3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

(INTERVJU) Mag. Ivan Kenda: Do mojega prihoda je bil Šarec hermetično zaprt v pisarni, saj se je vsega in vseh bal

Piše: Vida Kocjan

Mag. Ivan Kenda je direktor občinske uprave v občini Moravče. Znan je tudi kot nekdanji direktor občinske uprave občine Kamnik, ko je to kot župan vodil Marjan Šarec. Občina ima zdaj znova razpis, Ivan Kenda se je prijavil, v izredno zanimivem intervjuju pa nam je razkril številne podrobnosti.

Demokracija: Občina Kamnik oz. njen župan je objavil javni razpis za novega direktorja občinske uprave in nanj ste se prijavili tudi vi. V kateri fazi je zdaj postopek? Kaj je bil razlog, da ste se prijavili v Kamnik?

Kenda: Postopek je v sklepni fazi oz. bo končan, ko se na sklep o dokončni izbiri ne bo nihče več pritožil. Ne želim si biti izbran, saj se v Moravčah prav dobro počutim, a glej ga, zlomka, ker se je Ivan spet prijavil, je završalo, tudi širše od Kamnika. Namen je bil do konca razčistiti, kdo je kaj naredil prav ali narobe, moje ime je bilo namreč pred 6 leti zelo blateno. Sprva je bilo po Sloveniji veliko solidarnosti z “ubogimi” sodelavci, po nekaj tednih pa so začela prihajati sporočila in pisma podpore tudi v Sloveniji zelo prepoznavnih osebnosti, in ne boste verjeli, največ iz Kamnika.

Demokracija: Domnevno naj bi bili občinski uslužbenci na nogah, nekdo naj bi bil zbiral tudi podpise pod peticijo zoper vaše morebitno imenovanje. Kdo stoji za tem?

Kenda: (Smeh) Najbolj zanimivo pri tej zgodbi je, da so to vedno eni in isti nekdanji sodelavci, približno 9 od 55 jih je. Mezgači in mehurji bi rekli v starih časih. Najbolj ogroženi so tisti, ki malo ali nič ne delajo, zato nenadoma panika. Večina bralcev verjetno ne ve, da sem bil večini od njih sodelavec že pred skoraj 21 leti, v času županovanja Toneta  Smolnikarja, s katerim sva odlično sodelovala 6 let, izpeljala sva zelo veliko projektov in sva še vedno zelo dobra prijatelja.

Demokracija: Kakšen je bil vaš odnos z njimi takrat?

Kenda: Že takrat se nismo najbolje ujeli, bilo je veliko govorjenja in mahanja z rokami, efekta pa malo. Najbolj pogoste fraze so bile: to se ne da, tega ne rabimo ipd. Danes stanje ni nič boljše, zato se mi zdajšnji župan Matej smili, saj občani verjetno mislijo, da je v veliko primerih, ko nekaj “ne gre”, on tisti, ki naj tega ne bi hotel.

Demokracija: Kako in kdaj ste prišli v Kamnik drugič?
Kenda: Nekdanji župan me je na pomoč poklical takoj po volitvah leta 2010. Do mojega prihoda je bil hermetično zaprt v pisarni, saj se je vsega in vseh bal. Poklical me je prav zato, ker sem zaposlene poznal, ker smo lahko “takoj začeli z delom”. Na občino so začela prihajati državna ali evropska sredstva, zgrajeni so bili številni objekti, pripravljenih je bilo veliko projektov ipd. Brez ustreznih postopkov, zahtevnosti, doslednosti in nepopustljivosti pa uspeha ni.

 

Demokracija: Kaj pa ste v Kamniku še počeli poleg mobinga?

Kenda: Kar zahtevam od sodelavcev, delam tudi sam. To lahko potrdijo vsi župani na vseh občinah, kjer sem delal. Največja smola tistih, ki so iskali oz. še vedno iščejo samo pravice, na obveznosti pa pozabljajo, je ta, da še vedno vodim tudi številne projekte, sodelujem torej pri vseh postopkih od projektiranja do pridobivanja soglasij, sredstev in same izvedbe, zato tudi ni težko drugim določiti rokov za izvedbo glede na zahtevnost projektov.

Morda je mobing koristil koheziji 6 občin in skupni čistilni napravi, saj so me prvo minuto zadolženi za to področje v letu 2011 obvestili, da iz tega itak ne bo nič. Mobing je povzročil, da je bilo novembra 2019 pridobljenih več kot 60 milijonov evrov za področje kanalizacije in vodovoda, za čistilno napravo pa 33 milijonov evrov. Občina Kamnik je bila tedaj nosilka kohezije. Ponosen sem na tak mobing. Posledica takega dela pa je vnovična izvolitev nekaterih, novi mandati …

Demokracija: Že tedaj so vas napadli, vrstile so se inšpekcije, zakaj?

Kenda: V lokalnem e-mediju kamnik info je urednik v letu 2011 zapisal: “Sedaj bodo tisti, ki so delali za dva, delali samo svoje, nekateri pa bodo začeli delati.” Letos, 2021, je isti medij zapisal: “Ob morebitnem prihodu bodo morali nekateri (spet) začeti delati.” (Smeh)

Inšpekcije so prišle, a vedno je bilo ugotovljeno, da je bilo “delo odrejeno na primeren način”, postavljeni so bili cilj, rok, stanje in faznost projektov. Tempo je bil hud. Priznam. Imeli smo manjšinsko vlado, vsako stvar je bilo treba trikrat dokazovati. Nekatere seje občinskega sveta so trajale tudi do 12 (!) ur. Treba se je bilo vedno znova dokazati.

Demokracija: Kako so gledali vaši nekdanji sodelavci na vaš odhod v letu 2015?

Kenda: Po mojem odhodu tega leta so si zelo oddahnili. Radi so pisali anonimke, ovadbe, blatili moje dobro ime. Isti ljudje so zelo pritiskali na nekdanjega župana, pa je zaradi lepega obraza in potrebe po prepoznavnosti zaradi višjih ciljev popustil. Tudi danes ni nič drugače …

Zanimivo je, da kljub obilnem trudu in brskanju po mojih zadevah v 6 letih niso dokazali ničesar. Nasprotno, kar so mi očitali, se je pozneje pokazalo, da je bilo bp.

Demokracija: Kaj jih je po vaše najbolj zmotilo ob vaši prijavi? Zakaj so temu tako nasprotovali?

Kenda: Pri meni se mora delati, le tako se lahko veliko naredi. Prihajala so evropska in državna sredstva, zgrajeni so bili objekti, pripravljenih je bilo veliko novih projektov, rešenih in izvedenih starih. Pri izvajanju postopkov mora biti direktor zahteven, dosleden in nepopustljiv. Tak sem tudi do sebe, zato zahtevam enako tudi od sodelavcev. To lahko potrdijo na vseh občinah, kjer sem delal. Direktorjev avto vedno stoji na parkirišču pred vsemi drugimi in tudi odide med zadnjimi. Tudi ni težko določiti rokov glede na zahtevnost, oceniti ne/delo, nezainteresiranost ipd. To lahko potrdijo vsi župani, s katerimi sem delal. Slaba stran tega je bila, da sem v tistem obdobju pozabil na družino, poročen sem bil s službo. Delovnik je trajal lahko tudi 12 ur ali več.

Foto: Veronika Savnik

Demokracija: Kateri projekti so bili v tistem času najbolj prepoznavni?

Kenda: Rezultati so bili vidni nekako po treh letih oz. od leta 2013 naprej. Projekti so bili vodeni tako, da smo prihranili tudi milijone, hkrati pa naredili več (šola Toma Brejca, kohezija KNL, VDV CČN, stadion v Mekinjah, Štacjon, Soba Rudolfa Maistra, obnove podružnic, graditev vrtcev ipd.), pridobili smo ustrezna soglasja in gradbena dovoljenja za komunalno infrastrukturo, v 2013 tudi GD za OŠ Frana Albrehta ipd. Obe šoli bi do konca leta 2016 občino Kamnik stali 8 (osem) milijonov, preostalo bi bila državna nepovratna sredstva. Podpišem! Razmere na trgu so to dovoljevale!

Demokracija: Kakšne izkušnje ste imeli s Šarcem kot županom, je bil takrat tudi tako zamerljiv?

Kenda: Do razhoda 20. oktobra 2015 osebno težav z njim nisem imel. Nisem se vmešaval v politiko, skrbel sem za stroko, za izvedbe, za prepoznavnost, za “proizvodnjo”. Zanimivo, da pri vseh poznejših očitkih nikoli nisem slišal, da sem bil “direktor občine” dejansko samo eno uro na dan, preostalih 8 do 10 ur ali še več pa sem hkrati brezplačno vodil še oddelek za družbene dejavnosti, ki je bil v času mojega prihoda v popolnem razsulu oz. vodenja sploh ni bilo. Bil  sem navzoč na vseh sestankih drugih oddelkov, ker so se v prvem mandatu tudi izvajali najbolj prepoznavni projekti. Vesel sem, da sem naloge odrejal pisno vsem, tudi nekdanjemu županu. Shranil sem skoraj 360.000 e-sporočil, iz katerih je razvidno, da sem mu vsako stvar svetoval ali pa odsvetoval od prvega do zadnjega dneva. Morda nisva imela težav, ker se ni spoznal praktično na nobeno stvar, zanj je bila pomembna samo prepoznavnost, mediji, biti lep …

Demokracija: V prvem mandatu naj bi bil Šarec povsem drugačen kot pozneje, to je povedal tudi prejšnji župan Tone Smolnikar, ki ga je pri prvi kandidaturi podprl, pozneje pa ne več. Zakaj menite, da se je tako spremenil, kaj je vplivalo nanj?

Kenda: Drži. Tako g. Smolnikarja kot tudi mene je izkoristil za svoj odskok v državno politiko, za katero so ga določili strici nekje v letu 2008, tako nam je razlagal. Smolnikar ga je pripeljal na občino, ker je bil (tedaj) všečen in prepoznaven, potem pa mu je po izvolitvi za župana obrnil hrbet. Smolnikarjeva lista se je razdelila, bilo je pestro. S tem se je velikokrat pohvalil. Nekako prvo spremembo v njegovem obnašanju je bilo zaznati z odhodom v stranko Alenke Bratušek, druga večja sprememba je bila z ustanovitvijo LMŠ in drugim mandatom, tretja, kar pa je bilo največje presenečenje za nas vse, pa je bilo sodelovanje z Branetom Golubovićem, ki ga pred tem 4 leta nismo smeli niti omenjati. Mislim, da je bilo to nenadno zbliževanje tudi eden glavnih vzrokov za moj odhod, velik del je prispevala tudi postavitev pomnika pobitim v Kamniški Bistrici in preimenovanje knjižnice po Francetu Balantiču. Takrat se je začelo žuganje stricev in poskusi vnovičnega preimenovanja oz. zmanjševanje pomena teh dejanj. Danes sem vesel, da sem izpeljal oba projekta.

Če se je kdo zmotil, naredil nekaj v nasprotju z njegovim prepričanjem, je bilo razbijanje po mizah hujše od Der Unterganga (Film Propad), pri čemer je bil precej bolj prepričljiv od igralca Bruna Ganza. Nasploh je oboževal vse velike in tudi malo manj velike diktatorje. Živel jih je.

Demokracija: Kakšen pa je bil z vašega vidika kot predsednik vlade in kako ga ocenjujete danes?

Kenda: Ni dovolj biti samo lep, treba je tudi kaj znati. Biti predsednik države je lepo, biti predsednik vlade pa pomeni znati in poznati matematiko. Ni dovolj imitirati Drnovška, Türka in še koga …

Demokracija: Kako je bilo s famozno osnovno šolo, kjer je bilo za projekte zapravljenih približno 1,5 milijona evrov, šole pa še danes ni?

Kenda: Ne vem! Osebno sem avgusta 2013 prinesel na mizo gradbeno dovoljenje za OŠ Frana Albrehta skoraj hkrati z gradbenim za OŠ Toma Brejca.

Projekt za 15 milijonov evrov (z DDV) je vseboval: rušenje obstoječe šole in športne dvorane, povečanje tedanje šole za 9 oddelkov, graditev nove športne dvorane s 1501 sedežem, ki bi omogočala evropska ligaška tekmovanja, 250 parkirišč, 4-stezno tekališče med obema šolama, dve otroški igrišči, sanacijo skoraj 3000 m2 desne brežine Kamniške Bistrice vzdolž parkirišč, tretji zavijalni pas oz. razširitev Šolske ulice. Razmere na trgu so takrat omogočale tudi 30-odstotne popuste! Ob razhodu mi je nekdanji župan dejal, da ne moremo vsega denarja zapraviti samo za družbene dejavnosti. No, šole potem ni bilo, morda tudi zato taka bojazen, da pridem nazaj, ker bi zadevo raziskal. Upam, da Mateju uspe!!

Demokracija: So bili še drugi podobni projekti, ko je denar poniknil, učinkov pa ni bilo?

Kenda: V času mojega vodenja občinske uprave ne! Velike težave so sicer bile na koheziji, a z ekipo nismo dovoljevali odstopanj.

Demokracija: Zdaj ste direktor občinske uprave v občini Moravče, za medije ste dejali, da se tam dobro počutite.

Kenda: Res je. Pa saj sem se dobro počutil tudi na vseh drugih občinah. Največja pohvala je, ko te občani pozdravijo, ti pomahajo, potrobijo, pridejo do tebe, te pokličejo. Povsod je enako. Povsod pa se najdejo tudi taki, ki pač nimajo več vpliva na projekte in s tem tudi na občane, zato te napadajo.

Foto: Veronika Savnik

Demokracija: Kako pa ocenjujete odnos sedanje vlade do občin in primerjava s Šarčevo?

Kenda: Delal sem z različnimi oblastmi. Povsod se najdejo takšni in drugačni. Delo g. Janše zelo cenim, saj ga je mogoče kontaktirati in reševati zadeve, predvsem v nujnih primerih, tudi osebno. Občine smo imele v tem zadnjem obdobju več možnosti na številnih področjih. Po večletnem premoru so bili ponovljeni številni razpisi, pridobiti je mogoče več sredstev, če seveda nimaš praznih omar oz. manjkajočih projektov.

Morda še tole v vednost. Obnova zastarelega in neustreznega tekališča na štadionu Mekinje v Kamniku, ena najbolj odločilnih investicij za drugi mandat nekdanjega župana, je bila v letu 2014 mogoča samo po posredovanju g. Janše, saj so bili svetniki SDS takrat v opoziciji. Ko sem ga prosil, naj pomagajo pri projektu, saj gre za občino z vrhunskimi športniki na eni in invalidnih oseb na drugi strani, je bil sklep sprejet v 2 minutah! Zanimivo pa je bilo, da nekdanji župan na moje prigovarjanje g. Janše ni hotel povabiti na odprtje, češ da to morda ni najbolj modro … Nekako takrat se mi je začelo svitati …

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine