5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

(IZ ARHIVA) Še pomnite, tovariši, Mladino in žilne opornice? Medtem ko nekaznovano izčrpavajo zdravstvo za širjenje svoje propagande, še vedno širijo neresnice o »medijih v lasti SDS«!

Piše: Gašper Blažič, V. K.

Ko je pred kratkim v javnost prišla informacija o izključitvi poslanke Mojce Pašek Šetinc iz Gibanja Svoboda, je postalo jasno, da je tudi projekt globoke države za zatiranje medijske svobode (beri: opozicijskega tiska) ogrožen. Mojca Pašek Šetinc je namreč doslej vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z bojda spornim financiranjem »medijev v lasti SDS«, karkoli že to pomeni.

Glede na to, da je Gibanje Svoboda zaradi notranjih težav začelo izgubljati tla pod nogami, ne preseneča dejstvo, da so propagandne izpostave globoke države sedaj še okrepile ofenzivo in še več namigujejo na domnevno »sporno financiranje«. A pri tem pozabljajo, da s tem pišejo pravzaprav o sebi – spomnimo se vpletenosti Mladine v izčrpavanje zdravstva oz. »žilne opornice«.

Kako so pisali hvalospeve Mescu in financiranju zdravstva

Spomnimo: V tedniku Mladina so poleti 2021 pisali velike hvalospeve Levici, takrat še pod vodstvom Luke Mesca, sedaj ministra za delo in podpredsednika vlade. Češ razen Levice nihče ne govori o nezadostnem financiranju zdravstva. »Vsi drugi politiki govorijo o zdravstvu bolj ali manj populistično, in sicer v povezavi s korupcijo,« pravijo in hvalijo Levico, ki je menda drugačna, ker zahteva več denarja za zdravstvo. »Vendar pozor. Več denarja za zdravstvo je tudi več denarja za podjetje Distriest, lastnika Mladine, ki zdravstvu dobavlja tudi žilne opornice na primer,« smo takrat pisali.

Prav dobavam žilnih opornic pa je bilo v predprejšnjem mandatu namenjene veliko pozornosti, stvari je namreč preiskovala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodila poslanka Jelka Godec. Poročilo komisije je nedavno potrdil tudi državni zbor. Komisija je v poročilu zapisala, da obstajajo sumi, da naj bi direktorji, vodje nabav in nekateri zdravniki v UKC Ljubljana, UKC Maribor v letih 2007 – 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito. Ob tem naj bi večkrat kršili Zakon o javnem naročanju, pri čemer naj bi omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic. Določene osebe v slovenskih bolnišnicah naj bi od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito. Komisija je zato pristojnim organom predlagala, da raziščejo morebitne sume kršitve evropske pogodbe v delu pravila konkurence, in sicer z omejevanjem konkurence na slovenskem trgu, morebitno kaznivo dejanje pranja denarja preko nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medical, d. o. o., s strani KB 1909 v letih 2006 – 2015, davčne utaje zaradi transfernih cen pri verigi dobaviteljev Mark Medical, d. o. o., in Emporio Medical, d. o. o., od leta 2003 do 2016.

Organi morajo tako preveriti indice, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB1909 v podjetju Distriest, d. o. o. (lastnik Mladine d. d.) in za njegovo dokapitalizacijo v letih od 2007 – 2015. Preveriti morajo tudi indice, da naj bi se denar, pridobljen od prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB1909 v družbi Mladina, d. d., in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007. Prav tako bi morali organi raziskati, da naj bi se denar, pridobljen od prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o., in Mark Medical, d. o. o., od družbe Vega Finanz s.a. v letih 2007 – 2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in v Sloveniji.

In korupcija?

Če bi v zdravstvu ravnali drugače, bi v UKC Ljubljana – spomnimo, Golobovi kadri so to ustanovo pred kratkim pahnili v velike izgube! – lahko samo v letih 2012 in 2013 privarčevali okoli 2,6 milijona evrov. V UKC Maribor bi bil prihranek leta 2013 lahko več kot milijon evrov. Vse to pa le pri nabavi žilnih opornic DES2. Tudi v letih od 2014 – 2016 bi lahko bili prihranki visoki več stotisoč evrov. Glede na sprejete sklepe na 35. redni seji Državnega zbora RS 22. novembra 2017 je preiskovalna komisija Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Specializiranemu državnemu tožilstvu poslala obvestilo o naznanitvi sumov kaznivih dejanj zoper več oseb, med drugim tudi naslednje: mag. Simona Vrhunca, dr. Gregorja Pivca, mag. Bojana Urana, Darka Zormana, dr. Matjaža Bunca, dr. Vojka Kaniča in dr. Dragana Kovačića. V zaključnem poročilu preiskovalne komisije je bil sprejet tudi predlog, naj pristojni organi raziščejo sume več kaznivih dejanj po kazenskem zakoniku za dr. Petra Weissensteinerja in sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za Harija Furlana, sume kaznivega dejanja dajanje podkupnine za Boruta Miklavčiča in morebitnega krivega pričanja za Janeza Zemljariča (ki je sedaj že pokojni).  Hkrati pa obstajajo sumi, da je na področju zdravstva v zadnjih letih poniknilo kar 200 milijonov evrov. Denarja je bilo torej dovolj, le pravih gospodarjev je primanjkovalo – tako smo poročali na naši spletni strani poleti 2021.

Globoka država je preko pravosodja ščitila umazane posle

Glede na to, kako sedaj propagandna trobila sedanje koalicije razglašajo nekakšne nezakonitosti pri finančnem poslovanju maloštevilnega opozicijskega tiska – in tednik Demokracija je tu prva tarča! – se velja vprašati, kako je globoka država ščitila svoje lastne izvajalce in zavajala javnost. Spomnimo: specializirano državno tožilstvo, ki ga je leta 2018 vodil Harij Furlan, je tedaj skoraj pet let po izvedenih številnih kriminalističnih preiskavah vložilo obtožnico za sum korupcije v zdravstvu. Sredi pravosodnih in siceršnjih počitnic so pred kamerami izbranih tv-hiš uprizorili predstavo za javnost in narodu vrgli pesek v oči. Že 19. decembra 2013 so kriminalisti opravljali preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Osumljenih je bilo 14 oseb, obravnavali so 59 kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril, vodja preiskave je bil Robert Slodej iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Predmet preiskave so bile zdravstvene ustanove in posamezniki, s preiskavo naj bi posegli v srž korupcije v zdravstvu. Kriminalisti so svoje delo opravili in stvari predali državnemu tožilstvu. To pa je nato po skoraj petih letih od kriminalističnih preiskav prejšnji teden izvedlo spektakularno vložitev obtožnice, ki naj bi bila rezultat teh preiskav.

Jelka Godec je med leti 2016 in 2018 vodila preiskovalno komisijo o zlorabah v zdravstvu. (foto: SDS)

Specializirano državno tožilstvo pod Furlanovim vodstvom je obtožnico na Okrožno sodišče v Ljubljani sredi pravosodnih počitnic in v času največjega dopustniškega vala v Sloveniji, vlagalo pred očmi izbranih televizijskih kamer. Jasno je, da so bili izbranci o tem tudi posebej obveščeni. Tožilstvo je obtožnico s pripadajočimi listinami, zloženimi v škatle, na ljubljansko sodišče pripeljalo s tovornim vozilom. Obtožnica naj bi bila napisana na več kot 500 straneh, imela naj bi 20.000 prilog. Vložena naj bi bila zoper 15 fizičnih oseb in eno pravno osebo. Gre za osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste. Nihče med ovadenimi pa ne izhaja iz dobaviteljskih vrst, na kar je tedaj posebej opozorila tudi poslanka Jelka Godec. Gre za korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor medicinskih materialov in zdravil. Po navedbah kriminalistov naj bi dobavitelji zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi kupili ravno njihove izdelke. V ceni naj bi bila že vgrajena pet- do 20-odstotna podkupnina. Oškodovanja naj bi bilo za 1,18 milijona evrov. Dobavitelji naj denar nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so se nato pohvalili, da so zadovoljni z uspehom SDT pod vodstvom Harija Furlana. Tudi na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki ga še vedno vodi nekdanji kriminalist Marjan Pogačnik, so takrat pohiteli z izjavami, da zadeve ne bodo »mogli« zaključiti v pričakovanem roku, saj da gre za ogromno gradiva. Tudi prostora za to nimajo dovolj, shraniti ga bodo morali kar v eno od razpravnih dvoran, težave bodo tudi s poznejšim arhiviranjem gradiva. Domala naravnost so tako javnosti sporočili, naj ne pričakujejo skorajšnje sodne rešitve za pregon korupcije v zdravstvu. Kaj to pomeni za obtožene v tem primeru, in predvsem njihove odvetnike, pa je tudi jasno. Pesek v oči, kot so to spektakularno predajo obtožnice in bremenilnih dokazov po skoraj petih letih od številnih hišnih preiskav pri posameznikih širom po Sloveniji poimenovali nekateri, še kako drži.

Preiskovalna komisija je opravila precej več dela kot pravosodje

S korupcijo v zdravstvu se je v prejšnjem sklicu državnega zbora ukvarjala tudi posebna preiskovalna komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nabave žilnih opornic, krajše preiskovalna komisija za žilne opornice. Na pobudo SDS je bila ustanovljena marca 2016, razlog so bila čedalje glasnejša opozorila, da se v Sloveniji žilne opornice nabavljajo po veliko višjih cenah kot na tujih trgih. Komisijo je vodila poslanka Jelka Godec, državni zbor je nato tik pred koncem, aprila 2018, potrdil tudi končno poročilo. Na podlagi dokumentov, ki jih je komisija zbrala v postopku in na podlagi izjav številnih prič so ugotovili, da so bile žilne opornice v Sloveniji glede na znane podatke iz tujine v letih 2013 in tudi 2014 višje približno za 5-krat. Iz tega sledi, da bi lahko samo na žilnih opornicah v teh letih privarčevali okoli 5,8 milijona evrov, če bi jih seveda nabavljali po primerljivih cenah na evropskem trgu. Dalje je preiskovalna komisija ugotovila, da obstaja sum, da naj bi dobavitelji odgovornim osebam v nekaterih bolnišnicah poleg plačila izobraževanja krili tudi stroške za različna potovanja in letovanja tudi njihovim družinskim članom. V nekaterih primerih obstaja tudi sum, da naj bi dobavitelji izročali tistim, ki odločajo o nabavi, razne materialne dobrine ali pa celo nakazovali denar na bančne račune zasebnih podjetij zdravnikov. V nekaterih primerih pa obstaja sum, da naj bi denar vročali dobavitelji »kar na roko«. Preiskovalna komisija pod vodstvom Jelke Godec je ugotovila, da je največkrat prišlo do kršitev ravno pri podjetju Mark Medical, dobavitelju žilnih opornic za slovenski trg, ki je UKC Ljubljana v desetih letih prodalo polovico vseh potrebnih žilnih opornic. Največji delež pa je bil v letu 2009, in sicer kar 91-odstoten.

Sodna zgradba v Ljubljani, kjer je tudi sedež okrožnega sodišča. (foto: Urban Cerjak)

Podjetje Mark Medical iz Sežane je sicer del matičnega podjetja Mark Medical iz Italije, ki je bilo do konca leta 2015 del finančne skupine KB 1909, s sedežem v italijanski Gorici. Lastnica Mark Medicala je bila tudi Vega Finanz v Luksemburgu, katere ustanovitelj je bila zloglasna udbovska organizacija Safti. Pri poslovanju podjetja Mark Medical pa naj bi se del denarja, ki so ga dobili s prodajo medicinskega materiala, posredno stekel na bančni račun družbe Vega Finanz v Luksemburgu.

Sledi vodijo k Mladini

Priče pred preiskovalno komisijo sicer niso želele ali pa naj ne bi znale odgovoriti, kdo je lastnik družbe Vega Finanz. Odgovor na to pa je pomemben z vidika morebitnega financiranja podjetij in posameznikov v Sloveniji oziroma z vidika morebitnih drugih transakcij na bančne račune v Sloveniji. Povezave gredo tudi k Mladini, na podlagi pričanj pred preiskovalno komisijo je namreč možno razbrati, da obstaja sum, da naj bi KB 1909 opravil nakup deleža Mladina ravno takrat, ko je Mark Medical dosegal najvišjo rast prihodkov od prodaje žilnih opornic. Tako obstaja sum, da naj bi se davkoplačevalski denar, porabljen za nakup žilnih opornic, lahko prelil tudi v nakup in dokapitalizacijo podjetja Mladina.

Na podlagi teh ugotovitev je nato preiskovalna komisija predlagala naznanitev kaznivih dejanj zoper posamezne fizične osebe po več členih kazenskega zakonika, in sicer zoper Darka Zormana, Matjaža Bunca, Vojka Kaniča, Dragana Kovačiča, mag. Simona Vrhunca in Gregorja Pivca. Predlagali so tudi, da pristojni organi raziščejo morebitne sume zapisane v poročilu, in sicer za podjetja Mark Medical, Bormia Med, Vasc-med, Animus, Kastor, Salus, in KB 1909.

Odgovorna je bila nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc

V končnem poročilu preiskovalne komisije je med drugim zapisan tudi sklep, da je za stanje subjektivno odgovorna sedaj že nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Slednja je namreč opustila ukrepe, ki bi jih morala sprejeti v smeri zamenjave posameznikov, za katere je preiskovalna komisija podala naznanitve sumov kaznivih dejanj iz položajev, ki omogočajo poslovne odločitve ali odločitve na javnih razpisih. Eden od sklepov se je nanašal tudi na slovenske dobavitelje žilnih opornic in multinacionalk. In zelo pomembno. Komisija je glede na pregledano gradivo in izpričano s strani zaslišanih prič predlagala, naj pristojni organi raziščejo sume: kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kaznivega dejanja jemanja podkupnine za Harija Furlana – vodjo SDT; kaznivega dejanja podkupnine za Boruta Miklavčiča in kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi za dr. Petra Weissensteinerja.

Kaj o vlaganju obtožnice po preiskavah v letu 2013 menita poslanka Jelka Godec in vrhunski zdravnik Blaž Mrevlje

Jelka Godec: »Specializirano državno tožilstvo (SDT) bi lahko obtožnico vložilo kadarkoli v letih od 2013 dalje. Od takrat imajo izjave gospe Urške Jurković o podkupninah zdravnikom, dokaze, kot so nakazila na bančne TRR, zlate palice, številke bančnih kartic itd. SDT je raje sredi poletja, pet (5) let po prejemu večine dokazov, priredilo šov predaje dokumentacije z obtožnice sodišču, čeprav so sodne počitnice. Ob tem pa je potrebno opozoriti, da je vprašanje zastaranosti dejanj, kršenje zakonov itd. Obtožnica naj bi vsebovala ovadbe zoper zdravnike, nikjer pa ni zaslediti tudi ovadbe zoper dobavitelje. Mogoče tudi zato, ker bi Harij Furlan v tem delu preiskave našel sebe ali pa najmanj svojega brata, ki je prodajal medicinski material kot lastnik podjetja Primsell.«

Blaž Mrevlje: »Gre za bizarno predstavo za javnost, ki bi morda pet let nazaj še uspela. Po zgodbi o žilnih opornicah pa nič več ni tako, kot je bilo. Harij Furlan oz. SDT pod njegovim vodstvom ni v zvezi z organiziranim kriminalom in sistemsko korupcijo v zdravstvu naredil praktično nič. S tem so oboje ščitili. Zato pravim, da sta SDT, kot tudi NPU farsični in kontrolirano impotentni instituciji. Pokvarjena Milojka je vrgla zdravniško-dobaviteljski mafiji 136 milijonov evrov za preplačan medicinski material. Je SDT skočil pokonci? Računsko sodišče je samo v prvih dveh letih ministrovanja Pokvarjene Milojke ugotovilo samo v UKC Ljubljana za 70 milijonov evrov nabav preplačanega materiala mimo javnih razpisov, torej protizakonito. Je SDT skočil pokonci? V primeru žilnih opornic smo cene zbili na evropski nivo in privarčevali zdravstvu okrog 3 milijone evrov letno, torej doslej več kot 10 milijonov. Preiskovalna komisija Jelke Godec je SDT s poročilom vse prinesla na pladnju. Je SDT skočil pokonci? Vemo, da je na enak način preplačan tudi ves ostali medicinski material, zdravila, servisne, gradbene in IT storitve. Brska morda SDT po slovenskih bolnišnicah? Potem pa uprizorijo spektakel, skoraj prenos v živo, o prevažanju škatel po Ljubljani in to samo dva dni po odmevnem članku akademika profesor Marka Noča v Sobotni prilogi, ki je vso to balkansko bedo še enkrat konkretno razkril. Hkrati pa sodišče že vnaprej pove, da za podobno količino materiala kot jo je Jelka Godec pregledala sama v pol leta, ne bo časa v razumnih rokih. Kljub vsem tehničnim in človeškim kapacitetam, ki jih imajo na voljo. Rekli so tudi, da za 30 škatel nimajo prostora. Gre za kocko največ 3x3x3m, če bi jih zložili skupaj. Koga imajo vsi ti gospodje za norca? Še en dokaz ugrabljene in mafijske države.«

Jasno je torej, kateri mediji se nezakonito financirajo v naši državi in kdo je pri tem glavni oškodovanec.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine