-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Iz aktualne Demokracije: Elektrika v Sloveniji med najdražjimi v EU

Piše: Jože Biščak 

Med ljudmi te dni kroži šala. »Na koliko bo lahko nastavljena temperatura v avtu?« se muzajo. Vprašanje sploh ni odveč, še manj je nagajivo ali šaljivo. A je malenkostno v primerjavi z lastniki električnih avtomobilov, ki ne vedo, ali jih bodo pozimi sploh lahko vozili. 

Nekateri upravniki stanovanjskih zgradb že obveščajo etažne lastnike, da bodo omejevali ogrevanje. Kriza pač, ne gre drugače. Višji zneski na položnicah so boleč stranki učinek. Podobno je z dobavitelji električne energije. »Če ne boste pridni in varčni, bodo redukcije,« žugajo skupaj z vlado. Ni treba posebej poudarjati, da se bo vse skupaj še bolj poznalo v denarnicah. Distributerji elektrike za gospodinjstva trdijo, da jo morajo oni že zdaj plačevati »skozi nos« in da niso oni krivi.

»Steve Jobs« slovenske energetike 

»Imamo srečo, da je naš predsednik vlade v teh časih strokovnjak za energetiko in energetske trge. Robert Golob s svojim poznavanjem in znanjem tlakuje pot za spremembe energetske politike v Evropski uniji,« mirijo v vladajočem Gibanju Svoboda. Precej slaba šala.

Seveda, Robert Golob je bil, preden se je podal v politiko, predsednik uprave GEN-I. Družba je imela ekskluzivno pravico za prodajo poceni elektrike iz krške nuklearke (okoli 30 evrov za megavatno uro), kar je pripomoglo k temu, da so gospodinjstva v Sloveniji (proizvedeno okoli 80 odstotkov potrebne električne energije) še pred dobrim letom plačevala 32 odstotkov manj kot povprečno gospodinjstvo v Evropski uniji (leta 2020 denimo 0,15 evra za kilovatno uro). In danes? Smo med najdražjimi v Evropi.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani Demokraciji. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine