Na današnji dan pred 83 leti je sovjetski zunanji minister Vjačeslav Molotov razglasil, da je poljska vlada prenehala obstajati, saj ZSSR izvaja “drobni tisk” pakta o nenapadanju med Hitlerjem in Stalinom – invazijo in okupacijo vzhodne Poljske. Nacisti in komunisti so skupaj okupirali prvo državo, nato so načrtovali, da si bodo razdelili tudi Evropo. Del tega “dogovora” so bili tudi slovenski komunisti, ki so ustanovili protiimperialistično fronto, s katero bi se skupaj s Stalinom in Hitlerjem borili proti Veliki Britainji, Franciji in ZDA. 

Hitlerjeve čete so že pustošile na Poljskem, saj so vdrle prvega septembra. Poljska vojska se je začela umikati in se premestila proti vzhodu, blizu Lvova v vzhodni Galiciji, da bi se izognila neusmiljeni nemški kopenski in zračni ofenzivi.

Toda poljske čete je doletela druga fronta  – ko so sovjetske čete začele okupirati vzhodno Poljsko. Pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju, podpisan avgusta, je izničil kakršno koli upanje Poljske na rusko zavezništvo v vojni proti Nemčiji. Poljaki sploh niso vedeli, da je skrivna klavzula tega pakta, katere podrobnosti so postale javne šele leta 1990, dala ZSSR pravico, da si prisvoji del vzhodne regije Poljske.

Naveden razlog je bil, da je morala Rusija priskočiti na pomoč svojim »krvnim bratom«, Ukrajincem in Belorusom, ki so bili ujeti na ozemlju, ki ga je nezakonito priključila Poljska. Zdaj je bila Poljska stisnjena z zahoda in vzhoda – ujeta med dvema velikanoma. Njene sile, ki jih je premagala mehanizirana sodobna nemška vojska, se niso bile zmožne boriti še proti Sovjetom.

Ko so sovjetske enote prodrle na Poljsko, so se nepričakovano srečale z nemškimi enotami, ki so si v malo več kot dveh tednih prebile pot daleč na vzhod. Nemci so se umaknili, ko so se soočili s Sovjeti, in predali svoje poljske vojne ujetnike. Na tisoče poljskih vojakov je bilo odpeljanih v ujetništvo; nekateri Poljaki so se preprosto predali Sovjetom, da bi jih Nemci ujeli.

Sovjetska zveza je kot posledico invazije okupirala približno tri petine Poljske in 13 milijonov njenih ljudi. Slovenski komunisti so to vedeli, ko so začeli kolaborirati s Sovjetsko zvezo. Pridružili so se kolonizatorjem. In so z njimi še danes.