metelkovi 6, saj vsi subjekti na lokaciji trenutno še vedno bivajo oz. opravljajo svoje delo. Imajo čas, da najdejo ustrezne prostore. Niti enemu samemu samozaposlenemu v kulturi nisem politično odvzel statusa samozaposlenega v kulturi, saj so kriteriji za pridobitev in ohranitev statusa in pravica do plačila prispevkov s strani države jasni. Kriteriji so namreč strokovne narave.

9:48 Vasko Simoniti: Naša kulturna politika zajema skrb in pomoč za zelo širok spekter kakovostne in profesionalne kulture, umetnosti, kakor tudi za razvejano dejavnost ljubiteljske kulture, skrb za pomoč obnove dediščine, muzejsko ter arhivsko dejavnost, skrb in pomoč za spodbudo kreativni industriji in vsem kakovostnim ustvarjalcem v polju samozaposlenih v kulturi. Za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, pa ne bo prostora. Navedbe v interpelaciji v vseh desetih točkah v celoti zavračam, ker ne temeljijo na resničnih dejstvih in podatkih in ker v nadaljnji obrazložitvi s prvopodpisanim Matjažem Hanom ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katerekoli zakonske ali druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali deloval zoper interese kulturnega področja.

9:43 Vasko Simoniti: V Evropi in ZDA je v nekem obdobju kultura tudi med množicami postala vprašanje statusa. Vendar ne na način, kot pri nas, ko je osrednje vprašanje statusa postalo status samozaposlenega v kulturi in plačevanje prispevkov iz državnega proračuna. Neprestane ulične veselice z vložki barvanja po stenah, barbarski besednjak in vedno bolj resne grožnje zaposlenim na ministrstvu, so doživljale bolj ali manj odkrite simpatije med strankami, ki jih v parlamentu predstavljajo podpisniki interpelacije. Tee aktivnosti so posledice strahu pred izgubo monopolnega položaja nad kulturo in popolno dominacijo v slovenski družbi, ki so si jo uspeli uzurpirati v času samostojne države Slovenije in v drugačni obliki v času druge države. Interpelacija sega v čas, ko smo za letošnje in prihodnje leto dosegli najvišji proračun za kulturo, odkar imamo samostojno državo. Poleg tega smo začeli v letošnjem letu uveljavljati tako imenovan kulturni evro. Za kulturo se v teh letih, ko je na oblasti ta koalicija, sploh ne pišejo slabi časi.

9:38 Vasko Simoniti: Uvodoma je v pojasnilu potrebno poudariti, da gre za eklatantno laž, da Ministrstvo za kulturo RS ukinja Radio Študent. Tu ne gre za neznanje ali napako (vsega je sicer v interpelaciji v izobilju), temveč za zavestno izrečeno neresnico z namenom izvoza na tuj politični parket. Tuji mediji so serijsko ponavljali to in še vrsto drugih laži, ki jih pri nas ustvarjajo in širijo isti viri. Ob dejstvu, da celo zahodni mediji v parlamentarnih demokracijah s tradicijo ne objavljajo nasprotnih mnenj in popravkov, pa so laži lahko spoznane kot resnica.

Privilegiji in privilegiran status nekaterih posameznikov v slovenski kulturi so bili do prihoda naše vlade samoumevna pravica in na tej predpostavki so si v preteklosti zgradili položaj nedotakljivih. Vsak drugačen pogled in drugačna kulturna politika (vsaka vlada mora izvrševati politiko, ki jo je pred volitvami obljubljala) je v tem slabem letu vzbudila nasprotovanje in proteste in to prav zaradi dejstva, ker se je na mnogih področjih posegalo v te samoumevne pravice.

9: 32 Vasko Simoniti: Vsebina vložene interpelacije kaže na raven politične komunikacije, zmedenost in nasilje nad slovenskim jezikom, vsebinsko šibkost, preplet neresnic in skromen miselni napor predlagateljev pri sestavi interpelacije. Besedilo spominja na raven dialoga, ki ga lahko slišimo na mnogoterih sejah Odbora za kulturo Državnega zbora RS. Dobro pa je, da bo to besedilo sčasoma postalo del arhiva, da bodo lahko zainteresirani politični analitiki in zgodovinarji pozneje ocenjevali oba dokumenta in da bodo imeli možnost primerjave, predvsem analize zlorabe demokratičnega instituta interpelacije. Interpelacija bi morala biti resen političen akt, katerega se opozicija posluži v izjemnih razmerah, ko prihaja do velikih kršitev Ustave RS in zakonov. Predlagano besedilo in sam akt tokratne interpelacije je grob napad na institut parlamentarne demokracije. S to interpelacijo se je brez dvoma dosegel najnižji prag, ki je bil doslej potreben za vložitev interpelacije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine