27.8 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

(INTERVJU) Urednik Demokracije Jože Biščak za Magyar Hírlap: Slovenija se je za demokracijo borila

Piše: C. R.

31. marca 2021 je bil na madžarskem spletnem portalu Magyar Hírlap objavljen intervju z odgovornim in glavnim urednikom Demokracije Jožetom Biščakom. Pogovor je tekel o politični in medijski krajini tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji.

V nadaljevanju sledi intervju. z glavnim in odgovornim urednikom Demokracije Jožetom Biščakom, ki je bil prvo objavljen na Magyar Hírlap:

V Evropskem parlamentu so nedavno razpravljali o stanju na področju svobode medijev na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji. Glavni očitki so, da se razmere v medijih v teh državah slabšajo, da si skupaj vlade pokoriti medije, da prihaja do napadov na novinarje in urednike. Kako vi vidite to problematiko v Sloveniji?

Resnično sem bil presenečen, ko sem poslušal obtožbe in bral o teh obtožbah na račun Slovenije. Kaj sploh je svoboda medijev? Svoboda medijev je, da lahko vsakdo izdaja medij, da lahko vsako širi in izraža svoja stališča in mnenja, ne da bi ga tisti na oblasti omejevali, ali celo preprečili širjenje medija v javnosti. In oblast v Sloveniji ni prepovedala izdajanja ali oddajanja prav nobenega medija. Mediji so v Sloveniji svobodni, poročajo o vsem. Noben medij ni zaradi tega ogrožen s kakršnimkoli pregonom. Če je katerakoli oblast medijem grozila, je bila (zadnji primer) to leva vlada Marjana Šarca, ki je leta 2018 s sankcijami žugala konservativnim medijem, in sicer tako, da je državna podjetja pozvala, naj ne oglašujejo v konservativnih medijih, ki domnevno širijo sovraštvo. Sedanja Janševa vlada pa ni ne na ta, niti na katerikoli drugačen način posegala v medije.

Kaj je potem vzrok, da Bruselj misli, da mediji v Sloveniji niso svobodni?

Gre za to, da imamo v Sloveniji zelo neuravnotežen medijski prostor. Okoli 85 odstotkov medijev je v rokah tajkunov in oligarhov, ki bolj ali manj odkrito podpirajo levo ideologijo. Ti mediji obvladujejo tudi vse pomembne organizacije in podsisteme, ki so povezani z mediji, naklonjeni so jim praktično vse nevladne organizacije, ki so bile financirane ali pa so še z denarjem Georga Sorosa, ki je, vsaj zame, eden največjih globalnih škodljivcev. Poleg tega so pod vplivom levice tudi vse večje mednarodne novinarske organizacije. Ko se vse to združi in pošilja v Bruselj lažne in manipulativne pritožbe in obtožbe na račun slovenske vlade, se ustvarja vtis, da je v resnici nekaj narobe. Pa ni.

George Soros (Foto: epa)

Niti enega primera ni, ko bi bil zaradi pogledov, stališč in kritik posameznih medijev s strani Janeza Janše odpuščen kakšen novinar. So pa primeri, ko tajkuni, ki so večinski lastniki medijev v Sloveniji, brutalno odpuščajo svoje novinarje, ki ostajajo brez varstva, brez zaščite svojih pravic. Ti isti mediji o tem »kolegialno« molčijo. Ni enega samega primera, da bi bil kakšen novinar zaradi mnenj o Janši v sodnem postopku. Ni niti enega primera, ko bi oblast fizično obračunavala z novinarji, jim grozila in jih spravljala v strah in trepet. Sem pa jaz osebno kot urednik konservativne revije Demokracija v sedmih predkazenskih postopkih, in to zaradi izražanja konservativnih stališč. Ovadile so me bodisi nevladne organizacije bodisi levičarske novinarske organizacije.

Ste v Sloveniji razočarani, ker ste se leta 2004 priključili Evropski uniji, ki vam zdaj pridiga, kaj lahko in kaj ne smete?

Ne bom rekel, da sem razočaran, bom pa jasno povedal, da se je Slovenija Evropski uniji priključila v prepričanju, da članstvo v Uniji pomeni predvsem dostop do trgov, če govorimo v ekonomskem smislu. Se pravi, prosto trgovanje, ki prinaša blaginjo in napredek državljanom. Žal se Evropska unija spreminja v leglo globalistične birokratske elite, ki si domišlja, da lahko suverenim državam ukazuje in pridiga, katera vlada in ideologija sta dobri in kateri sta slabi.

Sophie in ‘t Veld (Foto: FB)

In ko je zadnjič želel slovenski premier Janez Janša v Bruslju s konkretnimi podatki in konkretnimi primeri (s pomočjo videoposnetka) predstaviti svojo plat medalje, ga je Sophie in’ t Veld preprosto cenzurirala in predvajanje posnetka umaknila. Kdo je zdaj avtokrat? Kdo? Janez Janša zagotovo ne, se pa je Sophie in’ t Veld izkazala kot človek, ki je razpravo organizirala samo zato, da bi dobila potrditev za svoja vnaprej pripravljena mnenja in stališča.

Za demokrate in zagovornike svobode, predvsem svobode govora, je to nesprejemljivo, zato sem na svojega premierja ponosen, da je zaradi te cenzure zapustil razpravo. O, ne, o svobodi in demokraciji nam zagotovo ne bodo pridigali dobro plačani birokrati, še posebej ne tisti, ki nikoli niso živeli v komunizmu in se nikoli niso soočili, kaj je to diktatura, kjer so mediji nesvobodni. Sami so si izborili svobodo, sami smo si izborili demokracijo, ljudem, kakršne je Sophie in’ t Veld, nismo ničesar dolžni. Ne njej, ne Evropski uniji.

Slovenija ni bila deležna podpore celotne EPP skupine, kjer je stranka SDS, ki jo vodi Janez Janša. Se lahko zgodi, da bi SDS zapustila EPP, tako kot je to storil Fidesz?

Mislim, da v kratkem času ne. Če se bo trend obtožb tudi s strani nekaterih posameznikov v EPP nadaljeval, pa ničesar ne izključujem. Bojim pa se, da se EPP odmika od vrednot, ki jih je zagovarjal in se vse bolj približuje stališčem liberalne demokracije.

Veliko se govori o temeljnih vrednotah Evropske unije. Kaj so za vas te temeljne vrednote?

Zdi se, da se levičarji sproti izmišljujejo nove in nove »vrednote«, ki jih nato prek Bruslja vsiljujejo konservativnim državam oziroma konservativnim vladam, ki so, to je treba poudariti, povsem legitimne in izvoljene so jih na volitvah.

Foto: STA

Temeljne evropske vrednote so: nuklearna družina, narod, ohranjanje nacionalne kulture in identitete, krščanstvo, tradicija in svoboda nasploh. Korenine tega želijo levičarske elite izkoreniniti iz Evrope, želijo pretrgati našo popkovino s slavno evropsko preteklostjo, hočejo uničiti vse, na čemer smo zrasli in kar nam je bilo sveto. In nam je še vedno sveto. Po drugi strani smo priča »mavričnim« eksperimentom, ilegalnim migracijam in kulturi smrti, ki jo prinaša levičarska ideologija.

Jaz pravim, hvala Bogu, da sta v Evropi še dva moža, kakršna sta Janez Janša in Viktor Orban, ki se temu nasilnemu spreminjanju vrednot Evrope upirata ter sta zvesta svojim stališčem in vrednotam naroda, ki ju je izvolil.

Vir: Magyar Hírlap

Zadnje novice

Sorodne vsebine