12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO) Državni zbor je izglasoval novega predsednika vlade – to je že tretjič postal Janez Janša (VIDEO+FOTO)

Državni zbor bo v nadaljevanju marčne seje razpravljal in glasoval o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade. Dogajanje v parlamentu spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

17:20 Dejan Židan je po današnji izvolitvi novega premierja Janeza Janše odstopil z mesta predsednika DZ. Napoved svojega odstopa je pred dnevi pospremil z oceno, da je to korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. To mesto je po kadrovskem razrezu koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripadlo SMC.

17:17 Janez Janša bere prisego. Sledil je podpis in zahvala za zaupanje, da so lahlko sestavili večinsko koalicijo: Pričakujem, da bom v kratkem času pred ta DZ prinesel listo kandidatov za ministrska mesta. Upam, da bo kvalitetna. Hvala za konstruktivne predloge. Za nami so dogli dnevi govorjenja, pred nami so ure trdega dela.

17:15 Predsednik DZ Dejan Židan o rezultatu tajnega glasovanja glede kandidata za novega mandatarja Janeza Janše: ZA je glasovalo 52 poslank in poslancev, PROTI je glasovalo 31 poslank in poslancev. Janez Janša je novi predesdnik vlade.

16:40 DZ bo o kandidatu odločal na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje najmanj 46 glasov. Stranke, ki bodo sestavljale novo koalicijo, javno obljubljajo dovolj glasov za njegovo izvolitev, s čimer bi mu podelile tretji premierski mandat.

16:34 Predsednik DZ Dejan Židan razglaša  glasovanje o novem predsedniku vlade. Glasovanje je tajno. Seja se bo nadaljevala ob 17.15 uri.

16:30 Poslanka SAB Maša Kociper: Optimistično upam, da so spremembe možne.

16:28 Poslanec SD Marko Koprivc: Pripravljeni ste iti v koalicijo s hudičem.

16:23 Poslanka SDS Alenka Jeraj o spoštovanju in nastali situaciji in hudih obtožbah, da sovražijo. “Ni res, da smo rekli, da so vsi v javni upravi leni. Nekateri delajo manj.”

15:59 Predsednik SDS Janez Janša odgovarja na nekatera vprašanja. Predsednik SDS je opozoril na dejstvo, da je potrebno državo debirokratizirati, kar bo prispevalo k gospodarski rasti in razvoju Slovenije. Podobno so storili v ZDA po Donaldom Trumpom, kar prispeva k temu, da imajo visoko gospodarsko rast in skoraj polno zaposlenost. Ponovno je spomnil, da SDS ni zrušila prejšnjo vlado, ampak da se je zrušila samo, saj je predsednik vlade Marjan Šarec nepričakovano odstopil. Opozoril je tudi na problem, da zaradi proceduralnih razlogov, ni možno vlado hitreje imenovati. Več o vsebinskih zadevah pa bo govoril takrat, ko se bo glasovalo o ministrski ekipi.

15:56 Poslanec SDS Žan Mahnič: Nekdanji premier, ne samo da je skočil v prazen bazen, skočil je na glavo v prazen bazen. Janez Janša je prihodnost, Marjan Šarec pa preteklost. Vesel sem, ker se bo decentralizacije s to koalicijo začela.

15:52 Poslanec DeSUS Franc Jurša obraloži svoj glas in cilje v kolaicijski pogodbi. Sprašuje pa nekdanje koalicijske partnerje: Levica je glavni krivec za padec vlade. Naslednji Krivec je predsednik Šarec, ki je skočil v prazen bazen.

15:48 Poslanka SDS Karmen Furman obrazloži svoj glas: Koalicija, ki zna preseči strankarske interese za dobrobit naših državljanov. Ta koalicija nastaja spontano, brez izsiljenih protestov. pust je mimo in maske so padle.

15:43 Poslanec SDS Branko Grims obrazloži svoj glas v luči Ustave RS: Slovenije brez slovenskega naroda ni! Potrebno je storiti vse za ohranitev slovenske identitete. Najprej Slovenija!

Image
Branko Grims. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

15:36 Poslanka Levice Violeta Tomić v svojem sovražnem stilu o nastali situaciji Janezu Janši in besedah Breznika Bog živi: Veste, kdo vas živi? Delavski razred vas živi.

15:33 Poslanka SDS Anja Bah Žibert o neodgovornosti minule vlade in diskreditaciji osebe Janeza Janše: Državljanke in državljani si želijo sodelovanja v dobro države.

Image
Anja Bah Žibert. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

15:28 Poslanec SMC Jani Möderndorfer v svojem stilu o politični zgodovini Janeza Janše: Gospod Janez Janša je eden tistih politikov, ki že 30 let kroji slovensko usodo. On deluje po načelu deli in vladaj.

15:24 Poslanka SDS Lidija Ivanuša: Želim si, da bi menjave oblasti pomenila prvi korak k normalizaciji slovenskega političnega prostora in zorenje naše mlade demokracije.

Image

Lidija Ivanuša. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

15:14 Poslanec DeSUS Robert Polnar obrazloži svoj glas: Levice in desnice je konec. Danes so pomemni drugi, neki geostrateški parametri, Danes je delitev na center in obrobje.

15:11 Poslanka LMŠ Andreja Zabret obrazlaga svoj glas: Temeljni cilj koalicije je ravnovesje socilano državo in tržnim gospodarstvom. Upam, da ne na račun sociale. Ne bom dala podpore kandidatu za predsednika vlade.

15:10 Poslanec SDS Marijan Pojbič podpira mandatarja Janeza Janšo: V svetu in Evropi ima uveljavljeno ime. Ima posluh za ljudi.

Image

Marjan Pojbič. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

15:06 Poslanec Levice Boštjan Koražija v obrazložitvi glasu o simboliki številk in križanemu Kristusu in evangeljskemu odlomku: Glasoval bom proti.

15:04 Poslanka SDS Eva Irgl: Sposobni smo se povezovati, delati za skupno dobro za Slovenijo. Pomembno je, da smo danes sposobni preseči te delitve. Želim predsedniku vlade, da dobro dela in da ima ves čas pred očmi dobrobit državljank in državljanov.

Image

Eva Irgl. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

14:56 Z obrazložitvijo glasu nadaljuje poslanec SDS Boris Doblekar: Delo bo postalo vrednota, ideologija za SDS je Ustava RS, z novim predsednikom vlade ne bo heca, bosta red in disciplina, ne pa če bo bo, če ne bo, pa ne bo. Pričakujem, da boste vsebinska opozicija in ne ideološka.

14:52 Poslanka SMC Mojca Žnidarič o nastali situaciji: Sama menim, da nas volivci niso poslali parlament, da se ne pogovarjamo. SMC ostaja levo-sredinska stranka. Ostajamo na istih socialno-liberalnih stališčih. Nove predčasne volitve ne bi rešile ničesar. Prosim, da bodoči predesdnik vlade odstopi od tožbe proti državi, ki jo bo vodil.

14:47 Poslanec Levice Primož Siter: Makropolitično dejstvo je, da se svet in Evropa tudi, obračata v desno smer. Bistveno bi bilo bolje, da Janez Janša ne bi menjal politične barve in bi ostal v socializmu.

14:38 Poslanec LMŠ Jože Lenart obrazlaga svoj glas: Bojim se, da bo bodoča vlada ogrozila fiskalno pravilo, razen če bo vzela drugje. Tega pa danes ni bilo obrazloženo.

14:33 Poslanec SDS Franc Breznik obrazlaga svoj glas in podporo nastajajoči koaliciji: Socialna država ni isto kot socialistična. Tisti, ki ste izključevali, boste na dolgi rok izključeni. To bo Božja sodba. Bog živi Slovenijo, Bog živi mandatarja g. Janeza Janšo, Bog živi novo vlado.

14:27 Poslanec SD Marko Koprivc: Težko na dogajanja gledam iz pozitivnega vidika. SD bomo v novi sestavi opozicija. Glasna in jasna. Skrbi še nekaj drugega: Prevara volivk in volivcev. Dve stranki bosta požrli besedo in podprli velikega vodjo Janeza Janšo.

14:25 Poslanec NSi Jožef Horvat obrazloži svoj glas: Trudili se bomo, da bomo delali za dobro ljudi in državo. To ni koalicijska pogodba za štiri leta. Naslednje leto nas čaka predsedovanje EU.  

14:15 Poslanec LMŠ Nik Prebil obrazlaga svoj glas: Sem edini od poslancev, ki sem se rodil v samostojni Sloveniji. Nasprotujem politiki starih obrazov. To danes spominja na tragikomedijo. Kandidata ne bom podprl.

14:13 Suzana Lep Šimenko: Predstavitev programa Janeza Janše je bil danes pravi balzam za ušesa. Kar je predstavil, bo tudi izpeljal, s pomočjo koalicijskih partnerjev.

Image

Suzana Lep Šimenko. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

14:12 Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko o tem, kakšen je bil bivši predsednik LMŠ Marjan Šarec: Skakal je v prazen bazen.

14:08  Svoj glas obrazlaga poslanec Levice Željko Cigler o karakterističnih lastnostih mandatarja Janše: Jaz svojega glasu za Janeza Janšo ne bom dal.

14:02 Poslanec SMC Branislav Rajić o svojem glasu: Moji prijatelji in sodelavci se nahajajo na eni in na drugi strani. Eni mojo odločitev podpirajo, drugi nasprotujejo. Sam sem pripravljen sodelovati z obojimi.  SMC bo prevzela veliko odgovornost. Odločili smo se za manj slabo možnost. Oddal bom glas ZA.

Image

Branislav Rajić. (Slika: Twitter/SMC)

13:56 Poslanec SD Samo Bevk obrazlaga svoj glas: Žal mi je, da je padla vlada Marjana Šarca. Deloval bom kostriktivno. Jasno pa je, da te vlade ne bom podprl.

13:53 Poslanec SDS Dejan Kaloh obrazlaga svoj glas: Nastajajoča koalicija bo iskala in udejanjala rešitve. Danes je dober dan za Slovenijo. Glasoval bom ZA mandatarja Janeza Janšo.

Image

Dejan Kaloh. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

13:47 Poslanec LMŠ Robert Pavšič obrazlaga svoj glas: Legitimnost si gradi vsak sam, dajo vam jo volilci. Slišimo, da se je začelo umikati zakone. Sicer pa bomo konstruktivna opozicija. Danes pa vam odrekam podporo.

13:40 Poslanec SAB Marko Bandelli o tem, kdo je kriv za nastalo situacijo: Prvi krivec je Levica, drugi pa sam predsednik vlade Marjana Šarca, ko je odstopil, po tem, ko so ga zapustili najožji sodelavci.Ssicer pa so govorice, da je bilo tu še kaj drugega. Nastajajoča vlada se bo soočala s finančnim primankljajem. Bili smo proti načinu povišanju plač v javnem sektorju. Upam, da bo gospod Šircelj naredil rebalans proračuna, ki bo vzdržen, ker zdaj ni.

13:37 Poslanec SDS Marko Pogačnik obrazlaga svoj glas: Prepričan sem, da je glas Janezu Janši, glas za operativno vlado. Glasoval bom ZA.

Image

Marko Pogačnik. (Slika: PrintScreen/TVS)

13:32 Poslanec Levice Miha Kordiš obrazlaga svoj glas in skorumirani politični sredini: Danes ne bomo dobili predsednika vlade, danes bomo dobili Janeza Janšo. Sredina je prišla do popolnega zlitja s SDS. Vse to lahko ustavi le Levica.

13:29 Poslanka Sluga: Ni nam všeč nastajajoča koalicija, a potrebno je sodelovanje in ne izključevanje. Ljudje nas v ta prostor niso poslali, da se ne pogovarjamo, ampak, da se dogovarjamo.Tako bom danes tudi glasovala. Ta pot ni lahka, a v ničemer ne spreminjamo svojih stališč. Poskušali bomo sodelovati, ker verjamemo, da je to nujno in dobro za Slovenijo.Tisti trenutek, ko bo ta zaveza prelomljena, bomo iztopili iz vlade.

Image
Janja Sluga. (Slika: Twitter/SMC)

13:19 Poslanka SMC Janja Sluga govori o načinu komuniciranja ene osebe in o katerem do zdaj ni bilo znano v javnosti: Toliko jeze, besa, cinizma, nestrpnega govora vsem koalicijskim partnerjem, ki je bilo razloženo za tisto koalicijsko mizo, nisem doživela. Gospod Šarec tej nalogi ni bil kos. Takrat je bila opzaka, da na tak način ne bo možno več dolgo delati. In to se je izkazalo. SMC je bila prva, po odstopu vlade, za obnovitev levo-sredinske koalicije. Kljuka vrat SMC je bila najbolj vroča kljuka v teh dneh. Tudi iz LMŠ so govorili, naj sestavimo vlado. Sporočili so nam, dovolj je bilo delitev. Če bo šlo tako naprej, se bomo kmalu streljalil.

13:13 Poslanec SD Matjaž Nemec obrazlaga svoj glas: Bog nam pomagaj. Pa ne vladi, ampak nam. Janez Janša eno govori, drugo dela. Smo proti revizionizma zgodovine.

13:08 Poslanka SDS Jelka Godec obrazlaga svoj gles: Šarčeva vlada je temeljila, če bo, bo. če ne bo, ne bo. Čas je, da se stvari končno postavijo na svoje mesto. Verjamem, da bo bodoča opozicija ostra. Prihaja nezavidljivo obdobje kot sta nered v zdravstvu in prihod koronavirusa, novi migrantski val,… Zato potrebujemo predsednika vlade, ki bo kos temu.

Image
Jelka Godec. (Photo: PrintScreen/TVS)

13:04 Poslanec SAB Andrej Rajh bere pismo državljanke kot obrazložitev njegovega glasu: Popolnoma podpiram vašo odločitev, da ne boste prevzeli glasovalnih lističev.

12:58 Poslanka NSi Iva Dimic obrazloži svoj glas: Želim si, da bi bili vzor državljanov, ki znamo ravnati strpno in povezovalno. Kompromis ni znak šibkosti, ampak moči. Od nas je odvisna prihodnost mladih, kot tudi varna in spoštljiva starost. Glasovala bo za kandidaturo Janeza Janše kot mandatarja.

12:53 Poslanka Levice Nataša Sukič: Ne glede na to, kako spravljiv je bil danes Janša, ostajata SDS in Janša nesprejemljiv. Glasovala bom proti.

12:45 Svoje stališče predstavlja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik očita stranki SDS, da so njeni ‘troli’ netili razprtije: Sama bom glasovala proti in bom glasovnico tudi slikala in jo objavula.

12:43 Logar: Predsednik vlade Šarec je le naredil eno dobro stvar – to, da je odstopil. Poslanci, delujte v dobro Slovenije. 3.3. bomo dobili tretjo vlado Janeza Janše in v tretje gre rado.

Image
Anže Logar. (Photo: PrintScreen/Nova24TV)

12:39 Sledi razprava poslank in poslancev DZ. Prvi bo spregovoril poslanec SDS Anže Logar: Gospod Janša je strog in zelo zahteven. Zato v prihodnjih letih ne bo toliko Instagram ministrovanja. To bo bolje za vse državljane.

Image

Anže Logar. (Slika: Twitter)

12:38 Janša: Premalo se povezujemo z našimi ljudmi, ki delujejo v tujini.

12:35 Janša: Ljudi, ki so bli poslani, da v drugih državah iščejo dobre prakse, bomo danes težko priklicali nazaj, češ, rekli nam bodo, kaj nas kličete spet sedaj, ko nas potrebujete.

12:31 Janša: Povejte mi primere, ko SDS ustvarja izredne razmere? Ravno nasprotno. Ko smo mi reševali stvari, so nasprotniki ustvarjali izredne razmere. Na napačnem koncu se išče radikalizem. To smo videli tudi prejšnji petek. Bila je repriza, kar se je dogajalo leta 2012. Če bi kričali ubijte Šarca, ubijte Mesca, ubijte Židana, ubijte Hana, bom prvi, ki se bom v parlamentu oglasil. A nekateri vaši so se krohotali, ko so kričali Ubijete Janšo.

12:28 Janša: Nekatere zadeve, ki so vredne premislke, bomo preučili. Kar se tiše zloglasnega ZUJF. To je zakon, ki je Slovenijo rešil pred t.i. trojko in pred tem, da bi Slovenija potonila. Zakaj prejšnjavlada nekaterih ukrepov ni odpravila?

12:17 Janša: Mini davčna reforma je dobra stvar odhajajoče vlade. Predloge zakone bomo pregledali. Ne razumem žolča, ki je bil zlit s strani predstavnika LMŠ. Prvi žebelj v krsto te vlade je zabila Levica, zadnjega pa sam predsednik vlade, ko je skočil v prazen bazen. Zato ne kriviti nas. Zakaj vam s strpnostjo in povezovalnostjo, ki jo omejate, ni uspelo?

12:13 Janša odgovarja na vprašanja kolegov predstavnikov poslanskih skupin, med njimi o finančnem vrednotenju: Delali smo izračune iz dejanskega stanja, to je iz sprejetih proračunov. Šele zadnji teden smo dobili iz vladnih vrst, da stanje ni takšno. Iz proračuna zevata večmilijonski luknji. Zato je potrebno finančno prevrednotenje. A če je stanje, kot je razvidno iz sprejetih 12proračunov, bom prvi, ki bom čestital odhajajoči vladi, a se bojim, da temu ni tako.

11:53 Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat: Pravega iskrenega partnerskega odnosa med strankami bivše koalicije ni bilo, kar je pokazal sam Marjan Šarec s svojim odnosm do koalicijsjkih partnerjev. Pred nami je tako priložnost za nov začetek. Tisti, ki strašijo pred novo vlado se motijo. Dokazala bo, da zna in zmore bolje delati v dobrobit Republike Slovenije in njenih državljanov. V poslanski skupini NSi bomo ZA predlog za mandatraja prispevali vseh 7 glasov. Srečno Slovenija!

Image

Jožef Horvat. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

11:37 Luka Mesec, koordinator Levice meni, da bo potrditev Janeza Janše za mandatarja pomenil civilizacijski zdrs. Kritičen je do nastajajoče vlade, hkrati pa tudi do nekdanjih koalicijskih partnerjev. Pri tem v skladu s svojo marksistično retoriko citira “globoke misli” marksističnega filozofa Slavoja Žižka in njegove modrosti v stilu radia Erevana. Po njegovo se je sredina pomaknila k Janši, ne slednji k sredini. Luka Mesec nadaljuje s svojo komsomolsko, boljševistično retoriko,… Vseh devet poslancev Levice bo glasovalo proti kandidatu za mandatarja.

11:15 Igor Zorčič predstavlja mnenje poslanske skupine SMC. Kritičen je do napadov na poslance SMC in njihovega predsednika Zdravka Počivalška tako v dominantnih medijev, kot na ulici. Kritičen je tudi do nekaterih nekdanjih članov SMC, ki so danes užaljeni, ker niso dobili “ustreznih položajev.” Poudaril je, da bo za novega mandatarja glasovalo devet od desetih poslancev SMC. Prizadevali si bodo, skupaj s koalicijskim partnerji, za razvoj Slovenije.

11:05 Matjaž Han predstavlja stališče poslanske skupine SD: Opozicija za SD ne bo varno zavetje, ampak bomo usmerili delo v naš program. Opozicija je za nas odgovornost. Vlade Janeza Janše ne bomo podprli.

10:51 Brane Golubović predstavlja stališče poslanske skupine LMŠ: V poslanski skupini LMŠ Janza Janše ne bomo podprli za novega mandatarja vlade.

(Slika: Polona Avanzo)

10:42 Poslanec Danijel Krivec predstavlja stališče poslanske stranke SDS: Ni mi potrebno posebno poudarjati, da Janez Janša uživa vso podporo poslanske skupine SDS. Verjamem pa, da bomo vsi skupaj zmgli dovolj moči, modrosti in razuma za soglasje o najpomembnejših odločitvah, od katerih je odvisna naša prihodnost.

Image

Danijel Krivec. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

10:33 Felice Žiža predstavlja stališče avtohtone italijanske in madžarske skupnosti: S kolegom Ferencom Horváthom ocenjujeva, da so omenjeni pogoji v pretežni meri izpolnjeni. Kandidat za mandatraja Janez Janša bo danes deležen najine podpore.Čaka nas konstruktivno sodelovanje.

(Slika: Polona Avanzo)

10:23 Poslanec Dušan Šiško predstavlja stališče poslanske skupine SNS: V SNS smo prepričani, da bo nova vlada potrjena. Bomo konstruktivna opozicija. Premierju želimo dobro izbiro ministrov.

10:18 Poslanec Franc Jurša predstavlja stališče poslanske skupine DeSUS: Minimalna pokojnina s polno pokojninsko dobo se mora približati pragu revšine. Urediti se morajo vdovske pokojnine in kmečke pokojonine. V poslanski skupini DeSUS bomo podprli Janeza Janšo za mandatarja nove vlade.

10:00 Stališče stranke SAB predstavlja poslanka SAB Maša Kociper: Današnjega madatarja ne moremo podpreti. Ne bomo prevzeli glasovnic. Odhajamo v opozicijo, kjer bomo konstruktivni.

09:59 Janša: Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro. Imamo eno samo državo, edinstveno na svetu po svojih naravnih lepotah, tudi po trdoživosti njenega življa. Zato naj bo naša Slovenija naš skupen dom in domovina za vse!

09:57 Janša: Slovenija s svojimi potenciali zmore več kot se trenutno izkazuje. Za to sta potrebna dva pogoja: odgovorno upravljanje z državo ter sodelovanje in neizklučevanje.

09:56 Janša o načrtovanih proračunih prejšnje vlade: Veliko je tveganj, a zelo malo jastogov. V zadnjih dneh dobivam opozorila tudi iz dosedanjih vladnih krogov, da v proračunu za prihodnji dve leti zeva nekaj sto milijonska luknja.

Janez Janša. (Slika: Polona Avanzo)

09:55 Janša predstavlja izzive dvoletnega vodenja vlade: Slovenija potrebuje skoraj 2-odstotno rast, da generira sprotne dolgove. Tveganja epidemije koronavirusa.

09:51 Janša o enakopravnosti v EU in izkušnjah predsedovanju Evropskemu svetu: Ko sem poklical francoskega predsednika, je bilo popoldan vse v skadu s pravili Evropskega sveta. Enalopravnost znotraj EU je možnost, zato si jo je treba izboritt.

09:50 Janša o evropskih institucijah in problematiki, s katerimi se sooča: V EU nismo enakovredni. Vpliv pa je lahko večji, če si lahko bolj spreten.

09:45 Janša o profesionalni vojski in NATO: Primarna naloga obrambnega sistema je obramba države.Vsaj začasna odmrznitev vojaške obveznosti je nujna. Odhod na misije Nata bo še vedno naloga profesionalne vojske, potrebno pa je ustvariti podlago, da bo struktura, namenjena obrambi države, to nalogo tudi sposobna opravljat, ker danes temu ni tako.

09:42 Janša o strategiji glede slovenske vojske: Slovenija potrebuje najmanj poleg profesionalne vojske še 15.000 rezevne sile.

Janez Janša. (Slika: Polona Avanzo)

09:41 Janša: Problemi v zdravstvu so rešljivi, a ne brez tega, da se tam vzpostavi red, in ne brez tega, da se spremeni oziroma dogradi plačni sistem. Če javni in zasebni sektor ne bosta izplačevala konkurenčnih plač, bodo kadri v zdravstvu še naprej odhajali.

09:40 Janša o problematiki javnega zdravstva in šolstva: Tu je potrebna konkurenca. Slovenija nikoli ne bo javnega šolstva in zdravstva ne bo zamenjala za privatno, a potrebna je konkurenca.

09:38 Janša: Jasno je, da se ne bomo mi prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ki ne priznava ločenosti cerkve in države, ki ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne veze. Tukaj so meje, ki se jih ne bo prešlo.

09:37 Janša: Sprejeti je potrebno ukrepe za bolj dostojno preživljanje pokojnine. Dolžni smo ustanoviti demografsko-pokojninski sklad, v katerga se bo preneslo premoženje, kolikor ga je še ostalo. Da se bo premoženje tam plemenitilo in da bo od tega plemenitenja imela dividende tista generacija, ki je to premoženje ustvarila.

09:33 Janša o finančnem prestrukturiranju in demografski politiki: Demografski problem se začne pri znižanju rojstev. Vse kar rešuje ta problem ni sociala, ampak je naložbena politika za prihodnost države. Ta problem povečuje odhajanje mladih in tudi podjetij.

Image

Janez Janša. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

09:28 Janša: Danes obstajata dva kjučna iznačevalca, da zagotavljata čim bolj enake izhodiščne možnosti: To sta izobrazba in internet.

09:26 Janša: Ključno, da je decentralizacija strateški projekt, je, da se po celi državi gradi kvalitetna infrastruktura, znotrj tega še posebej digitalna, ker bo v prihodnosti vse več delovnih vezanih na to.

09:20 Janša: Koalicija se je zavezala, da bodo vse institucije, povezane z demografijo, izven centra. Razprave glede pokrajin so začete na napačnem koncu. Najprej je potrebno ljudem predstaviti, kaj bodo s tem pridobili, potem pa črtati meje. Vsekakor pa pokrajine potrebujemo za boljšo organiziranost države pri investiranju.

09:17 Janša o decenralizaciji: Gre za to, da se omogoči čim bolj enake izhodiščne možnosti vsem državljanom kot je nekaj drugo od prisilne enakosti. Državne oblasti nimamo za to, da zagotavlja uravnilovko oziroma prisilno enakost, temveč čim bolj enake izhodišče možnosti. Zakaj se nova stanovanja gradijo in nove institucije ustavljajo zgolj v Ljubljani? To je dvojno škodljivo ravnanje.

09:15 Janša o debirokratizaciji: Kar se je nabiralo leta, ni mogoče odpraviti čez noč. Z birokratsko navlako, z več kot 20.000 predpisi imamo danes v Sloveniji protiustavno stanje. Smo v situaciji, ko si mnogi v administraciji razlagajo, da je njim vse dovoljeno, medtem pa lahko navaden državljan naredi le tisto, kar je predpisano.

Image

Janez Janša med govorom. (Slika: Twitter)

09:11 Janša: Pri ukrepih gre predvsem za se debirokratizacijo in decentralizacijo. Pri nekem postopku smo leta 1996 potrebovali 12 ljudi, danes za to potrbujemo 33 ljudi, čeprav nas je še vedno 2 milijona.

09:10 Janša predstavlja ukrepe, ki bodo prispevali k temu, da se bo v državno blagajno nateklo več denarja.

09:09 Janša: Pripravljeni smo delati za skupno dobro.

09:05 Janša: Smernice, ki bodo danes predstavljene, so smernice tistih, ki smo se bili pripravljeni pogovarjati in tudi dogovoriti ključne probleme, ki so v tem času v državi. Koalicija bo v osredje postavljala vse tisto, kar nas združuje in povezuje. Zagovarjali bomo sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Image

Janez Janša med nagovorom. (Slika: Twitter)

09:04 Janez Janša predstavlja svoj program in koalicijsko pogodbo ter smernice za oblikovanje nove vlade: Stranke prihodnje koalicije v koalicijski pogodbiso  izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Po Šarčevem odstopu so SDS, SMC, NSi in DeSUS dogovorile novo koalicijsko pogodbo za blaginjo Slovenije, ki bo temelj vladnega programa. Tega bom predstavil v naslednji fazi, ko bo predložil ministrsko listo, če bom danes potrjen za mandatarja.

09:03 Predsednik DZ daje besedo Janez Janši.

09:02 Današnjeseje se ne morejo udeležiti poslanci Franc Kramar, Predrag Baković, Violeta Tomić do 10.30. ure.

09:00 Začenja se 16. redna seja državnega zbora, kjer bodo poslanci odločali o Janševem tretjem premierskem mandatu.

08:32 16. redno sejo državnega zbora lahko V ŽIVO spremljate na https://nova24tv.si/tv-v-zivo/ ali https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs3.

08:30 Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic ne bodo prevzeli. Podporo kandidatu je že napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša, ali bodo tako ravnali vsi trije poslanci SNS, pa ni znano. Nasprotovanje Janševi vladi napovedujejo v LMŠ, SD in Levici.

Rezultat iskanja slik za alenka bratušek demokracija.si

Alenka Bratušek. (Slika: arhiv Demokracije)

07:21 V primeru izvolitve Janeza Janše za mandatarja je danes pričakovati tudi odstop predsednika DZ Dejana Židana. Kdo ga bo nasledil, v SMC, ki jim to mesto po koalicijskem razrezu pripada, še niso pojasnili. Neuradno pa naj bi to bil vodja poslanske skupine Igor Zorčič.

Rezultat iskanja slik za dejan židan demokracija.si

Dejan Židan. (Arhiv Demokracije)

07:20 Janez Janša bo v primeru izvolitve moral predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh.

03:10 Razpored razpravljavcev in časovnico današnjega zasedanja si lahko ogledate TUKAJ.

(Slika: PrintScreen/DZ-RS)

02:17 Glavne poudarke iz koalicijske pogodbe si lahko preberete TUKAJ.

Del koalicijske pogodbe s podpisi. (Slika: PrintScreen)

01:35 Vstop v novo vlado so s podpisom koalicijske pogodbe potrdile stranke SDS, NSi, SMC in Desus. Janez Janša lahko računa, da bo na glasovanju v državnem zboru dobil od 47 do 51 poslanskih glasov.

(Slika: Nova24TV)

Danes so sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS potrdili koalicijsko pogodbo in tako sprejeli ključne zaveze za oblikovanje nove koalicije Za Slovenijo. (Slika: Nova24TV) 

01:05 Po podelitvi mandata so levičarji organizirali proteste in pozvali k uboju Janeza Janše. Video si lahko ogledate TUKAJ.

foto: Nova24tv

Moški, ki je kroičal, da je treba Janeza Janšo ubiti. (Slika: Nova24TV)

00:33 Po odstopu premierja Marjana Šarca (LMŠ) je preteklo sredo predsednik Borut Pahor mandat za sestavo vlade podelil zmagovalcu zadnjih volitev Janezu Janši.

00:01 Državni zbor bo v nadaljevanju marčne seje razpravljal in glasoval o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade.

Predlog predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. (Slika: PrintScreen)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine