24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Insajderji znotraj Cerkve: Iniciativo Dovolj.je določeni lobiji zlorabili za notranje obračune v Cerkvi in za izločitev »neprimernih« kandidatov za celjskega škofa

Februarja je v javnost prišla novica o ustanovitvi iniciative Dovolj.je, ki naj bi se prvenstveno borila za razkrinkavanje spolnih zlorab, pomoč žrtvam ter prijavljanje storilcev policiji ter tožilstvu. Naši viri ter insajderji iz Cerkve pa opozarjajo tudi na temno plat te skupine – za njo naj bi se skrival vpliven interesni lobi, katerega namen je tudi vplivati na Sveti sedež pri imenovanju škofov, pri tem pa naj bi zlorabil povsem dobronamerne posameznike, tudi številne poštene duhovnike.

 

Vrnimo se nekoliko v preteklost, namreč v januar 2014. Takrat je Dnevnik poročal o menda »skrivnem« romanju v Rim, ki naj bi se zgodilo v začetku decembra 2013, torej v času, ko sta bila škofovska sedeža v Ljubljani in Mariboru še izpraznjena. Spomnimo: konec julija tistega leta sta bila z vrha obeh nadškofij odslovljena nadškofa dr. Anton Stres in dr. Marjan Turnšek, bojda zaradi finančne afere v mariborski nadškofiji. Naj spomnimo, da je bil marca tistega leta izvoljen papež Frančišek (kot je bilo v zadnjem času razkrito, je bil izvoljen s pomočjo političnega dogovora kroga iz St. Gallna v Švici, kjer se sicer nahaja sedež evropske škofovske konference, torej z vnaprejšnjim dogovorom, kar je sicer v Cerkvi prepovedano, saj je akterjem takšnega dogovarjanja papež Janez Pavel II. zagrozil s takojšnjim izobčenjem – mimogrede, o »sangalenskem lobiju je nedavno pisal tudi publicist dr. Ivo Kerže – več TUKAJ), tako rekoč hkrati z njim pa tudi slovenska premierka Alenka Bratušek, ki se je že zelo kmalu po izvolitvi srečala s papežem – kot smo že pisali, je bil obisk organiziran preko skrivnih diplomatskih kanalov. V igri pa je bil očitno tudi pritisk na Sveti sedež, naj odslovi politično nekorektnega nadškofa Stresa.

Stanje izpraznjenega sedeža ljubljanske nadškofije je trajalo relativno dolgo – leto dni in še tri mesece. Po nekaterih informacijah je bilo škofovsko imenovanje v ljubljanski nadškofiji že jeseni 2013 praktično »na mizi«, vendar se je zavleklo za tako rekoč leto dni. Kaj se je zgodilo? Kot že rečeno, je decembra 2013 v Rim poromala skupina, ki sta ji načelovala direktor zavoda Iskreni.net Igor Vovk ter jezuit p. Jože Roblek, ki sta Svetemu sedežu posredovala številna pisma duhovnikov, redovnikov in laikov – očitno za hrbtom tedanjega nuncija Juliusza Janusza (kar je sicer p. Roblek zanikal). Kakorkoli že, Dnevnik (oziroma novinarka Ranka Ivelja) je dogajanje strnil takole – namreč, da je patra Robleka 9. decembra v Rimu sprejel sam kardinal Marc Quellet, prefekt kongregacije za škofe, ki bo v skladu s kanonskimi pravili odigrala pomembno vlogo pri izbiri novih slovenskih nadškofov. »Kardinalu naj bi pater v dobro uro trajajočem pogovoru predstavil svoj osebni pogled na stanje v slovenski Cerkvi, o konkretnih imenih pa naj se ne bi pogovarjala; tako nam je zagotovil pater Roblek. Dan kasneje se je pater srečal tudi s papežem Frančiškom, še prej je somaševal pri njegovi jutranji maši v kapeli Doma svete Marte. Papež naj bi mu potrdil, da je dobil vnaprej poslana pisma duhovnikov, redovnikov in laikov, dve pismi pa mu je izročil tudi pater sam. Po naših informacijah je s patrom v Rim odpotoval tudi vplivni katoliški laik, publicist in direktor zavoda Iskreni.net Igor Vovk, kar kaže na to, da so pri obisku sodelovali tudi kritični laiki, ki v zadnjem času posamično in v okviru različnih združenj vztrajno opozarjajo na grehe slovenskih klerikov: od pohlepa po materialnih dobrinah, netransparentnega delovanja, neprimernega obravnavanja spolnih zlorab do obstoja kleriškega homoseksualnega lobija. O tem je pisal tudi omenjeni Igor Vovk.«

Mimogrede, Igor Vovk je sicer publicist in poslovnež, ki naj bi bil blizu NSi. Že v najstniških letih se je ukvarjal z internetom, ko ta še ni bil množično razširjen. V študentskih letih je bil soustanovitelj portala mladi.net in predsednik društva Mavrični most mladih (kasneje MMM – stičišče mladih), ki je združevalo predvsem aktivno katoliško mladino s Primorske. Kasneje je s kolegi ustanovil portal Iskreni.net, ki je prerasel v istoimenski zavod. S spletnimi storitvami naj bi pomagal tudi pri iniciativi Dovolj.je. Zavod Iskreni sicer izdaja tudi zmerno konservativni spletni portal Domovina.je, ki je, podobno kot praktično ves verski tisk v Sloveniji, zelo naklonjen papežu Frančišku in njegovi agendi, v političnem smislu pa zagovarja desno sredino. Omenjeni portal sicer dela reklamo tudi spletni strani Portal Plus, ki jo ureja Dejan Steinbuch, vezni člen med obema portaloma pa naj bi bila Steinbuchova žena Katja Knez Steinbuch, sicer družinska terapevtka.

No, prej omenjeni obisk v Rimu je bil sprva tajen, vendar ni bilo dolgo tako, saj je zavod Iskreni.net kasneje, ko je novica o tem obisku že krožila po kuloarjih, tudi razložil, zakaj je do obiska v Rimu prišlo. Po zakoniku cerkvenega prava naj bi imeli tudi laiki pomembno vlogo pri imenovanju škofov in da je potrebno Svetemu sedežu pojasniti nekatera dejstva o dogajanju v Cerkvi na Slovenskem. Pri tem pa naj bi laiki iz kroga Iskreni.net naleteli na ovire. No, zanimivo je, da se je na to pobudo kritično odzval tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf – kot je tedaj za portal Siol.net zapisal publicist Tino Mamić, ki je sicer blizu krogu Iskreni.net, je škof Štumpf v začetku januarja 2014 na srečanju z duhovniki dejal: »V teh dneh veliko premišljujem o ljudeh, ki v Cerkvi na Slovenskem počnejo neke čudne stvari. Menijo, da je Cerkev v krizi, da je obglavljena, da nima vizije in še kaj bi se našlo. Mimo škofov se gredo mesijanske rešitelje in nakazujejo, kakšna bi morala biti nova nadškofa.« Do teh besed je bil Mamić kritičen: »Ali je to spopad dveh Cerkva? Visoke Cerkve, ki jo poosebljajo škofi in dostojanstveniki, in nizke Cerkve, v kateri so laiki in preprosti duhovniki in redovniki?« Ob tem je naštel nekaj aktivnih katoliških laikov, tudi Igorja Vovka, ki je takrat omenil tudi odnos Cerkve do spolnih zlorab: »Žrtve si zaslužijo priznanje, da se je zgodila zloraba. Za žrtev je najhuje, da tisti, ki jo je zlorabil, zanika, njegov predstojnik pa se spreneveda. Dokler bodo osveščeni duhovniki, žrtve in obveščeni tiho, in to kljub temu, da vedo za konkretne primere, bodo pomagali podpirati ideologijo prikrivanja. Ta pa je vedno, brez izjeme, delo zla.«

Mimogrede: imenovanje novega ljubljanskega nadškofa se je precej zavleklo, uradno je bil imenovan 4. oktobra (na god sv. Frančiška Asiškega) 2014, to pa je sedanji nadškof Stanislav Zore, pred tem provincialni minister slovenske frančiškanske province, ki politično nikoli ni bil preveč izpostavljen, čeprav je svoje diplomsko delo na teološki fakulteti posvetil tudi delu komunistične SDV. Je torej vplivni krog dosegel svoje?

Iz vsega zapisanega ni presenečenje, da sta se Vovk in Roblek pojavila tudi ob ustanovitvi sicer zelo koristne iniciative Dovolj.je, kjer pa se je dogajanje razvilo v spopad s slovensko provinco Misijonske družbe, češ da je vodstvo slednje skušalo pomesti pod preprogo homoseksualni škandal, v katerem je bila spolno nadlegovana sicer odrasla, vendar duševno bolj ranljiva oseba. Isti storilec naj bi spolno nadlegoval tudi duhovnika Janeza Cerarja, ki se je javno izpostavil v iniciativi Dovolj.je in je, vsaj uradno, še vedno član Misijonske družbe (oziroma lazaristov), vendar že nekaj let deluje izven skupnosti ter upravlja župniji Stara ter Nova Oselica. Mnogi se čudijo, kako da je še vedno član omenjene skupnosti in se še ni inkardiniral v ljubljansko nadškofijo. Velja pa za predanega duhovnika. Sicer pa so prehodi duhovnikov iz redovnih skupnosti med škofijske duhovnike (in obratno) nekaj običajnega, čeprav se to dogaja le poredko.

Insajderji znotraj Cerkve pa opozarjajo, da se je iniciativa Dovolj.je, ki je v svojem izhodišču zelo dobrodošla, na žalost že v začetku tudi izrodila, saj naj bi se na bizaren način vmešala v izbiro novega celjskega škofa ordinarija. Od lani je namreč celjski škofovski sedež izpraznjen, saj se je škof dr. Stanislav Lipovšek upokojil, določeni krogi znotraj Cerkve pa želijo na vsak način preprečiti, da bi bil za novega škofa izbran član Misijonske družbe, saj bi to pomenilo povečanje vpliva nekdanjega ljubljanskega nadškofa in sedaj kardinala dr. Franca Rodeta, ki prav tako izhaja iz vrst lazaristov. Povedano drugače: gre za notranji spopad lobijev, zgodba z »rimskim forumom« iz leta 2013 pa se očitno ponavlja, saj v krogu Iskreni.net napovedujejo, da bodo šli »do konca«, kar pomeni, da bo verjetno vsaj en resen kandidat za celjskega škofa izločen. Zato menda ni presenečenje, da se omenjeni krog, ki se je spustil v spopad z Misijonsko družbo, razmeroma dobro razume z razvpitim novinarjem Dejanom Karbo, ki se ga v zadnjem času omenja celo kot možnega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo, sam pa je sicer občinski svetnik SD v Ljutomeru in neuspešen kandidat za ljutomerskega župana. A ne povsem, saj je portal Domovina o delovanju Dejana Karbe poročal dokaj kritično.

A ne pozabimo: boj proti spolnim zlorabam je vseeno zelo potreben, prav tako tudi boj proti gejevskim lobijem, ki obvladujejo tudi Cerkev – a jih pogosto najdemo prav tam, kjer jih ne bi pričakovali …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine