23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Igor Pirkovič o izbiri Valentina Areha za v. d. direktorja RTV: “To je človek, ki pozna ustroj televizije, ima bogate izkušnje in ni ideološko obremenjen”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Izbira generalnega direktorja, da na položaj vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija imenuje Valentina Areha, je dobra rešitev. To je človek, ki pozna ustroj televizije, je izkušen in se je s svojim dosedanjim delom dokazal kot velik profesionalec, ki je vselej zasledoval poklicna načela. Areh je izobražen in razgledan, ima izkušnje iz tujine in bo znal nekaj dobre prakse vpeljati tudi na TV Slovenijo. Ne zapleta se v konflikte, ni ideološko obremenjen in s srečno roko pri izbiri svoje ekipe lahko zadeve kakovostno dvigne in premakne v smer večjega zaupanja med plačniki RTV-prispevka,” je novinar Igor Pirkovič komentiral izbiro Valentina Areha za položaj v. d. direktorja Televizije Slovenija.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj dal soglasje k imenovanju Valentina Areha za v. d. direktorja Televizije Slovenija za največ šest mesecev oz. do imenovanja direktorja po predhodnem postopku, je poročala STA. “Menim, da je dr. Valentin Areh primeren in usposobljen kandidat za opravljanje nalog vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija, sploh v trenutnih razmerah, ko poteka intenzivni postopek priprave PPN in FN za leto 2021, in to v zaostrenih konkurenčnih in finančnih razmerah. Dr. Valentin Areh ima namreč bogate izkušnje na področju medijev in posebej še televizije. Zaposlen je na RTV Slovenija že več kot 10 let, pred tem pa je delal na več komercialnih televizijah,” je za MMC povedal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Grah Whatmough je v. d. direktorja Televizije Slovenija imenoval, potem ko je bila 20. avgusta s položaja direktorice Televizije Slovenija razrešena Natalija Gorščak.

Areh je včeraj povedal, da ga je Grah Whatmough v nedeljo obvestil o izboru, tako je danes podpisal soglasje h kandidaturi. V predstavitvi programskemu svetu pa je napovedal, da se bo trudil, da bo v času vodenja televizije delo potekalo nemoteno. Kot prioriteto v tem času postavlja pripravo programsko-produkcijskega načrta (PPN) za prihodnje leto. “Verjamem, da je mogoče pripraviti kakovosten programsko-produkcijskega načrta 2022, imamo veliko izjemno kakovostnih zaposlenih, ki se spoznajo na svoje delo in imajo tudi ambicije,” je dejal za STA. Napovedal je, da se bo sestal z vsemi odgovornimi uredniki, pa tudi z ostalimi ustvarjalci, ki so bili morda doslej prezrti in niso imeli svoje besede. Prizadeval si bo tudi navezati stike z najuspešnejšimi evropskimi javnimi televizijami (BBC, ZDF in ORF), da bi prejeli kakšen nasvet, izkušnje, ki bi jih potem tudi vnesli v svojo programsko shemo. Meni, da so težave televizije, ki se jih je treba lotiti, managment, organizacija dela in gledanost. Opozoril je na neenakomerno obremenitev zaposlenih in da je ljudem treba prisluhniti.

Foto: STA

Za oddaje posebnega pomena je Areh dejal, da jih je treba narediti še boljše. Za te oddaje ne sme biti merilo zgolj gledanost, saj so oddaje vedno lahko še boljše. Za oddaje, ki niso posebnega pomena, pa meni, da je ključno merilo mnenje gledalcev, torej gledanost. Na vprašanje, kako dvigniti gledanost, je dejal, da s kakovostnim delom in produkcijo. Areh se sicer strinja z ugotovitvami programskega svetnika Matjaža Juharta, da na RTVS vlada kriza odnosov in da je tudi finančna kriza velik problem. Kot je dejal, je kriza odnosov izjemno akutna in vpliva na kakovost produkcije. Meni, da je to ena od zadev, za katere bo dobro, da se z njo sooči naslednji direktor televizije, saj bo sam imel časovno zelo omejen mandat.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine