8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO – FOTOGALERIJA) Danes se začenja sojenje dr. Tadeju Strehovcu, pred okrajnim sodiščem v Ljubljani shod proti političnim sodnim procesom!

Danes se začenja sojenje generalnemu tajniku Slovenske škofovske konference patru dr. Tadeju Strehovcu, frančiškanu, predavatelju moralne teologije in direktorju Zavoda za kulturo življenja, ki upravlja s spletnim portalom 24kul.si. Sodijo mu zaradi sovražnega govora, ker je razkril abortivni lobi. Zato so številne organizacije za današnji dan ob 9h sklicale prvega od shodov v podporo Strehovcu, ki bo na Prešernovem trgu v Ljubljani, nato pa se bodo udeleženci preselili pred zgradbo okrajnega sodišča na Mali ulici v Ljubljani, v bližini zgradbe vrhovnega sodišča. Na shodu so se zbrali ljudje iz vseh koncev Slovenije. Shod je za zdaj končan, saj se je sojenje Strehovcu že začelo.

 
Ti shodi bodo organizirani ob vsakem sojenju, naslednji bo že v petek, 12. oktobra. Kot je znano, so Strehovca podprle številne organizacije, med drugim Svet katoliških laikov, Svet slovenskih organizacij, Komisija Pravičnost in mir pri SŠK, Zavod Živim, Krščanski forum SDS, itd. Na današnjem shodu naj bi spregovorila tudi nadškof dr. Anton Stres, sicer predsednik komisije Pravičnost in mir, ter nekdanji politični zapornik David Tasič, znan iz procesa proti četverici JBTZ.
 
Več o shodu sicer lahko preberete TUKAJ.
 
9:00 Začetek shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani.
 
9:05 Vse več ljudi, opaziti je tudi nekaj policistov.
foto: P. J.
 
9:07 Veliko je mimoidočih, zbrane pa je s Prešernovega spomenika nagovoril Aleš Primc in pozval, naj se odpravijo proti sodišču, kjer jih bosta nagovorila dr. Anton Stres in David Tasič.
foto: P. J.
 
9:10 Ljudje so se že zbrali pred ljubljanskim okrajnim sodiščem.
 
9:12 Prišel je tudi dr. Tadej Strehovec.
foto: P. J.
 
9:13 Zbrani pred sodiščem pojejo slovensko himno.
 
9:14 Primc: Tukaj smo danes tudi za svobodo govora. Smo tukaj zaradi sojenja dr. Strehovcu, ki ga po mnenju dr. Boštjana M. Zupančiča ne bi smelo biti.
 
9:15 Dr. Tadej Strehovec pozdravi prisotne in se zahvaljuje za podporo: Tu smo ker se zavzemamo za nerojene otroke, za življenje in svobodo govora.
 
9:17 Dr. Strehovec pove, da je hvaležen za podoporo, ker je pomembno, da v takem trenutku človek ne ostane sam.
 
9:18 David Tasič opozarja, da se v državi spet pojavlja zloglasni 133.člen.
foto: P. J.
 
9:19 Tasič: Tožilci spet pripravljajo sodni konstrukt. Moramo biti na preži, da se nam ne bi totalitarni režim ponovil. Takrat se katoliški intelektualci niso smeli oglašati v javnosti.
 
9:21 Tasič: Demoracija je za vse in svoboda je za vse. Svoboda izražanja je za vse.
 
9:22 Tasič o tem, da tudi če se s stališči stirnja ali ne, podpira dr. Strehovca.
 
9:23 Tasič brani pravico do svobode, ker je ogrožena s procesom dr. Strehovcu: Branil bom to svobodo, tudi za ceno življenja.
 
9:28 Prisotni zapojejo duhovno pesem.
 
9:30 Dr. Anton Stres: Slovenska škofovska konferenca je sprejela izjavo v podporo Strehovcu. Izjavo lahko preberete TUKAJ.
 
 
9:34 Primc: dr. Strehovcu se sodi zato, ker misli, da je nerojeni človek.
 
9:35 Primc: Zdaj nam prepovedujeo, da molimo za nerojene otroke. Nam nam bodo kmalu prepovedali, da bomo molili za pokojne starše?
 
9:36 Primc: Grozna je država, ki sili mame, da ne rodijo otroke. Država je tista, ki bi morala poskrbeti, da ustvarijo pogoje, da jim pomagajo.
 
9:37 Primc povabi vse, da se pripravijo na spremljanje dogajanja v sodni dvorani.
 
9:38 Primc: V petek se dobimo ob 10.00 uri na Prešernovem trgu.
 
9:39 Nada Žgur zapoje zaključno pesem: “Srce Božje tvoji smo, tvoji večni bodemo.”
 
9:41 Shod je končan. Ob 10.uri se začenja sojenje dr. Tadeju Strehovcu. Poročilo sledi po končani prvi obravnavi.
 
Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO z dogodka.
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine