4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Insajderji iz ruskih obveščevalnih služb: Spopad z zvezo Nato je samo še vprašanje časa

Piše: Peter Truden

Obračun ruskega predsednika Vladimirja Putina s šefi varnostnih služb je blizu, ker je situacija tako resna, da ni meja možnega razvoja in kmalu “se bo zgodilo nekaj izjemnega”, poroča torinska La Stampa.

To je razkrilo novo pismo, ki ga je domnevni žvižgač FSB poslal Vladimirju Osečkinu, borcu za človekove pravice v izgnanstvu. V dokumentu, ki ga nekateri opazovalci štejejo za zanesljivega, čeprav je treba biti ob tem previden, je to po preiskavah potrjeno. Nedavna aretacija dveh visokih predstavnikov ruske obveščevalne službe s strani Kremlja potrjuje, da pritisk v ruskem političnem vrhu ter v federalni obveščevalni službi, ki je naslednica KGB, narašča. Tudi zato, ker je ruski samodržec Putin ugotovil, da so ga zavedli napačni podatki, ki jih je dobil od obveščevalnih služb.

Pismo informatorja se nanaša na lov na “krte” s strani protiobveščevalne službe DKVR, tudi v Generalštabu oboroženih sil, ki bi zagotavljala informacije o premikih moskovskih čet na ukrajinskem ozemlju, še poroča omenjeni italijanski časopis. Predvsem pa dokument pojasnjuje napačne informacije, zaradi katerih je Kremelj sploh napadel Kijev. Poročila, ki jih je posredovala obveščevalna služba, bi Putinu dejansko pojasnila, da je bilo vsaj dva tisoč oboroženih civilistov pripravljenih posredovati v vsakem od glavnih ukrajinskih mest, da bi uničili predsednika Zelenskega, medtem ko bi še pet tisoč šlo na ulice, da bi demonstrirali v prid Moskvi.

Načrt, da bi v Kijevu postavili marionetno vlado, pa se je ponesrečil, saj je žvižgač iz ruske obveščevalne službe priznal, da je načrt povsem nerealiziran. Za Moskvo pa se je tretja svetovna vojna že začela in Kremelj se že pripravlja na raketne napade na nekatere sosednje države, celo v primeru, da bi Zahod sprejel padec Ukrajine kot stvarno dejstvo in bi ukinil sankcije, še piše La Stampa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine