28 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Iz koga se norčuje zunanji minister Miro Cerar? Sam podpira razvpito marakeško deklaracijo, kot premier je odprl mejo za ilegalne migrante, sedaj pa se udeležuje zasedanja koalicije proti Islamski državi!

Očitno smo spet priča velikemu sprenevedanju bivšega premierja Mira Cerarja, sedaj zunanjega ministra Republike Slovenije. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo namreč 6. februarja v State Departmentu gostil srečanja zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije proti skupini Islamska država (IS), med katerimi bo tudi Cerar. Koalicija proti IS po sporočilu State Departmenta šteje 79 držav.

 

Namreč, Cerar je velik zagovornik razvpite marakeške deklaracije, kot premier pa je od leta 2015 dalje omogočal ilegalne migracije čez schengensko mejo, s tem pa tudi uvažanje teroristov Islamske države v Evropsko unijo. Zato je njegova udeležba na koaliciji proti Islamski državi veliko sprenevedanje in norčevanje iz zdrave pameti.

State Department napoveduje, da bodo govorili o skorajšnjem porazu IS v Iraku in Siriji, ki bo rezultat štirih let prizadevanj članic koalicije in partnerjev in velika prelomnica na poti do trajnega poraza IS. Ministri bodo razpravljali o naslednji fazi boja proti IS v Iraku in Siriji, ki se bo posvetila zaščiti pred ponovno oživitvijo IS skozi stabilizacijo in z varnostno pomočjo.

Beseda bo tekla o naslednjih korakih pri razgrajevanju globalne mreže IS in povezanih skupin zunaj Iraka in Sirije. “ZDA so odločene preprečiti ponovno oživitev IS v Iraku in Siriji, potem ko bodo umaknile svoje vojake iz Sirije. ZDA ostajajo zavezane koaliciji za nadaljevanje uničevanja ostankov IS in uničenja njenih globalnih ambicij,” sporoča State Department.

Zadnje tako ministrsko srečanje koalicije je bilo 12. julija lani v Bruslju, a le z izbranimi članicami. Tokrat menda pridejo vsi, med njimi tudi slovenski zunanji minister Cerar, ki bo predvidoma opravil še nekaj drugih srečanj, med drugim v kongresu.

Cerar se bo v času obiska udeležil tudi sprejema ob proslavi kulturnega dne v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu. Predstavili bodo dva izvirna Prešernova rokopisa s pesmimi “Slovo od mladosti” in “Dohtar” ter razstavo “Prešern v popularni glasbi”.

Skratka, norčevanje se nadaljuje …

Zadnje novice

Sorodne vsebine