7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Imamo nov “šarcizem”; tokrat komedijantski premier Šarec o cvrtju krofov

“Veste, to je tako kot pri cvrtju krofov – ne smeš ves čas odpirati vrat in ne smeš spustiti nikogar v kuhinjo, sicer ne uspejo,” je premier Marjan Šarec komentiral “spore” z Levico. Pri tem pa je požel številne kritike in zgražanja: “Jezus”, “naj se torej raje drži kuhinje, predsedovanje vlade pa prepusti nekomu, ki funkcije premierja ne bo degradiral na raven amaterskega kuharja.“

 

Novinar oddaje Svet na Kanalu A Miha Orešnik je na Twitterju objavil nedavno izjavo Marjana Šarca glede projektov, ki jih (ne) izvajajo z Levico. Pri tem je kot odgovor ponudil nov “šarcizem”: “Veste, to je tako kot pri cvrtju krofov – ne smeš ves čas odpirati vrat in ne smeš spustiti nikogar v kuhinjo, sicer ne uspejo.”

Nova izjava v stilu komedijanta in daleč stran od resnega politika, kaj šele državnika, na bizaren način opisuje razmere v Šarčevi koaliciji, kjer nadkoalicijska Levica rogovili in izsiljuje, da bi si kupila prostor v medijih. Da pa gre pri celotni levi koaliciji za velik nateg državljanov, ki pričakujejo reforme, oblastnikov ne zanima, saj so jim bolj pomembne kadrovske pozicije in donosni posli.

Naj se torej raje drži kuhinje, predsedovanje @vladaRS pa prepusti nekomu, ki funkcije premierja ne bo degradiral na raven amaterskega kuharja. https://t.co/sFObonh06Q

— Žan Mahnič (@ZanMahnic) October 24, 2019

Sodelovanje z Levico bilo že v naprej obsojeno na neuspeh, a drug brez drugega ne morejo

Vodja poslancev radikalne Levice Matej T. Vatovec tako ocenjuje, da način delovanja koalicije in današnje izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. Če ni volje za spoštovanje dogovorov in glede na ukrepe v zadnjem času, “bomo zelo težko še naprej na kakršen koli način sodelovali“, ugotavlja Vatovec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa ugotavlja, da je sodelovanje z Levico na slabi točki, čeprav je marsikateri projekt iz sporazuma v izvajanju. Način sodelovanja, kot ga je imela koalicija z Levico, ni primeren za manjšinsko vlado, je v današnji izjavi dejal Golubović, ki ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum. Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da takšno sodelovanje z Levico, kot so si ga zamislili ob oblikovanju vlade, ne deluje.

Po ocenah Vatovca je vodja poslancev LMŠ danes priznal, da se zadnjih šest mesecev sporazum koalicije z Levico ni niti spoštoval niti izvajal. Ob tem je po njegovem mnenju tudi jasno povedal, da bodo še naprej ignorirali Levico in namesto tega, da bi si prizadevali za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter za iskanje socialnih in razvojnih rešitev za to državo, “raje še naprej iskali podporo pri raznih Jelinčičih, Toninih in očitno, če bo potreba, tudi pri Janezu Janši“. Vatovec je spomnil na to, da so se s podpisom sporazuma tudi formalno dogovorili, da bi ta vlada ostala ali postala levosredinska. Po njegovih trditvah so v Levici spoštovali vse določbe tega sporazuma, “druga stran pa je nasprotno že v začetku denimo opustila usklajevanja, ki so bila predvidena med vodji poslanskih skupin”. Tako Levice niso seznanili proračunom in z davčno reformo ter predstavili ali se pogovorili o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, je opozoril. Organi Levice se bodo s tem v kratkem seznanili in tudi odločali o sodelovanju s koalicijo.

Rok Kranjc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine