15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

Incident pred RTVS: Policija ni zaznala množične agresije na novinarje

Piše: Peter Jančič (Spletnicasopis.eu)

“Na shodu je bila zaznana tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče, ter se do nje nedostojno vedel. Identiteta kršitelja trenutno še ni znana.” Tako so mi iz policije odgovorili, kakšne so njihove ugotovitve o dogodku, ko politiki in novinarske organizacije protestirajo zaradi napadov na novinarje, ki bi se naj zgodili med včerajšnjimi protesti. Odziv iz policije je še posebej neroden, ker kaže, da je bilo povsem netočno ali pa vsaj dramatično napihnjeno poročanje portala MMC in številnih drugih medijev.

Iz policije niso potrdili, da bi bili novinarji in drugi zaposleni (v množini) deležni agresije. Govorijo o incidentu, v katerem je udeležena le ena oseba. Da bi se naj zgodilo širše nasilje, so poročali novinarji javne RTV Slovenija in drugi mediji, ker so to zatrdili aktiv MMC-ja, aktiv Informativnega programa TV Slovenija, aktiv Radia Slovenija, koordinacija novinarskih sindikatov RTV SLO in svet delavcev RTV Slovenija, ki so s posebno izjavo obsodili dogodek “ko so bili novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija med opravljanjem svojega dela deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev pred vhodom RTV-ja”. 

Vodstvo RTV Slovenija so zaradi tega pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi nasilni dogodek. Opozorili pa so še, da še posebej obsojajo incident, “ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTV Slovenija. Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal, da je ‘gnoj’ in ‘rdeča drhal’. Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati dogajanja. Ko mu je pojasnila, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je dejal, ‘ampak niste naša, vi lažete’. Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Za spremstvo je zaprosila policista, ki jo je pospremil do vhoda v radijsko stavbo. V redakcijo se je vrnila pretresena, dogodek je nato prijavila na policijo”.

O množičnih napadih na novinarje in novinarke sta v protestih javno govorila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za delo in predsednik Levice Luka Mesec, ki je njen protest delil:

 

Na prošnjo za njihovo videnje včerajšnjega domnevnega nasilja nad novinarji in za informacije o sproženih postopkih so mi iz policije v celoti odgovorili tako:

“Policijska postaja Ljubljana Center je prejela prijavo javnega shoda, ki je potekal včeraj med 15. in 17. uro na Trgu republike v Ljubljani. Navedeni shod so spremljali policisti in na njem kršitev zakonodaje niso ugotovili. Shod, ki je pred tem potekal v okolici medijske hiše v Ljubljani, pa ni bil prijavljen. Policiji organizator ni znan. Na tem shodu je bila zaznana tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče ter se do nje nedostojno vedel. Identiteta kršitelja trenutno še ni znana, zbiranje obvestil o dogodku pa se nadaljuje. Drugih kršitev na neprijavljenem shodu do sedaj nismo ugotovili.”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine