17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Islamistični napad v cerkvi- vsaj trije mrtvi in več ranjenih

Danes zjutraj je prišlo do pokola v cerkvi Notre Dame v francoskem mestu Nica. Vsaj tri osebe so mrtve, več pa je ranjenih , je sporočila francoska policija. Islamističnega terorista so »nevtralizirali« s strelom in odpeljali v bolnico. V Franciji so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Islamist je okoli devete zjutraj vstopil v cerkev Notre Dame in začel zabadati z nožem, Eni izmed žrtev je prerezal vrat, je sporočila policija, več oseb pa je zabodel. Dve žrtvi, moški in ženska, sta umrla v cerkvi, ena zabodena ženska pa se je zatekla v bližnji bar, kjer je izkrvavela. Še več vernikov je ranjenih in so bili prepeljani v bolnico, kamor so prepeljali tudi terorista, ki so ga s strelnim orožjem ranili policisti.

Župan mesta Christian Estrosi je na Twitterju zapisal, da “vse kaže na to, da se je v baziliki Notre-Dame zgodil teroristični napad”. Novinarjem je nato na kraju dogodka povedal, da je napadalec “stalno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik) tudi, ko so mu dali zdravila.” Dodal je, da bo v Nico kmalu prišel francoski predsednik Emmanuel Macron.

Estrosi je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Vsaj ena žrtev v Nici je bila napadena “z isto metodo,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Eni od prič je uspelo sprožiti alarm s posebnim zaščitnim sistemom, ki ga je postavilo mesto, poroča BBC. Ženska, ki živi v bližini cerkve, je za dejala, da so ljudje kričali na ulici, slišali so se streli, z okna je videla, da prihaja veliko policistov. Tom Vannier, študent novinarstva, ki je na kraj dogodka prispel tik po napadu, pa je za BBC povedal, da ljudje jokajo na ulici.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju sporočil, da je po napadu sklical krizni sestanek. Ob več ministrih se ga bosta udeležila tudi premier Jean Castex in predsednik Macron. V parlamentu so se žrtvam že poklonili z minuto molka.

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t.i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250 ljudi.

Nica je bila 14. julija leta 2016 tarča terorističnega napada, ko je na francoski nacionalni praznik moški s tovornjakom kosil med množico in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Zadnje novice

Sorodne vsebine