7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Indijska TV WION o Janši in Tajvanu: Da si velik, ni treba biti velik po velikosti, bolj pomembno je, da imaš velik pogum, kot ga imata Slovenija in Janša

Piše: C.R.

V oddaji Gravitas LIVE indijske televizije WION je bil v luči izjav Janeza Janše glede Kitajske in Tajvana predvajan prispevek o Sloveniji in njeni izkušnji s komunizmom.

Prispevek z naslovom »Slovenija se je uprla Kitajski« voditeljica odpre z besedami »Velikokrat pozabljamo, da kdor želi biti močan potrebuje tudi pogum odločnost, lastnosti, ki ju premore Slovenija«. V nadaljevanju pove, da gre za državo o kateri ni veliko govora in je trikrat manjša od Šrilanke, s samo dvema milijonoma prebivalcev. »Česar jim prmanjkuje v velikosti nadomestijo s svojim duhom«, nadaljuje voditeljica in pove, da Slovenija nasprotuje politiki Pekinga in jača odnose s Tajvanom, saj se dve državi dogovarjata glede odprtja predstavništev. Ob tem voditeljica poudarja, da ne gre za slovensko priznavanje Tajvana, da pa si vsekakor želi poglobljenega odnosa z omenjeno azijsko državo.

»Slovenski premier je krizitiral kitajske poskuse, da Tajvan zadrži izven Svetovne zdravstvene organizacije in podprl pravico Tajvana do samoodločbe«, nadaljuje voditeljica preden citira izjavo Janeza Janše in pohvali njegove besede o tem, da je »težko poslušati pridiganje enopartijske države o demokraciji in miru v svetu«. V oddaji lahko slišimo tudi kitajski odziv predstavnika Kitajskega zunanjega ministrstva, ki je označil Janševe besede za »nevarne« in poudari, da je s svojo izjavo »šokiral« Kitajsko. Medtem so kitajski mediji napadli Janeza Janšo, ki so ga označili za slovenskega »Trumpa« in »desničarskega hujskača«, ki se ne drži pravil Evropske unije.

V nadaljevanju omeni voditeljica, da je več srednje in vzhodnoevropskih držav naklonjenih Tajvanu in pojasni, da te obstajata za to dva razloga. Prvi je ideologija; Politiki teh držav so se v mladosti borili proti komunizmu in vedo kako je živeti pod enopartijsko diktaturo. Dodaja, da je »boj proti komunizmu v njihovi DNK«. Drugi razlog pa je, da si to lahko privoščijo. Kitajska je namreč med leti 2000-2019 vložila v Evropo 129 milijard dolarjev, od tega pa le deset milijard v Vzhodno Evropo. Zahodna Evropa je torej odvisna od kitajskega denarja, zaradi česar je previdna glede svojih odnosov s Pekingom. Po drugi strani je le en odstotek slovenskega BDP ali Litovskega trgovanja povezan s kitajskim denarjem, Tajvan pa bi bil dober prihodnji partner. »Evropske velike sile bi se morale učiti od teh držav. V preteklosti so porazile komunističen imperij, morda bi morale znova prevzeti iniciativo«, še dodaja voditeljica oddaje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine