18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

(INTERVJU) Witold Dobrowolski: “Dogajanje v Ukrajini je spopad med evropsko civilizacijo in neobolševizmom”

Piše: Kulturnimarksizem.si

Pogovor z Witoldom Dobrowolskim, fotoreporterjem, dobitnikom nagrade Grand Press Photo 2020, ki je poročal o vojni v Ukrajini leta 2014, protestih rumenih jopičev v Parizu, revoluciji v Bejrutu in demonstracijah v Hongkongu. Med protesti proti Lukašenkovemu režimu avgusta 2020 ga je ugrabila in mučila beloruska policija. Witold se je pravkar vrnil iz Ukrajine in je v Varšavi na intenzivnem tečaju za bojnega zdravnika.

Kaj ste počeli v Ukrajini?

Pravkar sem končal svojo drugo misijo kot zdravstveni prostovoljec. Kot del medicinske ekipe pomagam civilistom in vojakom ukrajinske vojske pri reševanju življenj. Delali smo v regiji Mikolajev, blizu frontne črte, kjer je prišlo do obstreljevanja civilnega prebivalstva in vojnih zločinov z izstreljevanjem raket na civilne stavbe, kjer živi prebivalstvo. Tako smo pomagali civilistom, da ne bi oglušeli, pomagali ranjenim in jih evakuirali v najbližjo bolnišnico. Na fronti smo delali enako, sodelovali z vojaki pri evakuaciji ranjencev in organizirali usposabljanje za prvo pomoč za pripadnike teritorialne obrambe in vojske. Imeli smo veliko dela.

S kakšnim razlogom ste odšli v Ukrajino?

V Ukrajino sem odšel leta 2014 kot dokumentarist, da bi spremljal dogajanje na Majdanu. Nato sem bil večkrat na fronti kot novinar in zaradi zanimanja za poljsko-ukrajinske odnose, spremljal pa sem tudi dejavnosti polka Azov. Torej imam izkušnje z Ukrajino, vendar so tokrat razmere drugačne, nisem prišel sem kot novinar, ker sem želel narediti več, želel sem se bolj vključiti, ker je moja država, Poljska, vpletena v to vojno. Ne glede na to, ali si to želimo ali ne, smo v vojni z Belorusijo in Rusijo. Agresija se je začela lani z incidenti na poljsko-beloruski meji, to pa je še en vidik te agresije. Rusi niso le napadli Ukrajine, ampak tudi bombardirajo ukrajinska mesta, ki so pred 80 leti pripadala Poljski. V teh regijah še vedno živita poljska kultura in poljska manjšina, Rusi pa jih množično napadajo. V Harkovu so na primer uničili poljsko vojaško pokopališče.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine