10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Italijanski senat sprožil postopek za odvzem častnega naziva “jugoslovanskemu krvniku, čigar roke so umazane z italijansko krvjo”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Odbor za kulturo senata Italijanske republike je sprožil postopek za odvzem častnega naziva “vitez velikega križa” (Cavaliere di Gran Croce) nekdanjemu dosmrtnemu predsedniku Jugoslavije in maršalu Josipu Brozu Titu.

Časopis “Il primato nacional” navaja, da stranka Bratje Italije od vlade zahteva odvzem najvišjega odlikovanja, ki ga je Italija podelila “jugoslovanskemu diktatorju“. Predvidena je možnost odvzema naziva vsem tistim, ki so krivi za zločine proti človeštvu.

Spremenili bodo zakon
Čeprav italijanski zakon o ustanovitvi “viteškega reda republike” ne predvideva odvzem časti pokojnim osebam, bo s sprejetjem predloga novega zakona določen odstavek spremenjen tako, da bo naziv odvzet, kot piše v besedilu, “jugoslovanskemu krvniku, čigar roke so umazane z italijansko krvjo”.

Zgodovinsko zahtevo za odvzem časti jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu so vložili družinski člani žrtev množičnih pobojev. Pravijo, da je Tito odgovoren za iztrebljanje tisočih Italijanov, kakor tudi za poboj tisočih drugih nasprotnikov režima v nekdanji Jugoslaviji. Kot piše v časniku “Il primato nacional”, so ta dejstva ugotovljena na podlagi nedavne raziskave v Sloveniji, ki je potrdila obstoj 750 množičnih grobišč in najmanj 100.000 umorjenih ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine