7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ilegalce policisti primejo večinoma na poziv domačinov, kako to izgleda v praksi, smo danes preverili pod Gorjanci

Na območju pod Gorjanci na novomeškem območju so včeraj in danes prijeli večje število tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policisti so jih prijeli po pozivu domačinov, danes so jih s policijskim kombijem odpeljali v Ljubljano. Očitno jih je večina zaprosila za mednarodno zaščito oziroma azil.

Ilegalne migrante so prijeli daleč od državne meje. Tako so včeraj v Vinarebru v Dolžu sredi dneva, okoli 14. ure, prijeli enega migranta. Nato so okoli 19. ure med Gabrjem in Hrušico (vasmi pod Gorjanci) prijeli večje število migrantov. Danes dopoldne okoli 10. ure pa so pri naselju Vrhe nad Dolžem prijeli štiri migrante. Ob približno istem času so najmanj štiri prijeli še na vlaku, na železniški postaji v Trebnjem.

Koliko je bilo še prijetih, ne vemo, saj s Policijske uprave Novo mesto o tem še niso poročali. Očitno pa je, da so prijeti ilegalci zaprosili za mednarodno zaščito oziroma azil.

Pokrajina pod Gorjanci, skozi katero v Slovenijo prihajajo ilegalci.

Po 18. uri so novomeški policisti s policijskim vozilom (marico) ilegalce peljali v Azilni dom v Ljubljani. Policijsko vozilo smo srečali na izvozu iz Novega mesta na avtocesto v smeri Ljubljane.

Odpravili smo se tudi na Dolž pod Gorjance in preverili, kako je potekala današnja akcija. Domačini so nam povedali, da so policisti na njihovi cesti, ki vodi od Črmošnjic pri Novem mestu, Stopič, Zajčjega Vrha, Dolža in kraja Vrhe proti cesti Novo mesto – Metlika, zelo pogosto navzoči. Na cesti videvajo tudi različne kombije in avtomobile, ki jih pred tem ni bilo.

Policisti so bili na tej cesti tudi danes, prvič so jih opazili že okoli 6. ure. Nato so se po cesti peljali še okoli 10. ure. Vendar pa so bili štirje ilegalci skriti ob cesti, na njivi s posajeno koruzo. Le nekaj metrov stran od ceste.

Cesta od Vrhov proti odcepu za Iglenik in naprej proti glavni cesti Novo mesto – Metlika.

Po tej cesti so se le nekaj minut pred tem, ko je na ilegalce naletel domačin, peljali policisti, ki jih seveda niso opazili, saj so bili skriti v koruzi.

Ilegalci so imeli smolo. Če so se skrili pred policisti, jim to ni uspelo pred domačinom, ki se je ravno v tistem času z velikim psom vračal iz svoje njive. Ko je zagledal ilegalce, sta dva obstala, ker se jima je približal pes. Ostala dva sta zbežala. Domačin je poklical policiste, ki so bili le nekaj sto metrov naprej. Ti so se vrnili, ilegalca prijeli, pozneje so našli še ostala dva. Če jih je bilo več, zaenkrat ni znano.

Po tej kolovozni poti je s svoje njive prihajal domačin v spremstvu psa in naletel na ilegalce, skrite v koruzi.

Za to območje na Novomeškem je značilno, da se nahaja pod Trdinovim vrhom. Po strmem spustu se pride v dolino, kjer so njive in travniki, nato se teren spet dviguje proti glavni cesti. Ta del je vse doslej veljal za miren predel, kamor so se pogosto vračali tudi ostali državljani. Veliko sprehajalnih poti, neokrnjena narava, čas nabiranja zelišč, borovnic, gob in podobnega je za delovne ljudi pač pravi balzam. Zdaj je ta mir že dolgo okrnjen.

Vse to tudi pomeni, da so ilegalni migranti državno mejo prestopili nekje na Gorjancih. Nato so se po več poteh spustili v dolino, to prešli in se povzpeli proti Dolžu, Vrhem, Igleniku, sledi Veliki Cerovec in nato glavna prometna žila v svet.

Domačin je bil v spremstvu velikega psa, podobnemu temu na sliki. Ilegalca, ki jima ni uspelo pobegniti, sta se ga zelo ustrašila. Se posedla in mirno počakala na policijo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine