13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Ivan Simič: Za nizko efektivno stopnjo obdavčitve dobička so kriva velika podjetja, ki ustvarjajo visoke dobičke, a zaradi davčnih olajšav, ki jim jih daje vlada, na koncu sploh ne plačajo davka

»Torej, predsednik vlade nam želi zvišati obdavčitev dobička podjetij, istočasno pa z nasmehom obiskuje podjetje, ki kljub visokim dobičkom ne plačuje tega davka,« je v uvodniku zadnje številke revije Denar zapisal pravnik, davčni strokovnjak in urednik revije Ivan Simič.

Simič v uvodniku piše, da je izvedel, da namerava ministrstvo za finance zvišati davke, predvsem dobiček podjetij, saj vlada trdi, da je v Sloveniji efektivna stopnja obdavčitve dobička podjetij zelo nizka, celo naj bi bila nižja od 13 odstotkov.

Ali drži, preberite zadnji del Simičevega uvodnika (na koncu je povezava do celotnega članka).

»In ravno, ko sem mislil, da bo zdaj vse lepše, izvem, da ministrstvo za finance vztraja pri zvišanju davkov, istočasno pa poslanci želijo uzakoniti ukinitev davkov za njihove bonitete in nekatere prejemke. Zato dejansko ne vem več, ali se hecajo ali mislijo resno. Vlada nam, seveda skupaj z Levico, trdi, da je v Sloveniji efektivna stopnja obdavčitve dobička podjetij zelo nizka, celo naj bi bila nižja od 13 odstotkov. Zato menijo, da je treba stopnjo obdavčitve zvišati z 19 odstotkov na 20 odstotkov. Toda, ali je temu res tako? Tisti, ki se ukvarjamo z davki, vemo, da to ne drži in da velika večina podjetij plačuje davek po stopnji 19 odstotkov. Ne vlada in ne Levica pa ne želita biti toliko pošteni, da povesta, koliko podjetij kljub uspešnem poslovanju sploh ne plačuje tega davka in so ona tista, ki s tem povzročijo matematično izračunano nižjo stopnjo. Bilo bi priporočljivo objaviti seznam teh podjetij, da vemo, kdo je odgovoren za zvišanje obdavčitve podjetij, saj tisti, ki plačujemo ta davek po polni, to je 19-odstotni stopnji, vemo, da so za nizko efektivno stopnjo kriva velika podjetja, ki ustvarjajo visoke dobičke in zaradi davčnih olajšav, ki jim jih daje ta ista vlada, na koncu sploh ne plačajo davka. 

Tako smo pred kratkim lahko videli nasmejanega predsednika vlade, ki se je v proizvodni hali znanega podjetja smehljal za volanom znanega osebnega avtomobila. Ko sem pregledal letna poročila tega podjetja za leta 2014 do 2017, sem ugotovil, da so v tem času ustvarili 4,54 milijarde prihodkov in 68,25 milijona dobička. Znesek plačanega davka od dobička pa je znašal 0,00 evrov. Torej, predsednik vlade nam želi zvišati obdavčitev dobička podjetij, istočasno pa z nasmehom obiskuje podjetje, ki kljub visokim dobičkom ne plačuje tega davka.«

Celoten uvodnik v reviji Denar si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine