4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

(IZ MINUTE V MINUTE) (FOTO) Javna tribuna “Evropa in z njo Slovenija na razpotju – s koreninami ali brez njih?”; Andreja Valič Zver: Multikulti je popolnoma zgrešen projekt!

Spremljamo javno tribuno Zbora za republiko v sodelovanju z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Gostje javne tribune so: dr. Jože Rant, Tone Kajzer, dr. Andreja Valič Zver in dr. Janko Kos.

18:10 Okrogla miza se je začela. Uvodno besedo je imel dr. Andrej Umek.

18:12 Dr. Jože Rant je spregovoril o demografski sliki Slovenije: Dinamika rojstev upada. Po 2. svetovni vojni 32 – 36.000 živorojenih, do leta 1980 več kot 30.000, v letu 2003 padec na 17.000, trenutno je nekaj več kot 21.000 rojstev na leto.

18:15 Dr. Rant: Odlaganje rodnosti v višjo starost je bistven vzrok za zniževanje števila živorojenih in stopnje celotne rodnosti.

18:17 Dr. Rant: Iz vidika prihodnjega števila žensk v rodni dobi in vstopanja na trg dela je sedanja starostna struktura  prebivalstva Slovenije zelo neugodna.

18:20 Dr. Rant: Projekcije dinamike prebivalstva do leta 2030 napovedujejo padec števila živorojenih na okrog 16-18 tisoč.

18:21 Rant: Demografske trende , bodisi negativne (implozija) ali negativne (eksplozija) je težko zaustaviti, kaj šele obrniti. To zahteva splošno sprejemljive in koordinirne socialno / ekonomske ukrepe, premik v zavesti ljudi, zlasti mladine k vrednotam življenja, odmik od anti-vrednot udobnega uživanja.

18:25 Dr. Rant: Leta 2050 bo v EU 530 milijonov ljudi. Prehitro se povečuje delež starejših! Kje so naši otroci?

 18:30 Dr. Rant razlaga o približni izobrazbeni strukturi in številu nezaposlenih leta 2018 (glej spodaj).

 

 

18:35 Dr. Rant razlaga odstotek splavov glede na število nosečnosti po evropski regijah – leto 2010 (glej spodaj):

 

18:30  Tone Kajzer, dolgoletni diplomat, bo spregovoril, kaj dejansko pomeni izraz beg možganov.

 

 

 

18:55 Andreja Valič Zver se sprašuje S koreninami ali brez njih: Pučnik je govoril o t.i. poškodovanih mentalitetah-to so ljudje, ki so vedno živeli v totalitarnih sistemih in prevzeli vlogo podrejanja in uboganja ene partije.Od tod izhaja pomanjkanje demokratične kulture, ki se danes kaže tudi v nizkih volilnih udeležbah. Slovenci nismo dovolj uspešno krmarili naše barke na prehodu iz totalitarnega v demokratičen sistem, zato so nas nekateri prehiteli v razvoju. Mi opuščamo temeljite #reforma, kulturnega sistema pa nismo uspeli premakniti v polje demokratičnega. 

19:00 Andreja Valič Zver: Ljudje izgubljajo zaupanje v evropske institucije. Evroskepticizem se vse bolj širi in Brexit je njegov otrok.

19:10 Andreja Valič Zver: Multikulti je popolnoma zgrešen projekt!

 

 

19:15 Akademik dr.Janko Kos: Evropska definicija kulture je negotova. Ne gre le za umetnost, ampak splosen življenjski slog! Potem ne vemo, katero kulturo podpirati! Mi vemo: Evropa. Krščanstvo

19:20 Dr. Janko Kos: ministrstvo za kulturo bi moralo skrbeti za celostno podobo narodove kulture, ki je mnogo vec, kot (pogosto kvazi) umetnost! Religija, filozofija, znanost, to so podobe duhovne kulture naroda!

19:25 Dr. Janko Kos: Naša kultura je pred usodnimi preobrati! Oscar Spengler: Zaton Zahoda. Se Evropa še lahko reši pred dekadenco, propadom? Nov izvor v antični kulturi in krščanstvu!

19:30 Javna tribuna se nadaljuje z vprašanji iz publike. 

Celoten posnetek bo kmalu na voljo na Novi24TV.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine