13.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Interpelacija zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa

Piše: P.J.

V DZ se bo danes že drugič v aktualnem mandatu zagovarjal notranji minister Aleš Hojs. Za razpravo o interpelaciji, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, je predvidenih 17 ur. Za razrešitev ministra je potrebnih 46 glasov poslancev, vlagateljice jih imajo skupaj 43, zato je uspeh že druge interpelacije zoper Hojsa malo verjeten. Hojs je v odgovoru na interpelacijo vse očitke kategorično zavrnil kot neutemeljene in zapisal, da je vedno ravnal v skladu s prisego, dano ob svoji izvolitvi.

1:09 Minister Aleš Hojs tudi drugič prestal interpelacijo in ostaja minister za notranje zadeve

00:57 Zadnjo besedo ima predlagatelj interpelacije Nik Prebil (LMŠ): Današnja razprava je potrdila dejstva iz interpelacije.

00:54 Besedo je dobil minister Aleš Hojs: Ministrstvo za notranje zadeve in policija nista stvar Božička.

00:37 Kot zadnji razpravlja Branko Grims (SDS): Opozicija si je zabila avtointerpelacijo. Granitne kocke so za levičarje sarkazem.

00:29 Razpravlja Matjaž Han (SD): Naloga opozicije je, da opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v družbi, za katere so krivi ministrice oziroma ministri.

00:08 Razpravlja poslanka Jerca Korče (LMŠ): Vladanje z odloki je protiustavno. Sprejemanje odlokov brez zakonske podlage je protiustavno.

00:04 Razpravlja poslanka Karmen Kozmus Ferjan (SDS): V interpelaciji ste zapisali kot da je policija sama divjala po mestu.

23:39 Razpravlja poslanka Anja Bah Žibert (SDS): Bili so nadzori nad poslanci, ampak tej zadevi še vedno nismo prišli do dna. Ena od poslank ima konkretne zadeve.

23:22 Podpredsednik DZ Jože Tanjo opozori poslanca Židana, da ne razpravlja o točkah interpelacije.

23:09 Razpravlja poslanec Dejan Židan (SD) in se ne strinja s poslanim pismom predsednika vlade: Vem, kakšen bo rezultat volitev. Ker ljudje vidijo, kako slabo delate.

22:46 Razpravlja poslanec Jožef Horvat (NSi): Ministru Hojsu sem hvaležen, da smo dobili pomursko avtocesto.

Sledi čestitka policiji.

Shodi morajo biti prijavljeni.

22:21 Razpravlja poslanec Dejan Kaloh (SDS): Gre za pravljično interpelacijo.

Minister Gorenak in Hojs sta najboljša ministra za notranje zadeve v Sloveniji.

Pod dr. Olajem ljudje zaupajo policiji.

22:16 Minister Hojs bere dopis Tatjane Bobnar.

21:54 Razpravlja poslanec Rudi Medved (LMŠ) in govori o tem, da gre direktor policije večkrat po mnenje k politiki.

21:46 Razpravlja poslanka Iva Dimic (NSi): Minister Hojs je dober minister. Skozi celotno interpelacijo odgovarja na vprašanja in podtikanja.

Če je bil protest neprijavljen, kaj mora storiti Policija? Samo gledati?

21:42 Razpravlja poslanec Boštjan Koražija (Levica): Minister Hojs ima abstinenčno krizo po odstopanju in vračanju v politiko.

21:14 Razpravlja poslanec Jure Ferjan (SDS): Gospod Prebil, gospa Mojca Škrinjar vam bi lahko bila mama, zato se bi lahko bolj spoštljivo obnašali.

Kdo in zakaj se organizira proteste?

21:10 Poslanka Mojca Škrinjar (SDS): Policija dela dobro.

21:06 Besedo ima poslanec Nik Prebil (LMŠ) in govori o Zakonu o nalezljivih boleznih: ZNB je zrušila koalicija, ker je bil napovedan referendum.

20:49 Razpravlja poslanka Mojca Škrinjar (SDS): Sodelovanje s policijo je zgledno.

Škrinjarjeva opisuje, kako je bilo med “mirnimi” protesti, ko so komaj prišli iz DZ. “Sorazmernost ukrepov policije je bila ustrezna.

“Mislim, da bi morali menjati položaje v javnih službah.”

“Mi gradimo, vi rušite.”

20:39 Razpravlja poslanec Andrej Černigoj (NSi): Interpelacija sploh ni več top novica, ampak je interpelacija današnji najšibkejši člen.

20:32 Poslanec Siter (Levica) replicira ministru Hojsu: Govorimo o policijskem nasilju. Sprašuje ga, v čim so bolj povezali ljudstvo?

20:31 Poslanec Nemec (SD) replicira ministru: Minister, kam greste? Ne moremo držati rdeče niti interpelacije.

20:16 Minister Hojs replicira in odgovarja poslancu Siterju, da ni rekel, da so razbijali, ampak da so nameravali razgrajati.

Toliko o mirnih protestih in mirnih protestnikov:

Opozicijo skrbi dober tudi rezultat NSi na anketah

Mi imamo dolg seznam, kaj smo ljudem razdelili.

Vaš volilni program je politika izključevanja. Tega so se ljudje naveličali.

20:07 Razpravlja poslanec Primož Siter (Levica): Mi ne rabimo ministra in vlade, ki daje sodbe. Mi ne rabimo ministra in vlade, ki ljudi na ta pridne in bandite. Mi potrebujemo odraslo in zrelo vodstvo in vodstvo, ki povezuje. Ki je sposobno epidemijo skomunicirat. Nič v vašem delu ni povezovalnega. Razbili ste vez med ljudmi in policijo. Razbili ste komunikacijo policija vlada.

20:02 Razpravlja poslanec Bojan Podkrajšek (SDS): Želim, da vztrajate na svoji poti. Prepričan sem, da se bomo srečevali tukaj, vi kot minister, mi kot poslanci v naslednjem mandatu.

19:25 Razpravlja poslanka Elena Zavadlav Ušaj (SDS): Kot mati ne bi nikoli, nikdar peljala na kraj dogodka. Ne pa da bi se s tem okoriščala, kako je bilo vse uplinjeno. Vedelo se je, kaj so protestniki pisali. Policija je samo opravila nalogo, da je varovala življenje ljudi.

19:14 Minister Hojs odgovarja poslancu Nemcu glede njegovega zmerjanja z lažnivcem: Pisal mi je tudi direktor Policije in prosi, naj Nemec razkrije zapisnike s sej.

Glede Bajramija ponavljam, da ga ne poznam. Dobil sem podatke, da je bil oproščen vseh obtožb. Če bi dal vse te strokovnjake iz vrst SD, bi mislil, da si SD podreja policijo.

18:50 Poslanca Nemca iz SD še vedno zanima ponovna zaposlitev Bajramija, ki mu je dr. Olaj že dal negativno mnenje. Spomni spet na to, da je minister Hojs že odstopil: Umaknili ste kadre, ki so že bili na položajih.

Slovenija nujno potrebuje spremembe, ko vidimo vas in vaše delo.

Želel bi si, da bo od danes povsem drugače, če ne pa od 24. aprila.

18:46 Minister Hojs replicira glede štiristo kanistrov solzica. Kar ni res. Gre za 400 patronov solzica.

18:39 Razpravlja Miha Kordiš (Levica): Minister Hojs ima v tej vladi samo en mandat, da za SDS prevzame policijsko vertikalo. Tudi to ni abstraktna želja Janeza Janše, ampak servisira zelo konkretne politične cilje. Da se zaščiti organiziran kriminal pod aktualno vlado, kot so ga akterji aktualne vlade izvajali že prej. To je dolga zgodba na kratko ministra Hojsa. Kadrovsko si podrediti policijo, da bo policija zaščitila kriminal, namesto da ga preganja. Kako pa drugače, če je največja in najuspešnejša kriminalna združba, ki jo v tej državi imamo, stranka SDS na čelu z donom Janezom Janšo.

Janez Janša trdi, da se bori proti globoki državi, pa jo sam dela.

18:28 Razpravlja poslanec Tomaž Lisec (SDS): Všeč mi je, kar izvaja KUL, saj z vsako interpelacijo izgubi kak odstotek podpore.

Zadeve se pod tem ministrom zadeve rešujejo. Tako na področju fiktivnih prebivališč kot na romski problematiki.

18:17 Razpravlja Predrag Baković (SD) in opozarja na problem NPU ter namenske diskreditacije kriminalista, ki si je sposodil 6000 evrov za navidezni odkup prepovedane drige.

17:59 Razpravlja poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) opozarja na delovno skupine za zaostanke.

Uničili ste ugled dela policistov. Pogreznite se malo vase in razmislite.

Vladanje z odloki je nedemokratično.

Zakona o dohodnini niste podprli sami.

17:37 Minister Hojs replicira odgovarja poslanki Kociper: V politiki vsak komunicira po svoje. Vaši volivci moje komunikacije ne sprejemajo zelo dobro, moji jo, pravijo, da rečem bobu bob. Problem za to opozicijo ni komunikacija, ampak, ker ni na oblasti.

Jaz nikogar nisem žalil ad perosnam, uporabil sem svetopisemski stavek. Zaradi tega sem bil v predkazenskem postopku, na koncu je bila ovadba zavržena.

Nekateri novinarji pač lažejo. Levica je mahala s člankom Mladine, da sem pridobil nekaj protipravno.

Težava je, ker nimamo uravnovešenega medijskega prostora. Tudi v Ameriki imajo FoxNews. Enako v Avstriji.

Naša želja je, da na volitve pride čim več ljudi. Največ jih je v Ljubljani in tam dobi največ podpore SD. Tam živijo stari partijci, udbovci. Najmanj dobi v LJ glasov stranka SDS. Na podeželju je drugače.

Kdo je plačal današnji transparent pred DZ. To ni poceni.

Eden od podmladka na protestih je sin nekdanjega generalnega direktorja Gorška.

Za gospoda, ki prodaja železo, bolje zanj, saj v policiji ni rezultatov.

Gospod Möderndorfer glede Jankovića, vem koliko je stala čistilna naprava. Ko sam poveš, da je cena 19 milijonov, pa ti rečeš 20. Danes je ta vrednost te pogodbe že na 60 milijonih. Seveda zanima to nekatere. Predvsem mora to zanimati delegirane tožilce, ki smo jih poslali v EU.

17:20 Razpravlja poslanka Maša Kociper (SAB): Predlagatelji smo zajeli bistvo v štirih točkah. Minister Hojs je zelo inteligentna, retorično spretna oseba in učinkovita pri zasledovanju ciljev. Imela sem prav, ko me je zaskrbelo kam in na kak način bo minister Hojs te svoje sposobnosti usmeril. V DZ sem večkrat omenila, kako krhka je demokracija.  Zame so demokracija kot igra z lesenimi palčkami, ki jih vlečeš in se lahko stolp poruši.

Problem je, ko ene kličeš svinje, druge pa biseri. Ene zmerjaš z lenobami.

Kako lahko rečete, da nek sodnik nima diplome in pravosodnega izpita, če pa smo dobili zdaj podpisano potrdilo in celo rektorica je rekla, da je to. Kaj se mora še zgoditi?

Mi v SAB smo prepričani, da zaradi te delitve, bo minilo leta, da bo to minilo. Tu je vaša soodgovornost.

Razmere v naši državi bi bile drugače, če bi vam in predsedniku vlade zaprli Twitter račun in vam ne bi pustili tega izražanja.

V SAB bomo interpelacijo podprli.

17:08 Razpravlja poslanka Lidija Ivanuša (SDS): Celotni svet se bori z epidemijo COVID-19, vi pa obtožujete ministra Hojsa za odloke. Morda pa je minister kriv tudi za lockdown v Avstriji.

16:58 Razpravlja Aleksander Reberšek (NSi): Kaj bi v KUL opoziciji počeli, če ne bi imeli interpelacije. Nič ne bi počeli, ker nimate vsebine, zato vam take interpelacije pridejo prav.

A ste normalni? Niste. Zato Bog ne daj, da pridete na oblast.

Povejte mi, zakaj so bili napadeni policisti, če so bili protesti miroljubni?

Kulovcem se tresejo hlače, v politiko prihaja Golob. KUL dela vse, da nabira svoje glasove. KUL se boji konkurence, boji se Goloba, zato imamo interpelacijo.

Gre za boj oblast in denar.

16:36 Razpravlja poslanka Violeta Tomić (Levica): Vsak dan ubijate Jezusa Kristusa v sebi. Česa takega, kar je gospod Hojs 5. oktobra naredil s policijo, nisem videla že dolgo. Drugič interpeliramo ministra, ki je odstopil sam.

Ste desna roka predsednika vlade.

Mi moramo dati ljudem te interpelacije in z argumenti doseči nekaj.

16:05 Poslanec Jani Möderndorfer (LMŠ) razpravlja o interpelaciji: Še dobro, da obstaja Zoran Janković, da se da preusmeriti pozornost. Zakaj se ne govori o zadevah kot je preplačana Cukrakrna, preplačana streha v Križankah. V DZ ne želite sprejeti Zakona o nalezljivih boleznih. Zakon, ki ste ga vi predlagali. Vlada nima večine v DZ. Ne more pa ga, ker je pošastno neustaven. In potem se pohvalite, da rešujete človeška življenja, pri tem pa ne poveste, koliko ljudi vam je umrlo. Zaradi nepravočasnega ukrepanja.

Glede sindikatov. Ne poveste, koliko policistov je odšlo iz Policije. Eden od teh mi je povedal, da mu gre na bruhanje, kaj je ratalo iz policije za gospodarsko kriminaliteto. Minister, tudi to je vaša odgovornost.

Vojnega stanja ni, ker epidemije ni. Razglasite jo.

Včasih je manj več.

V normalni demokratični družbi, kjer se ministru zgodijo taki zdrsi, sam odstopi. A vi ne. Kot ste odstopili prvič. Zakaj ste tako hitro ponudili odstop? Baje ste se ujeli v prisluhih.

Zakaj interpelacija? Mi smo jo dolžni narediti, tudi zato, da vam omogočimo, da odgovorite na očitke.

Jaz bom glasoval, kar bi moralo biti izglasovano že davno. Zame niste minister, ste pa biser, kjer biserov ni.

15:54 Minister Hojs odgovarja poslancu Vatovcu: 30 milijonov odpisanih kreditov gospodu Jankoviću in njegovim družinskim podjetjem, to ni paranoja, zbris prisluhov, kjer nekdo v zameno za delo zahteva spolno uslugo, to zamene ni paranoja, vzporedni mehanizem, ki ga je lepo opisal gospod Pezdir, zame ni paranoja.

Vse, kar slovenski FBI oziroma NPU ni naredil zame ni paranoja.

Imate abstinenčno krizo, ker ne vladate.

Sem jaz kriv, da nemo, ali ima gospod Masleša diplomo in pravosodni izpit, pa da stvari zastarajo.

15:49 Poslanec Matej T. Vatovec (Levica) replicira ministru Hojsu: Če večina časopis poroča o zadevah, ne pomeni, da vas nimajo radi, ampak, da vi delate nekaj hudo narobe.

15:37 Poslanec Boris Doblekar (SDS) razpravlja o interpelaciji: Vedno iščete dlako v jajcu. To je depilacija in ne interpelacija. Nihče pa se ne vpraša, kdo bo plačal milijone, ki so jih povzročili protestnike. Kakšna retorika levih poslancev, kakšna sovražna retorika.

Vsi skupaj smo lahko veseli, da imamo takega ministra in generalnega direktorja Policija. Upam, da se spametujejo še sindikate.

15:36 Poslanec Nemec (SD): Kdor laže je lažnivec.

15:35 Minister Hojs replicira poslancu Nemcu: S poslancem Nemcem se ne ukvarjam.

15:30 Poslanec Nik Prebil (LMŠ) razpravlja: Vi ste interpelirani, gospod minister, ne mi.

15:29 Podpredsednica DZ Tina Heferle: Ne bom posegala v vrednostne sodbe razpravljavcev.

15:28 Poslanka Mojca Škrinjar (SDS) postopkovno: Ne moremo označevati nekoga, da je lažnivec. Minister Hojs je častivredna oseba. Opozorite razpravljavce na dostojnost.

15.26 Poslanec Matjaž Nemec (SD) replicira ministru Hojsu: Ne podtikat stvari, ki jih nikoli nihče ni izrekel.

15:22 Minister Hojs: Popoldan nisem bil v OKC, ob 18.30 pa sem bil v pisarni. Nisem dajal nikakršnih navodil Policiji.

15:20 Poslanka Janja Sluga, nepovezana poslanka, replicira ministru Hojsu.

14:59 Minister Aleš Hojs: V tistem trenutku, ko so bili protesti, sem bil na letališču v Budimpešti. Jaz Ta dan na OKC nisem bil, zato nehajte s temi neresnicami.

Za lenuhe sem ozmerjal vrh sindikalistov policistov. Odzval sem se le na njihovo izjavo, da policisti, ki varujejo DZ, niso primerno odreagirali.

Da so sindikalisti mevže, pa sem rekel, ker ti niso želeli pozvati k cepljenju. Pa niso, ker gredo politiko.

Daleč ode tega, da so bili ti protesti mirni.

Sindikalisti se niso odločili, da bi svoje delo opravljali profesionalno. Kolikor to delajo, pa bodo morali vrniti dve plači.

14:40 Sledi razprava Janje Sluga, nepovezane poslanke: Delovanje ministrstva je daleč od državotvornega. Dejanja, ki jih počnete, so vam celo všeč.

Ko ti na neko osebo vržeš solzivec, ta oseba odreagira.

Vsa pohvala Policiji, nobena Policija pa ne more prenesti navodil četice vaših strankarskih kolegov, ki jim daje navodila.

14:20 Z razpravo nadaljuje Dušan Verbič (SMC): Gibanje na javnih površinah je potrebno prijaviti, to vemo vsi poslanci DZ in tudi širša javnost. Žal se v politični retoriki izogiba vsemu, kar je potrebno povedati. Shodi morajo biti prijavljeni zaradi varnosti prebivalcev in da se naredi oceno tveganja in se zagotovi reševalne ekipe ipd.

Gre za problem odgovornosti shodov. Gre za zlorabo neprijavljenih shodov, saj se pri tem sklicujejo na demokratičnost.

Gre za popolno zlorabo interpelacije za predvolilne namene. Gre za politični shod.

Kaj je NPU naredil na področju pranja iranskega denarja v NLB, na področju gospodarskega kriminala itn.?

Razumem, da bi si predlagatelji interpelacije želeli imeti na položaju ministra osebo, ki bi bila v svojem delovanju neodločna in z mlahavo politično hrbtenico, ki bi se na različne načine prilagajala posameznim interesom in tu moram še izpostaviti, nevladnim aktivistom. Menim, da za današnjo opozicijo ni sprejemljiva oseba z jasno in trdno besedo, ki se prizadeva predlagati in zvesti določene zadeve na državotvornem resorju, vse za zagotovitev za varnosti ljudi in premoženje ter večje učinkovitosti pregona deviantnih dejanj v državi.

14:13 Razpravlja poslanec Blaž Pavlin (NSi): Ugotovitev komisije je, da se je policija ustrezno odzvala na nasilne proteste.

14:10 Poslanec Koprivc replicira, da je ponosen naslednik komunistov in da se bo vedno hodil klanjat Kidriču. Ponosen v tistem delu, ki se nanaša na antifašizem, ne pa v delu represije. Slednja je podobna represija vlade Janeza Janše, ki pa je bil nekoč sam aktiven komunist.

14:06 Poslanec Mesec replicira ministru Hojsu: Napad je najboljša obramba. Niste primerni za ministra.

13:54 Minister Hojs sprašuje v repliki, katera javnost je to ocenila? “Tole so ti vaši miroljubni protesti. Naročil sem pravni službi, da se izterja stroške protestov, ne da jih plačujejo davkoplačevalci. Ali bodo organizatorji plačali to ali ne, bo povedalo sodišče, ki mu zaupate. Zdaj malo manj, ker sodnik vrhovnega sodišča išče diplomo in strokovni izpit.

Zelo normalno je, da se protesti začnejo, ko na oblast pride desnice, ker se bojijo, da bodo ločeni od seskov. Več policistov je na koncu poškodovanih kot protestnikov.

Celo Marjan Šarec je ugotovil, da se ne da vladati z radikalno levico in je na koncu vrgel puško v koruzo.

13:45 Razpravlja poslanec Luka Mesec, Levica: Pod vami govori, vi pa se mirno odzivate in se rogate. Vi hodite po vsem tem. Pravimo, da je Slovenija pravna država. In ta pravila naj bi veljala za vse. Ste vi dobili 400 evrov kazni, ker niste nosili maske v DZ?

Mi smo varna država. Vi ste iz mirnega mesta naredili bojišče.

Mislim, da niste neinteligenten, ste pa pokvarjeni, ker sesuvate državo.

13:42 Poslanec Koprivc: Ponosen sem, da sem se udeležil protestov. Mirne protestnike ste strpali v marice.

13:39 Minister Hojs poslanca Koprivca spomni, da se je klanjal morilcu: Prepričajte se, preden, kaj govorite.

13:30 Poslanec Levice Marko Koprivc o ljudski milici, ki postaja politična policija.

13:24 Poslanec Nik Prebil. LMŠ postopkovno.

13:10 Sledi razprava poslank in poslancev. Prvi razpravlja poslanec SDS Zoran Mojškrc, ki opozori na nepotrebne replike in postopkovne predloge: Trdno sem prepričan, da je minister uspel pojasniti določene zadeve, a se težko slišimo med sabo.

13:05 Poslanec Nemec odgovarja ministru Hojsu: Kadar vas najdemo s prstom v marmeladi, takrat nič ne veste in zafarbate. O tem pišejo že nekaj dni mediji. V vodenju Policije morate biti neodvisni in strokovni, kar pa niste. To bo pokazal čas, ki bo prišel za vami in se bo treba soočiti z vašimi dejanji.

12:59 Minister Hojs odgovarja poslancu Nemcu glede zaposlitve gospoda Bradača, ki je po političnemu prepričanju levo usmerjen, in to ministra ne moti dokler dela strokovno in zakona o orožju, s katerim pa Bradač ni imel nič.

Glede gospoda Bajramija, jaz v Policiji ne kadriram in to vseskozi govorim. Ga ne poznam. Od kod vam ti podatki, ne vem, lahko s komisije za nadzor varnostnih služb.

12:55 Poslanca SD Matjaž Nemec želi pojasnilo za zaposlitev kriminalista Bajramija. Zakaj je ta gospod tako pomemben za SDS?

Glede protestov: izkazovali ste svojo moč, ko ste z do zob oboroženimi policisti, specialnimi enotami, usmerjali delo policije na protestih.

12:47 Poslanec Matej Vatovec (Levica) glede kreganja Levice in Schengena, to odgovarjate Hršku iz poslanske skupine DeSUS, ki se še odloča o podpori za interpelacijo, zato bi bili lahko malo bolj taktični. Levica namreč podpira vstop Hrvaške v Schengen.

Glede protestov: vsi protesti so zakoniti. To nam omogoča ustava.

12:22 Minister Hojs: Danes ni čas za čustva, ampak dejstva. Danes je umrl en begunec. V Ljubljani. Z avtom se je zaletel v semafor in umrl. Tihotapci so danes tisti, ki v Evropi obračajo milijarde. Punčka ni umrla na naši strani, ampak je z materjo vstopala s hrvaške strani. Po smrti njena mama ni imela težav s prošnjo za azil. In ni bila iz Sirije, ampak Turčije.

Zavračam laži poslanca Nemca.

Gospa Bobnarjeva je pisala ministrstvu, da se uredi mandate na Policiji. Sam sem naročil direktorju, da se uredi te kriterije.

Padel sem na zavajanje poslanca SD Nemca, kako je odločilo ustavno sodišče. Očitno dajejo napotke, kako naj odloča ustavno sodišče, ali pa so vnaprej obveščeni, kako bo odločilo, kar je zastrašujoče.

Glede prisluhov glede Vizjaka, teh prisluhov nisem slišal, samo obveščen sem bil malo prej, da bodo prišli ven.

Vaši mediji v polnosti producirajo laži in so jih tudi pred današnjo interpelacijo.

Poslancu Hršku glede Hrvaške v območje Schengen: vlada ni sprejela nobenega sklepa. Sam ne vidim nobenega razloga, da sem kot pristojen v Svetu Evrope dal podporo za to. To je prva stopnja. Zdaj gre to v Evropski parlament. Če bo to sprejeto večinsko, bo šlo to naprej. Sam sem za vstop Hrvaške v Schengen. Težava je v sprejemu arbitražnega sporazuma. A to je vaša težava izključevanja.

12:07 Poslanec Levice Matej T. Vatovec kot predlagatelj: Minister, pokazali in dokazali ste, kakršni ste. Ste utelešenje arogance oblasti.

Spomnimo. Policija je pripeljala vodni top, protesti, Ljubljana, 5. oktober 2021

Poslanec primerja migrante na naših mejah z migranti na poljsko-beloruskih mejah.

11:50 Luka Svetina, Nova24TV, je tvitnil: Ravnokar pred Državnim zborom. Za tem “umetniškim performansom” očitno stoji SAZU.

11:43 Poslanec SD Matjaž Nemec kot predlagatelj razpravlja o kadrovanju v represivnih organih in o posnetkih pogovora med ministrom Vizjakom in tajkunom Petanom. Sprašuje NSi, kdo njih stiska za … O vladni represiji in vladnih odlokih, s katerimi vlada. ” Minister Hojs je moralni avtokrat.” Nemec sprašuje ministra glede zaposlitve v preteklosti že odpuščenega kriminalista, o čemer smo nedavno obširno poročali v časniku Novice Svet24. Spomnimo, gre za Bajramija, v preteklosti zaposlenega v sektorju za posebne naloge uprave kriminalistične policije, od koder se je maja leta 2016 zaradi izredne odpovedi moral posloviti.

11:30 Poslanec Nik Prebil predstavlja stališče poslanske skupine LMŠ: Vsa vaša dejanja kažejo ne samo na legitimnost, ampak na nujnost interpelacije. Mahatma Gandi je dejal: ‘Svet je dovolj velik, da zadovolji potrebe katere koli osebe, a premajhen, da bi zadovoljil človeški pohlep.’ Celotna poslanska LMŠ bo interpelacijo podprla.

11:10 Poslanec Branko Grims predstavlja stališče poslanske skupine SDS: Kaj je najstarejši trik levičarjev? Ko sami nekaj sprovocirajo, potem pa kažejo s prsti in kričijo ‘Primite tatu’. Koalicija JUL je nastala iz sovraštva do Janeza Janše. Sovraštvo nikoli ne rodi ne rodi nič dobrega. Slovenija je zelo varna država. Tej vladi je uspelo varnost okrepiti. Interpelacije zoper ministra v SDS ne bomo podprli.

11:02 Poslanka Janja Sluga predstavlja stališče poslanske skupine nepovezanih poslancev: V Sloveniji je nujna sprememba in normalizacija. Danes bo gospod Hojs ostal minister. Hojs bo ostal, a danes bomo ta čas izrabili, da govorimo o njegovem delu.

10:55 Poslanec Ivan Hršek predstavlja stališče poslanske skupine DeSUS: V poslanski skupini DeSUS sprejemamo, da so protesti legitimna pravica v vsaki demokratični ureditvi, vendar ne moremo sprejeti nasilnega postopanja in uničevanja tuje lastnine.

Sprašujem vas, kako se bo Slovenija odločila pri podpori oziroma nepodpori Hrvaške v Schengen. Je vlada pri tem že sprejela kako odločitev? V HR medijih je bilo razbrati, da HR Slovenija ne bo ovirala pri vstopu v Schengen. Če je res, zakaj slovenska javnost ni bila seznanjena. Prosim za odgovor.

Temeljito bomo prisluhnili odgovore ministra Hojsa, po temeljitem premisleku in razpravi bomo sprejeli dokončno odločitev.

10:47 Poslanka Monika Gregorčič predstavlja stališče poslanske skupine SMC: Vsi očitki so neosnovane politične floskule. Vse okoliščine je minister obrazložil, očitke pa je zavrgel. V naši poslanski skupini SMC interpelacije zoper ministra Hojsa ne bomo podprli.

10:35 Poslanec Andrej Rajh predstavlja stališče poslanske skupine SAB: Minister Aleš Hojs je avtoritativen. Podprli bomo interpelacijo zoper Aleša Hojsa, ker ni primeren za ministra.

10:22 Andrej Černigoj predstavlja stališče poslanske skupine NSi: Predlagatelji interpelacije zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa očitno živijo v vzporednem svetu. Opozicija bolestno pogreša oblast. Interpelacije ne bomo podprli.

10:10 Poslanka Nataša Sukič predstavlja stališče poslanske skupine Levica: Minister Hojs predstavlja vse, kar je s to vlado narobe. V Levici bomo interpelacijo zoper ministra Aleša Hojsa soglasno podprli.

10:05 Poslanec Predrag Baković predstavlja stališče poslanske skupine SD: Za ministra Hojsa odstop ni odstop. Želi si podrediti vse represivne organe. SD bo interpelacijo zoper ministra Hojsa soglasno podprla.

10:00 Minister Hojs o bivših ministrih: Na slajdih vidite navodila prejšnjega ministra Poklukarja in ministrice Kresalove.

9:55 Minister Hojs: Vsi so govorili, da so ulice naše. To spominja na fašistične parole. Te parole so uporabljajo torkovi, sredini in petkovi protestniki.

9:50 Minister Hojs o ukrepanju Policije glede nasilnega vdora na RTV: Vse to je potekalo z dovoljenjem župana Jankovića. Upravna enota takrat ni odreagirala.

9:45 Minister Hojs: Glede lenuhov sem mislil sindikalne vodje in to mislim še zdaj. Da so mevže, pa sem mislil tudi na njih, ker niso pozivali k cepljenju, raje so vlagali ustavne obtožbe. Policijski sindikalisti ne delajo policijskega dela NIČ! Plačujemo jih davkoplačevalci. Potem sem na mizo dobil pismo obeh sindikatov in bodo dobili ankes k pogodbi in bodo morali opravljati policijsko delo.

9:43 Minister Hojs: S politizacijo policije se nisem nikdar ukvarjal. Sam se vedno ukvarjal, da bi imeli policisti čim boljše pogoje, čim boljše plače, da bi imeli čim boljšo opremo in moram reči, da mi je veliki meri to uspelo. Z mesecem januarjem bodo dobili višje plače. Če je kdo hotel poilitizirati policijo, je to stranka LMŠ, kar se vidi na sliki. Sodeloval je na volitvah enega od policijskih sindikatov.

9:38 Minister Hojs: Na slajdu imamo zakon o nalogah in delu Policije. Dva komentarja k temu zakonu sta danes glavna prišepetovalca stranke LMŠ, gospa Tatjana Bobnar, ki je še vedno v polovici zaposlena na policiji, in gospod Žaberl. Jasno sta nakazala, da je taka ureditev dopustna in možna. Župan Janković ni niti z besedo ni pozval, naj ne razbijajo, zato je Policija morala ta ukrep sprejeti.

9:33 Minister Hojs opozori, da je gospod Stevanović pozival na proteste na ulice: Policija je ocenila, da je potrebno ulice zavarovati. Omejili smo gibanje v delu Ljubljane, Bleda in Kranja. Ta zakonodaja omogoča pravnega varstva na tem področju. Nihče tega ni uporabil, zato sem še vedno prepričan, da je bila ta odločitev pravilna.

9:24 Minister Hojs: Vladanje z odloki je začela Šarčeva vlada. Ali je to zakonito ali ne, je povedalo ustavno sodišče. Zakaj je US to po letu dni ugotovilo, da ni v skladu z ustavo, ne vem. Verjetno je ugotovilo, da je potrebno pomagati levici, ki ruši vse, kar je ta vlada naredila. Zakon še vedno ni sprejet. US ima samo pristojnosti glede tega in bi samo sprejelo zakon kot ga je glede ustanoviti ene od slovenskih občin.

9: 23 Minister Hojs: Kar nekaj očitkov iz interpelacije presegajo moje pristojnosti.

9:20 Besedo ima minister Aleš Hojs, ki trdi, da je interpelacija neutemeljena: Prvi me je iz te države podil Milošević, kasneje, v lanskem letu gospod Nemec, tokrat me gospod Vatovec.

9:10 Tašner Vatovec ministru Hojsu očita odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic ter vprašljivo aktivacijo 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije. Dodatno mu očitajo še ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne in strokovne javnosti ter nezakonito politizacijo in militarizacijo policije. Ob Hojsovem zapisu na Twitterju, da mu je bil prisluh ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku iz afere “glupi davki” predstavljen že pred časom, pa so predlagatelji na seznam očitkov uvrstili tudi sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja.

9:05 Govori Matej Tašner Vatovec, poslanec Levice

9:00 Začetek interpelacije v DZ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine