4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Internist Rihard Knafelj prežet s sovraštvom do kristjanov, vlade in Janeza Janše: »Verni respiratorja ne potrebujejo, naj jim pomaga Jezus« Nenavadno ob tem je, da ga podpirajo številni zdravniki! Ali sploh vedno, kaj le-ta objavlja?

Te dni zelo odmeva zadnja oddaja Tarča na Televiziji Slovenija, v kateri je nastopil dr. Rihard Knafelj, internist v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in član skupine zdravnikov iz UKC, ki so ocenjevali več ventilatorjev, nujno potrebnih za virusno obolele posameznike. Člana sta bila še dr. Marko Noč in dr. Primož Gradišek.

Novinarski politični aktivisti na nacionalni televiziji so oddajo vodili v smeri diskreditacije tistih, ki so v imenu države vodili nakup zaščitne opreme, tokrat predvsem ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, predvsem znamke Siriusmed R30, ki jih je dobavilo slovensko podjetje Geneplanet. Komisija jih je ocenila za »manj primerne«, protagonisti, vključno s Knafljem, pa so jih preimenovali v »neprimerne«. Šlo je torej za potvarjanje. Hkrati pa tudi za zamolčanje, da je dr. Matej Podbregar, specialist interne medicine iz Bolnice Celje v pisnem mnenju, ki ga je že 1. maja 2020 pridobila RTV Slovenija, zapisal, da so ti ventilatorji »povsem primerni za uporabo«. Knafelj je to zanikal in sodeloval v pogromu, ki so si ga privoščili vsi po vrsti.

Internist Knafelj, ki sicer izhaja iz Beltincev, je bil do te tv-oddaje širši javnosti povsem neznana oseba. V oddaji pa so ga predstavili tudi kot neke vrste neodvisnega strokovnjaka, ki s »politiko nima nič skupnega«.

Že neposredno po oddaji pa se je izkazalo, da ni govoril resnice. Leta 2018 je bil član ožje svetovalne skupine Marjana Šarca, pripravljal je program stranke za področje zdravstva in bil predstavljen tudi kot kandidat za ministra v novi Šarčevi vladi. Knafelj pa je v Tarči dejal, da sta se s Šarcem srečala le enkrat, za eno uro, ko je odšel v Kamnik. Tam mu naj bi predstavil svoje videnje za zdravstvo, Šarec se naj ne bi strinjal s tem, nato je odšel in s Šarcem ali LMŠ nista imela nič več stikov. Ne samo Knafelj, zlagal se je tudi Šarec, ki je sodelovanje s Knafljem na Twitterju zanikal.

Sledili so vpogledi v Knafljev Facebook profil, ki so razkrili, da ta zelo sovraži Janeza Janšo in se norčuje tudi iz vernikov.

23. aprila je tako Knafelj na svojem Facebook profilu objavil fotografijo, na kateri zdravnik pregleduje pacienta na intenzivni negi, očitno okuženega s covidom-19, zraven pa je pripisan tekst, kaj govori pacientu: “Odlične novice! Vaša družina nas je pravkar obvestila, da prosi pri Jezusu za vas. Zato bomo dali vaš raspirator nekomu, za katerega ne skrbi Jezus”. V podtonu gre torej razbrati, da verni respiratorja ne potrebujejo, ker naj jim pomaga Jezus.

Tako so objavo očitno razumeli tudi mnogi, ki so se odzvali na objavo. “Sramota za zdravnike! Bolje da ne pridete s križcem v UKC, ker vas lahko taki in njemu podobni dobijo v roke,” je na primer zapisal uporabnik Matija Gopričar. Barbka Meško je bila kratka: “Sramota!”. Lea Nagode pa je zapisala: “Slabo luč mečete nase in s tem na vse ostale zdravnike, ki jim je mar za ljudi. Vam očitno ni, zato ne vem kaj delate v tem poklicu.”

21. aprila je tako pod objavljeno sliko predsednika vlade Janeza Janše zapisal: “Vaš (nikakor ne moj) Janez Ivan Kristjan Adolf Janša”.

Tri dni pozneje pa je dodal. “Führer si bo skladno s priporočili umil roke in trdil, da on nima nič s ropom stoletja. He was just doing his job …”

Že poleti 2018 pa je sodeloval v razpravi na Facebooku, kjer je za Mateja Tonina zapisal:  »Srednjeveška farška golazen!«

Med državljani je zavrelo, na Facebooku so mu napisali tudi nekaj krepkih, kar so nato levičarski protagonisti označili kot napad in grožnje na Knaflja.

Knafelj je nato pred javnostjo zakril vse javne objave (vse do leta 2015), nekateri navajajo, da so te še vedno dostopne, vendar le za njegove FB-prijatelje.

Hkrati je Knafelj 2. maja po 11. uri zapisal opravičilo: »Vsem, ki sem jih z vsebino na svoji Facebook strani nenamerno užali ali prizadel, se opravičujem.«

Odzivi na ta zapis so bili večinoma izrazi ogorčenja, pod zapisom je skoraj 800 komentarjev. Tudi te zapise ogorčenja so poskušali protagonisti označiti kot grožnje in sovražne objave. Povezovali so z domnevnim Knafljevim mnenjem o ventilatorjih.

Najbolje je to na Twitterju pospremil Igor Pirkovič, ki je zapisal: »Ljudem se je utrgalo zaradi Knafljevih sovražnih objav na družbenih omrežjih, ne pa zaradi strokovnega mnenja glede ventilatorjev.«

Med zapisi smo zasledili tudi sporočilo enega od uporabnikov, ki je imel sorodnika v UKC. Zapisal je, da je Rihard Knafelj v preteklosti že imel težave v UKC Ljubljana, »morda sta ga rešila LMŠ in Damir Črnčec«.

O vsem tem javnost ve zelo malo. Dodajmo, da je Knafelj tudi asistent na zasebni Zdravstveni fakulteti Angele Boškin v Kranju, na programu Zdravstvene vede, kjer kot začetnik v karieri visokošolskega učitelja, ki pomaga nosilcu predmeta, tudi predava.  Diplomanti te fakultete sicer niso zdravniki. Skrb državljanov zaradi takšnega početja Riharda Knaflja je torej več kot upravičena.

Ob tem sicer čudi, da ga je veliko zdravnikov javno podprlo. Kot je ob tem zapisala ena izmed uporabnic twitterja: »Podpisniki podpore Rihardu Knaflju. Dobro je vedeti, ko si bolan.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine