4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

(INTERVJU) Aleš Primc: »Dokler jih ne bomo ustavili, bodo samo še bolj radikalni in izmišljali si bodo še bolj nore stvari«

Piše: Ivan Šokić

Aleš Primc je dolgoletni civilnodružbeni aktivist in politik. Je predsednik Gibanja za otroke in družine ter predsednik politične stranke Glas za otroke in družine. Bil je pobudnik in organizator treh zmagovitih družinskih referendumov v letih 2001, 2012 in 2015. Med drugim se ukvarja s preučevanjem slovenske zgodovine in zgodovinskih osebnosti. Pripravil je zbornike o dr. Janezu Evangelistu Kreku (2007), o Slovenski kmečki zvezi (2008), Ivanu Omanu (2009) in o Jakobu Prašnikarju, mentorju bl. Antona Martina Slomška (2011).

DEMOKRACIJA: Kaj nam lahko poveste o sebi? Kdo ste, kaj počnete?

Primc: Sem mož in oče. To sta moji glavni poslanstvi. V zadnjih letih sem malo družbeno počival, sedaj sem pa spet poln moči in idej.

DEMOKRACIJA: Se vam zdi, da so otroci in družine te dni dovolj zaščiteni? Jih je treba ščititi?

Primc: Otroci načeloma niso nikoli dovolj zaščiteni, ker je zadosti samo ena neprevidnost, pa gre lahko zelo narobe. Po drugi strani pa otroci za svoj razvoj potrebujejo tudi svobodo in zaupanje, da lahko delajo tudi po svoje. Ob tem vidim, da razvijejo občutek odgovornosti. Se mi zdi, kolikor se pogovarjam s svojo generacijo, da je to kar stalna vzgojna bitka med očeti in mamami v družini. Mame so bolj zaščitniške, očetje pa kakšno stvar vzamemo malo bolj na lahko, pustimo malo več svobode ali pa malo manj težimo. Odvisno, iz katerega zornega kota gledaš na stvar. S pogovorom in tako, da enkrat eden malo popusti, drugič pa drugi, se najde prava mera, ki je verjetno najboljša. Podobno kot pri drugih stvareh je tudi pri vzgoji. Že Aristotel je rekel, da je modrost prav to, da najdeš pravo mero v stvareh.

DEMOKRACIJA: Kdo danes napada otroke? Kaj so problemi, s katerimi se ta čas sooča običajna jedrna družina?

Primc: Družinam v današnjem času ni lahko, predvsem ker smo družinski člani raztreščeni na mnoge strani. Mame in očetje imamo časovno, psihično, nekateri pa tudi fizično zahtevne službe, iz katerih prihajamo velikokrat izžeti. Izgorelost je velik problem, in to, kot opažam, predvsem žensk. Tudi otroci imajo hud tempo. Mislim, da pri otrocih pretiravamo s šolskimi obremenitvami, predvsem pa z dejavnostmi. Je toliko možnosti in stvari, za katere se otrokom in staršem zdi prav, da bi jih počeli, tako da imajo cele dneve od jutra do večera zapolnjene urnike. Mi smo sedaj dve leti na začetku šolskega leta rekli, da se bomo načrtno omejili. In smo tudi se, ampak potem pride sproti toliko stvari, da so spet cele dneve zdoma. Že samo glasbena šola otroku naloži obveznost trikrat tedensko plus domače vaje. Potem je pa premalo gibanja, osebnega sproščenega druženja z vrstniki, da ne govorim o zaslonih, na katere so ves čas prilepljeni, če jim jih strogo ne omejiš. Res veliki izzivi so v družinah na vse strani, že če sta mama in oče skupaj in se kolikor toliko razumeta. Če so pa še med njima resni problemi, potem so pa še dodatni izzivi. Mislim, da bi si morali mame in očetje načrtno vzeti čas zase in svoj odnos, se vsake toliko umakniti, se spočiti in se medsebojno povezati. Prepričan sem, da bi bilo veliko manj ločitev, če bi mame in očetje to počeli nekajkrat na leto.

Aleš Primc: “Sami od sebe ne bodo nehali. Ustaviti jih bo treba. Dokler jih ne bomo ustavili, bodo samo še bolj radikalni in izmišljali si bodo še bolj nore stvari.” (foto: Matic Štojs Lomovšek)

DEMOKRACIJA: Kako gledate na zaveze Gibanja Svoboda, SD in Levice v nedavno objavljenem programskem delu koalicijskega sporazuma, da bo v programe obveznega izobraževanja vključeno več vsebine o spolnih in drugih stereotipih?

Primc: To razumem kot njihovo vojno napoved otrokom in družinam.

DEMOKRACIJA: Ostre besede …

Primc: Ja. Resno mislim. Mame in očetje, stare mame in stari očetje se moramo tega zavedati. Odvračanje otrok od naših vrednot se dogaja že desetletja, sedaj pa bo to še veliko bolj očitno. Čutijo se močne in so si očitno rekli, da bodo šli sedaj do konca.

DEMOKRACIJA: Gre torej za vsiljevanje indokrtinacije LGBT v šolske klopi?

Primc: To itak. Gre za to, da aktivisti LGBTQIA+ prehajajo v naslednjo fazo svojih protidružinskih operacij, ko odkrito brez ovinkarjenja posegajo v šolski prostor z namenom, da zmešajo glave otrok v najbolj občutljivem obdobju. Si predstavljate, da hočejo dati v pravilnik, ki določa potrebno izobrazbo vzgojiteljic v vrtcih, izobrazbo študija spola, katerega glavno izhodišče je, da ne priznava naravnega moškega in ženskega spola, ampak trdi, da si mora vsak človek spol sam izbrati? In to ne samo moškega ali ženskega, ampak so prišli do tega, da je menda teh spolov že čez sto. In oni bi zdaj te ljudi zaposlovali v vrtcih kot vzgojitelje, da bodo s temi stvarmi obremenjevali otroke, in seveda hočejo s tem nadaljevati skozi celoten proces šolanja. To so, kot pravite, napovedali celo v koalicijski pogodbi. Se spomnite, kako je Golob čestital ob 8. marcu? Čestital je ženskam in osebam, ki se identificirajo kot ženske. Za tiste, ki ne razumejo, kaj je hotel povedati: čestital ni samo ženskam, ampak tudi moškim, ki se počutijo ženske. In to model bodo sedaj uvajali v šole.

DEMOKRACIJA: Kaj je rešitev? Se lahko starši temu uprejo?

Primc: Ob taki vladi, ki bo, je nujno, da se starši tako kot drugje po svetu organizirajo in na vseh ravneh blokirajo te dobesedne norosti, ki mnoge otroke žal zavedejo. V državah, kjer že dlje časa s programi za spremembo spola maltretirajo otroke, zelo veliko otrok podleže in zahtevajo hormonsko terapijo za spremembo spola. Starševske organizacije bodo morale biti pozorne na pripravo predpisov, spreminjanje šolskih programov, za pravice otrok in staršev pa se bo treba boriti tudi v samih šolah. Šola mora dopolnjevati domačo vzgojo, ne pa da jo ruši. To, kar hočejo delati homoseksualni aktivisti z otroki v šolah, neposredno posega v pravice staršev, da vzgajamo svoje otroke v skladu s svojo vestjo in svojim prepričanjem.

DEMOKRACIJA: Veliko staršev se vsemu navkljub s temi težavami srečuje šele sedaj. Na koga se lahko obrnejo za praktične nasvete?

Primc: Na nas, se pravi na Gibanje za otroke in družine, se je obrnilo že več staršev, ki so zaznali vdor te ideologije po posameznih šolah. Staršem svetujemo in v nekaj primerih smo zelo uspešno ustavili propaganda LGBTQIA+ v šoli. To delovanje bo treba še okrepiti. Ne samo svetovanje, ampak tudi pripravo konkretnih navodil, kako naj se starši uprejo, in jih z njimi seznaniti. Kot pri mnogih drugih stvareh je tudi tukaj zelo pomembno zgodnje odkrivanje in zgodnji primeren odziv. V tem smislu nas čaka kar nekaj dela.

DEMOKRACIJA: Kako gledate na imenovanje dolgoletnega aktivista LGBT Simona Maljevca iz kvote Levice na mesto ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti?

Primc: Poznam ga iz kampanje ob družinskem referendumu 2012 in 2015. Milo rečeno se takrat ni spoznal na zakonsko urejanje družinskih razmerij. Ali se je od leta 2015 kaj naučil, ne vem, ker nisem spremljal, kaj dela. Moje načelo je, da dam ljudem priložnost, da se izkažejo. Bomo hitro videli, v kakšno smer bodo zadevo zapeljali. Glede na to, da v koalicijski pogodbi ne omenjajo več nekaterih zahtev lobija LGBTQIA+, npr. ukinitve zakonske zveze žene in moža, posvojitve otrok v homoseksualna razmerja, zahteve po umetnih oploditvah brez očeta itn., se verjetno te vsebine skrivajo v določilu, da bodo dosledno uresničevali odločbe ustavnega sodišča. Očitno že vedo, kako bo v teh zadevah odločilo ustavno sodišče. To zlizanost, če se bo dejansko izkazala, je še en škandal več v tej zadevi.

DEMOKRACIJA: Izobraževalni sistem je eno, a te dni lahko vidimo, da se vsebina LGBT otrokom vsiljuje tudi prek risank in različnih »družinskih« filmov. Takšen primer je Disneyjeva produkcija. Kako se upreti temu?

Primc: Disneyjeva produkcija je posebej v zadnjih 10 letih, pa tudi že prej, prežeta s prefinjeno propaganda LGBTQIA+. V zadnjem času se grejo v ZDA že tudi neposreden politični aktivizen LGBTQIA+. Če vidite na televiziji karkoli iz novejše produkcije te medijske hiše, je notri gotovo propaganda LGBTQIA+, ker je to njihova uradna opredelitev. Televizijo glejte skupaj z otroki, čeprav je seveda najbolje, da je tega čim manj. Kadar pa to ne gre, s starševskim nadzorom onemogočite predvajanje otroških TV-programov, ki pogosto vrtijo njihove izdelke. Ko otroci gledajo televizijo, niso varni pred manipulacijami niti pri otroških programih. Tega se je treba zavedati. Kar je najhuje, je, da so zadeve tako dobro narejene, da otroke pritegnejo in jim prefinjeno vcepljajo njihovo zlobno ideologijo.

(Foto: STA / Anže Malovrh)

DEMOKRACIJA: Lahko potem rečemo, da je bolje preprečiti kot zdraviti?

Primc: Seveda. Vsak otrok, ki bo podlegel tej ideologiji in bo šel po poti spreminjanja spola, kar vključuje spreminjanje čustvovanja, vedenja, hormonskih terapij itn., je preveč. Te zadeve niso neizmeren stres le za otroke, ampak za celotne družine.

DEMOKRACIJA: Sploh obstaja zdravilo za pranje možganov?

Primc: Seveda. Ukvarjaje in pogovor z otroki, družinska povezanost, vključevanje otrok v družinsko delo in projekte itn. Vedeti moramo, da če se ne bomo starši ukvarjali s svojimi otroki, se bo kdo drug. Otroci si želijo vzgoje in vsakovrstne rasti, zato bodo, če jim tega ne bodo ponudili starši oz. družina, vzgojne in razvojne vzore iskali drugje. Pred časom mi je nekdo rekel, da ni pomembna količina odnosov v družini, ampak kvaliteta. Jaz bi pa rekel, da je količina velik del kvalitete. Tako se lahko tolažijo preveč odsotni starši. Za otroke si je treba vzeti čas. Saj se spomnite tiste Šifrerjeve. Za otroke je to še pomembnješe kot za prijatelje. Z vsem spoštovanjem do prijateljev.

DEMOKRACIJA: Ali bo kdaj konec tega vsiljevanja?

Primc: Sami od sebe ne bodo nehali. Ustaviti jih bo treba. Dokler jih ne bomo ustavili, bodo samo še bolj radikalni in izmišljali si bodo še bolj nore stvari. Naslednja ključna priložnost bodo volitve 2026. Na te volitve se je treba dobro pripraviti in na njih zmagati. Še prej imamo pa že letos predsedniške in lokalne volitve, prihodnje leto pa še evropske volitve. Vse te volitve so zelo pomembne in hkrati tudi priprava izhodišča za državnozborske volitve 2026. Vse bralke in bralce vabim, da postanete družbeno aktivni. V načrtu imamo kar nekaj aktivnosti in že sedaj vas vabim, da se odzovete na povabila in dogodke, ki jih bomo organizirali. Glavo pokonci. Samo naprej!

DEMOKRACIJA: Če pogledamo v bližnjo soseščino. Madžarski volivci so na nedavnem referendumu z več kot 90 odstotki glasov zavrnili prisotnost vsebine LGBT v šoli in izpostavljanje mladoletnih takšni vsebini v medijih. Ali je to nekaj, kar lahko pričakujemo tudi v Sloveniji?

Primc: V Sloveniji smo v teh pogledih precej za Madžarsko, ki se preventivno odziva na prodiranje ideologije LGBTQIA+ v vse pore življenja. Kot veste, so z ustavo zaščitili zakonsko zvezo ene žene in enega moža. Tudi ideologije LGBTQIA+ ne bodo spustili v šole. Saj veste, kako so rekli Rimljani: Upri se na začetku. Sicer se zlo razraste in ga je veliko teže ustaviti.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine