18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Interpelacija proti Bobnarjevi “svobodnjake” očitno zabava: Golob z rokami pokazal, kot da se Grimsu meša

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Pred poslanci DZ se danes zaradi zlorabe funkcije, zavajanja javnosti glede nezakonitih migracij in opustitve dolžnostnih ravnanj na interpelaciji zagovarja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Njena dejanja imajo posledico v izgubljanju zaupanja v funkcijo ministrice, menijo poslanci SDS. Ob tem izpostavljajo povečevanje števila nedovoljenih prehodov meje in števila prosilcev za azil. Ograjo pa v poslanski skupini SDS razumejo kot najboljši odgovor na migracije, pri čemer se sklicujejo na njeno učinkovitost v primeru Poljske.

Poslanec SDS Branko Grims je v uvodu nanizal razloge za razrešitev notranje ministrice Tatjane Bobnar, ob tem pa so se poslanci Gibanje Svoboda z Robertom Golobom očitno zelo zabavali. Med seboj so se pogovarjali in smejali in s tem pokazali neresnost, podcenjevanje in neopravljanje svojega dela. V nekem trenutku je celo Golob z rokami ob glavi zasukal, češ da se očitno Grimsu meša. Nesprejemljivo obnašanje vodilne stranke. Očitno mu je smešno, da je na ulicah dovoljeno kričati smrt in da ob tem policija ne reagira, očitno pa se mu ne zdi niti težavno dejstvo, da za azil zaprosi 98 odstotkov ilegalnih migrantov, prejšnja leta jih je zaprosilo 15 odstotkov.

 

“Vsak dan bolj razmere s področja varnosti in svobode javne besede v Sloveniji spominjajo na nacistično Nemčijo leta 1933. Ne le, da se ljudi zdaj lovi že po ulicah, lahko vsak dan slišimo vpitje smrt, neustavno pozivanje k nasilju, uboji in policija ne naredi ničesar. Že to bi bilo dovolj dober razlog za interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ker je objektivno in subjektivno odgovorna za situacijo na tem področju, ki ga pokriva njeno ministrstvo”, je dejal Grims.  Ob njegovem uvodu so se nasmihali tako Tatjana Bobnar, zdravstveni minister in Mojca Šetinc Pašek, najbolj pa so razlogi za razrešitev Bobnarjeve zabavali Goloba.

Konkurenca, katero interpelacijo vložiti prvo, je bila izjemno velika je dejal Grims. “Živimo v državi, ki ima vlado, kateri ministri se klanjajo največjim klavcem slovenskega naroda in obenem ukinjajo muzej slovenske osamosvojitve. Imamo vlado, kateri redni gostje so bili na Fotopubu. Ki je v enem samem mesecu pridelala sedem tisoč novih nezaposlenih in ugotovila, da sta Španija in Portugalska otoški državi. Imamo vlado, ki izčrpava gospodarstvo in državljanke in državljane z dvigovanjem davkom in inflacijo.” Imamo vlado, ki ima najdražjo elektriko v Evropi pa poslušamo bučke o tem, kako cela Evropa telefonari v Slovenijo in sprašuje specialista, kako je s ceno elektrike. Takšne stvari lahko prodajaš samo, če imaš monopol nad javno besedo, je nadaljeval.

 

Varnost obsega vse in vsakogar, je prepričan Grims. “Dveletno podžiganje pouličnega nasilništva in del tega smo videli v petek, celo poziv k streljanju. Kar je najbolj srhljivo, se vam očitno izplača. Netenje sovraštva, kričanje smrt je temelj sedanje oblasti in zato napadi na opozicijo in fizični napadi na kritične medije in na svobodo govora so jasen znak nastajajoča totalitarizma. Ob enem se še to dela, kar je najstarejši trik levičarjev že 150 let, da se s prstom kaže na drugega in se vpije “on je kriv”.

Interpelacija

Grims je poudaril, da na takšne stvari policija ne reagira. Policija ni preiskala niti tega, kar se je dogajalo v zvezi z volitvami. “Ker imamo volitve in referendume, na katerih sodelujejo organizacije, ki so financirane iz tujine. Ker imamo predsednika vlade, ki mu je bila baje ukradena identiteta, pa tudi tega policija ne razišče”. Ob tem se je takoj oglasila Nataša Sukić v bran premierju in Grimsu dala opomin. Čeprav je tudi to tematika, saj če policija ne opravlja svojega dela, če ne raziskuje, je razlog za interpelacijo.

 

Neslavni rekord Golobove vlade
Ministrica pravi, da se bo z odstranitvijo ograje izboljšala varnost, da se bo nadomestilo na drug način, pa tega ni mogoče. “Niti vojska niti policija nimajo dodatnih zaposlenih, ki bi to lahko naredili. Poleg tega evropske izkušnje Poljske, Litve, Latvije kažejo, da dobro zgrajena ograja omeji ilegalne migracije. V Sloveniji pa smo priče neslavnih rekordov. V obdobju do konca septembra (novejših podatkov ni – kar je zanimivo), leto dni nazaj je bilo 10 tisoč prehodov, zdaj se je povečalo na 15 tisoč, do konca prejšnjega mesec. V tem mesecu smo poslušali od 200, 300, 500 na dan. Očitno pa je, da bomo dosegli neslavni rekord 20.000 tisoč”, je dejal Grims.

Za azil zaprosi 98 odstotkov ilegalnih migrantov, prejšnja leta jih je zaprosilo 15 odstotkov
Prejšnja leta je bilo zaprosil za azil okoli 15 odstotkov, zdaj zaprosi 98 odstotkov migrantov, praktično vsi – vnaprej so pripravljeni s strani nevladnih organizacij in izkoriščajo, kar jim Slovenija v tem trenutku nudi, je prepričan Grims. To nas oddaljuje od držav centralne Evrope, pravi. “Avstrija je te dni povedala, da bo še naprej držala nadzor na meji, Italiji se je zgodilo to, kar sem napovedoval, pa ste se posmehovali – zmagala je desna vlada. Najprej je omejila dotok ilegalnih migracij in zato migranti pritiskajo na balkansko pot. Vsak ilegalni migrant slovenske davkoplačevalce stane 1.970 evrov ob upoštevanju vseh stroškov. Za slovenske upokojence pa dvig okoli 20 evrov in še 5 evrov naslednje leto. Ti, ki so gradili Slovenijo, več pa dajajte za tujca, ker v njem vidite bodočega volivca”, je kritičen Grims.

Ali je res družina najbolj nevarna, kot je Bobnarjeva dejala v bran migracijam?
Grims je opozoril tudi na posledice migracij, in sicer od tistih v Postojni, ko so migranti nadlegovali mladoletnice, pa tudi v tujini, ko se stvari še bolj tragično končajo. V Nemčiji sta dva odstotka ilegalnih migrantov naredila 13 odstotkov hudega fizičnega nasilja, 14 odstotkov umorov in 15 odstotkov vseh posilstev. “Vsi Slovenci imajo pravico živeti varno in nobena pravica tujca ne more biti nad to pravico.” Iz vseh teh razlogov so predlagatelji predlagali, da DZ ministrico Bobnarjevo, ki svojega dela ne opravlja v skladu z zakonodajo, ki krši zakone, ki zavestno izpostavlja državljane nevarnosti, razreši.

Ministrica v svojem zagovoru pokazala predvsem plehkost in antislovenstvo
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar očitke v interpelaciji zavrača kot neutemeljene in zavajajoče, saj da ji očitajo predvsem spoštovanje človekovih pravic, na kar je kot pravnica in človek predvsem ponosna. Na očitke glede migracij je dejala, da so migracije stalnica človeških družb, zato zahtevajo upravljanje. Trudijo se zaščititi ljudi, ki bežijo pred preganjanjem, kar je civilizacijska pridobitev.

 

Ograjo na Madžarski meji je označila za dragi in tehnično zapleteno, ki da migracij ne preprečuje, temveč jih le dela nevarnejše za vse vpletene. “Integracija je element varnost,” je dejala, zato ne pristaja na ozko in vsiljeno predstavo o migracijah, kot o le nezakonitih prehodih meje. Dejala je, da se predstave o prosilcih za azil, kot tistih, ki mednarodno zaščito zlorabljajo, ker zanjo niso zaprosili v prvi državi, v katero so na svoji poti vstopili, in jih označila za izraz nestrpnosti, usmerjene v ranljivo populacijo. Dejala je, da postavitev žice ni temeljila na strokovnih podlagah in je bila politična odločitev in dodala, da so do sedaj na meji umaknili 8,6 kilometra žice, odstranili pa so tudi del panelne ograje, ki jo je podrla narava.

 

Bobnarjeva pravi, da se je policija nemudoma odzvala glede Foto Puba, čeprav Smodeja niso zaslišali še mesec dni po izbruhu afere
Glede obtožb, da policija v primeru Fotopub ni uspešno zavarovala dokazov, je dejala, da je bila policija učinkovita in nemudoma pozvala oškodovance k prijavam. Čeprav je Dušan Smodej sam dejal, da ga po mesecu dni policija niti ni zaslišala. “Predkazenski postopek je ves čas usmerjal državni tožilec, ki je ob preiskovalnem sodniku tisti, ki ocenjuje obstoj dokaznih standardov za uvedbo hišne preiskave in preglede elektronskih naprav” je dejala.

Obtožbo, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar pri posredovanju naslovov za zbiranje podpisov podpore, je označila za umetno ustvarjen in politično motiviran konstrukt. Spomnimo, da so po ukazu Ministrstva za notranje zadeve, ki ministrstvom in upravnim enotam nalaga, naj obrazec Pirc Musarjeve za zbiranje podpore prepošljejo po diplomatskih in konzularnim predstavništvih, zavodih, bolnišnicah, domovih in drugih ustanovah,  obvestilo tudi že znašlo v največji zdravstveni ustanovi – Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani z nekaj tisoč zaposlenimi. Bobnarjeva je na koncu sklenila, da pri svojem delu spoštuje moralna in etična načela, pravno državo in ima ničelno toleranco do kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine