14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Javna tribuna “Pomurje v osamosvojitveni vojni”; Janša: Na vrednotah slovenske osamosvojitve je možno zidat dobro in svetlo prihodnost

Združenje VSO je v kavarni Hotela Diana v Murski Soboti pripravilo javno tribuno ”Pomurje v osamosvojitveni vojni 1991”. Gost pogovorne tribune je Janez Janša, obrambni minister osamosvojitvene vojne, generalmajor Alan Geder, načelnik Generalštaba SV, se je za odsotnost opravičil. Tribuni pa se pridružil takratni poveljnik TO v Lenartu Peter Leopold.

20:49 Osrednji del javne tribune je končan. Besedo so prevzeli obiskovalci. 

20:47 Leopold ob koncu pove, da ga ljudje sprašujejo: Mar smo se za to borili, kar imamo danes? Mnogi starejši težko preživijo s pokojninami. Mislim, da bo Slovenija kmalu postala takšna, kot bi morala biti.

20:43 Janša: Čas slovenske osamosvojitve je čas, ki je Slovence združil. Združil je narod in ne politike. Zato je ta čas osnova za naše moralne vrednote. Vse drugo je pot v čas tragične zgodovine. Tisti, ki slednje zavestno počne, zavestno škoduje Sloveniji.

20:40 Janša poudari, da je Slovenija najbolj v moralni krizi, saj se finančna kriza umirja. Če ne bi bili tako zadolženi, bi živeli bolje:Tri od štirih odstotkov od gospodarske rasti plačujemo za dolgove, ki so nastali zaradi kraj.

20:38 Janša: Bistvo je bilo povedano. Snov o osamosvojitvenih dogodkih je na vrsti, ko ni več na vrsti. Dolžnost države je, da generacijam pove, kako se je država rodila. Povsod se to dela, le pri nas je to težava. V prihodnosti bo potrebno to spremeniti.

20:34 Leopold o slabem znanju mladih glede osamosvojitvene vojne: Vsako leto s kolegom vojakom obiščeta kakšno od osnovnih šol, kjer predavata o teh dogodkih. Organiziram strokovne ekskurzije na kraje, kjer so se dogajali ključni dogodki v vojni za Slovenijo.

20:32 Leopold govori o prvem zborniku pripadnikov TO. 

20:24 Leopold glede dogajanja nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova, ki je danes oproščen obtožb vojnega hudodelstva proti civilnemu prebivalstvu junija in julija 1991, kar je sramotno: Na dan so prišli TV posnetki, kjer se vidi resnico, kako agresivno je Popov deloval takrat. Ne razumem, zakaj je bil oproščen.

20:19 Janša odgovarja na vprašanje glede lustracije, ki se tiče časa pred osamosvojitvijo: Po končani  vojni za Slovenijo je bilo vložnih nekaj deset ovadb za kršitev vojnih konvencij, pa verjetno nekaj sto ovadb za nekaj manj resnih stvari, ki je vojna škoda, ki je nastala v vojni za Slovenijo. Vendar se ni nič zgodilo. Celo ljudje, ki so sodelovali v agresiji, so bili oproščeni. Danes živijo v Sloveniji, imajo slovensko državljastvo, nekateri so se javili kot izbrisani, nekateri od teh so preko vez dokopali do visokih pokojnin, ki so trikrat višje kot v Srbiji. Človek postane žalosten z.aradi tega

20:15 Janša spomni, da so bili vsi tisti, ki so delali proti slovenski osamosvojitvi, nagrajeni, od Romana Jakiča do Jaše Zlobca, Jožefa Školjča,… “Le Dušan Semolič je vsa ta leta vodil sindikat delavcev”, cinično opozori Janša. 

20:10 Janša se spominja težkih časov kot ministra za obrambo, saj so mu nagajali, ker je vlada ministrstvu namenjala premalo denarja za vojsko in oboroževnje le-te. 

20:02 Janša t.i. Deklaraciijo za mir označi za dogajanje kot v filmu Najtemnejša ura, ki govori o najtemnejši uri Winstona Churchilla. Deklaracija je po njgovi intervenciiji izginila iz medijev, a ne iz delovanja teh ljudi, ki so to spisali, kar se danes lepo vidi.

19:59 Janša: Beograd zato ni moral TO očitati, kar je Hrvaški, da so ustanavljali paravojaško zaščito. 

19:57 Janša: Slovenska vojska je nastala po razorožitvi TO, kot MSNZ. Začela je nastajati po sprejetju amandmajev, s katerimi smo prevzeli tudi t.i. komando, ki je bila prej v Beogradu. MSNZ je tako potem prišla nazaj kot TO.

19:56 O drugi veleizdaji v Sloveniji glede nastanka slovenske vojske.

19:54 Leopold: Puške smo imeli, streliva pa ne. JLA ni vedela, koliko orožja smo jim prepeljali v tajna skaldišča TO.

19:50 Leopold o izkušnji, ko je prejel ukaz razorožitve: Jaz tega nisem dopustil. Zakaj nisem bil zaprt v vojaškem zaporu, ne vem. Policija je prišla pogledat skladišče orožja, vse je bilo vredu, so rekli. Kmalu po klicu Janše, se je orožje začelo voziti v tajno skladišče v Lenart. Mi smo delali z glavo, JLA pa po ukazih. To je razlika. 

19:48 Besedo je prevzel Peter Leopold: Bil sem komandant TO v Mariboru in tajni agent MSNZ.

19:47 Janša spomni tudi na knjigo Vojna za Slovenijo, kjer so podrobno opisani dogodki: To so dokumenti zgodovine, ki jih uradni zgodovinarji radi zaobidejo. 

19:43 Janša nadaljuje, da se je potem razoroževanje ustavilo in so ustanovili Mansevrsko strukturo narodne zaščite; ime je bilo izbrano za masko. 20.000 mož MSNZ je za silo zaščitilo plebisitno odločitev, ki je bila potem uspešno realizirana. Če tega poguma mož, ki so prijeli za orožje, ne bi bilo, plebiscitne odločitve ne bi bilo

19:42 Janša se spominja časov, ko se je prvič srečal z vojakom Tonetom Krkovičem, ki mu je takrat rekel: Bolje, da orožje dobi JLA, kot pa da ga dobi Janša.

19:40 Janša ospomni, da so v Beli knjigi slovesnke osamosvojitve objavljeni vsi dokumenti in poročila glede razorožitve, tudi še danes poziva Milana Kučana, da se soočita in se pove resnica. 

Vsi tisti, ki so tarkrat sodelovali pri tej dvojni igri, so danes nagrajeni. 

19:32 Janša o ljudeh, ki so vedeli o razoroževanju TO: Vedel je Milan Kučan, vedel je Ciril Zlobec, vedela sta tudi Matjaž Kmecel in Dušan Plut. Ni pa vedel Ivan Oman.


19:30 Janez Janša se spomni časov, ko se je dogajala razorožitev TO: To govorim zaradi tega, da bo jasno ozadje. Vlado in vodstvo skupščine pred 28 leti bi moralo obvestiti, ki je še imela pristojnsti, policija, tajne službe, ki smo jih takrat še plačevali, a ju ni nihče obvsestil. Obveščeno je bilo zgolj predsedstvo, ki pa ni nič ukrepalo. 

19:25 Moderatorka Alja Domjan pozdravlja gosta tribune Janeza Janšo, obrambnega ministra osamosvojitvene vojne, in majora Petra Leopolda, takratnega poveljnika TO v Lenartu.

19:23 Pesem Lipa zelenela je…

19:20 Hojs: 3. junija bomo volili za osamosvojitelje. Živela Slovenija!

19:18 Hojs: Duh iz leta 2004 se dviguje in smo v pričakovanju sprememb kot takrat.

19:15 Hojs: Obudimo čase, ko smo kot narod dihali kot eno, obudimo vrednote osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

19:13 Predsednik VSO Aleš Hojs pozdravlja prisotne in pravi: Sram me je, kaj se v Ljubljani dogaja in sram me je, kaj se nekateri v Ljubljani gredo. Očetov brat je padel v partizanih. Sram me je, ko se zavedam, zakakšne govedi je dal živali. Za komunistično revolucijo. 

19:10 Franc Zagorc, predsenik VSO Pomurje, pozdravlja vse prisotne in želi prijeten večer vsem

19:07 Sledi slovenska himna Zdravljica

19:05 Najprej pozdravni nagovor, v katerem govorec izpostavi pomembnost resnice o osamosvojitveni vojni za Slovenijo

19:02 Začenja se javna tribuna z naslovom Pomurje v osamosvojitveni vojni 1991.

 18:53 Ljudje se zbirajo v dvorani kavarne Hotela Diana 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine