-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

(INTERVJU) Geert Wilders: Priseljevanje je slaba stvar za Nizozemsko

Piše: Lionel Baland

Geert Wilders je poslanec nizozemskega parlamenta in vodja PVV, Stranke za svobodo, ki je tretja politična stranka na Nizozemskem. Že 18 let živi pod policijsko zaščito, saj mu grozijo islamisti. Lionel Baland se je z njim pogovarjal za Breizh-info.

Breizh-info.com: Kaj menite o prihodnjih odnosih med Belgijo in Nizozemsko? Je vaša politična stranka PVV za uresničitev države, ki bi združila sedanjo Nizozemsko in belgijsko Flandrijo?

Geert Wilders: Govorimo isti jezik, imamo isto kulturo. Ne izključujem možnosti, da se to nekega dne zgodi. Toda zdaj je najpomembnejše, da si moramo prizadevati za to, da bi poskušali ponovno pridobiti suverenost, ki so jo naše vlade v zadnjih desetletjih prostovoljno odstopile Evropski uniji. Trenutno pri pomembnih točkah, ki se nanašajo na nacionalno suverenost, pa naj gre za naše prihodnje pravice, finance, proračun, pomembno vprašanje politike priseljevanja, nismo več odgovorni za svoja pravila, za svoje zakone.

Antwerpenska deklaracija, ki so jo podpisali člani politične stranke Evropska identiteta in demokracija, obravnava to temo. Mnogi zlorabljajo konflikt med Ukrajino in Rusijo, da bi pridobili več vpliva in moči za Evropsko unijo, na primer s poskusi vzpostavitve evropske obrambe ali drugimi stvarmi.

Preden začnemo razpravljati o tem, da se bosta Nizozemska in Flandrija nekega dne morda ponovno združili, se moramo prepričati, da nismo provinca evropske superdržave. To je v teh dneh najpomembnejše.

Različne domoljubne stranke v Evropi zasedajo drugo ali tretje mesto v svojih državah in skupaj lahko vplivamo na dogodke.

Breizh-info.com: Na Nizozemskem so v različnih zborih zastopane različne lokalne domoljubne politične stranke – kot je Leefbaar Rotterdam, ki je prva stranka v mestnem svetu Rotterdama – in nacionalne – PVV, Forum voor Democratie, JA21. Kako lahko to uredite?

Geert Wilders: Na Nizozemskem imamo vrsto disfunkcij, ki ustvarjajo prepad med političnimi elitami in ljudmi, kar se kaže na številnih področjih. Trenutno je na primer vroča tema usoda kmetov: politiki sistema poskušajo uničiti kmete tako, da jih “ubijajo” z noro zakonodajo. Poleg tega, medtem ko je dohodek državljanov prizadet zaradi povišane stopnje inflacije in da prebivalcem zaradi stroškov energije skorajda ne ostane več denarja, se veliki zneski porabijo za priseljevanje ali druge ukrepe, namesto da bi pomagali prebivalstvu. Ta delitev pomeni, da ljudje ne rečejo več “strinjam se z A ali B”, ampak se sprašujejo, ali lahko dobijo podporo.

Na Nizozemskem je v nizozemskem parlamentu zastopanih dvajset strank. Dvajset! To je posledica vlade, ki ji ljudje ne morejo zaupati in ki je v vseh pogledih napačna!

Lani smo imeli parlamentarne volitve – marca 2021 – in od takrat so štiri stranke vladne koalicije na volitvah skupaj izgubile 31 poslanskih sedežev, kar je skoraj polovica tega, kar dejansko imajo – nizozemska poslanska zbornica ima 150 sedežev.

V političnem sistemu vladajo pretresi in nestabilnost, med prebivalstvom in voditelji pa obstaja prepad. Sedanja vlada je iz leve sredine, na oblasti so socialliberalci, ki razvijajo ideologijo, ki ni v zavesti ljudi. Ti si želijo imeti službo in dom, varne ulice, poslati otroke v šolo, plačati živila in račune za plin … Tega pa nimajo več.

Da, imamo veliko strank in tega stanja ne morem spremeniti. Kot vodja glavne opozicijske stranke se lahko le borim proti vladi, da bi poskušala spremeniti razmere.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine