12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

(FOTO) (IZ MINUTE V MINUTO) Nova vladna ekipa tretje vlade Janeza Janše je izglasovana; Slovenija je dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS

Izvolitev nove vlade, predvidena sicer za torek, je na dnevnem redu že danes pozno popoldne, kar pomeni, da bi nova vlada lahko prisegla že danes pozno zvečer ali v noči na jutrišnji dan (če ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj). S tem bo Janševa vlada dobila polna pooblastila, tudi pri soočanju s krizo zaradi epidemije COVID-19 oz. koronavirusa.

20:48 Sledi prisega vseh ministric in ministrov vlade Janeza Janše.

20:45 Glasovanje o listi kandidatov ministric in ministrov nove vlade Janeza Janše: ZA je glasovalo 52 poslancev, proti 31 poslancev.

Glasovanje po poslancih

SDS
------------------------------------
BAH ŽIBERT ANJA       Za
BREZNIK FRANC        Za
BRINOVŠEK NADA       Za
ČERNAČ ZVONKO        Za
DOBLEKAR BORIS       Za
FURMAN KARMEN        Za
GODEC JELKA         Za
GRIMS BRANKO        Za
IRGL EVA          Za
IVANUŠA LIDIJA       Za
JERAJ ALENKA        Za
KALOH DEJAN         Za
KEPA FRANCI         Za
KRIVEC DANIJEL       Za
LENART JOŽEF        Za
LEP ŠIMENKO SUZANA     Za
LISEC TOMAŽ         Za
LOGAR ANŽE         Za
MAHNIČ ŽAN         Za
MOŠKRIČ JANEZ        Za
PODKRAJŠEK BOJAN      Za
POGAČNIK MARKO       Za
POJBIČ MARIJAN       Za
ROSEC FRANC         Za
ŠIRCELJ ANDREJ       Za
TANKO JOŽE         Za

LMŠ
------------------------------------
DIVJAK MIRNIK LIDIJA    Proti
GOLUBOVIĆ BRANE       Odsoten
HEFERLE TINA        Odsotna
KORČE JERCA         Proti
KOVAČIČ ALJAŽ        Proti
LENART JOŽE         Proti
MAUROVIČ NINA        Odsotna
PAULIČ EDVARD        Proti
PAVŠIČ ROBERT        Proti
PEČEK IGOR         Proti
PREBIL NIK         Proti
URH KARLA          Proti
ZABRET ANDREJA       Odsotna

SD
------------------------------------
BAKOVIĆ PREDRAG       Proti
BEVK SAMO          Odsoten
HAN MATJAŽ         Proti
HOT MEIRA          Proti
KNEŽAK SONIBOJ       Proti
KOPRIVC MARKO        Proti
MURŠIČ BOJANA        Proti
NEMEC MATJAŽ        Proti
PREDNIK JANI        Proti
ŽIDAN DEJAN         Proti

SMC
------------------------------------
GREGORČIČ MONIKA      Za
MÖDERNDORFER JANI (JANKO)  Vzdržan
PERIČ GREGOR        Za
RAJIĆ BRANISLAV       Za
SLUGA JANJA         Za
UDOVČ MATEJA        Za
VERBIČ DUŠAN        Za
ZORČIČ IGOR         Za
ŽIDAN GREGOR        Za
ŽNIDARIČ MOJCA       Za

Levica
------------------------------------
CIGLER ŽELJKO        Proti
KORAŽIJA BOŠTJAN      Proti
KORDIŠ MIHA         Proti
MESEC LUKA         Proti
SITER PRIMOŽ        Proti
SUKIČ NATAŠA        Proti
T. VATOVEC MATEJ      Proti
TOMIĆ VIOLETA        Proti
TRČEK FRANC         Proti

NSi
------------------------------------
DIMIC IVA          Za
HORVAT JOŽEF        Za
PAVLIN BLAŽ         Za
REBERŠEK ALEKSANDER     Za
ŠUŠTAR TADEJA        Za
TONIN MATEJ         Za
VRTOVEC JERNEJ       Za

DeSUS
------------------------------------
HRŠAK IVAN         Za
JURŠA FRANC         Za
LEP JURIJ          Za
POLNAR ROBERT        Za
SIMONOVIČ BRANKO      Za

SAB
------------------------------------
BANDELLI MARKO       Proti
KOCIPER MAŠA        Proti
KRAMAR FRANC        Odsoten
RAJH ANDREJ         Proti
STAROVIĆ VOJKO       Proti

SNS
------------------------------------
IVANUŠA JANI        Za
JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO  Za
ŠIŠKO DUŠAN         Za

Narodne skupnosti
------------------------------------
HORVÁTH FERENC       Za
ŽIŽA FELICE         Za

Glasovanje po poslanskih skupinah

stranka   za   proti  vzdržani odsotni skupaj
-------------------------------------------------------
SDS     26    0    0    0    26
LMŠ      0    9    0    4    13
SD      0    9    0    1    10
SMC      9    0    1    0    10
Levica    0    9    0    0    9
NSi      7    0    0    0    7
DeSUS     5    0    0    0    5
SAB      0    4    0    1    5
SNS      3    0    0    0    3
PS IMNS    2    0    0    0    2

20:43 Franc Trček obrazlaga svoj glas glede nedelovanja vlade o odhodu glede širjenja koronavirusa: Upam, da se tvorno sodelovanje nadaljuje.

20:38 Janša: Zahvaljujem se vsem, ki so izgorevali v tem času v laboratorijih. Zahvaljujem se vsem v vladni ekipi, ki so naložili bremena nase v tem času. Ostanite zdravi, tudi v DZ. 

20:26 Janša: Hvala, ki ste se odpovedali v razpravi in vsem, ki ste predstavili mnenje poslanskih skupin. Mi nismo rušili vlade, vlado ste rušili sami. Pred mesecem sem pozval k sklicu Sveta za nacionalno varnost. Šele v soboto je Šarec odgovoril na moj SMS. Dokler nisem zagrozil s kazensko odgovornostjo. Vsa čast Šabedru, da se je odzval, kljub začetku za neodziv. Minister Šabeder je klical mene, da se skliče sestanek, a Šarca ni bilo. Cel fascikel opozoril opozoril stroke imam. Ne vem, kdo širi novico o karantebi v Sloveniji. To sem že demantiral. Imamo 3 države, ki so uspešno zamejili širjenje koronavirusa: Južna Koreja, Japonska in Tajvan. Niso rabili drastičnih ukrepov kot je Kitajska. 

20:25 Jani Möderndorfer je kratko razpravljal in obrazložil svoj glas. 

20:17 Jože Horvat, poslanes NSi: NSi ni rušila prejšnje vlade, zružil jo je njen predsednik Marjan Šarec. Prvič v zgodovini Slovenije bo vlada prisegla v izrednih razmerah. Koalicijska pogodba vključuje ključne vrednote, ki jih v NSi podpiramo: dostojanstvo človeka, pravičnost in varnost ter ključne krščanske vrednote in vrenote EU. Državljanke in državljani Slovenije ostanite zdravi. Srečno Slovenija!

19:58 Matej Tašner Vatovec, poslanec Levice: Izrednih razmer SDS sploh ni potrebovala, ker smo zaradi virusa v takih razmerah. Smisel SDS je popolna bitka za oblast. Gospod Šircelj je to obrazložil z besedami, smisel opozicije je, da zruši vlado. Virus ni le zdravstveni problem, ampak je socialni problem. Virus bo odšel, izredni ukrepi bodo ostali, tudi zaprtje mej. Če je kdaj čas za solidarnost, je to sedaj. Zahvaliti se moram odhajajoči ekipi. Mi bomo seveda glasovali proti tej vladi Janeza Janše.

19:51 Janja Sluga, poslanka SMC: Koronavirus se je, žal, mnogim zdel notranji kitajski problem. Padec 13. vlade ne more in ne sme biti padec Sovenije. Danes se moramo, kot kdajkoli prej, zavedati pomena javnega zdravstva. Danes ne glasujemo samo o novi vladi, ampak o tem, da najdemo moč, da zajezimo širjenje koronavirusa. Pred nami naj bo zdravje vseh državljank in državljanov. V stranki bomo vlado podprli.

19:46 Dejan Židan, poslanec SD: To ne bo vlada, ki so jo izvolili SD, a bo to 14. slovesnka vlada. Vlade Janeza Janše ne bomo podprli.

19:35 Igor Peček, poslanec LMŠ: Potrebno je sodelovanje. Bomo prava, kritična opozicija. Novi vladi, kljub naši nepodpori, želimo veliko uspeha.

19:20 Eva Irgl, poslanka SDS o programu vlade ter prihajajočemu predsedovaju Svetu EU. O epidemiji s koronavirusom: Edina razumna odločitev je, da glasujemo o vladi že danes. Novo vlado dobivamo v luči zelo zahtevnih razmer zaradi zdravstvene situacije glede #koronavirus. V takšni situaciji država takoj potrebuje polno operativno vlado z vsemi pooblastili, da bo lahko v zaščito državljanov čim prej sprejela že pripravljene pomembne ukrepe. Kako pomembno je, da imaš predsednika vlade, ki ve kaj ,dela, se vidi danes, v tej situaciji. 

Prav je, da vemo, da bo nova vlada imela pred seboj le polovični mandat, ki ga poleg tega še začenja v izjemno težki situaciji. Koalicijska pogodba je tako presečišče, da se izpeljejo tisti projekti in tiste rešitve, o katerih se vse stranke koalicije strinjajo.

V poslanski skupini SDS bomo vlado Janeza Janše podprli.

19:15: Žiža Felice, vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti: Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti podpira listo kandidatk in kandidatov za ministre vlade Janeza Janše. 

19:07 Zmago Jelinčič pl., vodja poslanske skupine SNS: Ekipa je v času izjemnih razmer dobra. SNS bo podpirala predloge, ki bo v dobrobit države. Pri ekipi  gre za željo ureditev razmer in afer ki jih je v naši državi ogromno. Ministru za zdravje bo težko, a sem prepričan, da bi imel zaslombo te vlade. Prej je ni imel. Glede koronavirusa: 

19:02 Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS: Nadejamo se, da bo številka 13. prinesla srečo in stabilnost. Ne predstavljamo si, da bi v tem času imeli volilno kampanjo. V DeSUS se zavzemamo za ustanovitvijo demografsekga sklada. Družba se nam stara. Zavzemamo se za kvalitetno in vsem dostopnga javnega zdravstva. Kandidata DeSUS za ministra, Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar, sta že prepričala pristojna odbora. V poslanski skupini DeSUS bomo ekipo soglasno podprli.

18:54 Andrej Rajh, vodja poslanske skupine SAB: Vlade Janeza Janše ne bomo podprli. Konstruktivno pa bomo sodelovali, predvsem na področju socialne politike. Žal nam je, da je ladjo zapustil njen kapetan Marjan Šarec. Pod njegovo vlado smo dosegli najvišji proračun. Novi vladi želimo dobro delo.

18:51 Janša: Ekipa, o kateri boste danes odločali, pripravlja ukrepe in preventivne glede trenutne situacije. #koronavirus. Zdravstveni sistem ima težave s kapacitetami in organizacijo že v normalnem stanju. Zdaj marsikje poka po šivih, v prihodnjih dneh pa bo to še bistveno huje. Apeliram na to, da se vsi posvetimo tej situaciji. za običajne prepire bo še čas. Obnašajmo se tako, da bo cena te epidemije čim nižja.

18:44 Janša: Prišel je čas, da spremenimo 3. ključne stvari: 

1. Naša sposobnost, da za kratek čas drastično spremenimo naše navade. Od tega bo odvisno, kako uspešno bomo zamejili širjenje virusa. Samoiniciativnost odločevalcev na vseh nivojih, v družinah, občinah, podjetjih, je tukaj ključnega pomena.

2. Naša sposobnost pristojnih povečati kapacitete za testiranja, odkrivanje, lociranje širjenj

3. Oskrba težko obolelih

18:41 Janša: Slovenija ima sicer državni načrt za epidemijo gripe. To pa ni isto kot je trenutna epidemija. Nekateri ukrepi, ki so bili naročeni, se niso izvajali. Letališče Jožeta Pučnika je verjetno še edino letališče, ki ne izvaja ukrepov. Sosednje države so že zaprle meje. 

18:39 Janša: Bitko s koronaviruom je potrebno dobiti. Reakcije so bile pozne in kaotične, koordinacije s sosednjimi državami se zdaj končno izboljšujejo. Danes jo že izvajamo, žal pa smo v preteklih dneh padli na tem izpitu, saj je bila reakcija podobna tisti v času migrantske krize.

18:36 Janez Janša: Žal ni časa za podrobnejše predstavitve programa. Vsi skupaj se ukvarjamo z urgentno zadevo – epidemijo. Vlada bo morali priti pred vas z rebalansom proračuna. Časovna dinamika se bo morala prilagoditi razmeram, ki obstajajo. Prva seja vlade bo sklicana eno uro po potrditvi ministrske ekipe.

18:32 Glasovanje: 83 poslancev, 83 ZA nihče proti. Dnevni red je izglasovan.

18:30 Začenja se 31. IZREDNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA. Dnevni red seje: 1. Lista kandidatov za ministre Vlade Republike Slovenije

18:20 Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela ob 18.30. Spremljajte v ŽIVO https://nova24tv.si/tv-v-zivo/ ali https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs3

18:14 Poudarki programa nove vlade

 • postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, ureditev razmer v policiji in dosledno spoštovanje azilnega postopka
 • dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti
 • dvig povprečnine občinam
 • stanovanjska shema za mlade družine, gradnja najemniških stanovanj ter ustanovitev Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru, prav tako bi imel sedež v Mariboru vladni urad za demografijo
 • reforma politike socialnih transferjev ter ponovno uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, uvedba univerzalnega otroškega dodatka
 • zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržno in stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkoviti ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov
 • sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja ZZZS s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
 • koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu ter ukrepe za povečanje precepljenosti prebivalstva. Predvidena je tudi ustanovitev agencije za kakovost zdravstvenih storitev.
 • davčna razbremenitev nagrad za uspešnost ter prenova plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače
 • uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih z možnostjo pisanja ločenih mnenj, vzpostavitev instančnega sistema in spremembe zakonov o sodnem svetu in državnem tožilstvu, prenova insolvenčne in kazensko-procesne zakonodaje
 • podpora državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave
 • uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice
 • sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč, novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene

18:11 Preberite: Predsednik SDS Janez Janša je v tretje postal predsednik vlade

17:51 Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela ob 18.30. Spremljajte v ŽIVO https://nova24tv.si/tv-v-zivo/ ali https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs3

17:00 Ključni poudarki

 • predsednika SDS Janeza Janšo je za premierja podprlo 52 poslancev
 • koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS ima 48 poslancev, za izvolitev premierja potrebuje 46 glasov
 • kandidata za predsednika vlade je  DZ na tajnem glasovanju potrdil v torek
 • novoimenovani predsednik vlade je v petek v DZ vložil seznam ministrskih kandidatov

 Preberite tudi: Nova vlada bi lahko prisegla že danes zvečer; izvolitev vlade s polnimi pooblastili zelo pomembna za soočenje s krizo zaradi koronavirusa

16:30 Vse dosedanje vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine