16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) URADNO: koprski župan je Aleš Bržan, ki je Borisa Popoviča premagal za 7 glasov (Bržan je zbral 13921 glasov, Popovič 13914)

V štabu Aleša Bržana so se včeraj nekaj po 22. uri prehitro veselili. Po preštetih glasovih s predčasnega glasovanja je razlika med Borisom Popovičem in Alešom Beržanom samo 12 glasov v korist slednjega. Poteka štetje glasovnic, ki so prišle po pošti. Teh naj bi bilo okoli 50. Koprski triler spremljamo iz minute v minuto. 

14.04 »Ljudje so se odločili za spremembo, tako napetega rezultata pa ni pričakoval nihče. Pomemben je bil vsak glas, veliko jih je dobil tudi Popovič, kar kaže, da ima tudi on precej podpore. Hvala vsem, ki so prišli na volišča. Za nas je zgodba končana in že zremo novim izzivom naproti. Oba kandidata morava pomiriti ljudi, da začnemo vsi skupaj normalno živeti v naši občini,« je po poročanju Dela izjavil Aleš Bržan.

13.50 Video prvih izjav si lahko ogledate TUKAJ.

13.48 Na rezultate so pred občino čakali novinarji in občani ter predstavniki strank in list.

13.39 Boris Popovič je po pošti prejel 25 glasov, Aleš Bržan 20. Ena glasovnica naj bi bila neveljavna.

13.36 Končni rezultat županskih volitev v Kopru: Bržan je zbral 13921 glasov, Popovič 13914.

13.31 Kot kaže je nov koprski župan Aleš Bržan. Tudi po preštetih glasovnicah po pošti je ohranil vodstvo pred Borisom Popovičem.

13.16 Napetost v Kopru narašča. Čez nekaj minut bo znan rezultat glasovanja po pošti.

(Slika: PrintScreen/Facebook/Primorskenovice)

13.14 Video občinske volilne komisije si lahko ogledate TUKAJ.

13.09 Takole (glej spodaj) izgledajo trenutni rezulati v Kopru na spletni strani ministrstva za javno upravo.

(Slika: PrintScreen/DVK)

13.04 Predsednik koprske volilne komisije Miloš Šenčur je izjavil, da bo rezultat nesporen, če bo po preštetih glasovih po pošti razlika med kandidatoma 15 glasov razlike.

13.03 Peter Jančič je na Twitterju zapisal: “Ni bilo opaziti, da bi novinarji zahtevali pravno pojasnilo, zakaj jih mečejo ven. Ali niso tam, da branijo pravico do obveščenosti javnosti?”

13.01 Štetje glasovnic po pošti traja precej časa. Najprej so prešteli število prejetih pošiljk, jih nato odprli, da so glasovnice vrgli v glasovalno skrinjico, šele sedaj je na vrsto prišlo štetje glasov, toda zbrani novinarji so morali sejo zapustiti. V roku ene ure naj bi bili znani rezultati, poroča časnik Delo.

12.59 Pri predčasnem glasovanju naj bi bilo šest glasovnic preveč. Danes zato ponovno pregledujejo vpis vseh 42.412 volilnih upravičencev v volilni imenik, je povedal predsednik koprske občinske volilne komisije Miloš Senčur, ki ga najdemo na spletni strani stranke Zares.

Miloš Šenčur na spletni strani stranke Zares in predsednik koprske volilne komisije. (Slika: Zares)

12.52 Pred štetjem glasov po pošti velja, da ima Aleš Bržan 13.901 glas, Boris Popovič pa 13.889 glasov.

12.51 Vsi se sprašujejo, zakaj je včeraj zvečer na spletni strani DVK pisalo, da je preštetih 99,99 glasov, Bržan pa je vodil za okoli 1.200 glasov.

12.49 Predčasne glasove so včeraj šteli šestkrat, poročajo Primorske novice.

12.46 Za zmago potrebuje Popovič na pošti najmanj 30 glasov, Bržan pa 18. Če jih bo Popovič prejel 29, Bržan pa 17, bo o županu odločil žreb. Število glasovnic prejetih po pošti je 46.

12.39 V štabu Aleša Bržana se sprašujejo, kako to, da so popovičevi volivci na predčasne volitve prišli v tako velikem številu.

12.36 Včerajšnje besede Borisa Popoviča, da je bo šel v štab nasprotnika, da mu čestita, saj je “zdaj čas za zabavo”, dobivajo danes povsem drug pomen.

12.33 Za zmedo glede zmagovalca županskih volitev  v Kopru je poskrbela neosvežena volilna spletna stran Ministrstva za javno upravo, trdijo v koprski občinski volilni komisiji, ki ji predseduje Miloš Senčur, poroča Dnevnik in dodaja, da bo komisija zato danes na Državno volilno komisijo naslovila prošnjo za pojasnilo, kaj je šlo narobe.

12.30 Pred sedežem koprske volilne komisije, kjer štejejo glasove po pošti, je veliko novinarjev.

(Slika: PrintScreen/Twitter)

12.29 Občinska volilna komisija: Prejeli smo 46 glasovnic po pošti.

12.27 Predčasne glasove drugega kroga koprskih županskih volitev so sinoči šteli šestkrat, ker “nekaj ni klapalo”. Tako pravi predsednik koprske občinske volilne komisije Miloš Senčur, ki je za Poročajo Primorske novice. Kot je dejal, so kmalu pred 22. uro dobili zadnje gradivo od zadnjega volilnega odbora. Obenem je potekalo štetje glasov predčasnega glasovanja. “Teh je bilo nekaj več kot 2700. To je bilo največje volišče. Seštevek glasov ni sovpadal s podatki volilnega imenika, zato so te glasove šteli šestkrat, ves čas ob prisotnosti zaupnika Aleša Bržana.” Več si lahko preberete TUKAJ.

12.20 Aleš Bržan, kandidat za župana Kopra, kjer se v njegovem dvoboju z aktualnim županom Borisom Popovičem obeta eden najtesnejših volitev v drugem krogu volitev, je danes napovedal, da bodo zaradi zaznanih nepravilnosti na enem od volišč zahtevali ponovno štetje glasov.

12.00 Začelo se je štetje glasovnic, ki so prišle po pošti.

11.55 Vse od začetka štetja glasov ob 19. uri je bilo v Kopru napeto, razlika v odstotkih podpore enemu in drugemu kandidatu pa tesna. Dosedanji dolgoletni župan Popovič je sicer že priznal poraz in dejal, da naj bi ga Bržan premagal za 70 glasov. Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, ki pa se od 22. ure dalje ne osvežujejo več, naj bi sicer Bržan dobil 52,29 odstotka oz. 13.116 glasov, Popovič pa 47,71 odstotka oz. 11.968 glasov volivcev.

11.30 Na volitvah v Kopru bo šlo za las. Po podatkih občinske volilne komisije je namreč razlika med Alešem Bržanom in Borisom Popovičem le 12 glasov v prid Bržanu, potem ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine