13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

[Iz minute v minuto] Hojs vse očitke v interpelaciji zavrača in jo označuje kot ideološko

Na zahtevo strank LMŠ, SD, SAB in Levice se bo danes pred poslanci zagovarjal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot glavni očitek interpelacije izpostavljajo odpravo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, ker naj bi s tem ministrstvo prispevalo k poveličevanju ustaštva, nasilja in sovraštva. Interpelacijo pa so kasneje dopolnili še z novimi očitki, ki se nanašajo na njegova navodila za revizijo preiskav NPU nekaterih politično najodmevnejših škandalov. Hojs vse očitke v interpelaciji zavrača in jo označuje kot ideološko. Čeprav vsi poslanci stranke DeSUS ne bodo podprli Hojsa zaenkrat kaže, da zagovorniki razrešitve ministra Hojsa nimajo potrebnih 46 glasov, kar  pomeni, da bo minister ubranil svoj položaj. Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil, da se s tem ne obremenjuje, saj je se je tudi v prejšnjih koalicijah dogajalo, da vsi koalicijski poslanci niso glasovali enotno. Opozoril je tudi na koalicijsko pogodbo, a dodal, da ga ne skrbi, da bi poslanci DeSUS pomagali pri rušenju Hojsa.

20:36 Poslanec SAB Marko Bandelli nezadovoljen ker se interpelacije do sedaj ni udeležil predsednik vlade Janez Janša. Bandelli zašel v filozofiranje. Sprašuje se kaj sploh počne Hojs v parlamentu. Kandidat za intelektualca tedna. Bandelli je uspel lastnoročno demolirati napore opozicije, zadnjih 10 ur. Opozicija je pletla zgodbo o Hojsovem “nepreklicnem odstopu”, Bandelli predvajal posnetek Hojsove izjave, kjer je javnost obvestil, da pred dobro uro podal svoj odstop. Nikjer niti besede o nepreklicnem odstopu, ali o tem, da bi Janša ta odstop sprejel.

20:28 Nemec se brani, da lahko kot predsednik KNOVS dela kar hoče. Vztraja, da ima opozicija v KNOVS manjšino, kar ni res. Od devetih članov KNOVS so zgolj štirje člani koalicije. To so Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh iz SDS, Blaž Pavlin iz NSi ter Monika Gregorčič iz SMC. Desus nima člana v KNOVS.

20:22 Bah Žibertova spomnila kako je Nemec povozil vse predloge sklepov s strani SDS, SMC in NSi. Nemec je bil pozvan k prenehanju zlorabe KNVOSa v politične namene, a Nemec ni želel dati omenjenih sklepov niti na glasovanje.

20:10 Bah Žibertova brez milosti raztrgala Matjaža Nemca v vlogi predsednika KNOVS. Nemec je prekoračil pooblastila, zlorabil položaj, pošiljal zahteve v imenu KNOVS, nato pa dokumente objavljal na socialnih omrežjih. Kaj takega v DZ še nevideno! Nemec pošiljal zahteve celo v imenu članov KNOVS!

19:59 Poslanka SDS Anja Bah Žibert je Hana spomnila, da je rekel, da verjame v pravno državo. “Če je to res, se ne bi mogel podpisati pod tole interpelacijo in tudi ne bi mogel glasovati o njej.” Bah Žibertova je spomnila, da ni bil Hojs tisti, ki je odločal o Thompsonovem koncertu, to se je namreč dogajalo v mandatu Cerarjeve vlade. Hojs je zgolj lahko spoštoval odločitev sodišča. Z drugimi besedami, skrbel za pravno državo. Pristojno sodišče je odločilo, uradniki so sledili tej odločitvi. “Je to pravna država ali ne?” je navzoče v DZ spraševala Bah Žibertova.

19:45 Matjaž Han odkrito priznal, da je interpelacija ministra Hojsa ideološka. Po Hanovem mnenju bi morak Hojs poskrbeti, da do Thompsonovega koncerta, ki ga še vedno ni bilo, sploh ne bi moglo priti.

19:37 Han še vedno verjame v pravno državo. To podkrepi s trditvijo, da je ne glede na kalvarijo, ki jo je preživel Franc Kangler na slovenskih sodiščih, kjer je do sedaj padla še vsaka zadeva proti njemu, na koncu postal državni sekretar. Hojs mu je pomahal s sliko kjer ravno mariborski sodniki pozirajo v majicah z rdečimi zvezdami v družbi članov SD:

19:33 “Jaz sem socialni demokrat,” poudarja Han. “To je velika razlika. Govorim osebno. In si ne dovolim, ne dovolim, da v Evropi v 21. stoletju poveličujemo , pa kdorkoli, ustaški, četniški, fašistični režim.” Še en napad na slamnatega moža. Ni važno kaj Thompson pravi, ni važno, da tudi sam Thompson zavrača kakršnokoli poveličevanje ustaštva, v SD so se odločili, da Thompson poveličuje ustaštvo in zadeva je zaključena.

19:32 Matjaž Han poudarja da je SD stranka s svojimi vrednotami. Ena glavnih vrednot SD je spoštovanje partizanskega boja, in za njih po Hanovih besedah niso sprejemljivi “nobeni ustaši, nobeni četniki, nobeni fašisti.” Ne preseneča, da je pozabil vključiti komuniste, glede na to, da se vodilne glave SD klanjajo pred kipi komunističnih množičnih morilcev, kakršen je bil Boris Kidrič.

18:56 Hojs citira strokovno mnenje prof. dr. Gorazda Trpina, prof. dr. Igorja Kavčiča, prof. dr. Franca Grada, in prof. dr. Toneta Jerovška. “Nadzorna funkcija v upravnem procesu pa predstavlja povratni tok informacij o dogajanju v posameznem delu ministrstva. Minister mora zato imeti dostop do vseh relevantnih informacij v zvezi z delom organa v sestavi, sicer le svoje, z zakonom določene funkcije sploh ne more opravljati.”

17:53 Aleksander Reberšek iz NSi označil današnjo interpelacijo proti ministru Hojsu za zapravljanje časa. “Prepričan sem, da imamo v Sloveniji bolj pomembne teme, kot je koncert Thompsona in bi se morali v tej državi ukvarjati s čem drugim, kot pa da 17 ur tukaj mlatimo prazno slamo.” Po Reberškovih ocenah so Socialdemokrati pri interpelaciji Hojsa tako uspešni, kot so bili uspešni pri zaščiti Terana.

17:43 Matjaža Nemca zabolelo, da je Ferjan v DZ vsem pokazal fotografijo Nemca s Ceco. Brani se, da ne razume kako ima to kakršnokoli vezos samo interpelacijo ministra Hojsa. V nadaljevanju je Nemec primerjal ženo predsednika vlade Urško Bačovnik Janša s Ceco, nakar je vzel četništvo v bran kot da bi to bilo zgolj nekaj čez kar gredo vsi v življenju. “Najverjetneje ima vsak od nas svoje zgodbe.” Naprej je Nemec zatrjeval, da se je slikal z mnogimi ljudmi, a nikoli z Janšo. Da, tako daleč smo. V očeh poslanca SD, Matjaža Nemca se je bolje slikati s četniki, kot s s slovenskim predsednikom vlade.

17:39 Ferjan izpostavil, da se interpelacija proti ministru vloži, če minister krši zakon. Podpisniki interpelacije proti Hojsu pa so interpelacijo vložili zato, ker je notranji minister spoštoval zakon in odločbo upravnega sodišča.

17:37 Nihče izmed podpisnikov interpelacije, ki tako močno nasprotuje Thompsonovemu koncertu ni imel nič proti koncertom srbskih glasbenikov, ki dejansko poveličujejo četnike. Ferjan je ob tem poudaril, da je tako ustaštvo kot četništvo zavržno dejanje, ravno tako pa tudi totalitarni režimi kot so “nacizem, fašizem in tudi komunizem. Vse zločinske režime je potrebno obsoditi. Enako.”

17:28 Ferjan je poudaril, da je organizacija in prepoved Thomsonovega koncerta zgolj izgovor podpisanih pod interpelacijo. Glavni namen je rušenje vlade Janeza Janše. Ravno tako pa je poslanec SDS izpostavil dvojna merila Thompsonovih nasprotnikov. Vsi Thompsonovi nasprotniki niso imeli nič proti, ko so v Sloveniji imeli svoje koncerte razni poveličevalci srbskih četnikov, kot so Ceca, Baja mali Knindža ali Arsen Dedić. Slovenski mediji, tudi RTV Slovenija, ko poročajo o Ceci in druščini ne pišejo o četništvu, temveč jo kujejo v zvezde.

17:26 Poslanec SDS Jure Ferjan opozoril, da je fotografija, s katero je Tomićeva v DZ mahala kot dokazom, kako v SDS ne spoštujejo preventivnih ukrepov za zajezitev covid-19, nastala novembra 2019, na 30-letnici Slovenske demokratske mladine.

17:12 Matjaž Nemec besen na Hojsa. Zahteva odgovor na vprašanje: “Ste dec, ali niste?” Podpredsedniku SD je pregorelo, ni mu všeč, da Hojs z vsakim svojim odgovorom razkrije še del mreže v katero je vpletena SD. Predsednik DZ Igor Zorčič umirja diskusijo.

17:11 Hojs je v nadaljevanju razkril povezavo med nekdanjim premierjem Šarcem in Slovenskim policijskim sindikatom. Šarec je namreč prišel na sindikalni kongres SPS in določil, koga naj izberejo za predsednika sindikata. SPS ima sedaj svoje težave z MNZ ker so s Šarčevo vlado podpisali dogovor, ki ga sedaj, ko so neodvisne raziskave pokazalae, da ni nič narobe s plačilnimi razredi ne želijo spoštovati. Gre za izsiljevanje. Ponovno tudi povezave s SD, podpredsednik SPS kandidiral na listi SD.

17:07 Minister Hojs je odgovoril na določene očitke Tomićeve glede preventivnih ukrepov. Tomićeva se je namreč pritoževala, da v času epidemije zaradi odločbe ni mogla obiskati mame, ki se nahaja v drugi občini. “Meni je res žal, da niste mogli obiskati vaše mame,” je začel Hojs v odgovoru Tomićevi. “Ampak očitno si odloka niste prebrali. Mamo bi lahko obiskovali, tam je izjema. Torej, oskrba starejših je bila tudi med občinami dovoljena, tako da škoda, da si niste prebrali tega.”

17:00 Tomićeva neprijavljene protivladne proteste označila za legitimne. “Ljudje zahtevajo odstope. Ljudje zahtevajo odgovore in odgovornost kam gre njihov denar.” Poslanka Levice je brez kanca lastne refleksije začela rohneti o nedelujočem zdravstvu in slabih pogojih za življenje v domovih za starejše. Ni jasno kako je to povezano s Hojsovo interpelacijo, niti kako bi lahko Janševa koalicija v pol leta rešila vse probleme, ki jih je levica ustvarjala več kot dve desetletji.

16:50 Besedo ima poslanka Levice Violeta Tomić. Interpelacijo proti ministru Hojsu je Tomićeva označila za farso, saj je po njenem prepričanju minister Hojs odstopil že pred dvema mesecema. Poslanka Levice je zavrnila, da bi Hojsa naslavljala s “spoštovani minister” saj po njenem mnenju Hojs ni ne “spoštovani” ne “minister”. Tomićeva nadaljuje s fantazijami o poštnem nabiralniku predsednika vlade Janeza Janše.

16:30 Šarec ne ve kaj bi rad. Po uvodnem pritoževanju čez Hojsev neodstop, krajši leviti o tem kaj sploh je ustaštvo se je začelo pritoževanje nad preventivnimi ukrepi v času epidemije covid-19. Ne glede na to, da so ravno v LMŠ imeli ducat ljudi v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom, zaradi česar je bila interpelacija ministra Hojsa prestavljena s ponedeljka na petek, se Šarcu zdijo sprejeti preventivni ukrepi banalni. Šarec je v nadaljevanju spomnil, da je samo po stitih dneh vladanja bil deležen ustavne obtožbe zaradi neuresničitve odločbe ustavnega sodišča o zasebnih in javnih šolah.

16:24 Besedo ima predsednik LMŠ Marjan Šarec. Šarec trdi, da poslanci danes ne bi sedeli v parlamentu, po nekaterih napovedih kar 17 ur, če bi se Hojs držal “ustave in ustaljenih norm”. Šarec je v celoti zanemaril dejstvo, da je ravno sodišče bilo tisto, ki je razsodilo, da ni bilo nikakršnega razloga za prepoved Thompsonovega koncerta. Predsednik LMŠ se pritožuje nad dejstvom, da Hojs po napovedi odstopa ni odstopil.

15:58 Hojs problem migracij označil za rak rano varnostne situacije v Sloveniji. Ob tem je zavrnil očitke s strani opozicije, na račun tako imenovanega kadrovskega cunamija. Notranji minister je izpostavil, da je ravno prejšnji teden v svoj kabinet sprejel nekdanjega kriminalista, drugače člana SD, ki bo vodil operacijo proti migrantom.

15:54 Notranji minister Hojs je opozoril na zlorabe policijskih pooblastil in sprenevedanje informacijske pooblaščenke. Policija je celo do 12. marca 2020 Hojsovemu predhodniku pošiljala neanonimizirana poročila operacijsko komunikacijskih centrov. Sprenevedanje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik pa je šlo preko vsake mere, ko je poslanec NSi Jožef Horvat razkril, da je policija vpogledovala v njegovo kartoteko na podlagi njegove številke EMŠO. Kakor je pojasnil Hojs, je EMŠO unikatna številka in noben drug Jožef Horvat nima iste številke. Informacijska pooblaščenka je namreč trdila, da so ob vpogledu poslanca NSi bili navedeni tudi vpogledi v vse ostale njegove soimenjake.

15:53 Aleš Hojs: Policijska postaja Maribor je v petih dneh izdala dva različna dokumenta glede Thompsonovega koncerta. Najprej je koncert dovolila, nato pa prepovedala.

15:49 Matjaž Nemec: Niti spodnjih hlač ne moremo več skriti pred SDS-om. Minister Hojs je edini človek, ki odstopi, pa je še kar tukaj. Ko je odstopil je naredil še več grehov kot prej. Šele, ko je odstopil, je pričel usmerjati Policijo, kadrovati v Policiji in legitimirati ljudi. SE pravi človek, ki formalno pravno ni več minister, izvaja represijo nelegalno s tem, da jo dejansko povzroča. S tem se mi ukvarjamo danes.

15:35 Jožef Horvat: Sprašujem se, kaj bomo danes s to 17-urno razpravo rešili. Koliko višji bo standard državljank in državljanov te države? Moje razumevanje tega celotnega dogajanja od 27. januarja naprej je, da gospod Aleš Hojs ne bi danes tukaj sedel v vlogi ministra, če ne bi Marjan Šarec nepričakovano odstopil z mesta predsednika vlade. Ta odstop je bila napaka. Hvala Bogu, da se je naredila vlada, namreč drugače bi bili edina država na svetu, ki bi v času najhitrejšega razširjenja okužb, bili v volilni kampanji, kot si je to nekdo želel. Z vložitvijo interpelacijo želijo predlagatelji, konkretneje SD, od Šarčevih prevzeti iniciativo boja politične in ideološke levice proti naši vladi. Tu Socialnim demokratom uspeva. V osnovi gre za spopad za dominacijo na levem političnem polu, ki se bo kljub govoričenju o pomenu vsebine, bil na ideološkem nivoju.

15:21 Željko Cigler: Sami ste rekli, da se danes pogovarjamo o pravni državi. Da res je. Stvari, ki so vam bile danes predstavljene, kjer ste vi kršili konkretne zakone in predpise, ki urejajo delo policije, so takšne, da bi vam vaš kolega Kangler, nekdanji kriminalist, moral povedati, da so to stvari, ki so kazenski delikti. Ovadba, ki je šla na vaš račun je upravičena.

15:00 Aleš Hojs: Tistega dne sem predsedniku vlade dal svojo odstopno izjavo. To odstopno izjavo sem tudi javno objavil. Predsednik vlade mi je rekel: dobro in jaz sem to obeležil na tiskovni konferenci. Jaz sem razumel, da je moj odstop sprejel. Teden dni za tem oziroma kasneje me je premier poklical, da želi z mano opraviti razgovor, kjer mi je pojasnil, da želi, da o tem odstopu ponovno premislim. Povedal je, da sam kuverte ni odprl ter je ni posredoval v Državni zbor RS. Rekel sem mu, da bom premislil in da bom na ministrskem mestu ostal vsaj do interpelacije. O tem kaj bo naprej, se bom pogovoril z njim. Usoda vsakega ministra je v rokah predsednika vlade.

14:33 Aleš Hojs: Ena od mojih odgovornosti, ena od mojih hib je, da o navedeni odločbi nisem bil seznanjen. To odgovornost prevzemam. Potem, ko sem izvedel, da je ta odločba izdana, sem nemudoma poklical vodjo direktorata, ki skrbi za te upravne postopke in jo vprašal, kako je mogoče, da me o tako eminentni zadevi ni obvestila. Povedala je, da to drži in da se opravičuje. Dogovorili smo se za drugačen način obveščanja v bodoče. Lahko vam povem, da minister o vsakem aktu, ki se izda na ministrstvu, ne more biti obveščen. Prav je, da je obveščen o tistih stvareh, ki so družbeno še kako pomembne. Na podlagi tega primera smo na ministrstvu vzpostavili drugačen način obveščanja. Nikakor ne vpletanja v same postopke. Govorim o obveščanju. Po razgovoru z njo sem poklical tudi obe uradnici, ki sta v svoji prvi odločbi koncert dovolili, kasneje pa na podlagi odločbe sklepa Upravnega sodišča v popolnosti sledili temu sklepu in v ponovnem odločanju koncert dovolili. Še enkrat poudarjam, govorimo o fikciji. Govorimo o koncertu, ki ga nikoli ni bilo in ga ne bo. Uradnici sta povedali, da sta imeli pritiske, da naj se koncert prepove, a sta raje sledili odločbi sodišča.

14:23 Aleš Hojs: V vseh teh postopkih, ki jih omenjate, gre še za eno zlorabo, zlorabo gospoda Nemca, gospoda Žaberla, ker se govori o tem, da se vmešavamo v odprte zadeve. Tožilstvo je povedalo, da je zadeva z iranskim denarjem zaključena. Pa tudi če ne bi, namreč nihče se ne vpleta, vmešava, nihče ni dajal navodil ne direktorju Policije, ne nikomur drugemu, da usmerja ali počne kaj drugega s preiskavo. Vsi ti postopki, ki so napisani v obveznih navodilih pod točko 4. so zaključeni za policijo. Bodisi ali je bilo podano poročilo ali pa je bila podana kazenska ovadba. Torej naloga direktorja Policije je, da preveri ali je v postopkih, ki so za policijo zaključeni, njegovo moštvo oziroma njegovi kriminalisti, opravil stvari tako kot jih mora, ali pa je morda kaj pozabil. Morda pa je kaj pozabil namenoma. Morda pa koga ni zaslišal. Od primera Banka Slovenije je minilo osem let, pa se ni zgodilo nič. Torej po vaši logiki, po vaši oceni, je ta primer še vedno odprt, ker ga v vsakem trenutku lahko odpre državno tožilstvo? Spoštovani gospod Nemec, do kdaj naj torej čakamo, da bo zaprt?

13:55 Aleš Hojs: Na včerajšnji KNOVS sem bil povabljen s strani gospoda Nemca. Ta seja KNOVS-a je bila sklicana prejšnji teden, ko je bilo načrtovano, da bo ta interpelacija prejšnji teden. Ker se je interpelacija prestavila, je tudi gospod Nemec prestavil sejo KNOVS-a. Torej vse skrbno in pravilno načrtovano. Na sami seji je gospod Nemec povedal, da je pridobil mnenje strokovnjaka Miroslava Žaberla, ki ga je izdelal brezplačno. Si predstavljate? Brezplačno. Najbrž je gospod Nemec poklical fakulteto, potem je gospodu Žaberlu naročil kaj naj naredi, Žaberl pa ga je izdelal brezplačno. Na vprašanje nekaterih članov komisije, da je ob naši pravni  znanosti morda smiselno pridobiti več mnenj, je Nemec odgovoril, da komisija nima denarja in da se s tem ne bo ukvarjal. Ko sem ga zaprosil, da to mnenje na komisiji vidim, mi ga ni želel izročiti. Pokazal mi ga je kasneje preko Twitter objave, kjer je objavil predmetne zapise Žaberla.

Žaberl je bil eden ključnih ljudi v kabinetu ministra Bohinca, ministra stranke SD, v času vodenja Policije gospoda Marka Pogorevca. Takrat je šla stvar z gospod Bohincem in Žaberlom tako daleč, da sta se oba želela vtikati v neposredne vpoglede kaj in kako policija dela. Torej v neposredne zadeve, v neposredno odprte zadeve. Pogorevc se je temu uprl in Ustavno sodišče je takrat odgovorilo, da imajo to pravico. Gospod Nemec je ravnokar povedal, da je revizija teh primerov velik interes stranke SDS. Drži. Razčiščevanje kriminala v Sloveniji je velik interes stranke SDS. V pranju iranskega denarja je vsaj po ocenah nekaterih v provizijah tukaj izginilo 100-200 milijonov evrov. V preiskavah žilnih opornic je ta Državni zbor RS ugotovil, da so milijoni izginili v javnih nabavah v slovenskem zdravstvu. V preiskavi ostalih zadev se je ravno tako ugotovilo, da se je pokradlo milijone. V stranki SDS je velik interes, da se kraje ustavijo.

13:43 Maša Kociper: Minister Hojs je kljub nepreklicnemu odstopu še vedno minister. S tem je požrl svojo besedo in izgubil svoj obraz. V poslanski skupini SAB menimo, da Aleš Hojs ni primeren za funkcijo ministra, zato bomo interpelacijo podprli.

13:15 Andrej Černigoj: Nova Slovenija-Krščanski demokrati v hram demokracije vnašamo stabilnost, zaupanje v pravno državo, predvsem pa spoštovanje do sočloveka. Spoštujemo drugače mislečega in smo se z njim pripravljeni pogovarjati ter skupaj poiskati rešitve, ki bodo zadovoljile obe strani. Po odstopu prejšnje vlade, konec januarja, in prihodu nevidnega sovražnika Covid-19, Nova Slovenija ni želela vreči puške v koruzo. S pogovorom različnih političnih strank smo v dovoljenih pravnih okvirjih stopili skupaj in sestavili 14. Vlado RS. Že prvi dan se je vlada zelo dobro odzvala na zahtevno situacijo doma in po svetu. Prejšnja vlada je državljane v najbolj ključnem trenutku pustila v leeru. Opozicijski kolegi so v razgretem medijskem prostoru, ki so ga sami politično dodatno razgreli, napovedali vrsto interpelacij. Interpelacija ministra Počivalška opoziciji zaradi trhlih argumentov ni prinesla želenega učinka, po drugi strani pa je povezala koalicijo, ki je dobila dodatno potrditev, da deluje v korist državljank in državljanov. V NSi današnjo interpelacijo smatramo kot legitimno orodje opozicije, vendar v očitanih dejanjih ne prepoznamo znakov teže, ki bi jo morala interpelacija vsebovati.

12:52 Nataša Sukič: Aleš Hojs je v pičlih petih mesecih, v obdobju od marca do julija, izdal kar osem navodil in usmeritev Policiji. Med njimi številna, ki so protizakonita ali kako drugače sporna in problematična. To jasno kaže, da želi minister politično upravljati Policijo. V Levici se bomo vedno borili za visoke demokratične standarde in izpostavljali pomen svobodnih protestov in izražanja mnenj, zato bomo interpelacijo zoper ministra Hojsa podprli.

12:34 Gregor Perič: Druga interpelacija po vrsti v času aktualne vlade po svoji naravi ni prav nič drugačna od vseh preteklih interpelacij v preteklih vladah. Glede na odnos opozicijskih strank do dela vlade in enega njenih najbolj izpostavljenih ministrov, je bila nenazadnje pričakovana. V poslanski skupini SMC smo pričakovali, da bo tej interpelaciji sledila tretja, četrta, pa se nismo zmotili. Tako lahkotno je namreč za aktualno opozicijo posegati po najmočnejših institutih parlamentarnega nadzora. Da se razumemo, s tem samo po sebi, ni nič narobe. Pušča pa tako ravnanje vtis, da je vse kar zdajšnja opozicija zmore, je to, da teče v prazno in da v zadnjih dneh mrzlično išče nova dejstva in nove dokaze, ki bi ministru očitali vse tisto, kar v vsebini interpelacije seveda ne najdemo.

12:13 Predrag Baković: Od dneva interpelacije pa do danes, so se na omenjenem ministrstvu in v povezavi z njim zgodile še druge stvari, ob katerih je zadeva Thompson postala le del širšega opusa spornih dejanj ministra Hojsa. Pa en da gre pri zadevi Thompson za majhno stvar, nasprotno zadeva je potrebna nujne obravnave in je izjemno problematična. Ministrstvo je z odločbo odpravilo prepoved Thompsonovega koncerta. Vedeti moramo, da je PP Maribor predlagala prepoved koncerta, upravna enota pa je sledila napotilom. Ministrstvo za notranje zadeve je nato povozilo stroko in izdalo diametralno nasprotno odločbo, četudi sta jo izdali uradnici. Po prihodu nove vlade je stroko zamenjala politika.

12:05 Brane Golubović: Aleš Hojs je pred slabimi tremi meseci z ministrskega položaja nepreklicno odstopil. O svojem odstopu je obvestil predsednika vlade, ki je po njegovih navedbah odstop tudi sprejel. To je povedal v kamere in je objavil na Twitterju. Ta zapis je nedvoumen. Z odstopom Hojsa se je predmet, razlog Hojsa, zakaj mora oditi, spremenil. Odstop Hojsa oziroma njegova razrešitev ni ideološka stvar, ampak je stvar spoštovanja ustave. Praksa je, da ko nekdo reče, da nepreklicno odstopa, tudi odstopi. Kdo tukaj česa ne razume? Hojs je požrl dano besedo, še vedno je minister s polnimi pooblastili. Zastrašujoče je, da so nam postregli z razlogi o neodprti kuverti. To je čisto sprenevedanje. Vsak glas proti razrešitvi Hojsa, je glas za kršenje Ustave RS in za norčevanje iz ljudi in institucij.

11:50 Branko Grims: Thomson in ustaštvo. Thompson se je večkrat javno distanciral od ustaštva. Sodno dokazano je, da so mu podtaknili neko pesem, na katero se pri nas pogosto sklicujejo. Posneli so jo levičarji, nato pa so rekli, da je njegova. To je stari trik Antife. Thompson se je tudi v Sloveniji v intervjuju na RTV Slovenija javno distanciral od ustaštva. Tisti, ki mu je to omogočil, to je bil Igor Pirkovič, je bil potem kaznovan, ker mu je dal besedo. To pomeni, da zavestno lažete. Vse, na čemer temelji interpelacija, je pravno neznanje in laž ter zavestno netenje negativnih čustev. Netenje nestrpnosti je protiustavno ravnanje. Ta interpelacija je v tem delu celo protiustavna. Upam, da se zavedate tega. Mislim, da je bil to tudi vaš namen.

11:35 Branko Grims: Želel bi si, da bi v Državnem zboru RS ozdraveli vsi, ki gradijo na netenju nestrpnosti, neresnicah in nepoznavanju prava. Interpelacija, ki je pred nami, je utemeljena na pravnem neznanju in lažeh. Namen interpelacije je poglabljanje ideoloških razlik in netenje nestrpnosti. To ni v korist Slovenije in njenih državljanov. Minister Hojs je spoštoval odločbo sodišča. Če bi ravnal drugače, bi bila lahko upravičena interpelacija.

Očitek v zvezi z NPU-jem: Ko se je vzpostavljal NPU, se ga je prikazovalo kot slovenski FBI, ki bo razreševal najtežje primere v Republiki Sloveniji. Pa je s svojim ravnanjem upravičil svoj obstoj? Z vso odgovornostjo trdim, da ne. S svojo mehko roko pokrije kriminal, ga ne razišče in potem ni epiloga. Nekateri posamezniki na NPU pa se s tem celo hvalijo, ko so v kakšni družbi. Se pravi, da je tukaj nekaj hudo sistemsko narobe. Je bila torej pravilna zamenjava? Seveda. Kakršna koli druga poteza bi bila napačna. Živimo v državi, kjer so posamezniku zaradi 140 evrov dolga rubili celo hišo in jo prodali na dražbi, na drugi strani pa imamo tukaj eno družino, ki jo vsi dobro poznamo, ki ji je bilo upravičenih že 50 milijonov dolgov. Nobenega epiloga. Naj mi sedaj nekdo reče, da smo pred zakonom vsi enaki. Pod vprašaj se postavlja ustavnost Republike Slovenije. Ta interpelacija je v pomoč kriminalcem. Se predlagatelji zavedate tega? 

11:12 Zmago Jelinčič Plemeniti: Pripravljenost umakniti ministra Hojsa je eden od sestavnih delov za razbitje sedanje vlade, prevzeti oblast v svoje roke in še naprej odpirati pipe, odkoder je odtekalo veliko denarja. V SNS smo proti temu, da kakršnikoli ustaški pevci pojejo tukaj. Prav je, da se tega ne dovoli. Ampak tega ni kriv minister. Upravno sodišče, ki je v rokah stranke SD, je določilo, da ta koncert mora biti. Kdo je sedaj tukaj kriv? Dve uradnici na Ministrstvu za notranje zadeve pa sta to pač potrdili in dovolili. Minister zagotovo o tem ni vedel nič. Tukaj njegove krivde ni. Interpelacija pa v veliki meri temelji ravno na tem, da je omenjenemu pevcu dovolil koncert.

10:58 Franc Jurša: V naši poslanski skupini smo se odločili, da skupnega stališča poslanske skupine nimamo. Nimamo ga zaradi tega, ker je to kar se v tem trenutku dogaja v dvorani ideološka interpelacija. Res je, da je to druga interpelacija v tem obdobju in da se je pri prvi interpelaciji dolgi “cijazilo”, druga pa je bila spisana hitro. Ta interpelacija govori o koncertu Thompsona, ki ga v Mariboru ni bilo. Takoj, ko se je začelo govoriti o tej temi, smo v poslanski skupini poudarili, kaj si mislimo o Thompsonu in o koncertu v Mariboru. Rekli smo, da človek, ki spodbuja narodno, rasno, versko ali drugo nestrpnost, v Sloveniji nima kaj iskati. Tu smo si enotni, nismo pa si enotni o glasovanju glede odgovornosti ministra Hojsa. Hojs se je z nami pogovarjal o interpelaciji in večino prepričal, kako so potekali ti postopki. Ti postopki so dejansko potekali tako, kot jih je obrazložil. Nekdo je izdal odločbo, pod to odločbo se nekdo podpiše. Pod to odločbo gospod Hojs ni bil podpisan. Glede na to, da je Hojs minister, je seveda tudi delno odgovoren za to, da ni vedel, da so mu to uradniki tudi spisali.

10:50 Aleš Hojs: To kar si je dovolila stranka SD v zadnjem tednu s svojimi videoklipi je Goebbelsova propaganda. Celo Goebbelsova propaganda ni bila tako močna. Pravijo, da sem jaz podpisal, da lahko Thompson nastopa. Upam, da boste gospod Nemec pokazali papir, kje je moj podpis. Niti pod en dokument vezan na koncert nisem podpisan, celo seznanjen z določitvijo sem bil prepozno. Povedali so, da boste vi davkoplačevalci plačali stroške odškodnine organizatorju. Druga laž. Zame ni nesprejemljivo le ustaštvo, ampak tudi četništvo. Posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem. Slikanje Nemca z ženo klavca Arkana je zame nesprejemljivo. Verjamem, da tudi za mnoge druge Slovence. Nesprejemljivi so poboji med rusko revolucijo Stalina v Ukrajini, poboji v Jugoslaviji med in po vojni, ko so prepevali in pobijali. Pa poboji tistih, ki so so mnogo let po Evropi peli bandiero rosso in internacionalo. Pa Che guevarine likvidacije, čigar majico nosi Milan Brglez, poslanec SD. Med nami so poslanci, ki so sposobni povedati, da če si antifašist imaš kot predstavnik upravnega organa vso možnost odpraviti odločbo. Jutri pridite v službo in odločbo odpravite. Si to predstavljate? Jaz si ne.

10:45 Aleš Hojs: Strinjam se s tem, da je ustaštvo nesprejemljivo. V Jesenovcu so namreč pobili več kot 700 tisoč ljudi. Sam Thompsona ne poslušam in ne poznam. Niti pod en dokument vezan na koncert nisem podpisan, celo seznanjen z določitvijo sem bil prepozno.

10:39 Aleš Hojs: Na šestnajstih straneh interpelacije se ukvarjajo z ustaštvom. Na petnajstih stvareh so zapisana dejstva. Podpisati je potrebno, da je ustaštvo zavržno, da so se storili zločini, da je to nekaj nesprejemljivega. Seveda pa ni moč pristati na to, kar mi predlagatelji, podpisniki očitajo. Torej, da sem jaz tisti, ki spodbuja ustaštvo ali celo več, da intimno podpiram ustaštvo. Ob branju interpelacije sem bil osebno prizadet. Ne samo jaz, ampak tudi širša družina, je bila osebno prizadeta. Potrebno je pogledati, kdo v stranki SD se komu klanja in pred kom stojijo. Stojijo pred tistimi morilci našega naroda, ki so izdali celo lastne kolege. Tisti, ki si predstavljajo državo, kot si jo predstavlja Milošević pred 30 leti. Leta 1989 je namreč povedal, da če komu kaj ni prav v Jugoslaviji se lahko preseli na Dunaj ali Filadelfijo. Povedali so mi, da če se ne strinjam s tem, kar je povedala Tanja Fajon, se lahko iz države izselim.Nesprejemljivo.

10:28 Aleš Hojs: V uvodu moram reči, da ne vem ali je to interpelacija zoper mene ali predsednika vlade, zato se osredotočam zgolj na tisto, kar je bilo v interpelaciji napisano zoper mene in povedano zoper mene. Besedilo interpelacije in odgovor nanjo si lahko tudi ostali ogledate na spletnih straneh ministrstva. Po mojem mnenju je besedilo nujno prebrati, namreč ta interpelacija je vredna branja. Po najavi, naročilu stranke SD, ki je gospodu Nemcu naročila, da naj se spiše interpelacijo, se je v medijih pojavila novica o tem, da je dolga 120 strani. Sam sem bil izjemno presenečen, ko sme slišal ta podatek. Posebej zato, ker naj bi 120 strani spisal in pripravil gospod Nemec. To me je šokiralo. Ko sem jo prebral, sem ugotovil, da gre zgolj za 20 strani interpelacije. Vse ostalo so namreč priloge, časopisni članki, zgodovinski viri, kaj je ustaštvo bilo in podobno.

10:18 Matjaž Nemec: Spoštovani Državni zbor RS, vse od nepreklicnega odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance. Tako kot tudi danes. Najbolj zvest ambasador Janševega dela je ravno odstopljeni minister za notranje zadeve Hojs. Hojs ni postregel le z lažmi, temveč tudi s pritiski na strokovno in neodvisno delo policije, tožilstva. Njegova toleranca do zakonodaje je nizka, do Franca Kanglerja pa zelo visoka, tudi ko se je Kangler odločil kar sam disciplinirati policiste, ki so zaradi prostitucije preiskovali njegovega prijatelja. Minister brez slabe vesti preko družabnih omrežij sporoča, kako naj se policija obnaša do miroljubnih ljudi, ki intimno izražajo svoje nezadovoljstvo do vlade. Da o legalizaciji ustaškega zborovanja v Mariboru niti ne govorim. Stvar je tako resna, da Varuh človekovih pravic opozarja na ravnanja, ki jih sproža sam minister za notranje zadeve.  Seveda Aleša Hojsa to ne gane.

10:09 Matjaž Nemec: Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren, ker ta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo. Policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu postavlja ograje. Kljub opozorilom Varuha človekovih pravic odreja legitimiranje ljudi. Odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke. namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi KNOVS. To počne brez zakonske podlage, torej nezakonito. Prvi, ki bi moral tukaj sedeti in bi moral biti na potezi, je gospod Janez Janša. Ni jasno kateri del naslednje besedne zveze mu ni jasen: nepreklicni odstop.

Nina Žoher/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine