15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu Marjana Šarca je najbolj umazan trik mafijskih botrov globoke države doslej!

Ob imenovanju nove vlade pod vodstvom Marjana Šarca je bilo zagotovo največje presenečenje imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer bi bil odgovoren za nacionalno varnost.

 

Precej nenavadna poteza, saj naj bi za to moral najprej skrbeti minister za obrambo, to pa bo večni minister Karl Erjavec, ki je bil minister za obrambo že v prvi Janševi vladi. A to je samo eden od pokazateljev, da je Črnčec v Šarčevem kabinetu očitno le kratka epizoda, povsem jasno pa je, da gre za spin-akcijo mafijskih botrov globoke države. Zakaj?

1. Damir Črnčec je doktor varnostnih ved, v času druge Janševe vlade je postal direktor Sove. V javnosti se je vedno umeščal nekje na »desno« stran političnega spektra, navsezadnje pa je bil tudi vodja Odbora 2014 ter društva Evropska Slovenija, kar pomeni, da je bil vsaj v preteklosti neke vrste sopotnik SDS. V Reporterju že dolgo časa piše kolumne, v katerih nastopa proti migrantom in proti islamu. Jasno je bilo torej, da bo njegovo imenovanje v Šarčev kabinet izzvalo silovit revolt Levice in njenih civilnodružbenih ter medijskih izpostav (kar je denimo Mladina). In, kakor smo videli, je reakcija sledila zelo hitro.

2. Imenovanje Črnčeca v kabinet predsednika vlade so očitno skrivali vse do zadnjega trenutka. Vlada je sicer že tako ali tako bila izvoljena brez glasov Levice, dobila je le 45 glasov, kar sicer ni absolutna večina. Ni izključeno, da je bilo imenovanje Črnčeca namenjeno tudi lovljenju »desnih« glasov iz parlamenta, zlasti SNS. Se pa mnogi čudijo, kako to, da je Črnčec, ki bi glede na svojo strokovno podkovanost lahko naredil zelo dobro kariero v tujini, pristal na mestu državnega sekretarja v vladi, ki bo tudi na področju migracij nadaljevala politiko prejšnje vlade.

3. Če je Črnčec zaradi protimigrantskih stališč sporen za Levico, pa je iz drugih razlogov sporna oseba za SDS, čeprav nekateri spin-doktorji sedaj pišejo, da je Šarec z imenovanjem Črnčeca dokazal, da je v koalicijo na nek način vključena tudi SDS. Toda gre za navadno sprenevedanje. Pred dvema letoma je namreč Črnčec preko časopisa Svet24 izvedel t. i. preventivni napad nase, češ da je ves čas stal Janši ob strani, ko je slednji šel v zapor, Janša pa mu je nato zabodel nož v hrbet. Izkazalo pa se je, da je bil ta medijski zapis le reakcija na to, da so v SDS očitno odkrili, da je Črnčec kot direktor Sove očitno poskrbel za zadržanje nekaterih udbovskih dokumentov, ki bi morali biti predani Arhivu RS, na Sovi, v zvezi s tem pa je s tedanjim direktorjem arhiva Jožetom Dežmanom celo sklenil sporen sporazum. Kasneje je Črnčec javnosti preko svojih kolumen dopovedoval, da je Janša le še politično truplo.

4. Dejstvo je, da Šarec ne bi mogel Črnčeca imenovati v svoj kabinet, če ne bi za to potezo dobil izrecne privolitve svojih botrov. Slednji so s to potezo dejansko veliko pridobili – ustvarili so lažen vtis, da je Šarec vendarle dal prednost stroki pred politiko, kar je spet sprenevedanje, kajti nacionalna varnost ter neovirano spuščanje muslimanskih migrantov v državo, kar je velika želja Levice, pač ne sodita skupaj. Španovijo med Šarcem in Črnčecem je javno pohvalil celo nekdanji minister Žiga Turk, pri čemer so se nekateri spraševali, ali gre pri Turkovem tvitu za sarkazem ali za resno sporočilo.

5. Nobenega dvoma ni, da Črnčec v resnici ni Janšev zaveznik, prav tako tudi ne zaveznik pomladnega tabora, je pa dejstvo, da je s svojimi protimigrantskimi kolumnami pridobil precej simpatij, zato so nekateri simpatizerji pomladnega tabora njegovo imenovanje v Šarčev kabinet celo pozdravili in s tem dobili vtis, da nova vlada morda ne bo tako slaba, kot so sprva mislili. Simpatizerji tudi Črnčecevega zaletavanja v Janšo niso vzeli za slabo. Tudi zato, ker so prepričani, da je Črnčec z vodenjem Odbora 2014 po njihovo deloval zelo iskreno. Ker pa Črnčec velja za figuro, ki ga napadajo tako »levi« kot »desni«, bo s tem Šarčevi vladi dvigoval legitimnost pred javnostjo.

6. Kot direktor Sove in kot nekdanji voditelj Odbora 2014 ima Črnčec številne insajderske informacije o nasprotnikih Šarčeve vlade in tudi v primeru, če bi moral zaradi pritiska Levice odstopiti, bodo ključni botri Šarčeve vlade imeli dostop do teh informacij.

Skratka, če naredimo povzetek, lahko ugotovimo, da so botri globoke države s tem, ko so pripeljali Črnčeca v kabinet novega premierja, izvedli pravcati »hat trick«, ki je za državo tudi zelo nevaren. Je pa Šarec praktično takoj po izvolitvi že namignil, da bo vlada na področju migracij kljub imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v njegovem kabinetu še naprej zagovarjala solidarnost, kar pomeni politiko v prid sprejemanja migrantov. Napovedal je tudi, da bo Črnčeca odstavil, če bo še izražal »nestrpna stališča«. Skratka, še en nateg s strani botrov več. In tokrat zelo umazan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine