4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Imunolog dr. Alojz Ihan napoveduje dramatično število okuženih s koronavirusom v Sloveniji: Zaradi neresnosti in nesposobnosti Šarčeve vlade bo okuženih od petkrat do desetkrat več, kot če bi se pravočasno sprejeli ukrepi!

“Ne smemo se pustiti začarati s številkami z novinarskih konferenc, to so le tisti okuženi, ki so zaradi posebne pozornosti pretestirani. V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več. Če ne vzdržujemo distance z drugimi ljudmi, ne prispevamo k zajezitvi okužbe. S tem bomo mogli živeti kar nekaj časa in upam, da bomo država, ki bo to epidemijo uspešno zavrla,” je povedal slovenski imunolog dr. Alojz Ihan. Med drugim sporoča, da cepiva ni in je edina rešitev za zajezitev širjenja koronavirusa socialna osamitev. Po njegovih besedah so najbolj ogroženi kadilci, starejši in kronično bolni. Padli Šarčevi vladi pa očita ključno napako, da niso reagirali po prvem tednu zimskih počitnic, ko se je neuradno začela epidemija koronavirusa v Sloveniji.

Svoj pogled na epidemijo koronavirusa je na slovenskem nacionalnem radiu podal cenjeni slovenski zdravstveni strokovnjak in imunolog dr. Alojz Ihan. Ta je dejal, da bi se moral minister že v prvem tednu zimskih počitnic oglasiti in sporočiti, da je v Italiji okužba, ter zabičati tistim, ki so se vračali s počitnic v Italiji, naj ostanejo 14 dni doma; tistim, ki so nameravali na počitnice teden dni pozneje, pa to odsvetovati. “To, kar zdaj spremljamo, so pozitivni testi italijanskih počitnic. A to so samo laboratorijski pozitivni testi, to je prva faza okužbe,” je Ihan ocenil ključno napako v zajezitvi epidemije koronavirusa v Sloveniji.

Socialna izolacija je po njegovem edina možnost, da zajezimo širjenje okužbe. “Cepiva ni, terapija za tiste bolnike, pri katerih bolezen napreduje v pljučnico, je zelo neizdelana. Verjetno bo čez čas jasno, zakaj je virus v pljučnih mešičkih tako zelo škodljiv in bomo morda iz arzenala že poznanih zdravil našli taka, ki bodo to v veliki meri preprečila. Ampak za zdaj je virus nov, izkušenj z zdravljenjem te pljučnice ni in zato je najbolj priročna pot ta, da smo drug od drugega oddaljeni toliko, da ima virus težko delo pri prehajanju s človeka na človeka,” sporoča dr. Ihan.

Ogroženi starejši, kronični bolniki in kadilci
Bolezen s hujšim potekom je značilna predvsem za starejšo populacijo in kronične bolnike. Razlog, da virus zaide v spodnja dihala, je v oslabljenem sluzničnem imunskem odzivu. “Za uspešen sluznični odziv so pomembne dobro hidrirana sluznica in zdrave migetalčne celice, ki sluz neprestano usmerjajo navzgor. Pri mlajših ljudeh je ta proces učinkovitejši kot pri starejših, zato starejši tudi pogosteje obolijo za pljučnico.” Ta sistem pa je lahko oslabljen tudi pri kadilcih, v čemer se skriva vzrok za to, da je v Aziji hujši obliki okužbe podleglo več moških kot žensk. “Ko kadimo, si migetalčne celice pospešeno uničujemo,” med drugim pove dr. Ihan.

Celotno oddajo in več informacij, ki jih je povedal dr. Ihan o koronavirusu, lahko poslušate TUKAJ.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine