5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

IZ Bruslja prihaja kopica čestitk ob koncu predsedovanja: To so dokazi, ki Tanjo Fajon in osrednje medije postavljajo na laž!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Hvala slovenskemu predsedstvu EU in čestitke za uspešno delo”. “Takšno je osrednje sporočilo evropskih komisarjev Stelle Kyriakides, Valdisa Dombrovskisa in Adine Văleane glede slovenskega predsedovanja Svetu EU,” sporoča Vlada RS. Sporočilo, ki je svetlobna leta daleč od tega, kar že mesece poslušamo na RTV Slovenija in POP TV ter v drugih osrednjih medijih. Ravno tako je v popolnem nasprotju s tem, kar nam govorijo Kulovci (Tanja Fajon & kompanjoni). Gre za dokaz, da lažne novice o slovenski zunanjepolitični podobi izvirajo iz tranzicijske levice. 

V prvem kratkem videoposnetku najprej slišimo mnenje Evropske komisarke za zdravje in varnost hrane Stelle Kyriakides: “Zelo pozdravljam politične dogovore o krepitvi pooblastil Evropske agencije za zdravila in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. To je pozitivni napredek in ob tej priložnosti bi se rada zahvalila slovenskemu predsedstvu za uspešno delo in tudi samemu ministru za vso njegovo zavzetost.” Pohvala se nanaša na ministra za zdravje Janeza Poklukarja.

Evropski komisar za trgovino in evro Valdis Dombrovskis je pohvalil trud pri vodenju pomembnih dosjejev: “Najprej hvala vam, gospod minister, hvala Andrej Šircelj, za vse trdo delo, ki ga je opravilo slovensko predsedstvo, zato bi vam in vaši ekipi čestital za opravljeno delo in tudi trud pri vodenju številnih pomembnih dosjejev.” Evropska komisarka za promet Adina Ioana Vălean pa je dejala: “Najprej bi se rada zahvalila slovenskemu predsedstvu za tako velik napredek pri svežnju Fit for 55, v nekaterih dosjejih je bil dosežen opazen napredek.”

Ylva Johansson, evropska komisarka za notranje zadeve, je povedala naslednje: “Najlepša hvala, najprej naj čestitam vam, Aleš, za uspešno predsedovanje (čestitka se nanaša na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa). Pred vami je še nekaj tednov, vendar je bil to naš zadnji sestanek. Mislim, da ste med svojim predsedovanjem veliko dosegli, tudi danes je bil to res pomemben dosežek, saj smo lahko soglasno sprejeli stališče, da je Hrvaška pripravljena na vstop v Schengen.”

Po prepričanju evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa je prišlo do napredka pri več pomembnih zadevah. Dejal je namreč naslednje: “Najprej naj se zahvalim predsedstvu, da nas je vodilo skozi zadnjih šest mesecev. Zaradi predanosti, dragi Marjan, je bil dosežen napredek pri številnih pomembnih zadevah s področja pravosodja (čestitka se nanaša na ministra za pravosodje Marjana Dikavčiča). Med njimi je tudi začasni sporazum, ki sta ga v začetku tega tedna sklenila zakonodajalca o e-kodeksu.”

Irska ministrica za pravosodje Helen McEntee je zatrdila naslednje: “Naj se najprej zahvalim predsedstvu za konstruktiven pristop k pogajanjem o svežnju o elektronskih dokazih ter zahvala komisarju in njegovi ekipi za opravljeno delo. Menim, da je iskanje pogajalskih možnosti, ki odražajo stališča držav članic, zahtevno, a izjemno pomembno …”

“Slovensko predsedstvo je opravilo neverjetno delo. Neverjetno!”
Po prepričanju evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona je slovensko predsedstvo opravilo neverjetno delo. “Neverjetno. Še posebej pa vidva oba, Boštjan in Mark Boris (mišljena sta ministra Mark Boris Andrijanič in Boštjan Koritnik). To, kar ste dosegli v zadnjih šestih mesecih, je izjemnega pomena. Zahvaljujem se vam in vam čestitam.”  Evropski komisar za delo in socialne zadeve Nicolas Schmidt pa je povedal: “Se vam in vaši ekipi zahvaljujem za neverjetno delo, ki ste ga opravili (zahvala gre Janezu Ciglerju Kralju) in tudi za zelo dobro doseženo predstavitev doseženega kompromisa. Zelo cenim odločnost slovenskega predsedstva, da dosežete ta splošni pristop, ki je zelo zelo pomemben korak.”

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in evropski komisar za notranji trg Thierry Breton (foto: Služba vlade za digitalno preobrazbo)

Spomnimo. Počasi se izteka slovensko predsedovanje Svetu EU, ki smo ga pričeli s 1. julijem letos. Čeprav so skušali KUL-ovci vseskozi ustvarjati vtis, da vlada ni sposobna voditi Evropske unije in da njene metode vodenja mečejo slabo luč na ugled države, pa izjave evropskih komisarjev kažejo, da izvažanje neresnic le ni imelo učinka. Priča smo bili namreč samim pohvalam evropskih komisarjev, kar kaže na to, da izkušnje iz prejšnjega predsedovanja štejejo. “No, težko boste tole zasledili na RTV Slovenija ali 24ur, zato je skoraj nujno, da celovito informacijo o dogajanju spremljate na strani Vlade RS,” je kritično zatrdil direktor Ukoma Uroš Urbanija. Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel je povedala, da je bilo mogoče vse od začetka predsedovanja opaziti odlično organizacijo in sodelovanje z EU. “Zato se vam, Simona, najlepše zahvaljujem, da se zavzemate za to, v kar verjamete. Hvala za vašo energijo in vaš vizionarski pristop,” je sporočila šolski ministrici Simoni Kustec. Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je v primeru ene izmed priložnosti izrazila odobravanje nad načinom dela ministra za infrastruktura Jerneja Vrtovca in njegove ekipe. “Najprej bi se rada zahvalila tebi, Jernej, in tvoji odlični ekipi za vodenje dela Sveta v zadnjih šestih mesecih,” je namreč sporočila.

Vrhunske dosežke slovenskega predsedstva je opazil celo prijatelj Fajonove – Timmermans
Z načinom dela pa je očitno zadovoljen tudi sam podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Zatrdil je namreč: “Tu izrekam pohvalo slovenskemu predsedstvu. Saj sem se lahko prav zaradi slovenskega predsedstva pogajal v imenu celotne EU.”

Sloveniji je ob koncu predsedovanja Svetu EU čestital celo prijatelj Tanje Fajon Frans Timmermans. (foto: STA)

Čestitk ni odrekla niti predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Se pa slovenska evroposlanka in prvakinja SD Tanja Fajon v kolaboraciji z javno RTV Slovenija oziroma oddajo Odmevi (ki jo financiramo vsi davkoplačevalci) niti ob koncu slovenskega predsedovanja ni mogla povsem odreči blatenju: “Predsedovanje je izjemen zalogaj, še posebej za majhno državo. Kar se tiče tehničnega dela, smo opravili dobro. Zahvala diplomaciji in administraciji. Žal je Slovenija na političnem delu predsedovanja zapravila priložnost.” Na njeno sporno izjavo se je hudomušno odzval podpredsednik SDM Andrej Hoivik: “Predsedovanje je izjemen …“Kar se tiče tehničnega dela, smo opravili dobro. Zahvala diplomaciji in administraciji. Žal je Slovenija zaradi izvažanja namišljenih problemov, ki smo jih sproducirali z lektorji v stranki SD na političnem delu predsedovanja, zapravila priložnost.”

foto: Twitter / Tanja Fajon

Kljub temu, da nacionalki ni v navadi, da bi poročali o pohvalah, saj raje v ospredje dajejo graje, so na portalu nacionalne televizije MMC vendarle presenetljivo zapisali, da se je “predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Sloveniji zahvalila za uspešno predsedovanje Svetu Evropske unije. Posebej je poudarila pogajalske dosežke pri ukrepih proti pandemiji in digitalnem svežnju.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine