4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

(INTERVJU) Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Pomembno je, da je Slovenija med zmagovalci, saj nam daje to več manevrskega prostora pri ukrepanju

Piše: Vida Kocjan  

O stanju in ukrepih vlade za pomoč gospodarstvu smo se pogovarjali z Zdravkom Počivalškom, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, podpredsednikom vlade in predsednikom stranke Konkretno. Pogovarjala sva se tudi o prihajajočih volitvah, združevanju, povezovanju strank in pričakovanjih.

Biografija

Zdravko Počivalšek je diplomirani univerzitetni inženir agronomije. Prve vodstvene izkušnje je dobil v letih 1985-1986 kot član poslovne skupine, ki je sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah. Do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Tam je bil kot direktor družbe zaposlen do prevzema funkcije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi dr. Mira Cerarja decembra 2014.

Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Je oče dveh otrok.

Zdravko Počivalšek je bil 13. septembra 2018 v Državnem zboru ponovno izvoljen za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, še tretjič pa je postal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo 13. marca 2020, po oblikovanju nove vlade, do katere je prišlo po predčasnem odstopu predsednika vlade v januarju 2020.

Na 3. kongresu SMC, 21. septembra 2019 v Ljubljani, je bil izvoljen za predsednika Stranke modernega centra – SMC. Na položaju predsednika je nasledil dr. Mira Cerarja.

Na združitvenem kongresu stranke SMC in GAS, 4. decembra 2021 v Celju, je bil izvoljen bil Zdravko Počivalšek soglasno izvoljen za predsednika združene stranke Konkretno.

DEMOKRACIJA: Ugledni tednik The Economist na podlagi zbranih podatkov ugotavlja, da je Slovenija na drugem mestu med zmagovalkami, ki so v času epidemije najbolje obvladale gospodarsko krizo. Analizirali so 23 bolj razvitih držav OECD. Kakšen je vaš komentar k temu.

Počivalšek: To je nedvomen dokaz, da smo na področju gospodarstva s strategijo, da smo vlagali v podjetja in ljudi, ravnali pravilno. Epidemija je močno premešala karte na svetovnem gospodarskem zemljevidu in ustvarila nove zmagovalce in poražence. Pomembno je, da je Slovenija med zmagovalci, saj nam daje to več manevrskega prostora pri ukrepanju, kot smo ga imeli pred desetletjem, ko smo bili na naslovnicah zaradi tega, ker smo bili najslabši.

Kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo že vrsto let na prvo mesto postavljam razvoj. Ena od mojih prvih prioritet je bila aktivna gradnja dobrih odnosov z gospodarstvom. Verjamem, da smo se po eni strani zato z vlado lahko hitro prilagodili, po drugi strani pa je zaradi zaupanja s strani gospodarstva prišlo ogromno dobrih predlogov kako ukrepati. Skupna strategija je bila, da želimo na vsak način ohraniti človeške potenciale v podjetjih. Vemo, da je za podjetnika najtežje odpustiti dobrega delavca. Te smo z ukrepi ohranili in dali podjetjem priložnost, da so hitro zagnala proizvodne procese, ko so se stvari do določene mere sprostile. Tu smo bili na srečo hitrejši od konkurence na svetovnih trgih. Dobri rezultati pa kažejo, da potencialov nismo samo ohranili, ampak smo izkoristili marsikatero nišo. Vemo pa, kako je v podjetništvu: tistega, na kogar lahko računaš, zlepa ne zamenjaš. Mislim, da so naši podjetniki marsikomu dokazali, da na njih lahko računajo.

Ni mi pa prijetno, da želijo nekateri uspeh, da smo predstavljeni med zmagovalci, samo zaradi političnega nasprotovanja vladi zmanjševati. Podjetja ne poznajo levih ali desnih izdelkov, gre za uspeh vseh nas, celotnega gospodarstva. Lahko smo ponosni. Za nami so Avstrija, Nemčija, Italija, Japonska …

foto: EU

DEMOKRACIJA: Delo vladne koalicije v času epidemije je bilo uspešno, to kažejo tudi podatki o zgodovinski zaposlenosti prebivalstva in izredno nizki brezposelnosti v državi. Kako to komentirate, v kakšni kondiciji je gospodarstvo?

Počivalšek: Gospodarstvo je v dobri kondiciji, temu pritrjujejo vse številke. Lani smo rastli s slabimi sedmini odstotki, letos napovedujejo rast med 4-5 odstotkov. Tisti, ki želijo delati, dobijo delo praktično čez noč, zadolžujemo se po nizkih obrestnih merah. Delamo dovolj dobro, da brez težav odplačujemo dolgove, ki smo jih ustvarili mi in tiste, ki so jih ustvarili naši predhodniki. Tudi tisti, ki so se zadolževali pod bistveno slabšimi pogoji.

Se ne ustavljamo. Država je dala spodbudo podjetnikom, da so prebrodili težke čase. Na njih pa je, da poskrbijo za večjo konkurenčnost. Da bodo bolj odporni na izzive, ki sledijo: od nihanja cen energentov, do vpeljave najsodobnejših proizvodnih procesov. Tu jih bomo aktivno spodbujali. Ključno je, da kot država nadaljujemo deregulacijo in davčno razbremenitev, ter gremo aktivno na pot ustvarjanja višje dodane vrednosti. To je tista pot, ki bo naše mlade obdržala v Sloveniji. 

DEMOKRACIJA: Vlada je pripravila kar 10 protikoronskih zakonov, česa takšnega v drugih državah ni bilo. Koliko dela vam je to vzelo, kako so potekala usklajevanja z gospodarstvom, ste zadovoljni?

Počivalšek: Že prej sem omenil, da je bila moja prioriteta pred dobrimi sedmini leti izgradnja dobrega odnosa z gospodarstvom. Tudi zaradi tega odnosa je bilo v krizi marsikaj lažje. Ne predstavljam si, kako bi vse skupaj izgledalo, če bi pogajanja začeli na okopih.

Z delom smo pričeli že takoj prvi dan po prisegi vlade in se nismo ustavili. Ur nisem nikoli prešteval, saj se mi to ni zdelo pomembno. Važen je bil cilj – ohraniti potencial gospodarstva – zato, da blaginja ne upade. Si predstavljate, da bi morali sredi najhujše epidemije delati reze v podsistemih, samo zato, ker bi stvari peljali narobe? Kako bi funkcioniralo naše zdravstvo ali šolstvo, če ne bi imelo gospodarske osnove? V okviru PKP-jev smo gospodarstvo podprli s skoraj 2,3 milijarde evrov in zaradi pravilnih in ciljanih ukrepov negativne gospodarske trende obrnili sebi v prid. Ne trdim pa, da nas v prihodnje na teh področjih ne čaka veliko izzivov. Ker imamo dobra izhodišča, bomo tudi določene reforme izpeljali lažje.

DEMOKRACIJA: Obiskujete tudi podjetja po Sloveniji, kaj je namen teh obiskov, kako so v podjetjih pripravljeni na morebitna nova prilagajanja, znano je, da smo na vrhuncu petega vala epidemije?

Počivalšek: Ravno zato, da se seznanimo z izzivi, s katerimi se dnevno srečujejo ljudje in podjetja. Da najbolje pomagamo tam, kjer lahko. Imam se za liberalca in verjamem v učinkovitost. Ne bi mogel sprejemati pravih odločitev, če bi bil cele dneve zaprt v pisarni na ministrstvu. Iz Ljubljane je prizma zelo popačena.

Za nas je pomembna vsa Slovenija. Nočemo, da se v desetletju ali dveh naše življenje reducira na pet velikih mest in naše mlade razkropljene po svetu. Zato hočemo povsod, tudi v najmanjšem naselju, ustvariti pogoje, da bodo mladi dobili dobro plačano službo, si ustvarili družino in razvijali svojo kariero.

Na splošno pa je v podjetniških vodah zaradi dobrih rezultatov zaznati optimizem. Podjetniki tudi vedo, da jim bomo prisluhnili, zato jih ne skrbi. Gospodarstva ob zadnjih valih nismo zapirali.

DEMOKRACIJA: Ob vseh izzivih je Slovenija v drugi polovici preteklega leta predsedovala tudi Svetu EU. Kako ocenjujete to predsedovanje?

Počivalšek: Predsedovanje smo opravili z odliko. Skozi dogodke in dogovore, ki smo jih organizirali na ministrstvu, smo vedno zasledovali cilj, kako okrepiti evropsko gospodarstvo. Zato, da bo enotni trg zagotavljal konkurenčna pravila za vse in da bo bolj odporen na morebitne pretrese v prihodnosti. Prepričan sem, da je Slovenija pošteno in konkretno oddelala zastavljene cilje, in da bo tudi zaradi našega doprinosa skoraj 450 mio ljudi v Evropi živelo malo bolje. Za naše delo poslušamo hvale iz tujine.

DEMOKRACIJA: Kakšni so bili konkretni dosežki ministrstva, ki ga vodite, ste zadovoljni, kaj je bilo najtežje?

Počivalšek: Med večje uspehe z gospodarskega področja prištevam Akt o digitalnih trgih, s katerim bomo na ravni EU regulirali nekatere sporne prakse spletnih velikanov, ki s svojimi posegi pogosto izkrivljajo pogoje konkurence. Digitalni trgi so trgi prihodnosti, zato je pomembno, da pravila igre veljajo za vse enako. Z Aktom bomo zavarovali uporabnike in olajšali dostop in rast manjšim podjetjem.

Zapomnil sem si pogajanja za iskanje široke politične podpore za preobrazbo evropskega turizma, izpostavil bi še gradnjo odnosov s ključnimi trgovinskimi partnerji in pogajanja za upravljanje vesoljskega prometa, kar bo pomenilo manj smeti v vesolju. Zadovoljen sem, ker smo si zadali realne cilje in jih tudi dosegli.

foto: UKOM

DEMOKRACIJA: Stranka SMC se je združila s stranko GAS in se preoblikovala v stranko Konkretno. Kakšni so bili razlogi in kaj pričakujete od tega povezovanja?

Počivalšek: Bilo je več momentov. V Sloveniji je dozorelo spoznanje, da brez gospodarske podstati ni standarda, ni kulture, ni športa. Po drugi strani pa si ne zatiskamo oči, da ima Slovenija veliko težav. Zato je še kako pomembno, katera politična skupina in kakšni ljudje bodo izvoljeni v državni zbor. Izbira je jasna: ali bomo poglabljali bolestno razdeljenost, ali pa iskali poti povezovanja. Zato smo s konkretnimi koraki povezovanja dokazali, da se da spremeniti politično paradigmo. Da ni prava pot, da se delimo, ampak skupaj iščemo rešitve na vprašanja razvoja. Ključno vprašanje prihajajočih volitev bo, ali lahko v prihodnjem desetletju ohranimo perspektivo našim mladim doma. Svetovna ekonomija deli karte na novo in od nas je odvisno, ali bomo imeli adute v svojih rokah.

Tu smo se s stranko Gas hitro našli. To je najbolje opisal Alojz Kovšca: »Naši zavezniki bodo tisti, ki bodo svojo energijo usmerjali v oblikovanje pozitivnega in stabilnega podjetniškega okolja. Naši nasprotniki so pa tisti, ki bi gospodarstvu nalagali vedno nova bremena pod pretvezo, da gre za reševanje socialne države in dviga standarda državljanom.« 

DEMOKRACIJA: Kako komentirate nagajanje stranke SAB na evropskem nivoju glede Renew, kaj se tu dogaja? 

Počivalšek: Nerad se ukvarjam z drugimi. Mednje sodijo tudi moji kolegi, ki so se nalepili na ekstremno levico, hkrati pa se predstavljajo, da so liberalci. V današnji bolestno razdeljeni Sloveniji je težko biti centrist, precej lažje pa je biti ekstremist.

Na evropskem nivoju postopki tečejo normalno in po pričakovanjih. Omenil bi le, da nekateri svoj vpliv precenjujejo. Sploh tisti, ki še niso polnopravni člani skupine Alde.

DEMOKRACIJA: Povezani ste tudi v gibanje Povežimo Slovenijo. Kako je z oblikovanjem skupne liste na volitvah, kako boste nastopili, kakšni so cilji, kako ste programsko usklajeni, katere volivce boste nagovarjali? 

Počivalšek: V Sloveniji bodo igralci, ki povezujejo liberalno, zeleno in regionalno okolje, krojili prihodnost. Ne bomo prepričevali prepričanih. V Sloveniji imamo dovolj neopredeljenih in neekstremnih volivk in volivcev in to so tisti, na katerih podporo računamo. S povezovanjem tudi konkretno dokazujemo, da se da razmišljati širše, če so cilji pravilno postavljeni.

Hkrati pa več kot očitno nerviramo tiste, ki pomen politike razumejo v ustvarjanju zamer. V politiki ni prijateljev in sovražnikov, ampak so zavezniki in nasprotniki. Nikjer, v nobenem sistemu, tudi v politiki, stvari niso samo črno-bele. Borim se proti temu, da bi bila Slovenija razdeljena na leve in desne. Vsi Slovenci niso ekstremisti. Samo tisti, ki želijo preživeti v etabliranih strankah, potrebujejo ekstreme. Ko bomo to dojeli, bo vsem lažje. Mi smo že konkretno dokazali, da se da pustiti zamere ob strani.

Pogovori tečejo dobro. Skupna lista se polni z najboljšimi kandidati. 

DEMOKRACIJA: Priča smo pojavu novo-starih obrazov, kjer izstopa Robert Golob, ki je prejemal izredno visoke dohodke v družbi GEN-I, ki je v državni lasti. Kako komentirate ta pojav novo-starega obraza, navsezadnje Golob v politiki ni nov obraz, kot ga predstavljajo? 

Počivalšek: Gospodu Golobu lahko le zaželim vse dobro na njegovi politični poti. Račune bo polagal pred volivci in na njem je, da na vsa ta vprašanja odgovori. Če odgovorov ne bo imel, tudi rezultata ne bo.

foto: EU

DEMOKRACIJA: Kakšen pa je vaš pogled na Golobove izredno visoke prihodke, skoraj dnevno smo priča novim podatkom o astronomskih izplačilih ali napovedih, v letu 2022 naj bi šlo v njegov žep kar 10 odstotkov dobička družbe, ki je sicer v državni lasti? 

Počivalšek: Na ministrstvu smo sprožili določene postopke in žogica je pri organih nadzora družb, da dokažejo, če je bilo vse v skladu z zakoni. Verjetno pa veste, da odprtih postopkov v svoji funkciji ne smem komentirati.

Sam sem prišel v politiko z renomejem nekoga, ki se je kot manager ukvarjal s sanacijo podjetij na kolenih in jih z ekipo vračal na noge. Ne predstavljam si, kako bi izgledalo moje politično udejstvovanje, če bi se podal v politiko z nahrbtnikom nekoga, ki se ni držal pravil igre.   

DEMOKRACIJA: Kako so Golobovi visoki dohodki skladni s strategijo plač v podjetjih v državni lasti, ali bo morda moral presežek vrniti in kdo je po vašem mnenju najbolj odgovoren za vse to, kar se dogaja na tem področju?

Počivalšek: Kot omenjeno, žogica je pri nadzornih organih omenjenih podjetij. Ti so po zakonodaji odgovorni za spoštovanje tega, da v podjetjih v državni lasti vse teče kot mora. 

DEMOKRACIJA: Podpora vladi v zadnjem času narašča. Menite, da državljani in državljanke prepoznavajo dobro delo vlade? 

Počivalšek: Volivci znajo oceniti, kaj je bilo dejansko narejenega. Tri četrtine dela te vlade so bile pomembne družbene, gospodarske in javnofinančne odločitve. Zadeve smo usklajevali in to je dalo rezultat, da smo med najboljšimi igralci na področju gospodarske rasti.

Bil sem minister v vladah, kjer se je precej govorilo, a malo naredilo, ker je bilo premalo konkretnih ljudi. Dokazali smo, da se lahko pogovarjamo z vsemi in dogovorimo s tistimi, ki spoštujejo svobodo in dosežke ljudi. Zato sem prepričan, da smo tej vladi dajali centralno in uravnoteženo vlogo.

DEMOKRACIJA: Kakšne načrte imate še do volitev, ki bodo 24. aprila?

Počivalšek: Narediti vse v smeri, da o gospodarstvu ne bodo odločali ljudje, ki jim manjka temeljnih znanj. Prepričan sem, da zmaga sredine na prihajajočih volitvah pomeni zmago razuma in prihodnosti. Z zastarelimi pristopi delitve je treba enkrat za vselej zaključiti.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine