4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Ivan Gale zaradi suma lažne ovadbe v velikih težavah

V uredništvu Demokracije smo prejeli naznanilo storitve kaznivega dejanja zoper Ivana Galeta v zvezi s sumom storitve kaznive ovadbe po 283. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Naznanilo je bilo poslano na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je po naših podatkih zadevo v preverjanje že poslalo Policiji.

40-letni Ivan Gale, uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve, je 24. aprila 2020 pri Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) podal ustno kazensko ovadbo zaradi domnevnega oškodovanja javnih sredstev pri naročanju, sklenitvi in izpolnitvi pogodbe za nabavo 220 ventilatorjev znamke Siriusmed R30 z družbo geEplanet, diagnostika, za potrebe zdravljenja bolnikov s Covidom-19.

Po navedbah naznanitelja je Gale lažno trdil, da je Anton Zakrajšek, direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, zaradi zahteve ministra Zdravka Počivalška moral podpisati pogodbo z družbo genEplanet za nakup navedenih ventilatorjev, bančna garancija za zavarovanje plačila avansa pa da je prišla šele pozneje in še to samo za polovico vrednosti posla.

Nadalje je Gale pred NPU zatrjeval, da je minister Počivalšek naročil Zakrajšku, da se družbi genEplanet lahko nakaže avans, ne da bi bila ob plačilu predložena bančna garancija za zavarovanje avansa.

Po navedbah je Gale tudi lažno zatrjeval, da bi družba genEplanet po pogodbi morala do 15. aprila 2020 dobaviti vseh 220 ventilatorjev, dobavljenih pa jih je bilo 90. Nadalje je Gale zatrjeval, da je Počivalšek na Zavod RS za blagovne rezerve poslal Andrejo Potočnik z nalogo, da se izvede predplačilo vrednosti te pogodbe.

Zatrjeval je še, da je zaradi pogodbe, sklenjene z družbo genEplanet, nastala škoda za javna sredstva. Vse to je Gale navajal, čeprav je vedel, da očitki niso resnični.

O vseh teh Galetovih navedbah so poročali tudi največji slovenski tranzicijski levici naklonjeni mediji, na nacionalni RTV Slovenija pa so na to temo pripravili celo več oddaj Tarča, kjer so slavili Galeta kot velikega pravičnika.

Če bo naznanilo kaznivega dejanja v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja za Ivana Galeta potrjeno, mu sledi obtožba za krivo ovadbo, za katero Kazenski zakonik (KZ-1) v 283. členu določa naslednje:

1) Kdor koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa ve, da ga ni storil, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Enako se kaznuje, kdor podtakne sledove kaznivega dejanja ali kako drugače povzroči, da se uvede kazenski postopek za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, zoper nekoga, za katerega ve, da ga ni storil.

(3) Kdor se sam naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ga ni storil, se kaznuje z denarno kaznijo.

(4) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje tudi, kdor naznani, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ve, da tako dejanje ni bilo storjeno, in s tem povzroči, da državni organi začnejo ukrepati.

(5) Če stori dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja, se kaznuje z zaporom do treh let.

Ivan Gale je torej v velikih težavah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine