24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Ilegalni migranti preplavili Goriško, ljudje se ne počutijo več varne, policija miži na obe očesi

Občani ob slovensko italijanski meji nam sporočajo, da so v zadnjih dnevih opazili večji pritok imigrantov, ki prehajajo iz Italije v našo državo. Ti prehodi so očitno posledica napovedi, da so italijanske desne stranke in Gibanje pet zvezd sklenile dogovor, da z odločnimi ukrepi razrešijo problem imigrantov v Italiji. Po teh napovedih naj bi italijanske oblasti okoli 500 tisoč imigrantov poslale nazaj v severno Afriko.

Del imigrantov iz Italije se je torej odločil, da ne bo čakal na deportacijo in se ji namerava izogniti z odhodom v druge evropske države.

V Novi gorici občasni torej opažajo vse več mladih moških afriškega in bližnjevzhodnega porekla. Občani pravijo, da ti moški brez vsakršnih problemov in nadzora prehajajo mejo; tako italijanski kot tudi slovenski policisti pa hote mižijo pri teh prestopih. Imigranti se tudi trudijo, da bi čim manj »padli v oči«, zato se ne gibljejo v večjih skupinah, pač pa v majhnih skupinicah po dvoje ali troje, v krajših medsebojnih razmakih. Očitno so kar dobro organizirani in informirani, v vsaki taki skupinici vsaj eden uporablja mobilno navigacijo na pametnem telefonu ali tablici, po kateri se orientira.

Občani se sprašujejo, kam gredo ti ljudje, potem, ko prestopijo našo mejo. Avstrija je namreč že pred časom zaostrila nadzor na meji, s prvim julijem pa napoveduje popolno zaporo meje za imigrante, Madžarska pa ostro protiimigrantsko politiko vodi že tri leta. Tako ostaja kot edina možnost, da bodo ti imigranti ostali v Sloveniji. To tudi sumljivo sovpada z nedavnimi trditvami na hrvaški televiziji, da se je namreč slovenska levica dogovorila z Brusljem, da bo postala Slovenija neke sorte imigrantsko taborišče v zameno za pristanek Bruslja, da ostane NLB še vedno v državni lasti in s tem privatni bankomat slovenske levičarske elite. Trditev v hrvaški oddaji se je sicer nanašala na deset tisoče imigrantov, ki se zbirajo v Bosni, a kot vse kaže, zna Slovenija postati zatočišče tudi za tiste imigrante, ki se bodo izognili deportaciji, ki jo načrtujejo italijanske oblasti.

Oglasilo pa se je tudi ministrstvo za notranje zadeve:

Na spletni strani Demokracija.si ste 29. maja 2018 objavili prispevek z naslovom Ilegalni migranti preplavili Goriško, ljudje se ne počutijo več varne, policija miži na obe očesi. Zaradi objektivne obveščenosti javnosti o delu policije vam v nadaljevanju pošiljamo odgovor in skladno z 42. členom Zakona o medijih zahtevamo njegovo objavo.

Ostro zavračamo vaše navedbe, da slovenski policisti hote mižijo pri nadzoru meje med Slovenijo in Italijo. Dejstvo je namreč, da policisti na območju Policijske uprave Nova Gorica vsakodnevno spremljajo in nadzirajo stanje tudi na obmejnem območju in so vseskozi pozorni na morebitno nedovoljeno prehajanje meje. Prav zaradi stalne prisotnosti policistov na terenu, nadzorov avtobusnih linij in vlakov je tako opravljenih več postopkov s tujci različnih statusov. Pristojnosti in zakonska pooblastila slovenske policije v postopkih s tujci ali pri nedovoljenem prestopu meje pa so jasne in policisti ukrepajo v skladu z njimi, tako da so razmere popolnoma pod nadzorom, kot tudi na vseh drugih območjih Republike Slovenije.

Lep pozdrav,

Sabina Langus Boc
Služba za odnose z javnostmi
Ministrstvo za notranje zadeve

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine