16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Še en poraz opozicije – Dikaučič ostaja pravosodni minister, interpelacija zoper njega ni uspela

Piše: L. K. F.

Danes je državnem zboru ves dan potekala razprava o interpelaciji ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Vložile so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Razprava je trajala več kot 13 ur, interpelacija ni uspela. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič se je danes v državnem zboru odzval na očitke iz interpelacije in poudaril, da ne gre za kritiko njegovega dela, ampak “se me interpelira zgolj zato, ker sem minister te vlade”. Kot je dejal, interpelacijo v celoti zavrača, saj pri svojem delu sledi ustavi, zakonom in lastni vesti. Poudarja, da zagovarja pravno državo, še posebej pomembno pa se mu zdi, da v teh kriznih časih pravna država deluje. “Zavedam se, da bom danes deležen obtožb in natolcevanj, verjetno tudi nizkotnih. Vse to bom poslušal, saj je to moja dolžnost. Že na tem mestu pa lahko rečem, da vem, da delam prav in da me pri tem podpira vlada in moji izjemni sodelavci na ministrstvu,” je še izpostavil.

Delo ministra za pravosodje je Dikaučič prevzel 15. junija letos in dejstvo, da ni imel 100 dni miru, pravi, da lahko razume, saj delujemo v razmerah, ki so vse prej kot lahke oziroma normalne. Pravi, da pa težje razume, da se mu v interpelaciji po eni strani očita, da deluje proti vladavini prava, po drugi pa se mu očita sledenje črki zakona in temu, da presojo nezakonitosti prepušča sodstvu. “Sprašujem se, kaj dejansko mi predlagatelji interpelacije očitate? Torej, da ne sledim vladavini prava ali da ji sledim preveč striktno?” 

Predlagatelji interpelacije ministru Dikaučiču očitajo marsikaj. Od njegove z ustavo zagotovljene svoboščine do dela oziroma izbire poklica, politične neizkušenosti, neupoštevanja pravnih aktov, ustave in sklepov vlade, prizadevanja za čim hitrejše imenovanje evropskih delegiranih tožilcev do neposeganja v resorje, ki niso v njegovi domeni. Poslanec SMC Dušan Verbič je uvodoma dejal: “V SMC sicer lahko razumemo težnjo predlagateljev, katere rezultat je današnja spisana interpelacija. Neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev, na kar se navezuje prva točka interpelacije, je saga, ki se po mnenju SMC vleče res predolgo. Neizpodbitno dejstvo pa je, da je minister Dikaučič od svojega imenovanja naredil vse, kar je v njegovi pristojnosti, da bi Slovenija čimprej imela v Evropskem javnem tožilstvu tudi evropska delegirana tožilca. To je z objavo razpisa tudi storil.”

Dikaučič je o slednjem razložil: “Glede evropskih delegiranih tožilcev mi predlagatelji očitate, da sem julija letos objavil poziv k vložitvi kandidatur. Stojim za tem, da sem s tem upošteval veljavne pravne akte, pa tudi odločitev sodišča ter da sem ravnal in še vedno ravnam s ciljem, da čimprej v polni meri sodelujemo v Evropskem javnem tožilstvu. Ker bo s tem pregon kaznivih dejanj zoper sredstva EU bolj učinkovit kot je lahko sedaj.Gre za napredek.” 

Opozicijski poslanci so dolgo razpravljali o delovanju pravosodnega ministra Dekaučiča. Izrekli so veliko žaljivk na račun ministra, tak način komunikacije je bil tudi pri interpelaciji ministrice Simone Kustec, so dejali njihovi kritiki v vrstah koalicije. “Ali ne moremo imeti niti v hramu demokracije spoštljivega odnosa, utemeljene razprave?” so se zgražali nekateri. Med kritiki ministra je bil tudi Vojko Starović: “V SAB podpiramo to interpelacijo. Ocenjujemo, da so se v pravnem sistemu Slovenije zgodile globoke zareze, ki posegajo in rušijo koherentnost tega pravnega sistema. Poteze, ki so zgrešene in niso v skladu z obstoječim sistemom, celo z ustavo ne. To kažejo odločbe Ustavnega sodišča RS. To nikakor ni mogoče upravičiti z izgovorom, da je potrebno hitro ukrepanje zaradi reševanja krize covid-19.”

V bran Dekaučiču je stopil še Jure Ferjan: Medtem ko v Kulu nekaj mesecev pred rednimi volitvami nadaljujete z blatenjem in napadi na to vlado, slednja predlaga (sistemske) zakone, dela na terenu in rešuje realne probleme ljudi. Tako bo tudi v prihodnje, vaša alternativa je namreč brez vsebine oz. je praktično ni.«

Vmes je vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec sporočil, da bodo zaradi dveh primerov okužb z novim koronavirusom v poslanski skupini predlagali preložitev glasovanja o interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča na četrtek. To jim omogoča poslovnik DZ, do takrat pa bodo poskušali najti rešitev, kako omogočiti glasovanje vsem poslancem. Na preložitev interpelacije je opozorila tudi poslanka Tina Heferle (LMŠ) in posredno okrivila vlado, češ da bi morala zaradi hude zdravstvene situacije razglasiti epidemijo, tako  bi seje državnega zbora lahko potekale na daljavo in bi dva covidna poslanca Levice imela možnost dati svoj glas proti Dekaučiču. Če bo ta prestal interpelacijo, je prepričana, bo zgolj zaradi politike, saj ga morajo zaradi zavezanosti koalicijski pogodbi poslanci koalicije podpreti.

Tik pred glasovanjem je poslanka Maša Kociper imela dokaj bizaren postopkovni predlog, češ daker je okuženih s covidom-19 vse več tudi v poslanskih vrstah, je ogroženo normalno delo državnega zbora, zato apelira na pozicijo, naj razglasi epidemijo.

V poslanskih skupinah koalicijskih SDS, SMC in NSi menijo, da pri interpelaciji ne gre toliko za očitke na račun dela Dikaučiča, ampak se mora ta zagovarjati le zato, ker je minister te vlade. Opoziciji očitajo destruktivnost in rušenje vlade na prav vse načine.

Sorodne vsebine