18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Hujskaško in pokvarjeno »voščilo« Lidije Jerkič

Piše: Vida Kocjan

Lidija Jerkič, predsednica Sindikata kovinsko-elektro industrije (SKEI) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS), je članom SKEI poslala novoletno voščilo, katerega vsebina pa je skrajno hujskaška in neprimerna za sindikalno voditeljico. V bistvu gre za odvračanje pozornosti od realnega stanja. Sindikat je namreč resnično podaljšana roka levice in KUL, delovanje vodstva je politično, sindikalnega dela je bore malo in ker tega ni, je bilo treba voščilo zapeljati tako, da tega tisti, ki plačujejo članarino, sploh ne bodo opazili.

Jerkičeva uvodoma zapiše, da »se leto 2021 poslavlja v znamenju največjega nereda, stihije, enovladja, nezadovoljstva, neenakosti, nevključenosti (in še bi lahko naštevala), od kar pomnim«. Nadalje sicer navaja, da je njen občutek lahko subjektiven in občutek mehurčka, v katerem živi. Pri tem ima prav, Jerkičeva je namreč globoko »spravljena v rdeč mehurček«, vedno bolj, njeno druženje s Tanjo Fajon, npr., predsednico SD, ji pušča globoke sledi.

Po mehurčku gre predsednica SKEI in ZSSS (nasledila je Dušana Semoliča, člana SD) še dlje in članom pripoveduje, da »zadnje čase zadovoljnega sodržavljana sploh več ne sreča, še najbolj dobrovoljni samo še zamahujejo z roko, siti vseh naokoli in marsičesa lačni«. O tem, da kot vodilna sindikalistka nasprotuje nižjim davkom iz bruto plač in dvigu neto plač zaposlenih, seveda ne črhne niti besede. Verjetno zato, ker svojega nasprotovanja zaposlenim ne zna pojasniti, kakor je to priznala v eni od radijskih oddaj.

Nadalje v voščilu razpreda o socialnem dialogu in ukinitvi tega na državni ravni. To je res, vendar Lidija Jerkič ne pove, da so socialni dialog maja letos prekinili prav v sindikatih. Sredi maja 2021 so namreč vodilni sindikalisti (z Jerkičevo na čelu, tudi Branimirjem Štrukljem z Levice) oznanili, da izstopajo iz Ekonomsko-socialnega sveta, ker je vlada v državni zbor poslala predlog za nižje davke od plač zaposlenih, po katerem bo vsak zaposleni letno prejel eno neto plačo več. Tudi majska izjava sindikalistov »Samo preko našega trupla bodo delavci dobili višjo plačo« ni pozabljena.

Glede leta 2022 pa je zapisala, da »nas čakajo volitve na različnih ravneh in v različne institucije«. Seveda ne pozabi agitirati tudi za »primerno glasovanje« po njenem (rdečem) okusu. In ponavlja besede, lastne Tanji Fajon. Pleteniči o pogovarjanju, dogovarjanju in razumevanju.

Podkuri pa z zapisom, da »praznikov letos skoraj ni«.

Res pokvarjeno je to voščilo. Polno politikantstva in bore malo o sindikalnem boju, nič o kolektivnih pogajanjih, tajkunih, ki teptajo delavske pravice, in še veliko je tega.

Jerkičeva je hkrati predsednica ZSSS in SKEI, pa tudi članica državnega sveta. Koliko plačila mesečno prejema, ne razkriva. V Demokraciji smo jo letos prosili za razkritje dohodkov, osebnega premoženja in tudi odgovor na vprašanje, če in v katerih družbah ima morebiti lastniške deleže. Podatkov nam ni posredovala, še več, na prošnje se sploh ni odzivala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine